{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Gezondheid > Alles wat je moet weten over de gele kleur van pasgeboren baby's

Advies > Baby > Gezondheid > Alles wat je moet weten over de gele kleur van pasgeboren baby's

Alles wat je moet weten over de gele kleur van pasgeboren baby's

Je bent pas vader of moeder geworden van een pasgeboren baby en helemaal blij dat je kindje er is. In het begin is alles nieuw als je kindje is geboren.

Afbeelding blog 'Alles wat je moet weten over de gele kleur van pasgeboren baby's'

Je bent pas vader of moeder geworden van een pasgeboren baby en helemaal blij dat je kindje er is. In het begin is alles nieuw als je kindje is geboren. Je krijgt veel uitleg van de kraamverzorgster en zij zal je kindje ook goed verzorgen. Het is allemaal wennen in het begin. Het is belangrijk dat je als ouder de tijd neemt om te wennen aan je baby en de zorg die daar bij komt kijken.

 

Gele kleur van je pasgeboren baby

Na een dag of drie kunnen sommige baby’s een gele kleur krijgen.  De lever van de pasgeboren baby is nog niet helemaal rijp genoeg om de afbraak van voornamelijk oude rode bloedcellen af te breken. Het afbreken van oude rode bloedcellen wordt ook wel bilirubine genoemd. Jullie pasgeboren baby kan geel gaan zien als als de concentratie van bilirubine te hoog wordt in het bloed van je kindje.

Het is niet erg als je kindje een klein beetje geel ziet. Mocht je kindje heel erg geel zien dat is het belangrijk om de verloskundige te bellen. De verloskundige zal het bloed van de pasgeboren baby laten onderzoeken. Er wordt dan gekeken naar de concentratie van bilirubine. Een te hoge concentratie aan bilirubine in het bloed van je kindje is niet goed. Het kan schade veroorzaken aan de hersenen van je pasgeboren baby. Verder kijkt en let de verloskundige op de volgende zaken bij je pasgeboren baby: hoe geel is jouw baby? Is het oogwit geel? Zijn de slijmvliezen geel? Is de baby alleen in het gezicht geel? Of is de baby over hele lichaam geel? Is je kindje alert? Drinkt de baby goed? Heeft je kindje voldoende poepluiers?


Kun je de geelzucht van je pasgeboren baby voorkomen?

Het is belangrijk om je baby zo vaak mogelijk te voeden. Dit kan borstvoeding zijn of de fles. Bij borstvoeding is het belangrijk om binnen twee uur of vaker je kindje aan te leggen om je kindje te laten drinken. Als je baby meer drinkt, dan heeft je baby ook meer ontlasting. Via de ontlasting raakt je kindje bilirubine kwijt.

Verder kan het helpen als je je kindje vanaf dag 1 probeert om borstvoeding te geven. Hiermee kun je voor een deel geelzucht voorkomen of te verminderen.

Tevens kun je als ouder proberen om je kindje zoveel mogelijk in indirect zonlicht te houden, bijvoorbeeld met je pasgeboren baby voor het raam te gaan staan of het wiegje of ledikant voor het raam te plaatsen. Bilirubine wordt door zonlicht afgebroken. Jullie kindje mag nooit aan direct zonlicht worden blootgesteld. Het tere babyhuidje kan namelijk heel snel verbanden en dat is niet goed voor de baby.

Soms wordt er weleens geadviseerd om je kindje water te geven, dit is niet goed want je kindje krijgt minder borstvoeding binnen of melk via de fles. De buik van je kindje zit al helemaal vol met water. De ontlasting wordt dan ook minder van je pasgeboren baby en de bilirubine kan dan minder goed het lichaam van de baby verlaten.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je