{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Borstvoeding > Welk voedsel kan je beter vermijden tijdens het geven van borstvoeding?

Advies > Baby > Borstvoeding > Welk voedsel kan je beter vermijden tijdens het geven van borstvoeding?

Welk voedsel kan je beter vermijden tijdens het geven van borstvoeding?

Geef je borstvoeding en wil je graag weten welk voedsel je wel of juist niet mag eten? In dit artikel vertellen je we je graag alles over het eten van mama bij borstvoeding.

Afbeelding blog 'Welk voedsel kan je beter vermijden tijdens het geven van borstvoeding?'

Sommige sterk gearomatiseerde voedingsmiddelen kunnen de smaak van borstvoeding veranderen. Maar veel baby’s vinden dit helemaal niet erg en vinden de diversiteit aan smaken juist fijn. Bovendien heeft je baby in de buik al een behoorlijke hoeveelheid vruchtwater binnen gekregen dus hij is al bekend met de verschillende smaken die je tijdens de zwangerschap binnen kreeg.

Merk je dat je baby een keer de borst niet wilt, nadat je iets hebt gegeten of gedronken? Vermijd dit product dan de komende dagen om te zien of dat eten de oorzaak is.

Voedingsmiddelen om te vermijden tijdens borstvoeding

Uiteraard moet je je vrij voelen om zelf te bepalen wat je wilt eten, maar er zijn een aantal voedingsmiddelen waarvan bekend is dat baby’s ze niet lekker vinden of waardoor ze last kunnen krijgen van krampjes en/of winderigheid.

  • Chocolade
  • Specerijen (kaneel, knoflook, kerrie, peper)
  • Citrusvruchten en hun sappen, zoals sinaasappels, citroenen, limoenen en grapefruit
  • Aardbeien
  • Kiwi's
  • Ananas
  • De "gasachtig" groenten (ui, kool, knoflook, bloemkool, broccoli, komkommers en paprika's)
  • Vruchten met een laxerende werking, zoals kersen en pruimen

Borstvoeding en cafeïne

Een dagelijkse kopje of twee van koffie is prima, maar te veel cafeïne kan interfereren met de slaap van je baby of maakt hem kieskeurig. Vergeet niet dat cafeïne ook voorkomt in sommige frisdrank en thee.

Borstvoeding en alcohol

Af en toe een alcoholistisch drankje is geen probleem. Wel is het aan te raden om pas twee uur na het nuttigen van een wijntje of een andere alcoholistische versnapering borstvoeding te geven.

Matig of zwaar drinken is zeker niet aan te raden tijdens de borstvoeding. Het drinken van donker bier zou de melkproductie moeten verhogen, maar dit is een fabeltje. Recente studies tonen juist aan dat alcohol de melkproductie vermindert.

Borstvoeding en allergie

Als je baby allergische symptomen (zoals eczeem, zenuwachtigheid, congestie, of diarree) vertoont, kunnen deze worden veroorzaakt door iets waarmee hij regelmatig in contact komt, zoals zeep, schimmel, of voedsel dat hij zelf eet. Of hij kan reageren op voedsel dat jij eet en via de borstvoeding in zijn systeem komt. Het vereist meestal een beetje speurwerk om erachter te komen wat de oorzaak is van een allergie. De meest voorkomende boosdoeners zijn onder andere melkproducten, gevolgd door soja, tarwe, eieren, noten en maïs. Raadpleeg in het geval van een eventuele allergie altijd je dokter of de lactatiedeskundige.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je