{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Gezondheid > Babypoep, daar valt een hoop uit op te maken

Advies > Baby > Gezondheid > Babypoep, daar valt een hoop uit op te maken

Babypoep, daar valt een hoop uit op te maken

Babypoep, ooit gedacht dat je hele gesprekken over poepluiers kon hebben? Over de kleur van de babypoep, de dikte van de poep, het aantal poepluiers per dag van je kind. Het is een gesprek dat veel jonge ouders dagelijks hebben en dat is niet zo gek. De poep van je baby vertelt je namelijk veel over zijn welzijn.

Afbeelding blog 'Babypoep, daar valt een hoop uit op te maken'

 

BABYPOEP VOL AFWISSELING

Babypoep verschilt per baby. En kan bij ieder kind weer per dag anders zijn. Zowel qua samenstelling, hoeveelheid als de kleur van de babypoep. De ene baby heeft 10 poepluiers per dag, de andere baby poept maar twee keer per week. Dit verschil komt niet alleen door het lijf van je kindje, maar ook door het voedsel dat het krijgt.

 

POEP VAN EEN PASGEBOREN BABY: MECONIUM

Een pasgeboren baby heeft nog voedsel uit de baarmoeder in zijn darmen. Meconium. Tot een dag of 4 kan je baby meconium poepen. Meconium is kleverig, heeft een groene tot zwarte kleur en deze babypoep stinkt nauwelijks. Als je baby alle meconium heeft uitgepoept, wordt de poep lichter van kleur.

 

BABYPOEP BIJ BORSTVOEDING

Bij een baby die borstvoeding krijgt, wordt de poep – nadat alle meconium uit zijn darmen is – minder plakkerig en heeft de eerste dagen een soort legergroene kleur.

Als je baby alleen borstvoeding krijgt en geen flesvoeding, wordt de babypoep geel, groen of bruin, papperig van samenstelling en er kunnen een soort pitjes inzitten. De poep lijkt op een mix van Dijon-mosterd met kwark. De geur is wennen, maar niet vervelend.

 

BABYPOEP BIJ FLESVOEDING

Babypoep bij flesvoeding is anders dan bij borstvoeding, omdat het iets minder makkelijk verteerd. De poep is wat deegachtig, lijkt een beetje op pindakaas en kan allerlei soorten bruin zijn. Babypoep bij flesvoeding ruikt niet heel lekker, de geur is wat scherp.

 

BABYPOEP BIJ VASTE VOEDING

Babypoep verandert zodra je kindje vast voedsel krijgt. Zo rond de 4-6 maanden krijgen baby’s interesse in vast voedsel en kun je beginnen met de eerste hapjes. Dat is direct te zien aan de babypoep.

De kleur van de poep wordt bruin tot donkerbruin nadat je baby vast voedsel heeft gegeten. De poep is nu dikker dan pindakaas, maar nog wel papperig. En deze poep begint echt te stinken.

Omdat de darmen van je baby nog moeten wennen aan vast eten, kunnen er onverteerde stukjes eten in de poep zitten. Dit is normaal.

 

DUNNE BABYPOEP OF DIARREE?

Babypoep kan heel dun zijn, dat is op zich normaal. Heeft je kind op één dag meerdere poepluiers met dunne tot waterige poep, dan heeft het waarschijnlijk diarree.

Diarree komt vaak voor bij baby’s. Maar let op dat je kindje niet uitdroogd. Plasluiers zijn een goeie indicatie. Als je baby nog veel plasluiers heeft, is het niet uitgedroogd. Maar plasluiers zijn vaak lastig te traceren bij diarree.

Neem contact op met de dokter als je kindje diarree heeft en:

 • Je baby niet wil drinken
 • Je baby overgeeft
 • De waterdunne diarree langer dan 24 uur duurt
 • Als je baby koorts heeft
 • Als je baby erg suf wordt
 • Als je baby hevige buikpijn heeft
 • Als er bloed en slijm bij de poep zit

 

VASTZITTENDE POEP DOOR OBSTIPATIE

Harde poep is erg naar voor een baby. Het is dan een enorme klus om de ontlasting eruit te krijgen en het poepen kan erg pijnlijk zijn. Het kan er zelfs voor zorgen dat de anus van je baby (kortstondig) bloedt.

Obstipatie bij een baby kan veroorzaakt worden door:

 • Te geconcentreerde flesvoeding (er moet dan meer water bij)
 • De overgang van borstvoeding naar flesvoeding
 • Verandering van eten
 • Een milde griep op verkoudheid

 

Als de poep van je baby wat zachter is, kan je kindje zich makkelijker ontlasten. Het is belangrijk dat je baby voldoende vocht binnenkrijgt. Bijvoorbeeld door wat meer water toe te voegen aan de fles.

Fruithapjes zijn goed, omdat ze de darmen stimuleren. Bij nieuw eten moet het lijfje van je kind er nog aan wennen. Geef het even de tijd om dit te doen.

Eén of twee keer harde poep hebben, is niet erg, het is alleen vervelend voor je baby. Als het langer duurt, neem dan contact op met de huisarts.

 

BABYPOEP-WEETJES

 • Na de eerste 3-4 weken gaat een baby minder poepen
 • Sommige baby’s poepen maar één keer per week, anderen weer meerdere keren per dag
 • Als je pasgeboren baby (tussen de 5-21 dagen oud) in 24 uur tijd niet ten minste één flinke poepluier heeft, neem dan contact op met een lactatie-deskundige
 • Baby’s die borstvoeding krijgen, kunnen ‘spuitluiers’ hebben. Daarbij spuit de poep letterlijk eruit. Niks om je zorgen over te maken. Het is alleen oppassen geblazen dat je niet ondergespoten wordt. Houd altijd iets voor de billen van je baby tijdens het verschonen
 • Spuitluiers gaan vaak gepaard met darmkrampjes
 • De kleur van je baby’s poep bij borstvoeding kan veranderen door wat jij als moeder eet. Bij rode bietjes kan babypoep wat roder worden, bij spinazie wat groener
 • Als je baby vaste voeding gaat eten, vind je soms stukjes daarvan terug in de luier
 • Kwijlt je baby erg veel, dan kan er slijm in de poep komen
 • Heeft je kind veel problemen met poepen? Er bestaat een poeppoliHeb jij ook hele gesprekken over babypoep? Waar heb je het dan over?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je