{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Borstvoeding > Wat is 'normaal' bij borstvoeding?

Advies > Baby > Borstvoeding > Wat is 'normaal' bij borstvoeding?

Wat is 'normaal' bij borstvoeding?

Hoe weet ik of ik correct borstvoeding geef? Krijgt mijn baby genoeg moedermelk? Hoe vaak moet ik mijn baby aan de borst laten drinken? Waarom drinkt de baby van mijn vriendin minder vaak? Dat zijn typische vragen die moeders die borstvoeding geven zich vroeg of laat stellen.

Afbeelding blog 'Wat is 'normaal' bij borstvoeding?'

De nieuwe studies van vooraanstaand lactatieonderzoekster Jacqueline Kent hebben geleid tot een nieuwe opvatting van wat 'normaal' is als het gaat over borstvoeding en geven antwoord op deze veelgestelde vragen.

De recente analyses en onderzoeken van Kent werden in april voor het eerst gepresenteerd tijdens het 9e Internationale symposium van Medela over borstvoeding en lactatie. Uit haar onderzoek blijkt dat er eigenlijk geen norm is voor borstvoeding. Baby’s hoeven geen vast patroon te volgen en er zijn zeker geen regels waaraan bij het geven van borstvoeding moeten worden voldaan. Een borstvoedingsrelatie tussen elke moeder en baby uniek is en verandert in de loop van de borstvoedingsperiode. En als een moeder weet dat borstvoedingspatronen variëren en dat veranderingen in borstvoedingspatronen normaal zijn, leidt dat tot meer zelfvertrouwen over haar melkproductie.

Uit de resultaten blijkt het volgende:
 • Baby's kunnen hun melkinname afstemmen op hun eetlust en groei. Zij drinken wat ze nodig hebben
 • Bij baby's die alleen borstvoeding krijgen, zien we gewoonlijk veel verschillen in borstvoedingspatronen

 • Over een lactatieperiode van zes maanden gaan baby's minder vaak drinken. Maar zij drinken dan wel sneller en grotere hoeveelheden, dus de dagelijkse melkinname blijft constant.

  De cijfers over borstvoeding

  Borstvoedingspatronen van baby's veranderen, soms zelfs maandelijks. Er zijn tussen baby’s grote onderlinge verschillen in borstvoedingspatronen. Dit is volstrekt normaal, want elke baby is uniek. Er is geen norm waaraan voldaan zou moeten worden. Ter illustratie een overzicht van frequentie en volume-inname van gezonde baby's tussen de 1 en 6 maanden die alleen borstvoeding krijgen:
 • 4-13 – aantal borstvoedingssessies per dag
 • 12-67 minuten – duur van één borstvoedingssessie
 • 54-234 ml – het in één borstvoedingssessie gedronken melkvolume
 • 478-1356 ml – het melkvolume gedronken over een periode van 24 uur

 • Alle baby's die in deze studie werden gevolgd, vertoonden een normale groei die binnen de groeicurven van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bleef. De spreiding van het aantal borstvoedingssessies op een dag is op elke leeftijd groot, maar gemiddeld neemt de frequentie tussen één en zes maanden af, om vervolgens te stabiliseren. Eveneens zijn er aanzienlijke verschillen in de duur van de borstvoedingssessies op elke leeftijd, maar globaal neemt deze eveneens tussen één en zes maanden af.

  Moeders stoppen vaak met het geven van borstvoeding omdat ze denken dat ze onvoldoende melk produceren. Ze maken zich natuurlijk zorgen dat hun baby niet genoeg melk zou drinken. Moeders denken soms dat hun baby vaker wil drinken omdat het kindje tijdens de borstvoedingsmomenten niet genoeg te drinken krijgt. Dankzij Kent weten we nu dat dat niet noodzakelijkerwijs het geval is. Afwijkingen hoeven niet te wijzen op een ontoereikende melkproductie.

  *Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

  Login bij Mamaplaats
  Login

  Nog geen account bij Mamaplaats?
  Registreren
  profiel aanmaken

  Ik heb al een account.
  Ja, dat wil ik

  Nee, dank je