{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Gezondheid > Alles over geboortevlekken

Advies > Baby > Gezondheid > Alles over geboortevlekken

Alles over geboortevlekken

De naam zegt het eigenlijk al: geboortevlekken zijn vlekken die een baby soms gelijk of redelijk snel na de geboorte krijgt. Er zijn verschillende soorten geboortevlekken. Wat zijn er nu eigenlijk voor geboortevlekken en komt je baby er nog wel van af?

Afbeelding blog 'Alles over geboortevlekken'

De meest bekende geboortevlek: de ooievaarsbeet

Een ooievaarsbeet is de meest bekende geboortevlek en komt naar schatting voor bij 30 tot 40% van de baby`s. Deze ontsiering van de huid ontstaat door uitgezette bloedvaatjes tijdens de zwangerschap en komt vooral voor op de oogleden, in de nek of op de neusvleugels van de baby. Je ziet daar een soort rozerode verkleuring. Een ooievaarsbeet is erg onschuldig en verdwijnt normaal gesproken voor het tweede jaar helemaal vanzelf. Ooievaarsbeten in de nek kunnen wel langer blijven zitten, maar vallen meestal niet of nauwelijks op.

De aardbeienvlek

Ruim 10 procent van de jonge kinderen heeft een aardbeienvlek. In enkele gevallen is deze vlek al meteen na de geboorte zichtbaar, maar meestal is dat pas het geval als de baby 4 tot 6 weken oud is. Een aardbeienvlek ontstaat door dicht op elkaar gepakte bloedvaatjes en deze geboortevlek is over het algemeen voor de negende verjaardag verdwenen. Wanneer de aardbeienvlek zich in de buurt van de ogen en/of mond bevindt is soms een operatie of behandeling noodzakelijk.

De mongolenvlek

Deze vlekken hebben niets met het Syndroom van Down te maken, maar komen voornamelijk voor bij donkergetinte baby`s. Door het niet goed verplaatsen van pigmentcellen tijdens de zwangerschap kan de huid op de billen of onderrug van de baby deels blauw verkleuren. Voor het vierde jaar zijn mongolenvlekken meestal weer verdwenen.

De wijnvlek

Ongeveer 3 op de 1000 baby`s heeft een wijnvlek. Een wijnvlek is vrij groot en donkerrood. Deze aangeboren vaatafwijking verdwijnt helaas niet vanzelf. Zowel laserbehandeling als camouflagetherapie kan een optie zijn.

De café au lait vlek

Café au lait vlekken ontstaan vaak bij de geboorte, maar zijn vaak pas zichtbaar rond de tweede verjaardag. Zoals de naam al doet vermoeden zien de vlekken er een beetje uit als koffie met melk. De vlekken ontstaan als het ware door een ‘pigmentfoutje’ van de huid en zijn meestal onschuldig. Wanneer er meerdere café au lait vlekken zichtbaar zijn is het wel raadzaam om een arts te raadplegen, omdat er dan sprake kan zijn van de chronische ziekte Neurofibromatose.

Heeft jouw kind een geboortevlek? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je