{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Gezondheid > Bronchiale hyperreactiviteit

Advies > Baby > Gezondheid > Bronchiale hyperreactiviteit

Bronchiale hyperreactiviteit

Afbeelding blog 'Bronchiale hyperreactiviteit'

Elk kindje is wel eens verkouden. De een hoest wat meer dan de ander en de ander snottert wat meer. Soms blijft je kindje wekenlang hoesten en twijfel je of het wel een gewone verkoudheid is. ’s Nachts slaapt je kindje slecht en het lijkt wel alsof hij of zij het zo benauwd heeft dat de ademhaling een beetje piept. Op internet ga je wat rond surfen en kom je benamingen als RS en Kinkhoest tegen, maar nee dat is toch net niet waar het op lijkt. Tijd voor een bezoekje aan de huisarts. Is het bronchiale hyperreactiviteit?

Regelmatig terugkerende luchtweginfecties?

Zeker als je kindje jong naar het kinderdagverblijf gaat, krijg je al snel bij de huisarts te horen dat het gewoon keer op keer een verkoudheidsvirusje of luchtweginfectie is. Dit volgt elkaar zo rap op, dat je kind maanden achtereenvolgens aan het hoesten is. Na het zoveelste doktersbezoek besluit je je echt niet meer zomaar weg te laten sturen met "het zal wel weer een virusje zijn" en precies op dat moment begint de huisarts over dat het lijkt op een vorm van astma. Kinderen tot 4 jaar kunnen officieel geen astma hebben, ze benoemen het niet meer zo, het heet bronchiale hyperreactiviteit. Wel is het een vorm van astma. Astma is iets wat niet meer over gaat en waar niet zomaar overheen gegroeid kan worden.

Wat is bronchiale hyperreactiviteit?

Bronchiën zijn je luchtwegen. In je longen zitten longblaasjes en deze kunnen geïrriteerd raken op het moment dat ze veel geprikkeld worden bijvoorbeeld door een verkoudheid of een virus. In sommige gevallen reageren deze longblaasjes over actief en zijn ze dus overgevoelig. Dit noemen ze hyperreactiviteit. Hierdoor vernauwen de luchtwegen zich en geven deze meer weerstand bij inademing.

Hierdoor kun je een piepende ademhaling krijgen, hoesten en/of benauwd zijn. Het valt op dat bij inspanning het hoesten erger wordt. Net als in een ruimte komen waar gerookt is of waar er een bedompte lucht hangt. Dit zijn prikkels waarop de luchtwegen extra gevoelig kunnen reageren.

Wat kun je er tegen doen?

Er bestaan verscheidene middelen om bij benauwdheid toe te dienen. Het meest gangbare is een “pufje” met een poederinhalator. Via een mondkapje bevestig je een inhalator met medicijn welke door het maskertje in geademd wordt door je kindje. Het medicijn helpt om het vastzittende slijm wat vloeibaarder te maken waardoor het ophoesten makkelijker gaat.

Bij een heftige verkoudheid kan het middel preventief of meerdere malen per dag gebruikt worden. Maar zodra het goed gaat kun je het ook incidenteel indien nodig toedienen. Als de medicatie niet afdoende is of de verkoudheid is zo heftig dat het niet afdoende is, kun je in overleg met de huisarts een zwaardere vorm van medicatie krijgen.

Afsluitend

Herken je de klachten uit dit artikel? Neem dan contact op met je huisarts en laat je goed inlichten wat de mogelijkheden zijn. Als jij of je partner als kind bronchitis of astmatische klachten hebben gehad, is het risico dat je kindje, met de bovenstaande klachten, bronchiale hyperreactiviteit heeft groter.

Is het zo dat je kindje er nooit meer vanaf komt en dus vanaf 4 jaar de stempel astmatisch krijgt? Nee, je kindje kan er nog over heen groeien en hoeft niet altijd medicijnen te blijven gebruiken. Daarom wordt het geen astma genoemd. Astma is een blijvende vorm van luchtwegaandoeningen, bronchiale hyperreactiviteit is een vorm van astma maar kan over gaan en is dus gelukkig geen astma.

Wil je meer weten over astma bij kinderen, klik dan hier.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je