{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Feestdagen > Borstvoeding afbouwen

Advies > Baby > Feestdagen > Borstvoeding afbouwen

Borstvoeding afbouwen

Het afbouwen van borstvoeding geven, Hoe kan ik dat het beste aanpakken?

Afbeelding blog 'Borstvoeding afbouwen'

Over een tijdje pas of nu is het al zover. Je wilt stoppen met borstvoeding geven, een moeilijke keuze voor jou en je baby. Het is namelijk niet fijn voor jou en voor je kindje om het van de een op de andere dag te stoppen.

Gelijk stoppen

Moet/wil je wel van de een op de andere dag stoppen dan is kolven een goede optie om het voor jezelf af te bouwen. Wanneer je dit niet doet loop je de kans op borstontsteking op. Kolf je borsten steeds met grotere tussenpozen helemaal leeg. De hoeveelheid melk loopt terug doordat er geen regelmatige vraag naar is.

Borstvoeding afbouwen

Wil je de borstvoeding afbouwen samen met je kindje, probeer dan de tijd te nemen. Je kan beginnen met één voeding per week minder te geven. Laat de voeding vallen waarbij je baby volgens jou het minst lijkt te drinken. Meestal is dit een late middag voeding of een vroege avond voeding. Vervang nooit twee opeenvolgende voedingen; dit kan leiden tot overvolheid van je borsten, hierdoor kan een borstontsteking ontstaan.

Je kunt bijvoorbeeld per week afbouwen, dus in week 1, vier keer borstvoeding en één keer flesvoeding. In week 2, drie keer borstvoeding en twee keer flesvoeding en ga zo maar door.

Borsten controleren

Controleer je borsten ook regelmatig op harde plekken. Dat is om een eventuele borstontsteking in de gaten te houden. Gebruik om je borsten te controleren warmte en masseer mee richting de tepel tijdens het kolven om de druk eraf te halen.

Overgegaan naar de fles

Als je eenmaal echt bent overgegaan naar de fles, merk je dat er een ander voedingsschema ontstaat. Met flesvoeding bepaal jij de tijdstippen van het voeden, met borstvoeding bepaalde je baby dat. Nu zal er een regelmatigheid ontstaan in de voedingen.

Wat zijn jouw ervaringen met het afbouwen van borstvoeding? Heb je tips? Laat het weten in een reactie!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je