{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Babykalender > Baby 7 weken

Advies > Baby > Babykalender > Baby 7 weken

Baby 7 weken

Baby 7 weken: Meest gestelde vragen door moeders in deze week.

Afbeelding blog 'Baby 7 weken'

Mag een baby van 7 weken en fruithapje?

Nee, dat is beter van niet. Begin hier pas mee rond de 6 maanden, afhankelijk van of je kindje eraan toe is. Dit kun je als ouder het beste zelf inschatten.

Mijn baby van 7 weken geeft over, wat moet ik doen?

Zo rond de 7 weken is de kans groot dat je kindje af en toe overgeeft. Maar, in de meeste gevallen is het geen overgeven maar ‘teruggeven’. Dit komt doordat de ingang naar de maag nog niet goed sluit bij een newborn, daardoor kan het heel gemakkelijk weer terug naar boven komen. Dit is vaak het geval direct na het voeden en hiervoor hoeft je baby niet zijn of haar best te doen. Wanneer het al een tijdje geleden is dat er gevoed is, en je baby spuugt met kracht en moeite, dan is het wel overgeven. Wanneer je constateert dat het geen teruggeven maar overgeven is, neem dan contact op met je huisarts en bespreek het probleem.

Baby 7 weken heeft koorts, wat moet ik doen?

Bij zo’n klein lichaampje wordt iets sneller van koorts gesproken dan bij je eigen lichaam. Namelijk bij 38 °C is het raak. Noodzaak is om te achterhalen waar de koorts vandaan komt. Ergens in het lichaam is er iets niet juist, anders zou er geen sprake zijn van koorts…

Houd om de paar uur de temperatuur in de gaten en noteer dit, laat je kindje in de tussentijd zoveel mogelijk rusten en water drinken. Stijgt de koorts boven de 38°C? Raadpleeg dan je huisarts!

Mijn baby van 7 weken lacht nog niet, is dat normaal?

Vanaf dat je ouders bent geworden lijkt alles wel een wedstrijd… Wanneer hoort een kindje om te kunnen rollen? Kan die van mij dit al? Is hij of zij vroeg of laat? Zo ook met het eerste lachje, wat gemiddeld tussen de 6 en 8 weken plaatsvindt. Maar dit is een gemiddelde en elke baby is uniek dus pin je er niet op vast. Wanneer jouw kindje klaar is om te lachen, gaat dat gebeuren! Geef tot die tijd gewoon heel vaak het goede voorbeeld en binnen no time gaat het gebeuren, echt!

Mijn baby kan 7 weken kan moeilijk poepen, wat kan ik doen?

Niets vervelender om jouw kindje te zien met pijn. Zeker bij het poepen kan in het begin pijn optreden wanneer er sprake is van verstopping. Dit komt best vaak voor en wordt zo genoemd als je kindje niet meer dan 1 poepluier per dag produceert. Enkele symptomen om te constateren dat er last is met poepen zijn een opgeblazen buikje, harde ontlasting, veel scheetjes laten, huilen en veel onrust in de baby.

Met een beetje geluk gaat de verstopping vanzelf weer over, dat is in de meeste gevallen zo. Dan houdt het maximaal een paar dagen aan. Er is ook een kans dat dit niet het geval is…

Ga na waar de verstopping vandaan komt. Bij kindjes die borstvoeding krijgen komt verstopping trouwens zelden voor, mocht dit wel het geval zijn let dan op je eigen voedingspatroon. Eet voldoende fruit en vezelrijk voedsel. Ook moet zowel jij als de baby genoeg (en wanneer er sprake is van verstopping zelfs extra) water drinken. Krijgt jouw baby flesvoeding? Check even of je de juiste verhouding van poeder-water geeft, je weet maar nooit… Ook hier is het belangrijk om extra water te geven. Houdt de verstopping een paar dagen aan en blijft je kindje niet lekker? Neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau, zij kunnen wellicht helpen met een dieet, andere voeding of medicijnen.

Hoe vaak moet ik de nagels knippen van mijn baby?

Zo rond week 7 is best een mooie tijd om te starten met het knippen van de nageltjes van jouw kleintje. De eerste periode heb je waarschijnlijk de nageltjes af en toe bijgewerkt met een baby vijltje.

De nageltjes zijn best wel scherp maar wel een stuk zachter en buigzamer dan die van jou, houd hier rekening mee. Je kindje groeit erg snel en zo ook de nagels. Knip daarom meerdere malen per week eventjes bij! Daarnaast blijven vijlen kan ook geen kwaad natuurlijk.

Tip: knip de nageltjes als je kindje slaapt… Zo voorkom je onverwachte bewegingen en ongelukjes!

Waarom heeft mijn baby van 7 weken pukkeltjes?

Bijna alle baby’s hebben last van pukkeltjes, de ene iets meer dan de andere. In bijna alle gevallen hoef je je hierover geen zorgen te maken en verdwijnen ze na verloop van tijd zelf. Ga de pukkeltjes, zoals je misschien bij jezelf wel eens doet, niet uitdrukken of knijpen! Laat ze voor wat ze zijn, dat is het beste voor je baby.

Soms hebben kleine baby’s wat witte stipjes op en rond de neus, dit zijn verstopte talgkliertjes en deze worden ‘’Miliae’’ genoemd. Soms heeft je kindje last van ‘’warmte uitslag’’, dan zijn het meer rode plekjes of bultjes die (heel vervelend) jeuk geven. Dit is een gevolg van het niet kwijt kunnen van warmte. Dat kan op een warme zomerdag zijn of wanneer een kindje ziek is en koorts heeft. Weer een andere vorm van pukkeltjes zijn meer puistjes, alsof je kindje al aan het puberen is ;) Dit heet baby-acne. Waarschijnlijk is dat een gevolg van de hormonen die het kindje via jou heeft binnengekregen. Eigenlijk verdwijnen alle soorten pukkeltjes na verloop van tijd. Vertrouw je het niet? Check het dan even bij de huisarts.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je