{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Geld baby > Geld besparen als jonge moeder

Advies > Baby > Geld baby > Geld besparen als jonge moeder

Geld besparen als jonge moeder

Na de basisschool is een nieuwe fiets wenselijk en meer schoolspullen nodig en nog later de studiekosten. In dit artikel een aantal tips voor geld besparen.

Afbeelding blog 'Geld besparen als jonge moeder'
Vier keer per jaar kinderbijslag en, afhankelijk van je inkomen, een kindgebonden budget. Een leuke bijdrage, maar kinderen kosten natuurlijk veel meer dan dat. Iedere leeftijd heeft zijn eigen grote kostenposten. Eerst de aanschaf van de babyspullen en de stapels luiers. Vervolgens de kleertjes en schoenen waar ze snel uitgroeien, gevolgd door de speelgoedwensen en kosten van zwemlessen en andere vrijetijdsbesteding. Na de basisschool is een nieuwe fiets wenselijk en meer schoolspullen nodig en nog later de studiekosten. In dit artikel een aantal tips voor geld besparen met jonge kinderen.

De baby uitzet

Eenmaal zwanger zul jij je bezig gaan houden met de uitzet voor je baby. In tijdschriften en informatie van het kraamzorgbureau tref je ellenlange lijsten aan van wat je in huis moet halen. Tegen de tijd dat je eerste kindje een jaar oud is, zul je je realiseren dat een gedeelte van de spullen op de lijst nog nieuw in de kast liggen, of in te grote getale ingekocht zijn. Informeer dus eerst bij mensen in je omgeving wat werkelijk nodig is om aan te schaffen. Als je eenmaal besloten hebt wat je allemaal wilt gaan kopen dan kun je door op zoek te gaan naar tweedehands spullen enorm veel geld besparen. Neem eens kijkje op de diverse sites op het internet of in de kringloopwinkel. Babyspullen worden vaak voor korte tijd gebruikt en zijn met een beetje speurwerk zo goed als nieuw aan te schaffen voor de helft van het geld.

Luiers

Als je uitgaat van de gemiddelden dan liggen de kosten voor luiers voor een kind tussen de 700 en 2000 euro (30 maanden, 5 a 6 luiers per dag, 0,13 tot 0,39 cent per luier). De prijsverschillen tussen de diverse merken zijn enorm. Als je wilt weten waar je de goedkoopste luiers vindt dan kun je je aanmelden bij de site ‘watkostenluiers.nl’, op deze manier blijf je op de hoogte van de beste aanbiedingen voor zowel luiers als natte doekjes. Met katoenen luiers ben je nog goedkoper uit. De aanschaf hiervan is uiteraard duurder, maar je bespaart uiteindelijk (inclusief de extra wassen draaien) een paar honderd euro. Een derde manier om te besparen is om je baby al vroeg zindelijk te krijgen. Voor informatie hierover kun je zoeken op ‘ baby-zindelijkheid-communicatie’ op het internet.

Eten en drinken

Gezonde voeding is uiteraard belangrijk voor kinderen. Het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie is om het eerste half jaar uitsluitend borstvoeding te geven, ook daarna kun je natuurlijk blijven geld besparen op melkpoeder door borstvoeding te blijven geven. Na het eerste half jaar moet je kindje ook vaste voeding gaan eten. Het zelf bereiden van zowel het fruit als de warme maaltijd scheelt de helft met het kopen van kant en klare potjes. Je bespaart hiermee grofweg 200 tot 300 euro per jaar. Verder kun je stoppen met het weggooien van voedsel. De ‘kliekjes’ kun je korte tijd in de koelkast bewaren. Gekookte aardappels kun je de volgende dag opbakken, groente kun je roerbakken, verwerken in een groentesoep of verwerken tot groentesap.

Kleding

Na de groeispurt van de eerste maanden worden de broeken kapot gekropen en vervolgens vallen ze de gaten erin tijdens het spelen. Speciale ‘buiten-speel-kleding’ aan trekken na schooltijd voorkomt dit ten delen. Ook voor kleding ben je uiteraard veel goedkoper uit als je dit in tweedehandswinkels koopt of tweedehands via het internet aanschaft. Wil je toch ook (of uitsluitend) nieuwe kleding sla dan je slag in de uitverkoop, je kunt prima kleding een maatje groter kopen voor het jaar daarna. En in de eerste jaren is de lange broek die te klein was in de zomer(s) daarna vaak een leuke driekwart of korte broek.

Uitjes

Voor een dagje pretpark of dierentuin met een gezin ben je vaak meer dan 100 euro kwijt. Op de entree kun je besparen door van tevoren je kaarten te kopen of kortingsacties op te zoeken op het internet (zoek op: korting uitjes met kinderen). Ook op marktplaats worden regelmatig kaartjes aangeboden tegen gereduceerde prijzen. Maar juist met kleine kinderen hoeft een leuk dagje uit weinig tot niets te kosten. Wat te denken van de kinderboerderij, speurtochten of picknicken in de natuur, gratis musea dagen, open dagen bij de boer en ga zo maar door. Ook voor gratis uitjes kun je ideeën opdoen op het internet (zoek op: gratis uitjes met kinderen). Om het besparen voor zowel jezelf als de iets oudere kinderen tenslotte leuk te maken, kun je (een deel van) je besparingen in een potje doen, waar jullie samen een besteding over afspreken. Geschreven door mama Corine

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je