{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Borstvoeding > Alles over griep en borstvoeding geven

Advies > Baby > Borstvoeding > Alles over griep en borstvoeding geven

Alles over griep en borstvoeding geven

Je hebt de griep! Maar je geeft ook tegelijk nog borstvoeding en vraagt je vast af of het kwaad kan voor je kindje om door te blijven voeden voor de griep.

Afbeelding blog 'Alles over griep en borstvoeding geven'

Wat naar! Je hebt de griep! Maar je geeft ook tegelijk nog borstvoeding en vraagt je vast af of het kwaad kan voor je kindje om door te blijven voeden voor de griep. En wat voor extra maatregelen zou je kunnen treffen om te voorkomen dat je kindje de griep zal krijgen? In dit artikel hopen we je daarin duidelijkheid te kunnen verschaffen.

Borstvoeding en griepprik

Je voelt je rillerig, hebt koorts en alle verschijnselen van de griep slaan op jou. Het kan ook zijn dat je de griepprik gehad hebt en je zorgen maakt of dat kwaad kan. Allereerst, de griepprik bestaat uit een mix van virussen die dood zijn. Jouw lichaam maakt antistoffen aan tegen de griep, maar je zult de griep niet door kunnen geven, omdat het geen actief virus is. Als je antibiotica krijgt tegen de griep, dan kan dit ook niet veel kwaad bij je kindje. Hij of zij zal hooguit wat diarree kunnen krijgen.

Gevolgen griep en borstvoeding

Het kan zijn dat door de griep dat je borstvoeding wat terug kan lopen. Dit is geen reden om er compleet mee te stoppen, integendeel, omdat jij door blijft voeden en jouw lichaam afweerstoffen maakt tegen de griep, krijgt je kindje die afweerstoffen meteen mee en bouwt meteen wat immuniteit op. Zo is de kans dat jij je kindje door middel van de borstvoeding aansteekt heel klein. De kans is groter dat je kindje de griep krijgt door middel van hoesten of aanrakingen, dus aan jouw borstvoeding zal het juist niet liggen.

Tips griep en borstvoeding

Als bij jou de borstvoeding terugloopt, blijf gewoon doorgaan met voeden zoals je gewend bent en voed eventueel wat vaker. Het kan voorkomen dat door de griep bij jou er regeldagen ontstaan bij je kindje om het peil weer wat omhoog te krikken.

Wat je ook nog kunt doen is je kindje veel knuffelen en dan het liefst met huid op huid-contact. Dit bevordert de borstvoeding sowieso al, dus nu je de griep hebt, zal dit alleen maar meer helpen.
Zorg er sowieso voor dat de hygiëne bij jullie thuis hoog in het vaandel blijft staan. Handen wassen na toiletbezoek en voor het eten is een must. Als je moet hoesten of niezen, draai je hoofd dan weg bij je kindje vandaan.

Neem de rust die je pakken kan, met veel rust zul je sneller beter worden! Als mensen je het aanbieden om je wat te komen helpen, vooral aannemen. Des te meer rust zul je zelf kunnen pakken.
Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt, je hebt sowieso minstens twee liter vocht per dag nodig. Dit kan bestaan uit water, ranja, sap of thee. Een tip is ook om sowieso een glas te drinken tijdens of na de borstvoeding.

Liggend voeden

Als je voedt, doe dat dan het liefst liggend. Dat kan op je zij of lekker relaxt met een stapel kussens achter je. Zo bespaar je zelf energie, want het is minder vermoeiend voor je.
Het is ook nog mogelijk dat door je verlaagde weerstand, omdat je de griep hebt, dat de kans groter is dat je een borstontsteking te pakken krijgt. Dus let er extra op dat er geen harde en warme plekken in jouw borst ontstaan. Mocht het toch gebeuren, masseer de plekken dan goed en zorg ervoor dat je kindje je borsten goed leeg kan drinken.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je