{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Borstvoeding > Melkproductie stimuleren

Advies > Baby > Borstvoeding > Melkproductie stimuleren

Melkproductie stimuleren

Melkproductie stimuleren? Wij vertellen je in dit artikel alle basistechnieken van de borstvoeding en geef je tips en adviezen voor het stimuleren van de melkproductie.

Afbeelding blog 'Melkproductie stimuleren'

Zorg voor een goede basis

Om te zorgen voor een goede melkproductie is het belangrijk om de basistechnieken van de borstvoeding toe te passen. Dit geldt voor zowel de voedende moeder als de drinkende baby. Als de baby goed drinkt dan regelt hij/zij zelf de melkproductie. Voor de moeder is het bij het voeden belangrijk dat ze in een rustige omgeving zit waar ze zich volledig op haar gemak voelt. Als de moeder op haar gemak is drinkt de baby rustiger en geconcentreerder en uiteindelijk beter.

Natuurlijke melkproductie stimuleren

Een baby is normaliter prima in staat om zelf de melkproductie te regelen, borstvoeding is precies afgestemd op de behoeftes van de baby. Een paar tips om ervoor te zorgen dat de natuurlijke melkproductie goed is en goed blijft:

  • Leg de baby zodra het even kan aan, zorg voor een goed boek en een plek om lekker te ontspannen
  • Drink genoeg als voedende moeder, er wordt aangeraden om bij elke voeding een glas water te drinken
  • Probeer ervoor te zorgen dat de baby goed de borst leeg drinkt, eventueel door middel van borstcompressie toe te passen.

Hulpmiddelen

Er bestaan allerlei middelen om de melkproductie omhoog te krijgen kijk voordat je deze toepast wat de voor- en nadelen zijn.

Fenegriek

Fenegriek is een natuurlijk kruid, het is niet alleen goed voor de productie maar vooral ook voor de snelheid waarop de melk stroomt. Er is geen vaste dosis die geslikt moet worden maar meestal worden er drie capsules per dag geslikt. Als er na 72 uur geen verschil is dan werkt het niet. Fenegriek is verkrijgbaar bij homeopathische winkels.

Domperidon

Domperidon is in de eerste plaats productie verhogend behalve dat is het ook bevorderend voor de melkstroom. Domperidon wordt normaal gesproken op advies van een arts voorgeschreven bij maag en darmklachten. Het is aan te raden om na overleg met een arts of lactatiekundige pas te beginnen met het gebruik.

Kolven

Als je de melkproductie omhoog wilt krijgen kan dat ook door middel van kolven. Kolven moet je oefenen, de borst is gewend aan een zogende baby. Als je start met kolven kun je het beste dubbelzijdig kolven en anders clusterkolven (afwisselen van borst bijv. 5 minuten links, 5 minuten rechts, 5 minuten links enzovoorts). De opbrengst met kolven staat vaak niet gelijk aan de hoeveelheid die de baby binnenkrijgt als deze zelf aan de borst drinkt. Zoals aangegeven: kolven moet je leren, het is belangrijk om uit te vinden wat het beste bij je past. Enkele tips:

  • Kolf in een vertrouwde omgeving
  • Hou een foto van de baby bij je en kijk ernaar
  • Drink voldoende, bij voorkeur warme dranken
Lactatiekundige

Een lactatiekundige weet alles van borstvoeding en kan goede adviezen geven. Mochten bovenstaande tips niet werken en/of ben je opzoek naar advies op maat, neem dan contact met ze op.

Wil je meer weten over borstvoeding en op zoek naar video's en tips? Klik dan hier.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je