{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Gezondheid > Astma bij kinderen

Advies > Baby > Gezondheid > Astma bij kinderen

Astma bij kinderen

Astma is een aandoening aan de luchtwegen, om precies te zijn in de longen. Astma zorgt ervoor dat de luchtwegen vernauwen wanneer er een astma aanval plaatsvindt.

Afbeelding blog 'Astma bij kinderen'
Astma is een aandoening aan de luchtwegen, om precies te zijn in de longen. Astma zorgt ervoor dat de luchtwegen vernauwen wanneer er een astma aanval plaatsvindt. Normaal gesproken zijn de luchtwegen namelijk wijd genoeg zodat ademhalen makkelijk kan. Omdat de luchtwegen vernauwen kan het kind moeilijk ademhalen en kan hij erg benauwd worden. Wanneer je kind astma heeft betekent dit tevens dat zijn luchtwegen en longen dus zeer gevoelig zijn voor prikkels. De kleine spiertjes die rond de luchtwegen lopen trekken samen op de momenten dat er die bepaalde prikkels zijn. Het slijmvlies wat daar loopt zwelt vervolgens op. Zo ontstaat er meer slijm in de luchtwegen en kan de benauwdheid nog meer toenemen. 

Hoe wordt astma bij kinderen aangewakkerd?

Het verschilt per kind waar hij op reageert betreffende zijn astma. Zo zijn er verschillende prikkels die een reactie  in de luchtwegen en longen veroorzaken. Allergische reacties: 

- Schimmels 

- Huisstofmijt/ stof

- Huisdieren (dus de huidschilfers van bijvoorbeeld honden en katten) 

- Pollen en/of bladeren van bomen en planten.

Een kind kan ook geprikkeld worden door gebruik van bepaalde medicijnen, een hoge lichamelijke inspanning, ziekte zoals een infectie van de luchtwegen, griep of verkoudheid. Verder spelen factoren als kou, rook, parfum-of verflucht of bijvoorbeeld mist mee. Tevens kan astma erfelijk zijn, maar dit hoeft niet altijd.  

Verschijnselen astma

Wanneer je kind astma heeft, kan hij er erg veel last van hebben. Astma is namelijk een lastige aandoening en baby’s en oudere kinderen kunnen erg huilerig, lusteloos en zeer moe zijn wanneer zij een astma aanval hebben. De meest voorkomende symptomen zijn dan ook:

 -          Veel en vaak hoesten, met name als het kind gaat liggen. 

  -          Een piepende ademhaling

-          Erg moeilijk ademen met een enorm benauwd gevoel 

  -          Slijm in de luchtwegen/longen

-          Zagende of soms brommende geluiden tijdens het ademhalen  

Behandeling van astma bij kinderen

Astma is vaak een levenslange aandoening, maar sommige kinderen groeien er ook wel overheen. De symptomen zijn goed te behandelen met medicatie. De medicatie geneest de astma niet, maar deze kunnen er wel grotendeels voor zorgen dat de klachten verminderen. De meeste medicijnen voor astma worden ingenomen door middel van puffers of inhalatiemiddelen. Denk hierbij aan: Ontstekingsremmers. Deze worden regelmatig voorgeschreven voor het verminderen van de slijmproductie. Luchtwegverwijderaars. Deze helpen om beter te kunnen ademen en verminderen het benauwdheidsgevoel.  

Tips bij astma

Je kind zal moeten leren leven met de astma, maar er zijn wel tips die kunnen helpen om de astma zo min mogelijk op te laten spelen. Rook nooit in de buurt van een kind met astma. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, maar hou ten alle tijden rekening met de benauwdheid. Een goede lichamelijke conditie draagt bij aan een beter herstel. Zorg dat de medicijnen altijd bij de hand zijn, zodat de medicijnen bij een aanval direct geïnhaleerd kunnen worden. Zorg dat er zo min mogelijk huisstofmijt in huis aanwezig is. Stofzuig en dweil de vloeren vaak en vervang eventuele vloerbedekking door laminaat/parket, zodat er zo min mogelijk stof en huisstofmijt in kan blijven zitten. Was het beddengoed op minimaal 60 graden.   Astma bij kinderen Heeft jouw kindje astma? en wat helpt bij hem of haar het beste? Reageer ook!   Geschreven door mama Renate

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je