{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Babykalender > Baby 12 maanden

Advies > Baby > Babykalender > Baby 12 maanden

Baby 12 maanden

Baby 12 maanden: Meest gestelde vragen door moeders in deze maand.

Afbeelding blog 'Baby 12 maanden'

1 jaar, hoe vieren?

Feest! Jouw baby is geen baby meer, maar een peuter! Binnen no time is het jaar voorbij gevlogen waarschijnlijk. Zo’n mijlpaal moet je natuurlijk goed vieren. Maar hoe? We hebben wat tips voor je verzameld:

 • Bepaal hoeveel mensen je wilt uitnodigen, zorg ervoor dat het niet te druk wordt voor jouw kleintje. Stel je hebt veel vrienden én een grote familie. Misschien is het dan goed om het twee keer te vieren? Bepaal ook alvast een begin EN eindtijd. Zo voorkom je dat er de hele dag bezoek is.
 • Pak één momentje om het echt te vieren. Zet je kindje in een mooie stoel in de kamer en ga met z’n allen zingen bijvoorbeeld. Of als het wat verlegen is lekker bij papa of mama in de armen natuurlijk. Het is leuk om te zien dat jouw kindje zich beseft dat het om hem of haar draait die dag.
 • Zorg dat één van jullie focust op jullie kindje. Door alle visite kan het zomaar zijn dat jullie alleen maar aan het rennen zijn om drankjes en taart uit te delen en dat er niet of nauwelijks naar het feestvarkentje wordt omgekeken. Verdeel daarom de taken en schakel misschien wat hulp in. Bijvoorbeeld een vriendin of je zusje de lead geven in het verzorgen van de drankjes. Zo heb jij ook nog tijd om gezellig mee de cadeautjes uit te pakken.
 • Verwacht niet teveel van je kindje. Er komen veel prikkels op hem of haar af en iedereen wil iets van je kindje. Dat het even niet iedereen een kus en knuffel wil geven is best begrijpelijk. Dwing het niet hiertoe. Jij als moeder kunt natuurlijk wel de gevers bedanken en achteraf kan er altijd nog een foto gestuurd worden met je kindje spelend met het cadeau en een bedankje.
 • Cake smash: communiceer van te voren hoe laat de taart wordt aangesneden om te zorgen dat iedereen er dan is. Stel je doet dit om 15:00 uur dan kan je kindje lekker van de taart genieten, nog even spelen en dan… naar bed! Ben niet bamg om het tussendoor te laten slapen. Zo voorkom je dat het uitgeput en vervelend wordt.
 • Denk ook aan de andere kindjes. Super leuk voor jullie en jullie vrienden dat jullie kleine alle aandacht krijgt, maar andere kindjes begrijpen dat vaak niet helemaal en worden wat jaloers. Zorg ervoor dat ook aan heb gedacht is en het feestje zal een stuk rustiger verlopen. Dit kan bijvoorbeeld door voor alle kids een mooie ballon op te blazen, een kroontje op te zetten of bijvoorbeeld een busje bellenblaas te geven. Hebben ze ook direct een leuke bezigheid.
 • Plan de volgende dag een rustige dag zonder bezoek. Zo kan het bijkomen en natuurlijk spelen met de cadeaus!

Wat trakteren, baby 1 jaar?

De verjaardag moet natuurlijk ook op de opvang gevierd worden! Er zijn nogal wat ‘eisen’ aan een traktatie. Deze mag namelijk niet te groot zijn en al helemaal geen zoetstof of suiker bevatten. Logisch want jij wil natuurlijk ook niet dat jouw kleintje steeds bij een jarige snoepgoed binnenkrijgt. Maar wat wil je gaan trakteren dan? We hebben een paar mooie traktaties verzameld:

 • Vishengels: Bind een touwtje aan een soepstengel en doe hier een druifje aan vast.
 • Mandarijn gezichtjes: teken een gezichtje op een mandarijn en maak het af met een mooi gekleurd parapluutje aan de bovenkant als hoedje,
 • Fruit prikkers met kaas 1: Rijg fruit aan een lange satéprikker en snijd het cijfer 1 uit in kaas. Deze komt bovenop!
 • Bananenbootjes: Prik een banaan op een pakje rozijntjes met een sateprikker en maak een zeil van papier bovenaan de satéprikker om zo de boot af te maken. Zet de naam van je kleintje op het zeil.

Voedingsschema baby 1 jaar?

Wat is een voorbeeld van een verantwoord voedingsschema voor een kindje van 1 jaar oud? We hebben hier een gezonde, gevarieerde dag beschreven. Dit kan natuurlijk gerust wat afwijken van jullie voedingsschema maar kan wellicht dienen als houvast:

 • Ontbijt: Brood (liefst bruin) met een beetje boter of beleg en een half flesje opvolgmelk of borstvoeding.
 • Tussendoor: Fruit(hapje)
 • Lunch: Weer wat brood, dit keer met ander beleg dan in de ochtend.
 • Tussendoor: Opvolgmelk of borstvoeding en/of soepstengel.
 • Avondeten: Maaltijd met sowieso 100 gram aan groente en iets van koolhydraten: aardappelen, rijst, pasta. Aangevuld met een stukje vis of vlees.
 • Eventueel toetje: Wat yoghurt met een stukje fruit.

Baby 1 jaar praat ineens minder, oorzaak?

Vaak bellen ouders naar het consultatiebureau zo rond de eerste verjaardag van hun kindje met de vraag: ‘’Mijn kindje praat/brabbelt ineens een stuk minder, moet ik me zorgen maken?’’.

Antwoord: Nee, geen zorgen maken! Hier is namelijk een erg goede verklaring voor: je kindje is veel te druk met zijn of haar fysieke ontwikkeling en kan lastig twee dingen tegelijk doen. Zo is het waarschijnlijk veel bezig met kruipen, optrekken, staan en misschien zijn de eerste stapjes al wel gezet! Dit kost veel energie en er is ineens veel meer te ontdekken. Hij of zij kan doordat het steeds beter kan verplaatsen nieuwe plekjes in huis ontdekken en is hier veel meer mee bezig dan met praten. Dat volgt wel weer. Let wel op, merk je dat je kindje naast wat stiller ook wat neerslachtig is? Dan is dit niet de bedoeling is het verstandig juiste extra te letten op het gedrag.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je