{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Babykalender > Baby 6 maanden

Advies > Baby > Babykalender > Baby 6 maanden

Baby 6 maanden

Baby 6 maanden: Meest gestelde vragen door moeders in deze maand.

Afbeelding blog 'Baby 6 maanden'

Mag mijn kindje  van 6 maanden al brood eten?

Jazeker! Vanaf de 6 maanden mag je kindje ook kennis gaan maken met stukjes brood. In de periode hiervoor heeft je kindje vast al kennis gemaakt met verschillende nieuwe smaken, maar vanaf deze maand mag je kindje ook kennis maken met een hele nieuwe structuur. Je kindje zal echt stukjes gaan eten in plaats van een hapje waar niet op gekauwd hoeft te worden. Omdat dit een hele nieuwe ervaring is, is het belangrijk dit langzaam op te bouwen. Je kindje is niet gewend te hoeven kauwen, dus zal na wat sabbelen het stukje brood doorslikken. Wanneer je gaat beginnen met stukjes brood is het dan ook verstandig het brood eerst wat nat te maken met wat drinken (bijvoorbeeld melk). Natuurlijk moeten de korstjes ook van het brood af en wordt er nog even geen beleg gebruikt. Gaat dit goed? Dan kun je het brood ook zonder het eerst in de melk te dopen gaan geven. Let wel op, begin alleen aan het brood eten als je denkt dat je kindje er klaar voor is. Twijfel je? Bel dan met het consultatiebureau.

Het lijkt erop dat mijn baby van 6 maanden verlatingsangst heeft, kan dit?

Vanaf 6 maanden is verlatingsangst bij je baby niet vreemd. Veel kindjes van die leeftijd hebben er last van en deze ‘periode’ kan aanhouden tot zeker 18 maanden! Je herkent verlatingsangst heel simpel: je kindje gaat huilen als jij weggaat. Dit heeft hij of zij ook als je partner of een ander vertrouwd persoon zoals opa of oma dit doet. Het kan in milde mate zijn, wanneer jij met je jas aan de deur uitgaat, maar ook wat extremer: als jij naar het toilet loopt.

Vaak komt verlatingsangst uit het niets opspelen en is het er ineens. Eerst gaf je een kus op het kinderdagverblijf en kon je rustig gaan en van de een op de andere dag is het drama.

Reden? Jouw kindje kan rond de 6 maanden onderscheid maken tussen bekenden en onbekenden. Het besef dat als iemand weggaat, weer terug kan komen is er alleen nog niet. Daarom reageert je kindje zo heftig. Het denkt dat zijn of haar mama niet meer terugkomt!

Wat kan ik doen tegen verlatingsangst?

Ook al heeft bijna elk kind er een periode last van, het is belangrijk dat het niet onderschat wordt. Jouw kindje is echt in de veronderstelling dat je hem of haar in de steek laat. Probeer je kindje te troosten met een knuffel of kus maar ga na het troosten wel echt weg. Verder moet je er niet te krampachtig over doen want als ook jij in paniek of tranen raakt, verergert de situatie. Wat vaak helpt is na een half uurtje even naar het kinderdagverblijf bellen om te vragen hoe het gaat. Zo houd je zelf ook grip op de situatie. In veel gevallen is het zo dat je kindje alweer lekker aan het spelen is. En onthoud: het gaat weer voorbij en misschien ga je het nog missen ook!

Baby 6 maanden slaapt op buik, kan dit kwaad?

Rugslapen is en blijft voor een baby de beste en veiligste manier om te slapen. Maar op een gegeven moment heb je het niet meer in de hand; je kindje gaat zelf draaien. Er is een kans dat het liever op zijn of haar buik slaapt, daar kun je weinig aan doen. Met 6 maanden is er wel een belangrijke grens voorbij, 90% van de gevallen van wiegendood zijn namelijk bij kindjes van tot 5 maanden. Blijf regelmatig even controleren of jouw kleintje lekker ligt te slapen en leg het altijd op het ruggetje in bed. Eventueel wat strak instoppen zodat het lastiger kan draaien. Maak je vanaf 6 maanden in ieder geval minder zorgen en stimuleer het niet.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je