{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Borstvoeding > Alles over borstvoeding en werken

Advies > Baby > Borstvoeding > Alles over borstvoeding en werken

Alles over borstvoeding en werken

Zodra de baby 3 maanden is, moeten de meeste mama’s al weer aan het werk. Hoe zit het dan met de borstvoeding en werken? In dit artikel vertellen we je alles over de combinatie borstvoeding en werken.

Afbeelding blog 'Alles over borstvoeding en werken'

Zodra de baby 3 maanden is, moeten de meeste mama’s al weer aan het werk. Hoe zit het dan met de borstvoeding? Volgens de Rijksoverheid  mag de moeder onder werktijd borstvoeding geven of kolven totdat het kind 9 maanden oud is. Daarvoor mag  ¼ van de werktijd gebruikt worden en het loon moet doorbetaald worden. Dit betekent dus  dat als de moeder acht uur  per dag werkt, zij twee uur per dag mag kolven of naar de baby toe mag om te voeden . Daarnaast dient er een geschikte afgesloten ruimte beschikbaar gesteld te worden voor het voeden en kolven. Als dit niet mogelijk is, mag je zelf een plek regelen of naar de baby toe gaan. In overleg met de werkgever kunnen de werktijden aangepast worden.

Borstvoeding en werken in de praktijk

Vaak ervaren moeders dat de borstvoeding tijdelijk iets terugloopt zodra ze weer gaan werken. Dat kan komen doordat het werken extra energie  vraagt en soms stress met zich meebrengt . Daarnaast kan het zijn dat de baby rond de derde maand vaker aangelegd wil worden. Dat is normaal en hoort er bij. Als de borsten van de moeder minder vol voelen, denken veel moeders dat de melkproductie afneemt of zelfs stopt, maar meestal is dat helemaal niet zo. Gemiddeld geeft een moeder zo’n zes a zeven voedingen er etmaal ( minder of meer kan ook). Op de dagen dat je niet werkt of thuis bent, kan je de baby gewoon de borst geven. Op werkdagen kolft de moeder op tijden dat ze anders de baby aan zou leggen. Moeders hoeven dus niet te stoppen met borstvoeding omdat ze aan het werk moeten.

Belangrijk is dat het gewicht van de baby goed in de gaten wordt gehouden en dat de moeder voldoende rust neemt. Als kolven niet lukt, is het misschien een mogelijkheid om de baby naar het werk te laten brengen. Mocht het werk dicht bij huis zijn, is het uiteraard bespreekbaar om naar huis te gaan, in overleg met de werkgever. Ook kan borstvoeding prima gecombineerd worden met flessenvoeding.

Adviezen en tips

  • Het is een aanrader om  de werkgever al tijdens de zwangerschap te laten weten dat je misschien wilt gaan kolven. Hij of zij kan dan op tijd een ruimte regelen en afspraken maken!
  • Het kan handig zijn om een voorraadje moedermelk op te bouwen alvorens aan het werk te gaan. De afgekolfde moedermelk kan ingevroren worden en kun je meegeven aan de baby als je naar je werk gaat.
  • Neem naar je werk een extra set bovenkleding en zoogkompressen mee
  • Zorg  voor een koeltasje met koelelementen zodat de moedermelk gekoeld mee naar huis genomen kan worden.

Geschreven door mama Frouke.

Heb jij ervaring met borstvoeding geven en werken? Laat het weten in een reactie!

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je