{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Gezondheid > Alles over de eerste tandjes

Advies > Baby > Gezondheid > Alles over de eerste tandjes

Alles over de eerste tandjes

Wanneer krijgt een kindje zijn eerste tandjes? Bij de geboorte hebben alle kindjes al een melkgebit. Dit is echter nog niet zichtbaar omdat de tandjes zich dan nog verborgen houden onder het tandvlees. Soms is er wel al een soort tandje te zien. Dit is nog geen echte tand, maar dit wordt een geboortetand of glazuurparel genoemd.

Afbeelding blog 'Alles over de eerste tandjes'

Wanneer krijgt een kindje zijn eerste tandjes ?

Bij de geboorte hebben alle kindjes al een melkgebit. Dit is echter nog niet zichtbaar omdat de tandjes zich dan nog verborgen houden onder het tandvlees. Soms is er wel al een soort tandje te zien. Dit is nog geen echte tand, maar dit wordt een geboortetand of glazuurparel genoemd. Meestal is deze grijs of geel gekleurd en in enkele gevallen is deze doorschijnend. Omdat het vaak erg pijnlijk is wanneer de moeder borstvoeding wil geven kan een kinderarts kijken of deze weggehaald kan worden. Wordt hij niet verwijderd, dan valt hij meestal vanzelf uit als de baby enkele weken oud is.

Het eerste echte tandje komt meestal ergens tussen de 5 tot 8 maanden door. Je kunt vooraf al zien waar een tandje gaat komen omdat je daar een wit bobbeltje kunt zien. Meestal komen de tandjes in een bepaalde volgorde door:

  • Als eerste komen de middelste twee ondertandjes
  • Vervolgens komen de twee middelste snijtandjes door
  • Als derde breken de tanden en kiezen in het boven -en ondergebit afwisselend door

Gevolgen van het krijgen van de eerste tandjes

Kindjes hebben lang niet allemaal last van pijn bij het doorkomen van de tandjes. Hebben ze dit wel, dan kan zich dit bijvoorbeeld uiten door middel van diarree, luieruitslag en koorts. Vaak merk je ook dat je kindje erg huilerig is en een beetje uit zijn doen. Heeft je kindje meerdere dagen diarree en/of koorts, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Veel kindjes zullen ook meer gaan kwijlen. Dit komt doordat ze hun vinger vaker in hun mondje stoppen en hierop bijten om zo de druk van de tand te verminderen. Als ouder kun je met je vinger en wat koud water de desbetreffende plek licht masseren om de pijn wat te verlichten. Ook zijn er speciale bijtringen die je in de koelkast kunt leggen en die zo voor verlichting zorgen.

Wanneer beginnen met poetsen?

Zodra het eerste tandje doorgekomen is kun je meteen beginnen met poetsen. Er zijn speciale tandenborstels voor kindjes. Je herkent ze aan de kleinere kop en de zachte haartjes. Vaak moeten kinderen eerst wennen aan de smaak van tandpasta. Je hoeft niet meteen de hele tandenborstel vol te smeren met tandpasta. Laat je kindje hier rustig aan wennen.

Tandjes en borstvoeding

Meestal is het geen probleem wanneer de tandjes doorkomen. Met het drinken aan de borst wordt de melk uit de borst gezogen en hier is het gebit niet bij nodig. Mocht een baby bijten, dan kun je hem na de beet van de borst afhalen en pas na een tijdje (15-20 minuten) weer aanleggen. Zo leert de baby dat het bijten gevolgen heeft en zal hij dit snel afleren. Echter wanneer de baby vlak na het aanleggen bijt, dan kan het zijn dat de toeschietreflex nog niet goed op gang is gekomen waardoor er nog maar weinig melk achter de tepelhof zit. Ook wanneer de borst ver leeg gedronken is kan een baby wel eens bijten in plaats van zuigen.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je