{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Borstvoeding > Borstvoeding geven aan tweeling

Advies > Baby > Borstvoeding > Borstvoeding geven aan tweeling

Borstvoeding geven aan tweeling

Borstvoeding is het beste wat je een kind kan geven. Maar wat nu als je zwanger bent van een tweeling, kan je dan twee baby’s tegelijk borstvoeding geven? In dit artikel lees je alles over borstvoeding geven aan tweeling.

Afbeelding blog 'Borstvoeding geven aan tweeling'

Het antwoord op deze vraag is ja, je kan twee baby’s tegelijk borstvoeding geven. Borstvoeding aan twee baby’s tegelijk geven, is in principe hetzelfde als het borst voeden van één kindje, het vergt echter wat meer tijd, handigheid en doorzettingsvermogen.

Belangrijk bij borstvoeding geven aan tweeling

Je borsten kunnen de juiste hoeveelheid melk produceren om twee baby’s te voeden.Het is in ieder geval belangrijk dat allebei de kindjes direct na de bevalling aan de borst gelegd worden. Je kan er voor kiezen om de eerste tijd de baby’s apart te voeden, om zo het drinkgedrag van beide kinderen goed te leren kennen en je beter kan concentreren op het aanleggen van de baby.

Na verloop van tijd kan je er voor kiezen om beide baby’s tegelijk te voeden. Leg het kindje wat het makkelijkst aanhapt als tweede aan. Omdat veel vrouwen een ongelijke melkproduktie in hun borsten hebben, is het belangrijk om regelmatig van borst te wisselen als je de baby’s voedt.

Schema borstvoeding geven aan tweeling

Je kan bij iedere voeding wisselen van borst, of per dag. Als je er maar voor zorgt dat de baby’s niet altijd uit dezelfde borst drinken. Als je het gevoelt hebt te weinig voeding te hebben, leg dan zeker de baby’s tegelijk aan, dit bevordert de toeschietreflex. Echter kan het ook zo zijn dat de baby’s een ander schema aanhouden. Je kan er dan voor kiezen om een van de baby’s wakker te maken en aan te leggen, maar je kan er ook voor kiezen om de baby’s op verzoek te voeden. Iedere baby heeft nu eenmaal zijn eigen drinkbehoefte. Als dit in de nacht te belastend is, kan je er ook voor kiezen om de baby’s ’s nachts wel tegelijk aan te leggen.

Sommige moeders met een tweeling voeden volgens een schema. Normaal wordt dit bij borstvoeding afgeraden, maar het kan bij het borstvoeden van twee baby’s voorkomen dat je uitgeput raakt omdat je de hele dag aan het voeden bent. Twee baby’s tegelijk voeden vergt ook oefening qua houding. Je kan gebruik maken van een voedingskussen en beide baby’s hier op leggen, zodat je jouw handen vrij hebt.

Rugbyhouding

Een veel gebruikte houding bij het tegelijk voeden van twee baby’s is de rugbyhouding. Je voedt de baby’s terwijl jij rechtop zit en je aan iedere kant van je lichaam je baby langs je lichaam houdt, met de beentjes naar achter. Deze houding werkt het beste met het gebruik van een voedingskussen. Echter zijn er uiteraard meer houdingen waarmee je twee baby’s tegelijk kan voeden. Je kan zelf verschillende houdingen uitproberen en dan bekijken welke houding het fijnst werkt voor jou en je baby’s. Ook kan je een deskundige vragen om jou te helpen met de verschillende houdingen en het aanleggen van de baby’s.

Als je twee baby’s tegelijk wilt voeden, is het ook belangrijk om van te voren al kennis over borstvoeden op te doen. Dit kan bijvoorbeeld via een borstvoedingscursus. Als de baby’s eenmaal geboren zijn, zorg dan voor goede begeleiding, zeker voor die eerste tijd. Dit kan bijvoorbeeld door een lactatiedeskundige in te schakelen.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je