{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Borstvoeding > Borstvoeding of flesvoeding

Advies > Baby > Borstvoeding > Borstvoeding of flesvoeding

Borstvoeding of flesvoeding

Je bent aan het oriënteren wat de beste keuzes zijn voor het kindje wat in je buik groeit. En daar hoort natuurlijk ook de vraag bij: Borstvoeding of flesvoeding? Wij helpen je graag zodat je een goede keuze kunt maken.

Afbeelding blog 'Borstvoeding of flesvoeding'

Opvattingen borstvoeding of flesvoeding

Je zult misschien al wel gemerkt hebben dat veel moeders heel erg verschillend zijn in hun opvatting over wat nu het beste is om te doen. Borstvoeding of flesvoeding. Dat kan geheel aan eigen opvoeding, situatie en eigen ervaring liggen. Wat ze dan ook allemaal tegen je zullen zeggen, kun je maar beter het beste aan advies eruit halen en de rest links laten liggen. Jij moet beslissen waar jij je het best bij voelt. Daar is jouw kindje ook alleen maar bij gebaat. Mocht je bijvoorbeeld borstvoeding willen geven, maar het blijkt uiteindelijk niet te lukken en je stapt over op flesvoeding, dan maakt je dat niet meteen een slechte moeder. Het is al bijzonder dat jij op die manier je kindje ook kunt voeden.

Voor- en nadelen borstvoeding

Er zijn overduidelijke voordelen van het geven van borstvoeding, maar er wegen ook zeker nadelen tegenop. Wat de voordelen zijn van borstvoeding, geef ik als volgt: Je hebt het altijd bij de hand, het is altijd op de juiste temperatuur en de borstvoeding is altijd goed op je kindje afgestemd. Je kindje zal niet teveel of te weinig voedingsstoffen binnen krijgen, want hij of zij geeft aan wanneer het genoeg is. Daarnaast bevat het belangrijke antistoffen die goed zijn voor het immuunsysteem van je kindje.

Doordat je kindje ook hard moet werken voor de voeding met de kaakjes middels krachtig zuigen, bevordert dit ook de ontwikkeling van de mond en de kaken. Hij of zij kan na het harde werken ook lekkerder slapen. Niet te vergeten dat het fysieke contact tussen jou en je kindje ook een pluspunt is. Het bevordert de band tussen jou en je kindje alleen maar des te meer. Nog een voordeel is dat tijdens het voeden wordt er bij jou in de hersenen oxytocine aangemaakt en dit zorgt ervoor dat het vloeien na de bevalling beter zal verlopen en je baarmoeder sneller zal krimpen. De nadelen van borstvoeding zijn ook niet te onderkennen. Zo kan niemand bijvoorbeeld even de voeding van je overnemen en de nachten zijn altijd voor jouw rekening. Daarnaast wanneer je weer gaat werken, ben je afhankelijk ervan dat je kunt kolven en dit brengt ook een hoop geregel met zich mee.

Ook moet je in het begin sowieso vitamine K erbij geven, omdat de borstvoeding daar wel in tekort schiet. Daarnaast moet je na een maand of drie, vier gaan bijvoeden, omdat je dan belangrijke vitamines en ijzer mist. Het kan ook zijn dat je in het begin, door bijvoorbeeld verkeerd leren aan te leggen, tepelkloven krijgt en die kunnen erg pijnlijk zijn. Maar met goede begeleiding, zou dit bijna geen probleem moeten wezen. Een enkele keer kan er ook borstontsteking voorkomen, maar met de goede hygiëne zou de kans daarop wel heel klein worden.

Voor- en nadelen flesvoeding

Een voordeel van flesvoeding is natuurlijk dat iedereen in staat is om je kindje een voeding te kunnen geven. Je hoeft niet af te kolven als je wilt dat iemand anders je kindje kan voeden. Vooral voor de nachten is het handig, want dan kunnen jullie het afwisselen en zo kan papa ook makkelijker een band opbouwen met zijn kindje. Nog een voordeel is dat je kindje sneller door zal slapen, want flesvoeding valt wat zwaarder dan borstvoeding en verzadigt meer. Daarnaast met de flesvoeding zie je ook precies wat je kindje binnenkrijgt en of dat voldoende is. En niet te vergeten dat je geen kans hebt op tepelkloven of borstontstekingen. Een ander voordeel is dat je niet snel hoeft bij te voeden of vitamines erbij moet geven, want alle benodigde stoffen zitten al in de flesvoeding. Flesvoeding is er ook in verschillende varianten te krijgen zoals hypoallergeen, voor hongerige baby’s en ga zo maar door, terwijl je als je borstvoeding geeft daar allemaal zelf op in moet spelen. Maar aan de andere kant kleven er nog nadelen aan. Flesvoeding is niet gratis en je moet het niet vergeten op tijd bij te halen. Er zitten geen antistoffen in flesvoeding die je wel in borstvoeding kunt vinden. Je moet ook altijd in de gelegenheid zijn om de flesvoeding klaar te kunnen maken en ook altijd de spullen ervoor bij je te hebben. Er is ook geen huid-op-huidcontact zoals je dat hebt met borstvoeding. Het vloeien in de kraamweek zal ook langer duren omdat je baarmoeder niet zal samentrekken.

Kies voor datgene wat jij denkt dat het beste zal zijn voor je kindje. En vooral genieten van de momenten die je samen met je kindje hebt met het voeden, borstvoeding of flesvoeding maakt niet uit. Het is toch een moment die je samen hebt.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je