{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Babykalender > Baby 14 weken

Advies > Baby > Babykalender > Baby 14 weken

Baby 14 weken

Baby 14 weken: Meest gestelde vragen door moeders in deze week.

Afbeelding blog 'Baby 14 weken'

Baby 14 weken weigert de fles, wat nu?

Dit is heel makkelijk te verklaren, jouw kindje wordt ouder en… wijzer! De eerste paar maanden zoog jouw kindje instinctief op alles wat er in zijn of haar mondje kwam. Dat verandert zo rond de 14 weken, hij of zij gaat zelf kiezen of- en waarop het wil zuigen. Zo kan het dus zomaar zijn dat het ineens het flesje weigert omdat het er bewust van geworden is dat het een keuze heeft.

Erg logisch, maar niet handig voor jou als ouder. Want die voeding moet nu eenmaal wel ingenomen worden. Je kunt proberen om de melk met een lepeltje te geven aan je baby of uit  een klein plastic bekertje laten drinken. Verder zou je kunnen proberen om de fles door iemand anders dan de gebruikelijke ‘voeders’ te laten geven. Grote kans dat jouw kindje nu wel ineens wil drinken.

Wat ook een optie is, is om de fles wandelend te geven. Even heel iets anders dan stil op de bank. Er zijn redelijk wat prikkels om de baby heen wanneer je een wandeling maakt. Daarmee leid je hem als het ware af. Maar ook het tegenovergestelde: verminderen van prikkels kan een uitkomst zijn. Geef het flesje op een donkere en rustige kamer. Mocht bovenstaande allemaal niet lukken is er nog een gouden tip: geef je kindje de fles als het echt heel moe is (en honger heeft). De kans is namelijk groot dat hij of zij geen puf heeft om er moeilijk over te doen en de fles toelaat.

Herkent mijn kindje van 14 weken al emoties?

Ja! Sinds deze week is dit mogelijk, en dikke kans dat jouw kindje flink aan het uittesten is! Het kan namelijk niet alleen jouw emoties herkennen (als je het heel erg overdrijft), maar ook die van zichzelf. Ze beseffen dat als ze zich op een bepaalde manier gedragen, bijvoorbeeld door veel geluid te maken, dit iets losmaakt bij anderen en er op wordt gereageerd.

Hoeveel voedingen baby 14 weken?

Gemiddeld krijgt jouw kindje van 14 weken oud 5 voedingen op een dag. Waarschijnlijk heb je al een mooi schema. We hebben er ook een als voorbeeld:

  • 07.00 uur
  • 11.00 uur
  • 15.00 uur
  • 18.30 uur
  • 22.00 uur

Bovenstaande is een gebruikelijke verdeling. Check of jouw schema hier een beetje op aansluit, dan weet je dat je in de juiste richting zit.

Baby 14 weken, al vast voedsel?

Met 14 weken is dit aan de vroege kant. Het is verstandig om te wachten tot zeker 16 weken. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van de darmen, er is een kans dat deze overstuur raken met 14 weken. Rond de 6 maanden (als je 100% op safe wil spelen) weet je zeker dat de darm uit ontwikkeld is en het kindje klaar voor vast voedsel is. Wat fijn is om te weten, is dat jouw kindje tot aan die 6 maanden ook voldoende voedingsstoffen uit de borst- of flesvoeding kan halen.

Begrijpt mijn baby van 14 weken mij?

Wanneer jij een verhaal vertelt aan je baby zal hij of zij niet tot in detail begrijpen waar het over gaat, maar vergis je niet! Een baby kan al best wat dingen meekrijgen. Op de eerste plaats emoties en gevoelens. Wanneer jij heel opgetogen vertelt koppelt hij of zij hier een vrolijke emotie aan vast. Dat is best knap!

Maar ook start het met het herkennen van korte woordjes als ‘ja’, ‘nee’, ‘bah’ en natuurlijk zijn of haar eigen naam!

Luieruitslag bij mijn baby, wat nu?

Dit is helaas een van de meest voorkomende kwaaltjes bij een baby. Het zorgt voor rode, schrale en pijnlijke billetjes en bovenbenen. Gelukkig kan het naast wat irritatie niet heel veel kwaad. Om luieruitslag te behandelen zijn vele tips, tricks en wondermiddeltjes. We delen de beste met je:

  • Smeren, smeren, smeren maar! Doe dit met neutrale zalf zodat er geen kans is op extra irritatie
  • Wissel tijdelijk van soort luier, een verandering als dit kan de heftigheid even tegengaan
  • Houd de billen goed droog, urine kan namelijk prikken op de rode huid
  • Vervang wat vaker op een dag de luier

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je