{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Borstvoeding > Alles over alcohol en borstvoeding

Advies > Baby > Borstvoeding > Alles over alcohol en borstvoeding

Alles over alcohol en borstvoeding

Alcohol en borstvoeding geven? Wat kan wel en wat kan niet. Wij vertellen je graag alles over alcohol en borstvoeding geven.

Afbeelding blog 'Alles over alcohol en borstvoeding'

Alcohol tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt afgeraden om alcohol te drinken. Immers wanneer de moeder alcohol nuttigt, komt de alcohol via de navelstreng bij de baby terecht. Maar wanneer de baby er is en je geeft borstvoeding, mag je dan wel of geen alcohol drinken?

Alcohol en borstvoeding

Velen denken dat het nuttigen van alcohol ook in de tijd dat je borstvoeding geeft, niet goed zou zijn. Dat zou betekenen dat sommige vrouwen een hele tijd geen alcohol zouden mogen gebruiken. Sommige vrouwen geven immers een hele tijd borstvoeding. Dit is echter niet waar. Er zijn echter wel een aantal zaken dat goed is om te weten over het gebruik van alcohol tijdens het geven van borstvoeding.

Zo werd vroeger het gebruik van (oud) bruin bier aangeraden tijdens het geven van borstvoeding. Volgens dit gebruik zou het drinken van dit soort biertje namelijk de melkproductie doen laten toenemen. Inmiddels is deze stelling achterhaald. Niet duidelijk is te zeggen of het drinken van bruin bier nu wel of niet goed is voor de melkproductie.

Geen alcohol tijdens de borstvoeding

De Gezondheidsraad raadt het gebruik van alcohol af in de periode dat men borstvoeding geeft. Dit doet zij op basis van wetenschappelijk onderzoek. Dit omdat niet bewezen is of het gebruik van alcohol en de hoeveelheid hiervan dan al dan niet veilig zou zijn.

Toch staan op de site www.borstvoeding.com een aantal artikelen dat aangeeft dat het gebruik van alcohol tijdens de borstvoeding best kan. Echter niet op het moment dat men daadwerkelijk borstvoeding geeft, maar wel in de uren erna. Zo wordt aangeraden om twee uur na het drinken van een glaasje wijn of bier pas te gaan voeden. In de tussentijd is het alcoholpercentage namelijk nog te hoog. Via het bloed van de moeder komt het in de moedermelk terecht. Ook zou volgens deze site wanneer er te weinig tijd wordt overgelaten tussen de periode van alcohol drinken en borstvoeding geven, de baby een ander slaappatroon kan krijgen.

Alcoholsmaak

Ook op de website van de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk wordt een aantal artikelen geplaatst over het gebruik van alcohol tijdens de borstvoeding. Zo zouden baby's 21% tot 23% minder drinken wanneer direct na het drinken van alcohol gevoed wordt. Dit zou te maken hebben met het minder goed toeschieten van de melk, maar ook met de geur en de smaak van de moedermelk, waardoor de baby minder wil drinken.

Maar ook zijn er onderzoeken die aangeven dat baby's die moedermelk drinken waar een alcoholsmaak aan zit, dit juist lekker vinden. De Vereniging Borstvoeding Natuurlijk geeft echter aan dat het minder drinken van de baby geldt voor de eerste drie uur nadat de alcohol genuttigd is.

Kortom, veel is er nog niet bewezen. Wel is het verstandig om wanneer je borstvoeding geeft, rekening te houden met de hoeveelheid alcohol die je nuttigt. Ook is het goed om rekening te houden met de tijd tussen het drinken van een glaasje alcohol en het geven van borstvoeding.

Wat vind jij? Wel of geen, of een beetje alcohol gedurende je borstvoeding periode?

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je