{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Gezondheid > Alles over ontlasting en voeding

Advies > Baby > Gezondheid > Alles over ontlasting en voeding

Alles over ontlasting en voeding

Dat je kindje elke dag ontlasting moet hebben, dat is een fabel! Soms poept je kindje wel 3 keer per dag en soms laat het dagen op zich wachten.

Afbeelding blog 'Alles over ontlasting en voeding'
Dat je kindje elke dag ontlasting moet hebben is een fabel! Soms poept je kindje wel 3 keer per dag en soms laat het dagen op zich wachten. Het belangrijkste is dat je kind geen last heeft van zijn ontlasting, want dan kan het wel een probleem worden. Het is ontzettend vervelend als je kindje niet naar de wc kan of rood aanloopt en de luier leeg blijft. Je kindje wordt onzeker en vaak wordt het erger en kom je in een vicieuze cirkel terecht waarbij het heel moeilijk is om deze te doorbreken. Als ouder ben je geneigd om te zeggen: 'kom op doe niet zo moeilijk en ga even poepen'. Maar voor een kind kan het heel angstig zijn en juist door ons (gedrag van de ouders) kan het nog erger worden. Doel is om je kind hierin te begeleiden. Mocht het echt een probleem zijn dan kan het aan de voeding liggen, maar dat hoeft niet perse!

Ontlasting en voeding bij baby:

-        wissel niet te vaak van voeding (probeer het ongeveer 2 weken) -        extra water aan de voeding toevoegen (ongeveer 20 cc) -        de juiste verhouding van voeding (1 schep + 30cc water -        bij borstvoeding leg je je kindje wat vaker aan Houden de problemen aan, dan kun je een Omneo voeding gaan gebruiken, dit is voor gevoelige darmen. Je kunt ook altijd contact opnemen met het consultatiebureau, om te overleggen wat het beste voor je kindje is.  

Ontlastingsproblemen en voeding bij peuter en kleuter

Als het kind vast voedsel gaat eten met onverteerbare vezels (bijvoorbeeld volkorenbrood of fruit) , wordt de ontlasting steviger. Soms is de ontlasting hard. Dit gebeurt als de ontlasting lange tijd in de darm blijft zitten. Dan wordt het vocht eruit getrokken en in het bloed opgenomen. Kortom: het wordt steeds harder en het poepen gaat steeds moeilijker. Het kan ook zo zijn dat je kind te weinig vezels krijgt, te weinig goeie vetten of te weinig drinkt. Het is niet zo dat je kind met opzet zijn ontlasting ophoudt, wat men vaak wel denkt. Als je een kind teveel pusht kan het ook zijn dat het kind dan zijn aandrang negeert, omdat hij onzeker is. Een onrustige situatie kan er voor zorgen dat een kind problemen heeft met de ontlasting. Deze onrustige situatie kan thuis zijn maar ook op school (pesten, niet naar de wc mogen etc.).  

Het voorkomen van een ontlastingsprobleem bij je kind:

-        Geef vezelrijke voeding, vezels zorgen dat de darmen worden geprikkeld. -        Geef veel drinken (water, thee) -        Laat je kind lekker bewegen of sporten  

Vezelrijke voeding:

-        muesli -     volkorenproducten (brood, crackers) -        vezels door de yoghurt -        zilvervliesrijst -        peulvruchten -        fruit -        Brinta -        geen halfvolle melkproducten (vet zorgt voor darmprikkeling) -        sla het ontbijt niet over!!!!   Zorg voor vezelrijke maaltijden!  En vezelrijk hoeft niet saai te zijn! Hieronder een paar websites met voorbeelden voor vezelrijk eten. -        http://www.spijsvertering.info/vezelrijke-recepten-en-ideeën/ -        http://www.smulweb.nl/recepten/&query=vezelrijk  

Maak eten leuk!

Eten is bij veel kinderen een probleem. 'Lust ik niet' en 'wil ik niet'  ligt ze voorop de tong en dwingen werkt dan averechts. Probeer het eten leuk te maken en betrek ze bij het koken. Vaak kun je het door kleine veranderingen kindvriendelijk maken. Groenten zijn veelal niet geliefd bij kinderen, misschien kun je de groente een andere naam geven...wortels= Dikkie dikkies, broccoli= Sesamstraat boompjes, boontjes=Megasauruspoten enz..  Maak het bord van je kind mooi op (gezichtje) en zorg dat het kleurrijk is door bijvoorbeeld meerder groentes te koken. Ga met je kind naar de boerderij om te kijken waar het eten vandaan komt. Een echte boerderijwinkel is veel leuker dan een “ gewone”  supermarkt. Het eten komt er zo vanaf het land en gaat direct de winkel in, verser kan niet. Laat je zoon of dochter zelf iets uitkiezen...dan moet het het ook wel opeten. Gezond eten=leuk!! Geef je kind in plaats van sapjes zelfgemaakte smoothies... laat ze fruit uitkiezen en doe het samen in de blender. Maak vruchtenijsjes van versfruit en bak eens zelf volkorenbrood. Niks is lekkerder dan zelf eten maken en dan wordt het proeven een stuk leuker! Zorg voor veel afwisseling in het eten. Begin de dag eens met Brinta als ontbijt en neem als tussendoortje bijvoorbeeld eens een eigengemaakt groentesapje. Het is heel erg lekker, gezond en het is eens wat anders! Laat je kind experimenteren met groente en fruit, wie weet vinden ze het ideale fruit/groentesapje uit! Koks in de dop. Als je er niet uitkomt bel dan eens met de poeppoli, zij kunnen je helpen als echt geen uitweg meer ziet.  Zij hebben tips en kunnen je helpen om je kind op een goeie manier te begeleiden.   


Heeft jouw kind problemen met de ontlasting en heb jij nog tips? Reageer hier!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je