{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Borstvoeding > Heb ik tijdens het geven van borstvoeding wel een regelmatige ongesteldheid?

Advies > Baby > Borstvoeding > Heb ik tijdens het geven van borstvoeding wel een regelmatige ongesteldheid?

Heb ik tijdens het geven van borstvoeding wel een regelmatige ongesteldheid?

Bij 80 tot 90% van de moeders die hun baby borstvoeding geven, blijft de menstruatie weg. Maar het is ook normaal als je wel ongesteld wordt terwijl je borstvoeding geeft. Na een bevalling moet een menstruatiecyclus weer even op gang komen. Pas op: je bent al heel snel weer vruchtbaar, dus gebruik de borstvoeding niet als anticonceptie.

Afbeelding blog 'Heb ik tijdens het geven van borstvoeding wel een regelmatige ongesteldheid?'

Borstvoeding en menstruatie

Wanneer je je baby borstvoeding geeft, kan de menstruatie wel een paar maanden of nog veel langer uitblijven. Het hormoon Prolactine dat vrijkomt tijdens de borstvoedingsperiode onderdrukt de opbouw van het baarmoederslijmvlies en de eisprong, waardoor het kan zijn dat je niet ongesteld wordt.

Over het algemeen geldt: hoe meer voedingen je geeft hoe langer je menstruatie uitblijft. Bij 80 tot 90% van de moeders die hun baby borstvoeding geven, blijft de menstruatie weg. Maar het is ook normaal als je wel ongesteld wordt terwijl je borstvoeding geeft.

Menstruatie na het stoppen met borstvoeding

Zodra je stopt met het geven van borstvoeding, worden de hormonen die de menstruatie tegenhouden in veel mindere mate aangemaakt en word je waarschijnlijk snel weer ongesteld.

Wanneer je weer ongesteld wordt na het stoppen met borstvoeding geven, verschilt overigens per vrouw. Maak je niet teveel zorgen als het nog een aantal weken of maanden duurt. Als je na 3 of 4 maanden nog niet ongesteld bent, kun je eventueel naar je huisarts gaan voor een korte hormonenkuur om je menstruatie weer op gang te brengen. Ook de pil is een mogelijkheid om je cyclus weer soepeler te laten verlopen.

MENSTRUATIECYCLUS MOET NA BORSTVOEDING WEER OP GANG KOMEN

Wanneer je weer ongesteld bent, is dat meestal niet meteen heel regelmatig. Bij sommige vrouwen verloopt de cyclus meteen weer zoals voor de zwangerschap, maar doorgaans begint de menstruatie na borstvoeding onregelmatig. Het kan bijvoorbeeld dat er een paar maanden tussen de eerste en tweede ongesteldheid zit.

Ook de afscheiding kan in het begin wat anders zijn. Wanneer je blijft vloeien is het belangrijk om je huisarts te raadplegen. Het kan bijvoorbeeld dat er nog een restje van de placenta is achtergebleven in je baarmoeder of dat je problemen hebt met je schildklier.

De manier waarop je bent bevallen - natuurlijk of met keizersnee - maakt niet uit voor het verdere verloop van je menstruatie.

BORSTVOEDING IS GEEN ANTICONCEPTIEMIDDEL

Behalve dat borstvoeding natuurlijk hartstikke gezond is voor je kindje, is borstvoeding wereldwijd de meest functionele manier om conceptie te voorkomen. Toch is dit absoluut geen 100% betrouwbare methode. Het is zeer raadzaam om anticonceptie te gebruiken, ook wanneer je borstvoeding geeft.

Zes weken na de bevalling mag je een spiraal laten zetten. Een andere mogelijkheid is de pil Cerazette. Door de hormonen van deze pil kan de borstvoeding wat afnemen, maar de hormonen komen niet in de moedermelk terecht en kunnen dus geen kwaad bij je baby. En tot slot kun je uiteraard condooms gebruiken tijdens seks, om te voorkomen dat je weer zwanger raakt.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je