{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Borstvoeding > Krijgt mijn baby genoeg voeding?

Advies > Baby > Borstvoeding > Krijgt mijn baby genoeg voeding?

Krijgt mijn baby genoeg voeding?

Krijgt mijn baby genoeg voeding? Het is een vraag die veel moeders zichzelf stellen. In dit artikel vind je tips over of je baby genoeg voeding krijgt.

Afbeelding blog 'Krijgt mijn baby genoeg voeding?'

Krijgt mijn baby genoeg voeding?

Dit is een veel voorkomende vraag onder nieuwe moeders. Vooral als je borstvoeding geeft, is het lastig te bepalen of je baby genoeg voeding krijgt. De meeste moeders zijn prima in staat om hun baby te voorzien van alle melk die ze nodig hebben, maar er kunnen ook momenten zijn dat je kindje onvoldoende voeding krijgt. Ga je hier niet goed mee om, dan kan dit lijden tot uitdroging.

5 tekenen dat je baby genoeg voeding krijgt

 • Je borsten voelen zachter aan na het borstvoeden. Je baby heeft namelijk melk gedronken waardoor de stevigheid van je borsten is afgenomen.
 • Na de voeding is je baby ontspannen en tevreden.
 • Na de geboorte zal je baby gewicht verliezen, maar daarna is het de bedoeling dat je kindje in gewicht aankomt. Uitgaande van een geboortegewicht van ongeveer 3500 gram groeit een gezonde baby, die op tijd is geboren de eerste drie maanden gemiddeld tussen de 90 en 200 gram per week. Na de eerste drie maanden neemt het wat af. Gemiddeld groeit je kindje dan 70 tot 150 gram per week. Als je kindje vijf maanden oud is, zal hij ongeveer twee maal zijn geboortegewicht wegen en bij 12 maanden is het geboortegewicht drie maal een ‘normale groei’.
 • De eerste dagen na de geboorte heeft je baby waarschijnlijk slechts één of twee natte luiers per dag. Is je melkproductie goed op gang gekomen, dan zal dit aantal toenemen naar vijf a zes natte luiers per dag.
 • In de eerste maand zal je baby minstens drie maal daags ontlasting hebben. De kleur hiervan is vaak een beetje gelig en mosterdachtig. Zodra je kindje een maand oud is, zal de ontlasting afnemen. Vooral als je borstvoeding geeft, kan het voorkomen dat hij maar één keer op een dag of zelfs een paar dagen geen ontlasting heeft. Zodra je kindje begint met de eerste vaste voeding, zal ook de stoelgang regelmatiger worden en teruggaan naar ten minste één poepluier per dag.

8 tekenen dat je baby niet genoeg voeding krijgt

 • Je baby blijft gewicht verliezen. Als je baby niet vijf dagen na de geboorte begint met aankomen of als je kind op een ander moment gewicht verliest dan moet je direct een dokter raadplegen.
 • Je baby heeft minder dan vijf a zes natte luiers per dag.
 • Je baby heeft kleine, donkere ontlasting.
 • De urine van je baby is erg donker, net de kleur van appelsap.
 • Je baby is vaak lusteloos en niet alert.
 • De voeding duurt langer dan een uur en je kind is daarna niet tevreden.
 • Je borsten voelen niet zachter na het voeden.
 • Je hoort je baby zelden slikken tijdens het voeden.

Ben je bezorgd dat je kindje onvoldoende voeding binnen krijgt? Neem dan altijd voor de zekerheid contact op met de dokter.

Hoe vaak wil mijn baby drinken?

Hoe vaak je baby wilt drinken, verschilt per kind. Sommige baby’s vinden borstvoeding vooral erg fijn en willen het liefst de hele dag aan de borst. Houd de eerste maand rekening met voeden om de twee a drie uur. Dit lijkt misschien een hoop - en je vraagt je wellicht af of ze bij elke voeding voldoende binnenkrijgen – maar houd in gedachten dat je nieuwe baby een klein buikje heeft en dat deze regelmatig bijgevuld moet worden. Na twee maanden zal de frequentie afnemen en met vier a zes maanden zal het aantal voedingen op ongeveer vijf a zes zitten.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je