{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Gezondheid > Alles over schisis bij kinderen

Advies > Baby > Gezondheid > Alles over schisis bij kinderen

Alles over schisis bij kinderen

Schisis, ook wel hazenlip genoemd, is een afwijking in het gezicht, die aangeboren is. Het gaat om een spleet in de bovenlip, gehemelte of bovenkaak.

Afbeelding blog 'Alles over schisis bij kinderen'
Schisis, ook wel hazenlip genoemd, is een afwijking in het gezicht, die aangeboren is. Het gaat om een spleet in de bovenlip, gehemelte, bovenkaak of in de huig. Er zijn verschillende combinaties mogelijk. De vertaling van schisis is spleet.   

Hoe ontstaat een schisis?

Schisis ontstaat al in de eerste weken van de zwangerschap. De aanleg van het gezichtje vindt tussen de zesde en twaalfde week plaats. Wanneer de groei niet goed verloopt, kunnen er spleten ontstaan. Er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat je een grotere kans hebt op een kindje met schisis. Erfelijkheid speelt een rol. Wanneer schisis in de familie voorkomt, is de kans groter dat een kindje dit ook krijgt. Verder verhoogt het gebruik van medicijnen tijdens de zwangerschap ook de kans op schisis. Er zijn ook genetische factoren die een rol spelen. Helaas is daar nog te weinig over bekend om conclusies te kunnen trekken. Een middel om de kans op schisis te verkleinen is foliumzuur tabletten slikken. Deze slik je vanaf het moment dat je probeert zwanger te worden tot de eerste drie maanden van de zwangerschap.  

Wanneer wordt een schisis meestal vastgesteld?

Vaak kan schisis bij de 20 weken echo al vastgesteld worden. Wanneer een baby geboren is en enige tijd later sterk genoeg is, kan het worden geopereerd. Hier is geen vastomlijnd plan voor, elke behandeling is anders. In de meeste gevallen wordt na drie maanden het  lipje gesloten. Rond negen maanden wordt het gehemelte gesloten.  

Welke klachten ontstaan bij schisis?

Schisis kan meerdere klachten veroorzaken. Het heeft invloed op de spraak, neus, het gehoor en de ontwikkeling van de kaak en tanden. Om een zo goed mogelijke behandeling mogelijk te maken zijn er in veel ziekenhuizen speciale 'Schisisteams' opgezet, bestaande uit een plastisch chirug, KNO arts, orthodontist, logopedist, kinderarts, kaakchirurg, kinderarts, maatschappelijk werker en een erfelijkheidsdeskundige. Zij kennen elkaars behandeling en dat zorgt voor het beste resultaat. Het kind blijft dan ook altijd onder toezicht tot het moment dat ze volgroeid zijn. Dit is vaak tussen het zestiende en twintigste levensjaar. Op dat moment is er pas sprake van een eindresultaat.  

Schisis en acceptatie

Toch komt er ook een groot sociaal aspect bij kijken. Als ouder zijnde kan het een grote teleurstelling veroorzaken. De kraamperiode, de baby- en kindertijd had je je anders voorgesteld dan de realiteit is. Ook de omgeving kan nare reacties teweeg brengen. In de praktijk blijkt dat wanneer je de situatie kan accepteren zoals deze is, je je kind beter kunt begeleiden tijdens dit proces.     Heeft jouw kind een aangeboren afwijking en hoe gaan jullie ermee om?     Geschreven door mama Sabine

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je