{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Borstvoeding > Te weinig borstvoeding

Advies > Baby > Borstvoeding > Te weinig borstvoeding

Te weinig borstvoeding

Te weinig borstvoeding? Lees hier alles over te weinig borstvoeding, hoe dit kan en de oplossing voor te weinig borstvoeding.

Afbeelding blog 'Te weinig borstvoeding' Achtergrond blur afbeelding

Het beste begin voor je baby, en veel moeders kiezen er in ieder geval een tijdje (en soms ook langer) voor: het geven van borstvoeding. Het kan echter gebeuren dat het niet prettig gaat en je bijvoorbeeld last krijgt van borstontsteking of tepelkloven. Wellicht denk je ook dat je te weinig borstvoeding hebt om je kindje te voeden.

Toch is dat laatste slechts bij 2% van alle vrouwen het geval. Vrouwen geven al duizenden jaren borstvoeding en wij hebben – uitzonderingen daargelaten – in principe voldoende voeding en drinken tot onze beschikking om als moeder gezond te zijn om zelf te kunnen voeden.

Te weinig borstvoeding of niet?

Vrijwel alle gezonde vrouwen die zelf voldoende eten en drinken kunnen borstvoeding geven. Er kunnen echter signalen zijn, waardoor je het idee krijgt dat je kindje niet genoeg binnenkrijgt. Merk je dat je kindje lusteloos is, bijna geen plasluiers heeft en veel huilt, dan is er reden tot bezorgdheid. Vijf à zes plasluiers per dag is goed. Heeft je kindje wel genoeg plasluiers, maar huilt hij toch veel, dan kan er natuurlijk best iets anders aan de hand zijn. Mogelijk heeft je kindje krampjes. Maar in slechts enkele gevallen is er sprake van een tekort aan borstvoeding.

Oplossing te weinig borstvoeding

Mocht je toch het idee blijven houden dat je te weinig voeding zou hebben, stap dan in ieder geval niet te snel over op flesvoeding als het even tegenzit. Juist vaker aanleggen is het devies, aan beide borsten. De melkproductie moet zoveel mogelijk gestimuleerd worden. Het zuigen van de baby zet de melkklieren aan tot het produceren van meer melk. Leg je je kindje minder vaak aan dan zal de melkproductie terug gaan lopen, terwijl je mogelijk geen tekort had, maar het enkel dacht.

Blijf zelf regelmatig eten en drinken en neem je rust, want dit komt de melkproductie ten goede. Als je voedt, geef dan beide borsten. En geef alleen flesvoeding als het niet anders kan, want flesvoeding vult een babymaag meer.
Bepaalde voeding en drank kan de melkproductie negatief beïnvloeden. Je kunt cafeïne en cacao beter vermijden. Daarnaast is roken of in een omgeving leven waarin gerookt wordt natuurlijk heel ongezond voor je kindje, maar ook slecht voor de melkproductie.

Stimulerend werkt Weleda-thee of thee op basis van venkelzaadjes, anijs, brandnetel of dille. Twee tot vier koppen thee per dag werken positief op je borstvoeding. Het is enkel opletten of je kindje hier goed op reageert, want sommige kinderen kunnen niet goed tegen dergelijke kruiden en krijgen dan krampjes. Gezond en gevarieerd eten, ontspannen wandelingen maken met je kindje en de borsten masseren zijn nog andere aandachtspunten. Zelf meer melkproducten nuttigen, is niet nodig. En teveel vocht binnenkrijgen maakt de voeding enkel dunner. Het is goed om je te realiseren dat je naar balans zoekt. Niet teveel of te weinig van het een of ander. Maar wel vaak genoeg aanleggen!

Hulp bij te weinig borstvoeding

Als je twijfelt, is het goed om advies te vragen aan mensen die er verstand van hebben. Lactatiekundigen kunnen je helpen om er in ieder geval zeker van te zijn dat je je kindje goed aanlegt en dat je kindje wel de kans krijgt om voldoende te drinken. La Leche League is bijvoorbeeld een organisatie die je hiervoor kan benaderen. Met goede begeleiding is een schijnbaar of werkelijk tekort aan borstvoeding te verhelpen.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je