{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Gezondheid > Baby met spruw

Advies > Baby > Gezondheid > Baby met spruw

Baby met spruw

Spruw, zowel moeder als baby kunnen er last van hebben. Wat is spruw? Hoe komt het dat je baby spruw heeft? En hoe komt je kindje er vanaf? Lees alles over spruw bij je baby in dit artikel.

Afbeelding blog 'Baby met spruw'

WAT IS SPRUW?

Spruw bij een baby is een veel voorkomende, maar meestal ongevaarlijke infectie van het mondslijmvlies. Spruw wordt veroorzaakt door een gist 'Candida Albicans'. Als deze gist in een schimmel verandert, ontstaat er een ontsteking.

HOE HERKEN JE SPRUW BIJ JE BABY?

Bij een baby herken je spruw aan een witte waas op de tong, in de wangzakken en aan de binnenkant van de lippen. De tong kan bij het wegvegen van het witte beslag een rode ontstoken plek laten zien.

Spruw kan ook hardnekkige luieruitslag geven, die ondanks goede hygiëne en luierzalf niet verbetert. En huiduitslag op vochtige, warme plekken. Zoals bij de oksels, liezen en in huidplooitjes. Baby’s met spruw drinken vaak onrustig of klakken met de tong.

SPRUW BIJ de MOEDER

Als moeder kun je de Candida infectie aan je tepels hebben. Het voeden van je baby is dan erg pijnlijk. Je tepels voelen branderig, jeuken en vertonen soms schilfers. De huid van de tepel en tepelhof dat in contact komt met de mond van de baby is vaak roze tot rood. En er kunnen kloofjes of kleine wondjes ontstaan.

ONRUSTIG DRINKEN kan op spruw duiden

Sommige baby's hebben spruw zonder zichtbare symptomen. Maar het gedrag van de baby, in combinatie met symptomen bij de moeder, duiden dan op spruw. Aanwijzingen zijn dat je kindje herhaaldelijk de tepel loslaat en het hoofdje wegdraait tijdens het voeden. Het kindje weigert de borst en is onrustig. Je baby kan huilen, soms zelfs krijsen, na het plassen doordat de urine bijt op de aangedane huid.

HOE RAAKT DE BABY BESMET MET SPRUW?

Een baby kan al besmet raken in het geboortekanaal als de moeder een candida-infectie in de vagina heeft.

Besmetting gaat vaak via de tepels bij borstvoeding. In dit geval besmetten baby en moeder elkaar telkens weer. Het is overigens goed mogelijk dat jullie daarbij niet tegelijkertijd de symptomen vertonen.

Een baby kan ook spruw krijgen via de handen van verzorgers. Goede handhygiëne is daarom essentieel voor iedereen die zich bezighoudt met de verzorging van de baby.

Omdat het afweersysteem bij pasgeborenen nog niet zo goed is, slaat spruw makkelijk toe bij baby's. Daarnaast zijn zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven vatbaarder voor schimmelinfecties. Ook bij het gebruik van medicijnen als hormoonpreparaten (bijvoorbeeld de anticonceptiepil of steroïden bij astma) of bij antibiotica zie je als bijwerking vaak een snelle toename van schimmels.

MIJN BABY HEEFT SPRUW, EN NU?

Raadpleeg je huisarts. Deze kan kijken of je baby inderdaad spruw heeft en medicijnen geven. Lichte spruw die geen klachten veroorzaakt (zoals pijn of slecht drinken) gaat vaak na enkele weken vanzelf over. Alleen wanneer de baby en/of de moeder er duidelijk last van hebben, is behandeling nodig. Spruw vormt trouwens geen enkel bezwaar om verder te gaan met borstvoeding geven.

BEHANDELING VAN SPRUW

Bij de behandeling tegen spruw krijgen moeder en baby minimaal 2 weken lang tegelijkertijd medicijnen. Bijvoorbeeld Nistatine, Miconazol of Fluconazol. Al deze middelen zijn veilig te gebruiken als je borstvoeding geeft.

HOE VOORKOM JE SPRUW BIJ JE BABY

Spruw is niet altijd te voorkomen, maar je kunt wel preventieve maatregelen nemen. Goede hygiëne is belangrijk.

  • Was je handen voor en na het voeden, na het verschonen van je kindje en als je naar de w.c. bent geweest. Gebruik bij voorkeur een zeepvrije wasgel in plaats van zeep
  • Was je tepels na het voeden met schoon water en laat ze in de lucht drogen (niet met een handdoek!)
  • Vervang na iedere voeding je zoogcompressen. Gebruik je katoenen zoogcompressen, kook deze dan na gebruik 5 minuten uit
  • Steriliseer dagelijks spenen, tepelhoedjes en materialen van de borstkolf
  • Verschoonk je beha en ondergoed dagelijks
  • Was kleding en ander textiel dat met de schimmel in contact is gekomen op minimaal 60 graden
  • Reinig het speelgoed dat in aanraking komt met het mondje van de baby grondig met heet water (60 graden)

Heb jij- of jouw baby ervaring met spruw? Of handige tips? Laat het weten in een reactie!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je