{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Borstvoeding > Alles over pijnlijke tepels bij borstvoeding

Advies > Baby > Borstvoeding > Alles over pijnlijke tepels bij borstvoeding

Alles over pijnlijke tepels bij borstvoeding

Pijnlijke tepels borstvoeding? Pijnlijke tepels zijn bij veel vrouwen die borstvoeding geven een probleem. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je kindje aangelegd moet worden. Lees hier hoe je pijnlijke tepels voorkomt.

Afbeelding blog 'Alles over pijnlijke tepels bij borstvoeding'

Pijnlijke tepels borstvoeding

Veel voorkomende verschijnselen bij pijnlijke tepels zijn kloven, pijn bij het voeden, witte of bleke tepels en spruw. Hieronder behandelen we de meest voorkomende oorzaken van pijnlijke tepels bij borstvoeding.

Kloven

Kloofjes in de tepel zijn pijnlijke kloven bij je tepel en tepelhof. Verkeerd aanleggen is een oorzaak waardoor tepelkloven kunnen ontstaan, maar ook door stuwing van de borsten, door tepels die steeds vochtig zijn en door irritatie.

Veel vrouwen hebben na de geboorte gevoelige of pijnlijke tepels de eerste dagen of weken na de geboorte. Dit zijn geen tepelkloven, maar dit komt door de hormonen. Deze pijn is niet zo heftig als bij tepelkloven. Is de pijn zo ernstig dat je niet meer kunt/wil voeden en/of heb je duidelijke tepelbeschadigingen dan zijn daar verschillende behandelingen voor. Raadpleeg daarvoor een zorgverlener.

Pijn bij het voeden

In principe hoort borstvoeding geven geen pijn te doen. Er zijn ook vrouwen die pijn ervaren, zonder dat er een oorzaak gevonden word. Een aantal punten zijn belangrijk voor deze vrouwen bij het voeden van het kindje.

Begin met de borst die het minst pijn doet en laat je kindje rustig drinken. Maak er tijd voor en probeer zelf ook te ontspannen. Mocht de pijn te erg zijn, kun je ook (tijdelijk) gaan kolven. Hierdoor hebben je tepels weer de kans zich te herstellen. Borstvoeding geven kun je later weer oppakken en je kindje aanleggen.

Vasospasme

Vasospasme is een andere naam voor vaatkramp, ook wel ziekte van Raynaud genoemd. De pijn die moeder beschrijven bij vasospasme is vaak erg heftig. Vaak valt het tijdens het voeden wel mee met de pijn, maar als je kindje klaar is met drinken is de tepel wit en krijgt geleidelijk aan de normale kleur weer terug. Deze verkleuring geeft vaak heel veel pijn. Dat een tepel verbleekt met voeden komt niet zo vaak voor. Dit komt omdat er te weinig bloed toevoer is naar de tepel.

Spruw

Spruw komt heel veel voor en is een schimmelinfectie. Deze schimmelinfectie ontstaat door de candida albicans-gist. Het is niet zo dat spruw alleen voorkomt bij kindjes die borstvoeding krijgen, maar ook bij kinderen die met de fles gevoerd worden.

Opeens pijnlijke tepels bij moeder is een van de kenmerken waar aan je spruw kunt herkennen.  De tepels kunnen opeens branderig aanvoelen tijdens en na het voeden, jeukende tepels, rode tepels en zelfs steken.Het is belangrijk dat wanneer je pijnlijke tepels hebt je de oorzaak daarvan gaat vinden. Daarmee kunnen de problemen opgelost worden en eventueel in het vervolg worden voorkomen. Vraag om hulp van een lactatiekundige, des te eerder je aan de bel trekt, hoe sneller het probleem opgelost kan worden.

Heb jij last (gehad) van pijnlijke tepels? Heb je nog goede tips? Laat het weten in een reactie!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je