{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Borstvoeding > Alle mogelijke houdingen voor het geven van borstvoeding

Advies > Baby > Borstvoeding > Alle mogelijke houdingen voor het geven van borstvoeding

Alle mogelijke houdingen voor het geven van borstvoeding

Afbeelding blog 'Alle mogelijke houdingen voor het geven van borstvoeding'

Bij het geven van borstvoeding is het belangrijk dat je ontspannen met je baby kunt zitten zodat het voor jullie allebei een fijn moment is. Hieronder vind je vier verschillende houdingen voor het geven van borstvoeding.

Houdingen borstvoeding: Madonnahouding

Er zijn vier verschillende houdingen om borstvoeding te geven. De meest bekende houding is de zogenoemde 'Madonnahouding'. De moeder zit ontspannen rechtop of iets onderuit, met voldoende steun voor hoofd, nek, schouders en armen. De baby ligt helemaal naar de moeder toegedraaid met de oortjes, schouders en heupjes op een lijn. De heupjes liggen dicht tegen de moeder aan en de bovenlip ligt ter hoogte van de tepel. Een voedingskussen kan extra ondersteuning bieden voor de moeder.

Houdingen borstvoeding: zijligging

Een andere voedingshouding is de zijligging. De moeder ligt op haar zij, met haar hoofd op een kussen. De baby ligt op zijn/ haar zij met eventueel een rolletje van bijvoorbeeld een handdoek in de rug. De baby ligt met de onderlip ter hoogte van de tepel en drinkt uit de borst die het dichtste bij het bed ligt. De moeder kan eventueel een kussen of een dekentje tussen haar knieën leggen voor wat extra comfort.

Houdingen borstvoeding: rugbyhouding

Weer een andere houding is de rugbyhouding. Het is hierbij makkelijk om een voedingskussen te gebruiken, maar met een gewoon kussen lukt het ook. De baby ligt met de beentjes onder de arm van de moeder door op een kussen. Belangrijk hierbij is dat de oortjes, schouders en heupjes op een lijn liggen en dat de baby goed naar de moeder toegedraaid ligt. Deze houding wordt veel gebruikt bij tweelingen, omdat de beide baby’s tegelijk kunnen drinken.

Ook bij premature baby’s (te vroeg geboren baby’s) wordt deze houding gebruikt, omdat je het hoofdje van de baby goed kunt zien en dus ook of het neusje van de baby goed vrij ligt tijdens het drinken.

Houdingen borstvoeding: na een keizersnede

Tot slot een houding die met name wordt gebruikt na een keizersnede, aangezien de moeder na een keizersnede niet rechtop mag zitten. De moeder ligt ontspannen en de baby ligt op zijn/ haar buik op de borst en deel van de buik van de moeder, eventueel iets naar opzij. De baby ligt weer met de lipjes ter hoogte van de tepel. Het hoofdje wordt door de moeder met haar ene arm ondersteund en de billetjes met de andere arm. Hierbij kan een kussen extra ondersteuning bieden.

Van houding wisselen

Het is goed om af en toe van houding te wisselen omdat de borst op een andere manier leeggedronken wordt. Op deze manier verklein je de kans op borstontstekingen. Welke houding ook het prettigste voelt, al is het er maar eentje, het allerbelangrijkste blijft dat het voor moeder en baby een ontspannen moment moet zijn.

Welke houding heb jij toegepast bij het geven van borstvoeding? Laat het weten in een reactie hieronder.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je