{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Borstvoeding > Verstopt melkkanaal tijdens borstvoeding; wat nu?

Advies > Baby > Borstvoeding > Verstopt melkkanaal tijdens borstvoeding; wat nu?

Verstopt melkkanaal tijdens borstvoeding; wat nu?

Borstvoeding geven is erg gezond en belangrijk voor je kindje gedurende het eerste halfjaar. Het geven van borstvoeding is een mooi en natuurlijk proces. Veel moeders willen ook gaan proberen om hun kindje borstvoeding te geven. Bij de ene moeder gaat dit heel gemakkelijk en bij de andere moeder verloopt het wat moeizamer. Heb je last van een verstopt melkkanaal tijdens de borstvoeding? In dit artikel helpen we je graag verder.

Afbeelding blog 'Verstopt melkkanaal tijdens borstvoeding; wat nu?'

Wat is een verstopt melkkanaal?

Als je een pijnlijk, gezwolle plek in je borst voelt, kan dit betekenen dat je een verstopt melkkanaal hebt. Dit is natuurlijk erg vervelend als je hier last van hebt als moeder. Je huid kan er ook meer rood uitzien dan normaal. Soms kan een verstopt melkkanaal overgaan in borstontsteking, dit hoeft niet, het kan.

Verstopt melkkanaal met een blaar erop

Het kan voorkomen dat je een verstopt melkkanaal hebt met een blaar op je tepel. De blaar kan zeer pijnlijk zijn. Je kunt een blaar krijgen als je je kindje verkeerd aanlegt. Meestal als je als moeder een blaar hebt hoeft het niet altijd te betekenen dat je ook een verstopt melkkanaal hebt. Je mag de blaar doorprikken, mocht je dit liever niet zelf willen doen, dan kun je naar de dokter gaan. Als je de blaar zelf gaat doorprikken is het belangrijk om een steriele naald te gebruiken. Je kunt deze steriele naald bij de apotheek kopen. Verder kun je het beste aan twee kanten de blaar doorprikken, de blaar is dan sneller weg. Als je de blaar zelf hebt doorgeprikt of de dokter dan kun je het beste na elke voeding tepelzalf smeren en je kunt dit het beste een week doen.

Behandeling van een verstopt melkkanaal

Gelukkig heb je geen antibiotica nodig als je een verstopt melkkanaal hebt. Het gaat meestal vanzelf over. Meestal verdwijnt een verstopt melkkanaal binnen 24 uur tot 48 uur en je hebt er geen behandeling voor nodig, dus dat is prettig om te weten. Mocht je een verstopt melkkanaal hebben dan kan je baby anders reageren als je jouw kindje borstvoeding geeft. Dit heeft te maken met de toevoer van je melk, de melktoevoer is wat langzamer dan gebruikelijk bij een verstopt melkkanaal. Het kan zijn dat je toevoer minder is omdat de druk van de harde plek van je borst andere kanalen kan vernauwen.

Voorkomen van een verstopt melkkanaal

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je als moeder kunt doen om een verstopt melkkanaal te voorkomen. Blijf je baby aanleggen en borstvoeding geven. Het is belangrijk om je baby goed te blijven aanleggen als je borstvoeding geeft. In de rugbyhouding je kindje borstvoeding geven kan ook heel goed helpen om een verstopt melkkanaal te voorkomen. Het is belangrijk om veel te rusten als je kindje pas is geboren.

Het voeden van je kindje brengt veel vragen met zich mee. Klik hier voor video's, tips of antwoord op je vraag over borstvoeding.

Heb jij ooit last gehad van een verstopt melkkanaal tijdens de borstvoeding? Laat het weten in een reactie hieronder.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je