Winnaars Bekend: Win €100 met wintertips van Eneco!

Door: Mamaplaats 237 reacties

winactie stempel Win €100 met wintertips van Eneco!

Heerlijk! De winter is weer in aantocht. Gezellig met de familie op de bank, warme chocolademelk erbij en misschien wel een mooi laagje sneeuw buiten... Met de wintertips van Eneco kom je de winter behaaglijk door én bespaar je op je stookkosten. Als dat geen warm gevoel geeft :)

De wintertips van Eneco

Wintertip 1: Geef je cv-ketel een onderhoudsbeurt

De verwarmingsmonteurs van Eneco hebben het druk tijdens de wintermaanden. Hoe dit komt? Na enkele maanden van relatieve rust moet je cv-ketel in de winter weer vol aan het werk om je huis te verwarmen. En juist dan komen de mankementen aan je cv-ketel aan het licht. Misschien wel uitgerekend op de koudste dag van het jaar... O nee!

Om dit te voorkomen is het verstandig om je cv-ketel elk jaar een onderhoudsbeurt te geven. Dat is veiliger en je stookt een stuk goedkoper.

Wintertip 2: zet je thermostaat een graad lager

Wist je dat door de thermostaat een graad lager te zetten je tot wel zeven procent kunt besparen op je stookkosten? Veel hé?! Maar ook het verlagen van de temperatuur een uur voor je naar bed gaat kan flink verschil uitmaken. Totdat je naar bed gaat blijft het wel behaaglijk in huis, mooi meegenomen dus.

Let wel op dat je niet te veel gaat zakken met de temperatuur. Laat de temperatuur boven de 15 graden, zo kost het opwarmen van je huis minder tijd en geld.

Met een slimme thermostaat, zoals Toon® van Eneco, kun je nog meer besparen op je energiekosten. Door het inzicht dat Toon je geeft, maar zeker als je daarbij de adviezen van Toon opvolgt over hoe je slimmer met je energie kunt omgaan. Ook stuurt Toon je cv-ketel op een slimme manier aan, waardoor je automatisch minder energie verbruikt. Meer weten over Toon, kijk dan op eneco.nl/toon.

Wintertip 3: Geef warmte alle ruimte

Warmte heeft de ruimte nodig. Vaak houdt een bank, een kast of de gordijnen de warmteverspreiding tegen. Schuif de meubels eens een stukje van de verwarming af en merk het verschil. Misschien kan de thermostaat dan ook nog één (of meerdere) graadjes omlaag!

Wintertip 4: houd tocht buiten de deur en bespaar!

Je kent het vast wel, net als je op de bank neerploft voel je een koude luchtstroom in je nek. Onder binnen- en buitendeuren sluipt de tocht zo huiskamer binnen. Als je deze kieren dicht en tochtstrippen plaatst, scheelt het je extra stookkosten. Simpel maar doeltreffend: leg een handdoek voor de deur om een kier tijdelijk te dichten.

Wintertip 5: een slimme stekker voor meer kerstsfeer

Onhandig op je knieën de kerstboomverlichting achter de boom uit- en aan te zetten... Herkenbaar? Gelukkig hoeft dat niet meer :). Wanneer je de Slimme Stekker van Toon gebruikt bedien je vanaf de bank de kerstverlichting!

Heb je nog geen Toon? Geen paniek... Op eneco.nl/toon vind je meer informatie en lees je hoe je Toon kunt aanschaffen.

Wat kun je winnen?

Een cadeaubon ter waarde van €100 te besteden bij een grote speelgoedwinkel.

Hoe kun je winnen?

Reageer onder dit bericht met het volgende:

 1. Geef aan welke wintertip van Toon je het meest nuttig vindt en waarom
 2. Deel jouw eigen wintertip

Succes!

Winnaars

W

Winnaar

Win €100 met wintertips van Eneco!

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn. Registeer een account of log in bij Mamaplaats.
237 Reacties

Reacties

 1. esther1986 esther1986

  1

  Winter tip:4 omdat ik een hoek appartement heb en ik nog wel eens merk bij vooral de deuren dat er nog wel eens tocht vandaan komt! Misschien heel dom, klein tipje maar nooit aan gedacht ;-). Verwarming graat lager doe ik al ;-)

  • esther1986 esther1986

   2

   Zelf heb ik ook nog een tip: namelijk dik folie achter je verwarming plaatsen, zodat het de warmte terug kaatst (scheeld zeker stookkosten.

   • esther1986 esther1986

    3

    Ik had nog een tip, doe deuren van de verwarmde kamers dicht, zo ontsnapt de warmte niet. Ik merk vaak dat ik de deur van de woonkamer open laat en het dan sneller kouder word omdat de warmte naar de gang gaat. Nu probeer ik er op te letten.zo dat mijn woonkamer lekker warm blijft♥

 2. erika1982 erika1982

  4

  Je meubels van de radiatoren afschuiven vind ik DE tip! Zeer van toepassing voor mijn ouders! Mijn wintertip? Fleecedeken, kopje thee, heerlijke pantoffels en vooral: heeeeeel veel knuffelen. Dan kan de thermostaat zeker naar beneden!

 3. dreamgirl dreamgirl

  5

  Wintertip 3 de meubels iets van de radiator af want mijn bank staat er helemaal tegen aan dus dat vindt ik wel de beste die ga ik er meteen iets vanaf schuiven zodat de warmte meer ruimte heeft. Mijn tip de verwarming continue op dezelfde temperatuur laten staan ik doe bv 20 graden ook als ik van huis ga want bij mij in de flat koelt het anders helemaal af tot 16 graden meestal en als ik dan thuis kom moet de verwarming dus enorm gaan stoken om weer boven de 20 graden te komen en nu blijft t continue aangenaam zonder dat de kachel steeds enorm warm aanvoelt en dus ook niet continue aan t stoken is .

 4. chesraso chesraso

  6

  Wintertip 3...hihi zou mijn man is moeten lezen want die geloofde mij nooit als ik het zei!! Wij doen idd de ketel een graad lager als de kleine naar bed gaat en nog een 3 graden lager als wijzelf naar bed gaan, super blijft het toch nog lekker behagelijk. zo'n 19 graden boven en beneden 17,5....ideaal.

 5. miep1979 miep1979

  7

  Wintertip 3 had ik zelf niet zo aan gedacht. Zo direct de stoel maar een beetje verschuiven en de bank een stukje naar voren ;-). Als tip heb ik zelf nog om een half uurtje voor je naar bed gaat een warme kruik aan het voeteneind in bed te leggen. Niet rillend het bed in en heerlijk warme voeten. Een andere tip is natuurlijk om de verwarming een graadje lager te zetten en gewoon een lekker warme trui aan te doen. Wij doen ook nog wel eens gewoon de houtkachel aan en de deur open laten zodat de warmte ook naar boven kan. Is nog lekker knus ook.

 6. Mamaaliya Mamaaliya

  8

  Ik vind tip vier een goede tip waarvan ik zeker gebruik heb gemaakt. Ik woon namelijk in een oude houte woning met enkelglas en oude schuiframen. Genoeg kieren waar er tocht en koude wind doorheen komt. Nou heb ik voordat de kleine er was alles door de woningbouw laten dichten en maken. En tochtstrippen laten plaatsten. En zelf dikkere gordijnen opgehangen om zo de warmte en verbruik te besparen. Zo bespaar ik ook eigen kosten als woningbouw het voor me doet dus een dubbele besparing.

 7. vlindertje85 vlindertje85

  9

  Tip 4, wij hebben een oud huis met veel kieren dus is dit bij ons het meest van toepassing. mijn tip is een toevoeging op tip 4. Er bestaat speciale folie die je voor je ramen kunt plakken. Zo kun je enkel beglazing isoleren en toch naar buiten blijven kijken. Dit werkt bij ons erg goed.

 8. Spruitje Spruitje

  10

  Ik vind alle tips wel nuttig. Wij hebben al een "bedien de kerstboom vanaf de bank of vanuit de auto " de tocht strips zitten ook en de ketel is gloedje nieuw. Tip 3 ga ik eens bekijken in huis of daar nog wat "te behalen valt " - Ik vind het ook altijd fijn om de kachel aan te hebben als we thuis komen. Dus zodra we weggaan van werk begint ie thuis te verwarmen. Zo kom je in een aangenaam warm huis en is het niet pas warm als je weer bijna naar bed gaat! - daarnaast gaat hier de verwarming voor "maar even" niet aan maar hup een trui of ochtendjas aan. - Als je vloer koud is sloffen dragen. Kou vanaf de vloer trekt op via je voeten waardoor je het kouder krijgt of houdt ondanks dat de verwarming hoog aanstaat. Lekkere warme voeten scheelt al een hoop dus!

 9. Alena Alena

  11

  Wintertip 3 de meubels iets van de radiator af . Mijn tip de verwarming continue op dezelfde temperatuur laten staan ik doe bv 21 graden ook als ik van huis ga . Dan blijft t continue aangenaam zonder dat de kachel steeds enorm warm aanvoelt en dus ook niet continue aan t stoken is .

 10. angelique fok angelique fok

  12

  tip 4 scheelt zoveel bewegende kou voelt kouder als een constant temp. mijn tip probeer gewoon te genieten van het jaatgetijde ipv te gaan mopperen . gezellie bij elkaar warme choco onder een dekentje, bij de openhaard. gezellig filmpje kijken of spelletjes doen en natuurlijk lekker op tijd naar bed. dan kan de verwarming eerder omlaag apperatuur is uit de je bespaard energie en je staat uitgeruster weer op :D

 11. leoni1984 leoni1984

  13

  Wintertip 2: zet je thermostaat een graad lager vind ik de beste tip. Mijn tip, trek sokken aan en warme sloffen, en leg standaard 1 of 2 warme fleece dekens opgevouwen op de bank of vlakbij de bank. Het staat leuk, en gezellig en indien je het koud hebt sla je hem lekker over je heen, zo kan die thermostaat zeker een graad lager en misschien zelfs wel 2 of 3 graden lager.

 12. Jerphanion Jerphanion Jerphanion Jerphanion

  14

  1.Gordijn voor je deur! Zo blijft de warmte in huis.. 2. Pak dekentje voor de kou op de bank 3. Laat je verwarming op 1 stand staan dat bespaart ook of 1 graden terug! omdat dat warm blijft en de cv niet te veel werk hoeft te verzetten. 4. Stekker uit contact halen bij geen gebruik. 5. Spaarlampen gebruiken dat bespaar ook. 6. Isolatie materiaal plaatsen achter de verwarming.

 13. JeanF JeanF

  15

  Wintertip2: zet je thermostaat een graad lager. Leg een tochtkat bij de voor- en achterdeuren, hierdoor komt er minder tocht in de ruimtes en hoef je niet zo hard te stoken om alles lekker warm te houden.

 14. Leyla Ummels Leyla Ummels

  16

  nr 2. Dit is ook mijn tip! Wij kregen dit jaar 400,- terug omdat we heel weinig de verwarming aan hadden !

 15. mdoff mdoff

  17

  Beste tip = zet je thermostaat een graad lager. Goed idee! Mijn tip = denk eraan stekkers uit de stopcontacten te halen, en eventueel met rode knoppen te werken zodat niet alles altijd maar stroom gebruikt. Zonde en het bespaart écht!

 16. karlijn85 karlijn85

  18

  Wintertip 4 vind ik goed! Aangezien we een tegelvloer hebben die over de gehele benedenverdieping ligt, hebben we geen drempels in huis. Hierdoor tocht het onder de deuren. Een handdoek onder de deur is een goede tip. Nog een andere tip: drink een grote kop warme chocolademelk. Hier krijg je het lekker warm van en de thermostaat kan een graadje lager :)

 17. CBDKL CBDKL

  19

  Na de onderhoudsbeurt, het dichten met tocht strips en de thermostaat een graadje lager zijn nu de meubels aan de beurt. Eens kritisch kijken en natuurlijk de kerstverlichting uit 's nachts en als niemand in de ruimte verblijft waar de kerstboom staat.

 18. Yvonne Van goor Yvonne Van goor

  20

  3 heb ik net maar meteen uitgevoerd!! Meest nuttige dus!! Mijn beste tip!! Zet de verwarming uit en ga een lekker lang stuk fietsen, warme chocomelk drinken in een restaurantje op je fietsroute en dan een lekker stuk door het bos wandelen. Je hebt zo quality time met je man en kids en je bespaart ook nog eens in energiekosten (en de sportschool

 19. Annemiekbo Annemiekbo

  21

  Zet de thermostaat een graadje lager. En ik doe iedereen en lekkere dikke trui aan. 'S avonds met een lekker dekentje en lekker wijntje op de bank, om warm te blijven.

 20. Angela_1 Angela_1

  22

  Wintertip 2; graadje lager scheelt echt! Maar, nog beter, zet hem aan het begin van de avond als de kinderen naar bed zijn op de nachtstand. Warme trui aan, een dekentje over en kaarsjes aan!

 21. #Sharon #Sharon

  23

  Wintertip 2... Zelf ook nog een gezellige tip .... Vervang enkele graden op de thermostaat door zen heerlijk en gezellig deken.

 22. NinaMol NinaMol

  24

  Het meest nuttig vind ik de slimme stekker omdat het makkelijk en heel overzichtelijk is. Mijn tip: minder elektrische kaarsjes en wat meer echte kaarsen!! Die geven ook nog eens warmte af ;-) Wel als de kinderen naar bed zijn natuurlijk.....!!

 23. A & K A & K

  25

  Nr 3 vind ik een goede tip. Mensen vinden het nog vaak vreemd dat ik de bank in de zomer anders heb staan dan in de winter. Mijn tip is jezelf een hint te geven door iets op de deur te plakken of op de trap te zetten zodat je niet vergeet de verwarming laag te zetten als je naar bed gaat. Zeker is het nog voordeliger om hem een uur eerder al laag te zetten maar voor mij is het iets dat ik regelmatig vergeet. Nu vergeet ik het in elk geval niet als ik naar bed ga. Als je eenmaal in bed ligt heb je zeer zeker geen zin meer om terug te gaan kijken of je het nu wel of niet gedaan hebt...

 24. Wolkje Wolkje

  26

  Ik stook al zuinig dus ik weet de tips wel. Ik heb dynamische yoga nu, krijg je het loeiheet van dus de verwarming hoeft niet zo hoog en je wordt nog fit ook.

 25. Emileyval Emileyval

  27

  Wintertip 4! Omdat we net een nieuw huis hebben gekocht ontdekken we nog wel eens een gaatje of kier waar tocht doorheen kan komen. Mijn eigen tip: gooi de gordijnen open zodra de zon op je huis staat! Dit scheelt bij ons veel stookkosten! Als ik na een zonnige winterdag thuis kom hoef ik niet meteen mijn verwarming aan te zetten ;)

 26. hernieuw hernieuw

  28

  Houd tocht buiten de deur. Deze tip heb je zelf echt in eigen hand. Hier is veel op te besparen.

 27. Newyorkje Newyorkje

  29

  Wintertip 2 want dat is ook meteen de tip die ik zou meegeven en wat wij al lang doen

 28. kimmiej1 kimmiej1

  30

  Ik ga voor wintertip 5. De gezelligheid is leuk in huis maar kost een hoop energie. Zo heb je toch het beste van beide. Daarnaast staat de kachel hier meestal niet zo hoog dus dat valt wel mee. Zet ook 's avonds af en toe wat kaarsjes aan, dit geeft ook wat warmte in de kamer, er kunnen wat lampen uit en het zorgt voor een beetje sfeer in huis. Maar een keer alle tv's, computers, tablets e.d. uit doet ook een hoop voor zowel gezelligheid als energie!

 29. marjo van leeuwen marjo van leeuwen

  31

  tip 3 geef warmte de ruimte. ik heb een woonkeuken en als ik dan de oven heb gebruikt, lekker de deur van de oven open en dan kan de verwarming een graadje lager!

 30. wvs wvs

  32

  Wintertip nummer 2 vind ik heel erg leerzaam mede doordat je er veel op kunt besparen. Zelf zou ik als tip mee willen geven voordat je naar bed gaat de thermostaat op 12 te zetten is genoeg voor de nacht.

 31. mata mata

  33

  Wintertip 2: zet je thermostaat een graad lager vind ik de beste tip. Mijn tip: zet je thermostaat aan het begin van de avond op de nachtstand, trek een warme trui en sokken aan, steek kaarsjes aan, drink een lekker kopje warme thee en geniet van de avond!

 32. sandra1968 sandra1968

  34

  ik ga voor die kerstboomstekker, elke avond op mijn kop achter de boom duiken is echt geen pretje hoor :-)

 33. mama.van.Maud. mama.van.Maud.

  35

  Tip 2! Ik wist niet dat dat zoveel bespaarde! Dat is best wel de moeite dat graadje lagen zal je niet echt merken als het buiten 5 graden kouder is als anders! Ik ga gelijk dat ding een graadje lager zetten! Bedankt voor de tips!

 34. bonniex bonniex

  36

  ik vind de tip met geef warmte de ruimte het meest handigst , ik stop de gordijnen ook altijd achter/boven de verwarming , maar als er dan visite is dan hang ik ze er wel voor het ziet er namelijk niet echt mooi/netjes uit. mijn tip is: geen verwarming aanzetten als je toch bezig bent met schoonmaken, dit is meestal sochtends,je krijgt het toch wel warm vh schoonmaken, en de droger aan zetten, daarvan word je huis ook warm. want ja je kan wel zeggen dat de droger ook een energie vreeter is , maar de meeste mensen zetten juist de droger in de koudere tijden aan. als je hem toch hebt, ik iig wel, zomers niet hoor...:-)

 35. esmee55 esmee55

  37

  Ik vind tip 4 een goede tip die je ook veel kan besparen. Mijn tip zou zijn: Trek een lekkere warme trui aan met warme pantoffels dan kan je verwarming of kachel ook al lager staan. En je huis laten isoleren bespaart ook veel alle jaren.

 36. LiesdeW LiesdeW

  38

  Wintertip 3: Geef warmte alle ruimte. Bovenstaande wintertip vind ik erg nuttig, daar denk je niet zo gauw over na, ik ga deze tip zeker gebruiken :)

 37. mcw mcw

  39

  de eerste tip, ik heb gelijk de onderhoudsmonteur gebeld vanmiddag! Mijn tip is: leg een stapel plaids of dekentjes op de hoek van de bank, dan kun je ze er makkelijk bij pakken als het savonds wat koeler wordt in huis en kan de verwarming wat lager blijven staan.. en het staat ook nog leuk!

 38. Nimet Nimet

  40

  Tip 1 is erg handig. Wist niet dat de onderhoud van de thermostaat effect had op de energierekening. Mijn tip is om een vestje aan te trekken, ipv alleen een shirt. We hebben soms de neiging om gelijk de verwarming hoger te zetten, terwijl je het al snel warm krijgt van een extra laagje kleding.

 39. hera hera

  41

  Meest nuttig vind ik tip 1 en tip 3. Een onderhoudsbeurt schiet er snel bij in, gelukkig huren wij en krijgen we automatisch dit onderhoud anders zou ik het gegarandeerd vergeten. Verder is tip 3 een goede. Wij hebben echt een kleine woonkamer en toen het anders ingedeeld stond blokten de banken de cv, dat is echt een groot verschil. Mijn tip? Wij hebben standaard lekkere warme plaids liggen sloffen en vesten dan is de verwarming veel minder vaak nodig :).

 40. LS LS

  42

  De bank van de verwarming af schuiven vind ik een hele goede tip!! Wij hebben de houtkachel nu elke avond aan, heerlijk! Dan hoeft de CV helemaal niet meer aan bij ons. Boven is het dan wel koud, maar kruikje mee in bed doet wonderen :-) Vorig jaar €240,- mee bespaard!

 41. desiree gorissen desiree gorissen

  43

  Ik vind alle tips wel nuttig. Sommige had ik zelf nog niet aan gedacht. We zijn zelf klant bij eneco en hebben de toon. Wij zetten de verwarming op "thuis" als we naar bed gaan of niet thuis zijn. Dan blijf het gewoon op 10 graden staan. Als de zon op onze ramen schijnt dan merk ik dat het binnen ook warmer wordt en hoef ik de verwarming niet aan te doen. Verder draaien we de verwarmingen uit daar waar het niet hoeft. Bij ons is meestal alleen de woonkamer en de kamer van ons kind verwarmd. Dat scheelt ook.

 42. Jepsies Jepsies

  44

  wintertip 1, dat waren we glad vergeten. Ik heb ook een wintertip, de thermostaat al 2 uur voor naar bed gaan lager zetten!

 43. Minnie Minnie

  45

  Zet je thermostaat een graad lager vind ik een slimme tip en dat proberen wij in huis ook te doen! Een slimme tip, zo bespaar je toch aardig wat geld op stookkosten. Eigen tip: De houtkachel lekker aandoen als je die hebt en een heerlijk warme trui aantrekken maakt dat je de thermostaat ook wat lager kunt zetten!

 44. Lottte Lottte

  46

  Wintertip 3 vind ik het meest nuttig voor mezelf, want dat hebben we zelf nog niet zo goed gedaan. In de slaapkamer staat een grote stoel en ook een kastje voor de verwarming. Niet zo slim! Dat gaan we aanpakken. Mijn eigen tip: plak in de winter de randen van je balkondeur dicht tegen de tocht, want in de kou ga je toch niet het balkon op!

 45. wonderwoman wonderwoman

  47

  Wintertip 3: Geef warmte alle ruimte Warmte heeft de ruimte nodig. Vaak houdt een bank, een kast of de gordijnen de warmteverspreiding tegen. Schuif de meubels eens een stukje van de verwarming af en merk het verschil. Misschien kan de thermostaat dan ook nog één (of meerdere) graadjes omlaag!

 46. SabineFlothuis SabineFlothuis

  48

  We hebben sindskort Toon en alle tips voeren we eigenlijk al uit....Ik ben benieuwd hoeveel ik volgend jaar bespaard heb!!! Wat we zelf nog doen is de kachel inderdaad op tijd (ruim een uur voor bedtijd) laag zetten en dan een warme kruik meenemen naar bed. Het is een soort ritueel geworden voor onze kindjes :)

 47. L Rijsdijk L Rijsdijk

  49

  Wintertip 2: voorheen deden we de verwarming lager zetten als we naar bed gingen. Tegenwoordig een uur voordat we gaan slapen. Scheelt aanzienlijk wbt stookkosten. Tip van ons is maak de verwarming erachter of tussen ook eens schoon met een speciale verwarmingsborstel. Zo geleid de warmte veel beter en werkt de verwarming beter. Wij hebben 2 katten en hoe schoon we ook zijn er komen altijd kattenharen/stof tussen.

 48. WillemijnG WillemijnG

  50

  De beste tip voor de hele winter (en misschien wel het hele jaar) is tip 1. Ook in de zomer word je er niet blij van als je zonder verwarming/warm water zit. Mijn tip: Laat je buitenkranen leeg lopen. Ook handig: vorstbestendige buitenkranen.

 49. aekoren aekoren

  51

  voor ons is tip 4; toch buiten de deur houden het meest nuttig. Gewoon omdat we de andere tips al toepassen, op de warmte de ruimte geven na dan. We hebben namelijk vloerverwarming. Maar boven staan er geen meubels voor de radiators. We doen 's winters de deur steeds op nachtslot omdat dan de kier veel kleiner. Maar met deze wind merk ik vooral op zolder merk ik dat we de nodige kieren hebben. Iemand tips voor kieren bij het plafond? (handdoek neerleggen werk nu hier niet zo goed). Mijn tip is met alle huisgenoten, dus ook de kinderen afspreken licht uit en deur dicht als je niet meer in een kamer bent.

 50. Heli Heli

  52

  Tip 5! Ik laat vaak de kerstboom lichtjes aan omdat ik niet goed bij de stekkers kan. Heel goed idee zo'n stekker! Als tip, 1 waar mijn ouders me altijd al op wezen! Is alle deuren sluiten. Zo hoeft je kachel niet alle ruimtes te verwarmen.

 51. myoung myoung

  53

  Ik pas eigenlijk alles al toe. Ik doe ook de gordijnen achter de verwarming stoppen zodat de warmte naar binnen kan en niet richting de ramen gaat.

 52. Brenda Bracke Brenda Bracke

  54

  Een slimme stekker vind ik de beste tip! Ongemerkt verbruik je toch heel veel stroom. Mijn eigen tip? Een lekker warm fleece vest over je shirt/trui als je thuis bent. Heerlijk warm en lekker zacht ;)

 53. irizzz irizzz

  55

  Tip 3, daar heb ik zelf nog niet zo over nagedacht, ik ga het thuis gelijk checken. Mijn wintertip is voor diegene die net als wij in een oud, tochtig huis wonen. Ik heb de kieren in de kozijnen namelijk dichtgeplakt met luiertape, haha :)

 54. somman somman

  56

  Spouwmuur isolatie!!!

 55. Tiesjes Tiesjes

  57

  Vind de slimme stekker wel een goede... Die gaan we gebruiken! Mijn eigen tip? Verwarm niet onnodige ruimtes.... Houd deuren gesloten als er teveel warmte ontsnapt naar koude ruimtes en... Trek een trui aan ipv een tshirt!

 56. Kerstbengeltje Kerstbengeltje

  58

  De onderhoudsbeurt van je cv, wij hebben hier gelukkig een contract voor afgesloten, maar nooit bij stil gestaan dat dit ook van invloed is je stookgedrag. Mijn eigen tip?? Lekker een half uurtje dansen met m'n dochters die geven dan genoeg warmte af om de termosstaat nog niet omhoog te hoeven zetten. Dus bij ons standaard ochtendgymnastiek

 57. melissalammens@hotmail.com melissalammens@hotmail.com

  59

  De verwarming voor het slapengaan al minder zetten is een zeer goede tip. Ik vind het niet nodig om de verwarming 's avonds tijdens het tv kijken extra hoog te zetten. Het is zoveel gezelliger om samen tegen elkaar aan te kruipen onder het dekentje... Door de energie (letterlijk: warmte = verwarming) te laten dalen, zal de energie (figuurlijke energie, warmte en liefdevolle momenten) stijgen! :) Win - Win situatie dus!

 58. marinda berg marinda berg

  60

  Winter Tip nummer 4! Wij hebben daar behoorlijk veel last van gehad. En het scheelt enorm!. Je verwarming kan ook een graadje lager door een trui aan te trekken i.p.v. een t-shirt. IN de winter hoef je er niet zomers bij te zitten.

 59. Bianca Krooswijk Bianca Krooswijk

  61

  Laat de temperatuur boven de 15 graden, zo kost het opwarmen van je huis minder tijd en geld. Wij zetten hem vroeger altijd terug naar 10/12 graden totdat we er achter kwamen dan=t dit veel meer energie en warmte kosten om de ketel minder hard te laten werken; dus dat is Tip 2. Nog extra tip; een lekkere fleece deken voor s avonds op de bank of voor degene die een haard hebben, rond 16.00 uur als kids uit school zijn lekker de haard aan !!

 60. Marije Brochard Marije Brochard

  62

  Ik vind tip 4 de beste, we doen al erg ons best om in de koude maanden de deuren zo goed mogelijk dicht te doen. En als ik dan toch wil luchten, doe ik dat vlak voor ik weg ga. Dan gaat de verwarming toch uit. Mijn tip is eigenlijk heel simpel, maar trek als het koud is een lekker warme trui en pantoffels aan. En kruip tijdens het tv kijken gezellig samen onder een dekentje.

 61. melissa1984 melissa1984

  63

  Wintertip 2: zet je thermostaat een graad lager: kan nooit kwaad: dan maar met een dekentje of extra trui op de bank extra tip: tochtstrippen schelen ook erg veel

 62. Anneke Post Anneke Post

  64

  De meubels van de radiatoren af is een hele goede tip! In ons vorige huis maakte dat een wereld van verschil! Mijn tip is: vroeg in de avond de verwarming al laag zetten en kaarsen aan. In de huiskamer blijft het lekker warm en in de slaapkamers aangenaam koel. En het is heeeel romantisch natuurlijk!

 63. sverrestorm sverrestorm

  65

  Wij zetten net als Toon de verwarming uit een uur voordat we naar bed gaan. Een tip: kruip gezellig samen onder een dekentje op de bank :)

 64. Tjaber Tjaber

  66

  Wintertip vijf zou vind ik super! Hoef ik met mijn bolle (zwangere) buik niet op de knieën. Ik heb niet echt een tip wat ik wel doe is als ik de kachel aan heb. En heb gewassen het rekje voor de kachel zetten, of even aan de kachel hangen

 65. Zonnetje-4 Zonnetje-4

  67

  Wintertip 3. Moet ik ook maar eens uitvoeren nu t kouder is. Onze eigen tip? Tochtstrips bij de kamerdeuren. Wij hebben houten deuren en t tocht altijd. Met deze strips scheelt t een hoop en blijft t beter warm en hoeven we niet extra te stoken

 66. dien dien

  68

  Winter tip 2. De verwarming 1 graadje lager zetten. Daar merk je zelf niet veel van en toch bespaar je :). Mijn eigen wintertip: zet de verwarming savonds uit, de warmte blijft nog lang in huis hangen en ga lekker op de bank samen onder een dekentje, lichtjes uit en kaarsjes aan.... Is nog vreselijk romantisch en knus ook!!!! Hihi dus een win win situati ;-)

 67. Nathalie1010 Nathalie1010

  69

  De handigste tip vind ik; geef warmte de ruimte. Wij hebben de bank bijna tegen de verwarming aanstaan. Zullen hem wat opschuiven. Mijn tip; kruip lekker tegen elkaar aan!

 68. barbaratjuuh barbaratjuuh

  70

  De thermostaat een graadje lager. Mijn tip : Zuinige lampen, led, ook voor de kerstboom en buiten, veilig wordt niet warm en zuinig.

 69. cootje48 cootje48

  71

  Tip 3 is uper goed omdat iedereen tegenwoordig lange gordijnen heeft en mooi dus ineens veel geld kost

 70. Wolfje Wolfje

  72

  De tochttip vind ik het meest nuttig! Zelf ben ik in de winter van de dekens en de vesten. Niet altijd maar de thermostaat een graadje (of 2) hoger, maar dekentje erbij, pantoffels aan en thee drinken :)

 71. Lops Lops

  73

  Tip 3; Wist ik eigenlijk wel, maar ivm de ruimte schuift de bank toch steeds weer tegen de verwarming aan. Ik denk dat ik morgen de woonkamer maar eens ga herindelen - de winter opstelling

 72. Isharaja Isharaja

  74

  Verwarming een graadje lager zetten -jezelf warmer kleden zodat de verwarming laag kan blijven

 73. Anester Anester

  75

  Slim! de kachel al wat eerder uit dan pas wanneer je naar bed gaat, dat vind ik een goeie, want inderdaad het is echt niet direct koud! Mijn tip: trek een extra vest aan, heb je het lekker warm, zonder veel extra te hoeven stoken!

 74. Cabbitch Cabbitch

  76

  ik vind tip 4 wel het meest nuttig, wat deuren die niet dicht zitten veroorzaken een hoop tocht en warmteverlies. Een tip hierbij is om van zulke "tochtdeuren" het hang en sluitwerk eens te controleren en eventueel zelfs een deurdranger te monteren

 75. malinili malinili

  77

  We hebben dit jaar een nieuwe ketel aangeschaft, dus dat zit wel goed! Ik vind tip 2 de beste, die benutten we zelf ook. Mijn tip is daar een uitbreiding van: als je van te voren weet dat je een deel van de dag niet thuis bent, laat de verwarming dan op de nachtstand staan. Zet 'm 's ochtends dan überhaupt niet aan. Dat doe ik zelf zelfs als ik gewoon thuis ben, dat stimuleert mij om mezelf warm te houden door druk te zijn met het huishouden ;-) Als de kinderen thuiskomen zorg ik dat ie weer lekker op temperatuur is.

 76. Suz@nne Suz@nne

  78

  Ik ben heel benieuwd geworden naar de Slimme Stekker, wat mij betreft dus DE tip, want ik hang ook altijd op mn kop of moet ergens onderdoor kruipen voor de stekker van de kerstboom haha. Mijn wintertip: Gezellig met zn allen voor de open haard met een kop thee en wat lekkers. Heel gezellig en scheelt behoorlijk in de stookkosten.

 77. ivory ivory

  79

  Ik vind wintertip 4 de beste... Mijn tip voor de winter is om wat vaker samen met je kind te douchen...scheelt een hoop kosten.

 78. fam_karthaus fam_karthaus

  80

  Wintertip 4: we wonen in een oud huis van zowat 100 jaar regelmatig plekjes waar het tocht een handdoek heb je altijd wel bij de hand dus makkelijk te plaatsen om tocht tijdelijk tegen te gaan!! Wintertip 3 vond ik trouwens ook geel nuttig om te lezen had er eigenlijk niet zo bij stil gestaan maar nu meteen gebruik van gemaakt ♥

 79. Wilma D Wilma D

  81

  tip 3, het is heel logisch maar de verwarmingen zitten hier op zulke gekke plekken dat de bank er bv voorstaat. Dus die heb ik naar voren geschoven. De andere tips volg ik al.

 80. xkimiejx xkimiejx

  82

  Geef warmte alle ruimte vind ik wel een hele goede. Er stond eigenlijk wat voor de verwarming en de gordijnen hangen er vaak voor. Niet heel handig maar dankzij de tip ben ik me meer bewust geworden en let ik er op! Bedankt daarvoor! +1

 81. kempenaers kempenaers

  83

  wintertip 2, zet de verwarming een graadje lager, zorg ervoor dat alle deuren dicht en tochtvrij zijn en krijg lekker onder een warm fleece dekentje

 82. AliciaHofman AliciaHofman

  84

  Wintertip 3: Geef warmte de ruimte! Hier moeten we absoluut iets mee doen. Het loungegedeelte van de bank staat tegen de radiator en de eetkamertafel met stoelen voor de andere radiator. Dit moet dus anders. We kunnen vast wel iets schuiven. Mijn gouden tip is samen douchen! Manlief en ik douchen allebei met één van de kindjes. Zo besparen we veel warm water! Mijn andere tip is om niet teveel te wennen aan warmte. Zo kan de kachel standaard een graadje lager. Nu even lastig met een klein kindje in huis maar normaal staat hij op 18,5!

 83. iuliastamate iuliastamate

  85

  Het meest nuttig vindt ik winter tip 4. Bij ons het meest van toepassing. Mijn tip is :de overgordijnen 's avonds te sluiten voor extra isolatie.

 84. Mides Mides

  86

  De meest nuttige tip is de verwarming een graadje lager zetten, wij wisten niet dat het zoveel zou schelen! Onze tip: koop een leuke en lekker warme kerst-trui die je de hele winter aankan, dan merk je het graadje verschil niet en zie je er nog leuk uit ook!

 85. Neonie Neonie

  87

  Wintertip 2: het lager zetten van de verwarming werkt echt en vaak merk je het niet eens! Mijn tip: merk je wel dat het iets frisser is? Trek dan een trui aan en zet niet meteen de verwarming weer omhoog!

 86. dewindt dewindt

  88

  Ik vind inderdaad tip 3 en 4 goed. Het helpt inderdaad. Ik zet in de zomer week eens de bank anders om en voor de kachel naar in de winter scheelt het echt wanneer de bank niet voor de kachel staat anders heeft het stoken weinig zin. Tevens de kiertjes goed dicht maken scheelt een hoop tocht waardoor je de kachel minder snel aan zet. Mijn tip: hang een gordijn voor de voordeur als je glas in je deur hebt. En doe de deuren van verschillende ruimtes dicht zodat de warmte er in blijft

 87. wvs wvs

  89

  Wintertip nr 2: en even de verwarming aan en dan weer uit niet de hele tijd laten aan staan bespaart ook een hele hoop

 88. koek54 koek54

  90

  Wintertip nr. 1 . De onderhoudsbeurt ieder jaar van de cv ketel vind ik het allerbelangrijkste. Een schone en onderhouden ketel, maakt dat je veilig en goedkoper stookt. Mijn eigen wintertip is de verwarming snachts op 15 graden zetten( nachtstand). Om half elf gaat de verwarming bij ons op nachtstand.

 89. Yvette1407 Yvette1407

  91

  Tip nummer 4; ik heb ook overal zo'n slang voor de deur liggen! Mijn tip: samen douchen en lekker dicht tegen elkaar aan kruipen, kan de verwarming meteen een paar graadjes lager ;)

 90. SharonRJ SharonRJ

  92

  Ohhh, twee tips eigenlijk.. Ik heb de stoelen voor de verwarming verplaatst en de verwarming al een uurtje eerder uitgezet :)

 91. YaIsSe YaIsSe

  93

  Wintertip 2 vind ik het meest handig: een uur voordat je naar bed gaat de verwarming lager: dat merk je dus eigenlijk niet en dus 'gratis' minder verspilde energie. Nooit echt zo over nagedacht...die ga ik dus wel toepassen! (nu meteen!) Mijn wintertip: pas nadat ik mijn dochters naar school heb gebracht de verwarming aan: in de ochtend ben je druk met aankleden, eten en geen tijd om het echt koud te hebben en als je terug komt van ze naar school brengen kom je van de kou in je huis en heb je het al veel sneller warm: hoeft je verwarming dus veel minder hoog!

 92. iris1107 iris1107

  94

  Tip 3 is voor mij de grootste eye opener. Gelijk de bank een stukje verschoven. Jezelf goed aankleden scheelt ook een hoop.

 93. marian76 marian76

  95

  Ik vind tip 4 erg nuttig , maar eigenlijk zijn ze dat allemaal wel omdat het toch veel energie bespaard ,wij letten daar ook erg op ..Wij hebben overal folie achter de radiatoren gedaan , kieren gedicht, eten koken wat lang op moet staan zet ik of in een hooimadam of op een petroleum stelletje ...Succes allemaal

 94. kloevert kloevert

  96

  Wintertip 3, ergens wist ik het ook wel, maar goede reminder want inderdaad gordijnen en bank die hier wel wat warmte tegenhouden. Mijn tip: Stel een nachttemperatuur in van 16 graden, bij een hogere temperatuur bespaar je te weinig en bij een lagere temperatuur kost het 's morgens weer te veel energie om het huis op te warmen. En als er niemand thuis is de verwarming lager zetten en uiteraard niet stoken in niet gebruikte ruimtes.

 95. Ineke van der Kooij Ineke van der Kooij

  97

  De tip om de radiatoren vrij te houden. Dat kan bij mij beter, Mijn tip: kaarsen en waxinelichtjes geven veel warmte af. Ook daardoor kan de thermostaat een (half) graadje lager. Nog supergezellig ook.

 96. Silvia01 Silvia01

  98

  Wintertijd 2. Door een graad lager bespaar je veel. Zelf ga ik lekker warm douchen en trek erna een warme ochtendjas aan zodat ik lekker warm blijf.

 97. Mehdisuw Mehdisuw

  99

  Wintertip 4 helpt echt namelijk!! En mijn eige tip lekker veel kaarsjes aan zetten heel gezellig in de winter, ook in de zomer natuurlijk .. Maar het hoort bij de zweer . En naar een tijdje verwarmt het echt !!

 98. Monique Bek Monique Bek

  100

  Eigenlijk doen we tip 1-4 al braaf. En hoewel tip 5 misschien niet direct energie zal besparen, lijkt het me wel heel handig! Verder: lampen uit als je niet in die kamer bent, stekkers uit het stopcontact. Scheelt ook!

 99. Anne Hulst Anne Hulst

  101

  Onze wintertip is gewoon de toon nemen! Wij gaan er ook voor. Komend weekend een afspraak maken om hem te laten plaatsen :-)

 100. willemijnoliver willemijnoliver

  102

  Geef warmte de ruimte, tip 3 vind ik wel een hele goede tip. Direct de bank naar voren gedaan en dit scheelt echt. WoW. De tip die ik zelf kan geven in, deuren boven van kamers die niet in gebruik zijn dichthouden. De verwarming van beneden stijgt op waardoor de kamers die je wel gebruikt al warmer zijn en je merkt ook echt goed verschil met de kamers met dichte deur. Die zijn dan gewoon ook echt koud. Zo ben je niet onnodig teveel aan het verwarmen.

 101. Teaoflife Teaoflife

  103

  Tip 2 vind ik het meest nuttig. Ik denk dat veel mensen de thermostaat snel te hoog zetten, omdat het zo lekker is. Mijn tip? Lekker bezig blijven in huis, dan krijg je het vanzelf warm en kan de thermostaat lager!

 102. Cabasha Cabasha

  104

  Geef warmte de ruimte vind ik een nuttige tip. Ik zorg er al voor dat de gordijnen zo hangen dat ze niet de warmte van de verwarming belemmeren, maar de bank staat nog wel een stukje tegen de verwarming aan, dat ga ik zo direct wanneer ik op sta even veranderen. Ga ook meteen de verwarming (nog) een graadje lager zetten. Verder heb ik als tip: verwarm alleen de ruimtes in huis waar je ook daadwerkelijk veel komt en het nodig hebt. Bij mij staat de verwarming alleen aan in de woonkamer. In de badkamer wordt het tijdens het douchen toch wel warm, zelfde geldt voor de keuken tijdens het koken, en in de slaapkamer lig ik onder een warm dekbed. Alleen de gang en toilet zijn een beetje koud thuis, maar ach, hoelang zit je daar nou ;-)

 103. wilmaagarwal wilmaagarwal

  105

  De tochtstrippen plaatsen vind ik de beste tip! Soms denk je dat je huis goed geisoleerd is, maar je hebt niet door dat de kou via allerlei kiertjes toch naar binnen glipt! Mijn tip is om aluminum folie achter de radiatoren te plakken zodat de warmte naar voren verspreid en niet naar achter ( achter de radiator).

 104. xxlzxx xxlzxx

  106

  Ik vind tip 2 het meest nuttig. Natuurlijk weten we dit allemaal al. Mijn tip heeft hiermee te maken. Die verwarming kan ook 2 graden lager. Krijg je het koud? Nee joh, je gaat gewoon gezellig met je kind samen onder een dekentje naar Sinterklaas op tv kijken. En je doet gewoon eens mee met spelen! Lekker ravotten en dansen. Let maar op, koud krijg je het zeker niet.

 105. Carola Özkan-Houwer Carola Özkan-Houwer

  107

  De tip van de slimme stekker vind ik erg goed. Er worden zoveel lichtjes gebrand met de feestdagen, gelukkig maar want het staat supergezellig. Maar nog leuker is het als dat wat goedkoper kan! Mijn tip: steek een extra kaars aan! Het geeft veel warmte en het is nog gezellig ook!

 106. SwoosyQ SwoosyQ

  108

  Wintertip 2: zet je thermostaat een graad lager vind ik het meest nuttig. Het is kostenbesparend en soms is de verwarming zo hoog aan niet eens echt nodig. Mijn eigen wintertip heeft hiermee te maken en is een aanvulling op deze tip van Toon: ga gezellig weer samen op de bank onder een dekentje 's zitten avonds. Het is knus, gezellig en romantisch! Filmpje en wat lekkers erbij, helemaal goed.. :)

 107. jacolinehoutbraken jacolinehoutbraken

  109

  Een graadje lager doen we al, maar wel een goede tip. Ook een dikkere trui (meerdere laagjes) en vroeg naar bed helpt al heel veel

 108. c.wernke c.wernke

  110

  De thermostaat staat al 1 graad lager. De bank hebben we weer anders gezet bij stond eerst voor de verwarming. De CV heeft een onderhoudsbeurt gehad. En we hebben altijd de woonkamer deur dicht. We proberen zoveel mogelijk warmte binnen te houden.

 109. Jenny Mulder Jenny Mulder

  111

  Winter tip 3! Het is zonde om je bank of kast te gaan verwarmen. Als je de bank of kast een stukje van de verwarming af zet word het nog lekkerder in je huis. En dan kun je misschien tip 2 ook toepassen. 2 vliegen in 1 klap! Hoezo snel besparen! :)

 110. Charlotte84 Charlotte84

  112

  Lekker dicht tegen elkaar aankruipen met kaarslicht. Is heel gezellig en lekker warm!

 111. Angelique Bogaard Angelique Bogaard

  113

  Wintertip 3: Geef warmte alle ruimte Onze bank staat dicht bij de verwarming dus houd warmte tegen (beter op letten) Mijn wintertip: Een houtkachel is erg gezellig en scheelt in de stookkosten

 112. ilsedepilse ilsedepilse

  114

  Tip 4 vind ik de beste! Door goede isolatie en bij de voordeur bijvoorbeeld een mooi gordijn kun je toch flink besparen. En zo'n gordijn bijvoorbeeld is ook nog eens sfeervol. Kies op de bovenverdiepingen voor vloerbedekking, dat voelt warmer waardoor je minder snel geneigd bent om de verwarming aan/hoger te zetten. Mijn eigen tip? Lekker op tijd naar bed gaan en tegen je partner aan kruipen!

 113. Maaikebg Maaikebg

  115

  Het dak isoleren, dat heeft ons heel erg veel kou en energie bespaard. WINTERTIP 4: Een tochtstrip plaatsen bij de voordeur is er nog niet van gekomen, nu weer even eraan herinnert! We hebben er al wel een zelf gemaakte tocht'slang' liggen, dat helpt ook al heel erg goed.

 114. Marriemarretje Marriemarretje

  116

  Verwarming graad lager zetten wen je aan, vest aan. Brievenbus beschermende flap voor hangen en tochtrol neerleggen en voor de kamerdeur

 115. Babbel Babbel

  117

  Alle tips zijn wel weer even goed om door te lezen en je geheugen mee te "verfrissen"! Maar tip 1 vond ik toch wel de belangrijkste. Dit hebben we tot nu toe namelijk nog nooit gedaan,,,, Oeps! Hier ga ik dus direct mee aan de slag! Mijn tip is mijn lieve kleine dochtertje! De allerbeste bespaarder op onze stookkosten. Alle deuren die open staan moeten namelijk sinds een aantal weken meteen "Dit"! en dan duwt ze de deur dus netjes dicht! Super schattig en mega voordelig haha! Een goede opvoeding is het halve werk ;)

 116. Carla1 Carla1

  118

  Brrrr wat was het koud een weekje geleden. Nu lijkt het weer ietsje warmer te worden, maar de kou komt nu toch steeds dichter bij! Het na laten kijken van de CV ketel met een onderhoudsbeurtje is dan zeker niet weg! Goede tip want dit vergeten we regelmatig. Is toch niet je eerste ding op je to do list helaas.,.. Maar vanaf nu wel ;) Ik wil namelijk niet in de kou komen te staan! Mijn tip is: Met een lekkere hippe onesie aan, onder een heerlijk dekentje, met een warme kop thee op de bank genieten van elkaar en van de gezellige "Warme" winteravonden! Want ondanks de kou heeft dit seizoen zeker zijn mooie en romantische kanten. De kaarsjes aan want ook dit maakt het allemaal net wat aangenamer en behaaglijker. De verwarming kan dan zeker een graadje lager :) Enjoy the little things!

 117. CandyR. CandyR.

  119

  TIP 1 vind ik de beste, heb het zelf meegemaakt een paar jaar geleden dat de cv-ketel niet meer aan te krijgen was. Die viel dus uit toen ik net was ingezeept onder de douche ... Brrrrrrrr dat was echt niet "COOL" maar "Freezing koud" Als er jaarlijks een nazicht/onderhoudje was gedaan dan kon de "warmte-voeler" eerder worden vervangen omdat de installateur ziet of kan nagaan wanneer er slijtage op de onderdelen komt. Mijn winter-tip : radiatoren ontluchten en isolatie rond de buizen aanbrengen vanaf de ketel overal waar de buizen door niet-verwarmde ruimtes gaan. Warme winter-groetjes aan iedereen

 118. Maybe Maybe

  120

  'sMorgens de ramen allemaal even goed open zetten, de frisse lucht naar binnen laten en goed ventileren, na een uurtje de ramen dicht en je verwarming de rest laten doen. Rolluiken zijn niet het meest fraaie aan je huis maar houden de kou ontzettend goed buiten, zeker bij huizen met grote ramen (jaren '60)

 119. saddal saddal

  121

  1. Wij hebben sinds een tijdje ook Toon in huis en Toon is een echte aanwinst in de familie. Ik vind Toon erg nuttig omdat hij je precies bewust laat weten hoeveel je verbruikt. 2. Mijn eigen wintertip: Doe de verwarming een paar graadjes lager en doe een heerlijk warm vest aan met wollen sokken met een lekkere warme chocolademelk op de bank :)

 120. ferre1987 ferre1987

  122

  ik vind geef warmte alle ruimte de beste tip omdat hiermee 2 tips tegelijk worden gedaan, zowel de verwarmingen vrij maken, ruimte geven, en dan kan alsnog de thermostaat een graatje lager. Mijn winter tip is alles goed isoleren ! het dak, de muren, maar zeker ook de ramen met dik genoeg glas telt ook als isoleren vind ik.

 121. DebbiedeB DebbiedeB

  123

  Tip 3. Ik denk dat veel mensen die namelijk niet weten. Terwijl het zeker heel veel scheelt. Mijn tip als je van buiten komt en je hebt het koud. Gooi dan niet gelijk de kachel vol omhoog. Maar wacht even tot de eerste kou eruit is. Je lichaam warmt vanzelf terug op als je binnen bent. En dit scheelt gejojo met de thermostaat

 122. Petra Brants Petra Brants

  124

  tip nr 2: zet de verwarming een graadje lager, doe een trui aan, zorg dat de deuren dicht en tochtvrij zijn en kruip lekker onder een warm dekentje

 123. binge binge

  125

  Tip 4, houd tocht buiten de deur. Als ik daar dan een tip aan koppel, maak samen met je kindjes een leuke tochtrol in de vorm van hun lievelingsdier en je hebt 2 vliegen in 1 klap, een lekker warm en gezellig huis.

 124. Dahlila Dahlila

  126

  Wintertip 3: onze bed van de radiatoren afschuiven.. Ga ik zeker doen.. Een tip van mijn: elektrische dekens .. In onze slaapkamer tocht het heel erg!

 125. mamavanS- mamavanS-

  127

  Ik vind tip 2 heel erg nuttig ik deed laatst de termostaat en graag omlaag. Me vriend merkte het niet eens haha! Mijn tip is doe alle kamers dicht zodat de kamer zich vult met warmte. En natuurlijk komt er vaak tocht door de voordeur en de ramen. Hier heb je speciale tochtstrips voor! Erg handig en er blaast geen koude lucht meer naar binnen! Hopelijk hebben jullie er iets aan haha

 126. mamavanS- mamavanS-

  128

  Ik vind tip 2 heel erg nuttig ik deed laatst de termostaat en graag omlaag. Me vriend merkte het niet eens haha! Mijn tip is doe alle kamers dicht zodat de kamer zich vult met warmte. En natuurlijk komt er vaak tocht door de voordeur en de ramen. Hier heb je speciale tochtstrips voor! Erg handig en er blaast geen koude lucht meer naar binnen! Hopelijk hebben jullie er iets aan haha

 127. Goofypv Goofypv

  129

  neem een douche i.p.v. een bad, bespaart water

 128. Mirremeid Mirremeid

  130

  Wintertip 3: Geef warmte alle ruimte. Helaas hangen de gordijnen nu tot aan tot aan de grond voor de radiatoren! Hierdoor komt de warmte, wanneer de gordijnen dicht zijn alleen voor het koude raam en niet in de kamer. Niet goed over nagedacht dus. Wanneer we nieuwe gordijnen gaan bestellen worden die dus korter tot boven de radiatoren. Nu leggen we ze maar even op de vensterbank. zodat de warmte de kamer in kan! Mijn eigen wintertip. Zorg voor dubbel HR++ glas dat houdt de kou buiten!

 129. Zip1986 Zip1986

  131

  Wintertip 3. Laatst kwam er iemand bij ons thuis kijken waar je zoal op kunt besparen. Een tip die wij nu veel hanteren is; sterker van de waterkoker, telefoonlader, koffiezetapparaat etc eruit als je deze niet gebruikt.

 130. jo76 jo76

  132

  Tip 4 en tip 2, en als je dan zelf en trui aan doet gaat dat helemaal goed met de verwarming een graadje lager zetten en idd een handdoek tegen de tocht, ideal

 131. jarig jarig

  133

  deuren afdichten dat voel je goed-we hebben nieuwbouw appartement en hebben volledig voor led verlichting gekozen-is milieu vriendelijk

 132. ranuda ranuda

  134

  Tip 2: ons is verteld snachts de termostaat op 13 te zetten maar dan moet hij inderdaad harder werken om weer op te warmen smorgens. Mijn tip: Lekker met de kinderen spelen zoals tikkertje (bewegen maakt je warm) of verkleden (meer kleding meer warmte) daarom kunnen we de bon goed gebruiken ;) en als de kinderen op bed liggen zelf ook warm onder de dekens en met papa spelen (bewegen maakt je warm haha ;p )

 133. olja noordman olja noordman

  135

  Wintertip 2: zet je thermostaat een graag lager. Deze vind ik het beste omdat wij deze tip ook gebruiken. We hebben de verwarming altijd 18,5 graden maar omdat we in een appartement wonen, krijgen we ook de warmte van de boven, onder en zijburen. Daardoor besparen we behoorlijk veel op de stookkosten.

 134. Tesshaeck Tesshaeck

  136

  Tip 3 vind ik heel nuttig! Bij ons staat voor de verwarming een speelgoedkist en die houdt inderdaad warmte tegen. Bedankt voor deze tip! Mijn grootste wintertip zou zijn: 'Neem geen vrouw in huis tijdens de winterperiode want die hebben het altijd koud ;)) Maar aangezien ik er zelf één ben zou ik zeggen: Zorg dat je warme voeten hebt, dan heeft de rest van je lichaam het ook veel warmer en moet de verwarming minder hoog! Dus mijn tip is: Investeer in goede pantoffels of leuke wintersokken en bespaar! :)

 135. Lwaanders Lwaanders

  137

  Wauw, aan wintertip 5 heb ik zeker wat. Wist niet dat ze bestonden, echt ideaal! Mijn tip is om niet teveel aan je thermostaat te zitten, zorg voor een aangename temperatuur. Het kan zijn dat je het de ene dag wat kouder hebt dan andere dagen, mijn tip daarbij is lekker dicht tegen je man/vriend en/of kinderen aan te kruipen op de bank en lekker van elkaar te genieten! Niets is fijner dan dat!

 136. Nance87 Nance87

  138

  Tip 2 vind ik het meest nuttig en mijn tip sluit hier volledig bij aan: zet de verwarming iets lager en kruip op de bank lekker tegen je liefde aan met een warme plaid over jullie heen. Kaarsjes aan ipv de lamp. Besparen en genieten in 1 klap!

 137. EWanders EWanders

  139

  Tip 1: wij zijn een paar jaar geleden verhuisd en hebben toen een nieuwe cv-ketel laten plaatsen, deze krijgt ieder jaar een onderhoudsbeurt. Mijn tip: een dekentje op de bank, wanneer je het dan wat koud hebt lekker onder de deken, ipv de verwarming hoger te zetten.

 138. sweetmommy sweetmommy

  140

  Tip nummer 3 vind ik geweldig: vaak denkt men er inderdaad niet over na en is de ruimte ook te beperkt waardoor meubels direct voor de cv geplaatst worden. Mijn eigen wintertip: als je de mogelijkheid hebt plaats dan een tussendeur of zwaar gordijn op in de gang, zodat niet alle kou met je mee naar binnen komt als je de voordeur open maakt (hierdoor gaat ook warmte verloren, waardoor je weer extra moet stoken. Ook het aanbrengen van goede vloerisolatie scheelt heel veel in stookkosten.

 139. bambieke bambieke

  141

  de thermostaat een graadjes lager doe een truitje aan of als je tv kijkt een dekentje op je leggen

 140. lisabk lisabk

  142

  Tip;, doe de gordijnen dicht, kaarsjes aan, ga lekker met je gezin op de bank zitten onder een fleece kleedje en doe een feel good movie aan.

 141. Desiré Desiré

  143

  Wintertip3. Ik zelf trek dikke kleren aan fleecedeken erbij en de thermostaat kan zo een paar graden lager.

 142. Desiré Desiré

  144

  Wintertip3. Ik zelf trek dikke kleren aan fleecedeken erbij en de thermostaat kan zo een paar graden lager.

 143. Sj Sj

  145

  Laat de cv ketel nakijken. Dan is het nog prima weer en vergeet je het snel maar niets merk je zo vlug als een ketel die stuk is.

 144. Joo1987 Joo1987

  146

  Wintertip 4: houd tocht buiten de deur en bespaar! Gewoon iets simpels wat je zelf makkelijk kunt oplossen! En het helpt zo goed!

 145. melissa de jonge melissa de jonge

  147

  Ik vind tip nr 3 het meest handige. Wij hebben namelijk een grote hoekbank die inderdaad voor de verwarming staat dus dit vind ik een hele goede tip om de warmte verder de ruimte te geven. Alle andere tips deden we eigenlijk al. Trek altijd overal al de stekkers eruit van de tv etc etc. Swinters lekker de kaarsjes aan. Heerlijk sfeerlicht lekker met een dekentje op de bank dicht tegen elkaar aan kruipen en dus ook de thermostaat een graadje lager. Alle tochtpunten gestopt. En we hebben van het jaar een nieuwe ketel gekregen dus die is ook helemaal up to date. Wij zijn er helemaal klaar voor. Laat de winter maar komen hihi. En zo'n bon kunnen wij wel goed gebruiken. Kunnen we spelletjes kopen dan kan de tv ook weer wat vaker uit haha scheelt ook weer in de energie en het is ook veel gezelliger met elkaar genieten van een ouderwets bordspel of een potje kaarten. Heerlijk ik kan niet wachten op al die gezelligheid.

 146. Budget-Mommy Budget-Mommy

  148

  Wintertip 1! Wij hebben een tijd lang nog zo'n ouderwetse gehad die dus niet goed functioneerde. Sinds we vorig jaar de nieuwe hebben gekregen doen we elke 6 maanden een controle en een kleine onderhoudsbeurt als dit nodig is. Mijn tip is; zeker in de koude wintermaanden is een warme douche heerlijk! Je kunt de douche iets minder warm/heet zetten wanneer je gebruik maakt van een douchegordijn! Er komt zo geen koud/wind op je waardoor je het met minder warm/heet water toch heerlijk kunt douchen. Bespaard weer op de stookkosten ;) Owja en hou de deur dicht ;)

 147. NoorR NoorR

  149

  Hallo iedereen! Ik vind wintertip 2 de beste, de anderen zijn ook goed, alle beetje helpen he. Maar tip 2, dan doe je er zelf het er meeste aan, iedere dag weer. Een klein voorbeeld, overdags laat ik de verwarming op laag staan. Moet ik wel vermelden dat onze kids dan naar school zijn. Bij het schoonmaken werk je jezelf wel warm. En 's avonds als we zitten gaat de verwarming hoger, zo bespaar ik de hele dag een beetje. Vandaar dat tip 3 mij het meeste aanspreekt! En nog een winter tip; denk gaat na wat je over een poosje gaat doen; ik heb het idee dat veel mensen lekker de kachel opstoken en dan weer een paar uur weg gaan. Ik zet de kachel dan pas aan als we terug komen. Door TOON worden mensen bewust gemaakt op hun energie verbruik, en dat vind ik een goed initiatief. Alle beetjes helpen, en besparen is helemaal anno nu!

 148. nadiagld nadiagld

  150

  Wintertip 3: Geef warmte alle ruimte. Vind ik belangrijk want meestal heb je een bank voor de verwarming. Daarom gaan we in de wintermaanden de bank een andere plek geven. Mijn winterstop: gebruik radiator folie.

 149. Marjo1985 Marjo1985

  151

  Ik vind de tip van de tochtstrips het beste, ik houd alle deuren altijd wel dicht maar je denkt niet zo snel aan de kieren onder de deur! Mijn tip is; wassen op zondag, en lichten uit als je niet in die Kamer hoeft te zijn, spaarlampen en een baby lampje ipv het gang licht aan houden. Hoezo niet bewust ;) helaas kunnen wij geen toon... Stadsverwarming :(

 150. loevioem loevioem

  152

  Wintertip nummer 3 is vooral handig als je een vrij groot huis hebt. Dan heb je ook de ruimte om je meubels een halve meter op te schuiven. Ik vind het heerlijk om dan een ruimte binnen te komen die "ruikt" naar die heerlijke warmte. Men grootste wintertip is het binnenhuis dragen van heerlijk warme wollen schoenen met een kurken zool. Een vloer kan erg koud zijn en met koude voeten heb je al snel een koudegevoel. (een warme pull of dekentje helpt het natuurlijk ook wel aangenaam maken)

 151. Danielvanderhoeven Danielvanderhoeven

  153

  Ik vond tip 3 de beste tip! Onze bank stond voor de radiator en heb deze er van af geschoven! Ik heb nu niet alleen een warmer maar ook schoner huis want kon gelijk er Bij om alles zuigen

 152. nurcamwen nurcamwen

  154

  Wintertip 5 : Kerstsfeer staat bij ons niet gelijk aan een hoog verbruik. Buitenhuis maken wij geen gebruik van lichtversiering, maar van zelfgemaakte kransen. Binnen zitten er enkel lichtjes in de boom, daarnaast maken we gebruik van kaarsjes.

 153. Helmpiej Helmpiej

  155

  wintertip 3: nooit over nagedacht dat dit kan schelen! Mijn tip is om alleen kosten te besteden aan de ruimte waarin je echt 'leeft' , ik heb bijv. de verwarming in de woonkamer aan, maar moet ik dan toch op de werkkamer even achter de computer, doe ik gewoon mijn badjas of een extra vest aan. Sowieso een tip, kleed je gewoon goed warm, juist ook thuis, waarom zou je extra hoog stoken en maar een dun shirtje aan hebben!? en de tip van alleen de ruimte waarin je echt leeft pas ik ook toe op verlichting, waarom overal lampen aan hebben als ik in de woonkamer zit? en waarom de lampen in de woonkamer aan laten als ik een poos boven achter de computer ga?! niet alleen kosten voor jezelf, maar ook verspilling voor het milieu!

 154. svandeelen svandeelen

  156

  Wintertip 2: zet je thermostaat een graad lager. En dan lekker de warme sloffen aan en met een dekentje en een warme glühwein op de bank! Heerlijk toch! Eventueel ook nog de houtkachel aan, dan heb je qua warmte helemaal niets meer te klagen. En mijn eigen tip: wij hebben bij elk stopcontact twee aparte groepen, waarvan er één geheel uitgeschakeld wordt door één enkele schakelaar om te zetten. Op die manier zet je 's avonds in een handomdraai alle apparaten op die groep geheel uit: de tv, de kerstboom, de schemerlampjes, de geurverspreider, etc...

 155. Anita Diepeveen Anita Diepeveen

  157

  Ik vind Wintertip 5 een goede tip, omdat het altijd zo'n gedoe om bij de stekkers van de kerstverlichting te komen. Voor mijn tip: als je thuis aan de slag gaat met het huishoudelijke werk, zet dan de verwarming op 18 graden. Dan gaat het beter en verspil je geen extra energie (door te zweten) en ben je dus sneller klaar. Alles schoon, dan kan de verwarming weer gewoon op je eigen comfortabele stand. Fijne feestdagen allemaal.

 156. Charis Charis

  158

  Tip 2 is beste! Een graadje lager zetten! Ik doe zodra het donker is gelijk de gordijnen dicht, gordijnen kunnen er bij helpen om de warmte in huis vast te houden. Ik steek ook vaak kaarsen aan, dat bespaar je niet alleen op de gaskosten, maar ook om een aantal lampen uit te doen die voor sfeerlicht moeten zorgen te vervangen.

 157. Pluus Pluus

  159

  Wintertip 2, ik heb de verwarming nog niet aan staan en wanneer het kouder gaat worden in huis zet ik hem snachts sowieso laag of zelfs uit. Zelf heb ik de tip om lekker met een dekentje op de bank te gaan zitten, warme kop chocolademelk erbij en kaarsjes!

 158. mom2b316 mom2b316

  160

  Tip 5, de slimme stekker van Toon, vind ik geweldig! Aangezien wij de 4 andere tips zelf al toepassen en ik nu met een hele mooie bolle buik rond waggel (28 weken zwanger) lijkt het mij ontzettend handig om lekker makkelijk vanaf de bank de sfeer- en kerstverlichting met 1 druk op de knop te kunnen regelen en niet meer achter alle meubels hoeven te kruipen om de verlichting aan of uit te zetten. Daarnaast hebben wij ook nog een goede tip voor mensen met (over) gordijnen of in-betweens, die zeker heel veel energie en stookkosten kunnen besparen, namelijk: gordijnen die voor de verwarming hangen kun je heel makkelijk even bovenop de verwarming leggen zodat je meer èn sneller warmte krijgt in de ruimte.

 159. pv pv

  161

  tip 2 is voor mij het belangrijkst: met deze besparing kun je tip 1 ook betalen: 2 vliegen in 1 klap Eigen tip: doe 's avonds eerder dan een uur de temperatuur lager en doe een dikke trui en warme sokken aan!

 160. happytammie happytammie

  162

  Ik vind de tip van de tochtstrips wel een hele goeie nooit aan gedacht!! Wat wij vinden werken in de koude wintermaanden gezellig waxinelichtjes aan!! Daarmee stijgt de temperatuur vaak 1 of 1,5 graad!! Heerlijk warm en knus in huis dus :D

 161. fabiennekusjee fabiennekusjee

  163

  Ohhhh yes! Tip 3 is voor mij heel nuttig. Bij ons staat namelijk de bank tegen de verwarming aan en nu snap ik dus waarom het nooit zo warm aanvoelt als de thermostaat zegt..

 162. Susan6 Susan6

  164

  Wintertijd 6: isoleer je muren goed. Dit laten wij binnenkort doen.

 163. Susan6 Susan6

  165

  Wintertip 3 vind ik een fijne. Ben het gelijk gaan doen, was toch nog wel winst te behalen. Onze wintertip 6: isoleer je muren goed. Dit laten wij binnenkort doen.

 164. JoyceZwarts JoyceZwarts

  166

  Wintertip 4! En houdt alle ramen dicht. Dus ook niet op een klein kiertje voor de frisse lucht

 165. RtK RtK

  167

  Tip 3, de meubels iets verplaatsen. Nog nooit geprobeerd, dus zeker de moeite waard! De thermostaat iets lager doe ik altijd, We hebben vorig jaar tochtstrippen etc geplaatst, de cv ketel hebben we nog niet zo lang dus die heeft nog geen onderhoudsbeurt nodig en een slimme stekker is hier overbodig, want we hebben geen kerstboom en al helemaal geen grote kerstverlichting. Mijn tip: veel kaarsjes aan, dat scheelt 1 à 1,5 graden èn het is gezellig! Fijn samen onder een dekentje op de bank, dicht bij elkaar en warme chocolademelk of thee drinken!:)

 166. MariaZuivel MariaZuivel

  168

  Wintertip vijf, wij hebben al een Toon, maar ik had helemaal niet aan de optie slimme stekker gedacht :) Mijn wintertip: vergeet niet te luchten. Ramen open in de winter lijkt dom, maar binnenlucht wordt vochtig en dat kost meer energie om te verwarmen

 167. St. St.

  169

  Wintertip 2 Eigen tip: glühwein !

 168. Mar205 Mar205

  170

  Geef warmte de ruimte! Onze bank schuift in de winter altijd wat naar voren zodat de warmte er tussendoor kan. Ook zet ik ongeveer een uur voor het naar bed gaan de verwarming al wat lager. Lekker onder een dekentje en wat kaarsjes aan scheelt ook weer in de energie. 's Morgens voordat we naar school vertrekken staat bij ons de kachel nog laag, de kids hebben een lekker dekentje waardoor ze warm blijven en ik heb het toch warm van het racen in de morgen. Daardoor gaat de kachel ook pas wat later aan.

 169. rebekkie44 rebekkie44

  171

  Tip 3 heeft ons al geld bespaard. Doordat we de bank voorde verwarming weg hebben.gehaald kregen we dit jaar geld terug. Mijn tip is om goeie pantoffels te.kopen. als je je voeten warm houdt blijf je zelf ook warm en kan de verwarming dus wel een graadje lager ;)

 170. Kajsa1978 Kajsa1978

  172

  Wintertip 4 over tocht. Niks is zo vervelend als een koude windvlaag door het huis. Mijn wintertip? Tussendeuren zoveel mogelijk dicht houden. Scheelt ook in de tochtvlagen door het huis heen. Zeker bij een oud huis, zoals die van ons.

 171. Heli Heli

  173

  Tip 3. Hier staat er een grote stoel voor de verwarming. Gelijk de woonkamer verbouwen. Als tip alle deuren achter je dicht doen, dit scheelt een hele hoop!

 172. Casjuuuh Casjuuuh

  174

  Wintertip 5 Altijd handig als je nergens onder hoeft te kruipen. Eigen Wintertip (goedkoop en makkelijk) Wil je niet altijd maar de verwarming aan hebben op volle poelen. Koop een echt super fijne warme deken. Dan verbruik je ook minder energie. Een van optidee is zeer aan te raden.

 173. rebo1982 rebo1982

  175

  Nummer 2: de thermostaat een graadje lager. Overdag doen we dit al regelmatig. Zeker wanneer de zon naar binnen schijnt. Waardoor de thermostaat regelmatig in de avond nog lager staat. Een dekentje over je heen en je blijft lekker warm. En mijn tip? Ga regelmatig naar buiten om een frisse neus te halen. De gevoelstemperatuur binnen wordt dan ineens hoger.

 174. FatimaAkkad FatimaAkkad

  176

  Gelijk toen ik de tips begon te lezen wist ik het al! Wintertip nummer 2, zet je thermostaat een graad lager. En als je er niet op let heb je het eigenlijk helemaal niet eens door. Wat wij deden vroeger en nu nog; de thermostaat stiekem een graad lager zetten! Niemand die het doorhad. Wij wonen in en raar maar waar; vier extra personen in huis maar geen hogere stokingskosten! En de tip die eraan hangt.. niet tè laag, dáár had ik nog niet over nagedacht! Maar eigenlijk helemaal logisch.. dus wie weet komen we hiermee _verassend genoeg_ nog goedkoper mee weg :) Bedankt! // Mijn eigen tip; als de droger eenmaal aanstaat, niet normaal hoeveel warmte dat ding afstoot (nee niet energiesparend dit hihi), de kinderen wassen! In de winter red ik het niet met de wasjes en een schoolgaand kind én baby die 3x per dag omgekleed moet worden, dus gebruik ik de droogtrommel. En dan optimaal gebruik van maken en de kinderen douchen/wassen! De grond is lekker warm, de badkamer verwarmd. Helemaal goed! En soms komt het hélemáál goed uit; als de pyjama weer droog en heerlijk warm uit de trommel komt.//

 175. FatimaAkkad FatimaAkkad

  177

  Ik lees veel reacties over (tussen )deuren sluiten. Tip: doen! Maar opletten dat als je de kamer uitgaat, je niet opeens 'koude'lucht lrijgt waar je ziek van kan worden (vooral kinderen, hebben ze niet echt door ). Ook als je naar buiten gaat, geleidelijk de warm/koud laten overgaan.. uurtje voor je vertrekt nog enkele graadjes lager. En verder.. dik(ker) aankleden thuis, tochtvreter in de warme kamers plaatsen (!vind ik belangrijk), geitenwollen sokken aan en met de kruiken slapen. Die winter doorstaan we wel :)

 176. Zana Zana

  178

  Tip 2 is een goede, maar dan in combinatie met een extra jasje aan en een dekentje op de bank.

 177. Biondina Biondina

  179

  De onderhoudsbeurt! Ook voor je eigen veiligheid belangrijk! Mijn wintertip: trek een extra trui/vest aan! Of lekker je ondergoed al op de verwarming leggen als je gaat douchen!

 178. riek de muynck riek de muynck

  180

  Tip nr. 2 vind ik de beste tip. Ook verluchten van de kamers is belangrijk, ik las onlangs dat verse frisse lucht beter opwarmt dan steeds dezelfde oude lucht . Ook beter voor jezelf natuurlijk. Dit is mijn tio voor jullie.

 179. Evelienboll Evelienboll

  181

  De thermostaat een graadje lager zetten is een goede tip. Je merkt het nauwelijks! Mijn tip is lekker knuffelen met mijn kleine ventje van 10 weken. Heerlijk samen onder de fleecedeken op de bank. Lekker warm en echte qualitytime!

 180. JLE JLE

  182

  1 . Wintertip 3: simpel en doeltreffend! Onze stoel staat nu tijdelijk voor ons raam i.p.v. voor de radiator. Resultaat: meer ruimte voor de warmte om onze woonkamer in te gaan én tegelijkertijd blokkeert de stoel de kou die vanaf onze ramen (van plafond tot grond) komen. 2. Eigen wintertip: elke dag een lekkere (winter)wandeling! Goed voor je gezondheid en bij thuiskomst voelt je huis minder koud aan dan als je de hele dag binnen hebt gezeten.

 181. Koerva Koerva

  183

  Winter tip 1 hier ook een beurt gehad en scheelt echt. Mijn tip zelf lekker een dekentje om doen kan de thermostaat ook wat lager. En veel kaarsjes aan hebben ook een hoop warmte en gezelligheid ????

 182. Hilda Springer Hilda Springer

  184

  CV ketel een onderhoudsbeurt geven, hebben we netjes laten doen door Eneco... je kunt er een abbo voor afsluiten, vergeet je het ook niet. mijn, onze tip is een gordijn bij de voordeur hangen om de kou buiten te houden.. (tuin op t zuiden, kou op de voordeur) en als er sneeuw ligt bergje maken bij de tuinkant, wal maken, houd bij ons de kou tegen, isoleert, sneeuw isoleert.

 183. Anouschkatje Anouschkatje

  185

  Alle tips doen wij al. extratip als je het koud heb doe dan een extra trui aan of gebruik een fleece deken met een warm drankje.

 184. Jan31 Jan31

  186

  Je meubels van de radiatoren afschuiven vind ik een zeer goede tip !

 185. MoederVanZes MoederVanZes

  187

  Ik vind wintertip 3 echt iets om mee te geven aan mijn kinderen. Ik zie bij anderen dat het gordijn finaal voor de cv hangt, omdat het 'mooier' staat. Je moet eens die gordijnen openen, voel je de warme lucht op je afkomen. Waarom extra (warm) stoken? Mijn tip voor in de winter ; je lichaam van binnen opwarmen met goed en gezond eten. Vis bijvoorbeeld, rijk aan vitamine b12, warmt je lichaam helemaal op. Vlees, groenten. Je lichaam verzwakt aan matig en ongezond eten. En dan krijg je het snel koud. En dán neig je sneller naar die cv knop.

 186. nicolleasma nicolleasma

  188

  Tip 4 vind ik het meest nuttig omdat dit iets is waar je niet snel aan denkt bij het besparen van stookkosten. Ga in een warm bad, dan hoef je de verwarming niet zo hoog te zetten in de badkamer.

 187. GuntherDB GuntherDB

  189

  ik ga voor wintertip 4. Dit omdat ik deze zelf het meeste gebruik. mijn wintertip is: zoals ik de volksmond gezegd wordt: doe een pullover meer aan. Wat bij mij meestal overeenkomt met gezellig onder een fleese te kruipen. Zo moet dit geen 25 graden zijn in huis om toch gezellig naar tv kunnen te blijven kijken. Ik laat de verwarming op 20 graden staan en wanneer ik mij neerzet s'avond kruip ik onder mijn dekentje :)

 188. Alena Alena

  190

  Tip 4, Mijn tip de verwarming continue op dezelfde temperatuur laten staan ik doe bv 20 graden ook als ik van huis ga .

 189. IrisN IrisN

  191

  Tip 1,4&5 waarvan tip 4 de waarde volste! Mijn tip heerlijk voor de houtkachel????

 190. Lucie Lucie

  192

  Wintertip 2: zet je thermostaat een graad lager. Eigenlijk heel logisch, en dan een dikkere trui aan in plaats van een t-shirt, het is tenslotte winter....Maar niet iedereen denkt eraan deze een uur voor het slapen gaan al terug te zetten, maar ik vanaf nu dus wel! Ik heb ook nog een tip: Leg overal in huis waar stil gezeten wordt een fleece dekentje neer, zoal bij de bureaustoelen van jezelf en de kinderen, en op de bank. Gezellig en lekker warm! O ja, en vergeet niet je huis elke dag goed te luchten, want schone lucht is belangrijk én warmt makkelijker op! En in deze donkere tijd de gordijnen eerder dicht, bespaart veel energie en is gezellig met een kaarsje aan!

 191. MoniqueLandman MoniqueLandman

  193

  Wintertip 1, we moeten nog steeds een onderhoudscontract afsluiten... Mijn winterip: Programmeer je thermostaat zo dat hij niet hoeft bij te warmen op de momenten dat je toch de deur uit bent; bijv. voor sport of boodschappen. Door hem bijv. net even 1,5 graad lager in te stellen dan wat jij behaaglijk vind. Zet hem ook eens lager op je (vaste) schoonmaakmoment. Warm heb je het dan toch wel :-)

 192. ani23080 ani23080

  194

  Nummer 4 omdat ik dit vergeten ben. Tip: ipv een handdoek koop je een stylish tochtrol!

 193. Maartje72 Maartje72

  195

  Tip 1: 's avonds een winterwandeling maken. Goed voor de ontspanning en de doorbloeding. Als je binnen komt voelt het huis warmer aan. Tip 2: eerder naar bed, samen kletsen en een boek lezen. Alleen het elektrische deken aan en een lampje. Dat bespaart veel energie kosten ten op zichten van woonkamer verwarmen/verlichten (en teve uit)

 194. DeAutistischeMama DeAutistischeMama

  196

  Winter tip 2 van Toon vind ik het meest waardevol. Ik zet nu iedere keer de verwarming 1 of 2 graden lager en voel weinig verschil,mooi dat het zo'n grote besparing kan opleveren! Mijn tip; alle lampjes vervangen door ledlampjes of spaar lampen vooral boven is het overbodige luxe om hoge watt lampjes te gebruiken! En andere tip is; alle was laag wassen en eco stand gebruiken(als je die hebt) dan alles ophangen (en als het echt te lang duurt na een hele dag te hebben gehangen even kort in de droger)

 195. Lala72 Lala72

  197

  Ik vind de eerste tip de allerbeste omdat de veiligheid van het gezin voor op staat! Mijn eigen winter tip is, savonds de verwarming uitzetten als de kinderen naar bed zijn, en zelf sloffen en een lekkere warme ochtendjas aantrekken om energie te besparen!

 196. somman somman

  198

  Wintertip en 1 en 2 vind ik het beste!!@ Beste Tip die er is omtrent energiebesparing thuis: Lees je handleiding door en maak gebruik van een ' slimme' thermostaat. 75% van de energie ' verspliiling' wordt veroorzaakt door een verkeerd ingestelde thermostaat! Sinds wij hem goed hebben laten afstellen hebben we jaarlijks 650 (!) euro teruggekregen, dat is ons ' geheimpje'!!!

 197. Haro Haro

  199

  Wintertip 4. Hier veel tocht langs en onder de deuren... Wordt aan gewerkt. Verder komt er tijdens de gezellige dagen veel warmte van de kaarsjes in huis. Scheelt zo een graad. Dus, als de kaarsjes aan gaan, de verwarming een graad omlaag!

 198. Emiliedje Emiliedje

  200

  Wintertip 2 vind in wel een hele goeie,ik woon nl in een flat met aan alle kanten buren dus word goed verwarmd daarom is mijn thermostaat een graadje lager zetten heel goed haalbaar. Tip voor anderr flatbewoners s'avonds hebben vaak alle buren de verwarming flink aan en kan de verwarming bij jezelf wel een half tot heel graadje lager is bovendien stukje comfortabeler voor het slapen gaan.

 199. Lietjuh_86 Lietjuh_86

  201

  Een lekkere warme kop thee, dekentje over mij heen en de kachel op een graad of 19. In mijn vorige woning altijd de kachel op 21. Gewoon omdat mij 'geleerd' was dat dit een aangename temperatuur is. Nu twee jaar in onze 'nieuwe' (eind jaren 60) komt de kachel niet hoger dan 19 en dat scheelt behoorlijk in de stookkosten. Je geloofd het haast niet maar wel zijn van een gas verbruik van 2250m3 naar 1250m3 gegaan. En dat in een vergelijkbare woning! Tevens hebben wij gekozen voor radiatorfolie, dit helpt zeker ook mee. Niet te vergeten hebben wel sinds het voorjaar ook zonnepanelen. De radiatoren boven komen enkel aan als het vriest en van ruimten waar de kachel aan staat zijn de deuren gesloten. Eigenlijk denk dat wij tip 1 t/m 4 al netjes uitvoeren en wellicht binnenkort ook maar moeten starten met wintertip 5. Vooralsnog staat tip 2 bij mij op nummer 1, daar ik zelf weet hoeveel profijt je er van zult hebben.

 200. betwella betwella

  202

  Wintertip 1: cv-ketel een onderhoudsbeurt geven Onze CV-ketel heeft onderhoud nodig. We hebben helaas hoge stookkosten. Het zou helpen om ermee energie te besparen. Ook zorgt het voor veiligheid. Een vuile ketel verhoogt de kans op de uitstoot van koolmonoxide dat is dus heel erg onveilig. Veiligheid staat voor alles vandaar deze wintertip nummer 1!!

 201. Sylvia1010 Sylvia1010

  203

  Top 1, en mijn man kan dat voor je doen ;)

 202. Sylvia1010 Sylvia1010

  204

  Tip 1 dus. En ventileer je huis. Een geventileerd huis warmt makkelijker op en voelt aangenamer

 203. Angelita Angelita

  205

  Tip 3 vind ik een goede tip omdat ik hou van eenvoud. Dit is door iedereen, zonder investering, te realiseren. Heel erg goed! Mijn tip is de volgende. Hoe goed onze beglazing ook is, dubbel glas, HR+ of HR++ het blijft een gevoelige plek. Als je rolluiken heb zoniet dan je gordijnen maar sluit ze op tijd. Zeker voor de ramen waar de wint en misschien zelfs de regen of sneeuw op staat. We zorgen dat de verwarming vrij blijft ????

 204. June Geubbelmans June Geubbelmans

  206

  Wintertip 3: Geef warmte alle ruimte Warmte heeft de ruimte nodig. Vaak houdt een bank, een kast of de gordijnen de warmteverspreiding tegen. Schuif de meubels eens een stukje van de verwarming af en merk het verschil. Misschien kan de thermostaat dan ook nog één (of meerdere) graadjes omlaag! Dit omdat onze zetel tegen de verwarming staat dus aan die verwarming hebben we niets. En dan is wintertip 2 ook ineens vervult want dan kunnen we ineens de thermostaat een graadje lager zetten :). Mijn wintertip? Kruip savonds lekker dicht tegen elkaar aan in de zetel, lekker knus onder een dekentje met een lekkere warme chocomelk. Bespaar op elektriciteit en verlicht eens met kaarsjes (ook lekker gezellig!). Zo kan je de verwarming ook weer een graadje lager zetten :).

 205. deborahfinn deborahfinn

  207

  Winter tip 2: Omdat dat een hele goede,slimme tip is die ook nog eens werkt.Ik zet altijd de verwarming een uur voordat ik naar bed ga wat lager en dan als ik naar bed ga nog iets lager.Zo is het niet ineens koud in huis.En s'avonds lekker op de bank met kussen,dekentje,badjas.Lekker knus en ook nog eens warm.

 206. jacolinehoutbraken jacolinehoutbraken

  208

  Allemaal goede tips. Waar ik voor kies is lekker vroeg naar bed. 's Middags al boven de gordijnen dicht op de slaapkamer om warmte binnen te houden en een extra vest/dikke trui is nooit weg. Mijn kids hebben er 1 voor mij uitgezocht die ze lekker vinden om mee te knuffelen. Zo extra warmt en knuffels door het vest wat mijn kinderen hebben uitgezocht voor mij. Tip 1 wil ik al lang doen steeds uitgesteld maar nu eerst laten doen. Tip 2 doen we al evenals tip 3 (zomer en winteropstelling in huis) en 4 (hoewel ventileren wel moet en ook weer energie oplevert ). Tip 5 kerstboom staat niet altijd aan, zeker niet als we niet thuis zijn.

 207. IlonaIzabella IlonaIzabella

  209

  De wintertip "Geef warmte de ruimte" vind ik het meest handig. Het is iets waar ik niet snel op let, en zo gemakkelijk toepasbaar wanneer je er wél even op let! Mijn eigen wintertip is: liefde! Lekker knuffelen met je kindje(s), lekker samen op de bank onder een dekentje. Met elkaars warmte en liefde, hoeft de thermostaat echt niet zo hoog!

 208. judokid judokid

  210

  tip 3 geef warmte de ruimte mijn tip pak een dekentje als je het koud hebt

 209. tanjavdburgt tanjavdburgt

  211

  Beste tip: nummer 3. Nooit zo over nagedacht maar mijn gordijnen hangen tot op de grond voor de verwarming. Zeker nu het vroeg donker wordt, gaan de gordijnen ook nog eens vroeg dicht. De gordijnen liggen nu op de vensterbank net boven de verwarming. Kan de thermostaat waarschijnlijk ook wat naar beneden ;) Mijn tip: lekker met partner en kids onder een dekentje op de bank ipv de thermostaat omhoog, warm en gezellig!

 210. Mama_kimberly Mama_kimberly

  212

  De verwarming niet te warm zetten en een extra dekentje nemen en lekker bij mijn ventje en onze 8 kindjes kruipen zo krijgen wij het ook lekker warm.En ipv de verwarming op te zetten een gezellig kaarsje aansteken dat geeft warmte en gezelligheid

 211. Momo Momo

  213

  Slimme stekker de laatste tip.die hebben we in de.vorm van klik aan klik uit ideaal... maar of het nu bespaart hihi... Mijn tip om.te besparen op stook.kosten lekker avondje op de bank met fleesplid en wrame trui kaarsjes aan en licht gedimt... warm romantische en bespart op stook en elektrische tijds kosten :)

 212. Silvia01 Silvia01

  214

  Wij zetten de kachel vaak al lager en uit een uur voordat we naar bed gaan. Goede tip om hem altijd wat lager te zetten.

 213. dieanne dieanne

  215

  tip nummer 5 vind ik wel leuk! Ipv op tijd alle lampen aan doe ik als het een beetje schemerig wordt eerst de kaarsjes aan. En op tijd de gordijnen dicht en omdat we dan lekker met een dekentje op de bank liggen hoeft de verwarming ook niet zo hoog te staan. En als ik dan hoor wat onze buren (zelfde woonoppervlak en bouwjaar van huis) doen wij het erg netjes met stroom en gas verbruik!

 214. spirnay spirnay

  216

  Wintertip 4 vind ik het meest nuttig aangezien daardoor veel warmte verloren kan gaan. Wij hebben een tochtstrip voor de voordeur liggen (zo'n knuffelbeest) en vullen het gat van de mobiele airco altijd op in de winter. Mijn tip is ga lekker dicht bij elkaar zitten onder een fleecedeken, zo maak je optimaal gebruik van elkaars warmte en het is ook nog eens lekker knus!

 215. Lies93 Lies93

  217

  Wintertip 3! Tot een aantal weken geleden hadden wij onze bank voor een deel langs de verwarming staan.. Deze hebben we nu verplaatst en de warmte trekt nu veel meer de woonkamer in!

 216. MamaCaro MamaCaro

  218

  Ik vind vooral de tip om eens een meubelstuk te verplaatsen erg slim. Wij hebben onze bank een klein stukje verplaatst en er is veel betere circulatie en het voelt op de bank nu warmer aan. Mijn eigen tip is om de open haard s avonds aan te maken, wij stoken hout erin waardoor het heerlijk warm wordt en we flink in stookkosten besparen

 217. MamaCaro MamaCaro

  219

  Ik vind vooral de tip om eens een meubelstuk te verplaatsen erg slim. Wij hebben onze bank een klein stukje verplaatst en er is veel betere circulatie en het voelt op de bank nu warmer aan. Mijn eigen tip is om de open haard s avonds aan te maken, wij stoken hout erin waardoor het heerlijk warm wordt en we flink in stookkosten besparen

 218. Patricia0584 Patricia0584

  220

  Een stekker voor de kerstverlichting is ieder jaar vaste prik. Daarnaast hebben we een houtkachel waardoor de cv alleen maar in de ochtend brandt en soms 's avonds ook niet hoger dan 19C. De cv hebben we ook op programma staan. Net voordat we thuiskomen gaat deze aan en voordat we weggegaan/ naar bed gaan, gaat hij naar slaapstand. Niet echt een supertip, maar zeker wel handig.

 219. MirNK MirNK

  221

  Ik vind Toon aanschaffen een hele goeie tip! Als die nou voor ons in de gaten houdt wat we uitgeven en verbruiken, scheelt dat sowieso al heel wat :-) wordt toch maar tijd dat we die in huis halen ;-) En ja, de bank verschuiven van de radiator af, als we daar nou eens mee beginnen, zou ook heel wat schelen...

 220. Sarina Sarina

  222

  De slimme stekker van Toon. Mijn wintertip is sloffen. Als je voeten warm zijn voelt de rest van je lijf ook eerder warm en daardoor kan de verwarming een graadje lager.

 221. Candice Candice

  223

  Geef warmte de ruimte vind ik de beste tip. Had ik nog niet zo over nagedacht. Wij zelf zetten de verwarming laag maar aangenaam en doen lekkere warme sokken aan op de bank en een trui. Zo besparen we op onze energie en geeft een echt wintergevoel

 222. Seciel Seciel

  224

  Toon is natuurlijk de aller beste uitvinding van de afgelopen tijd als het gaat om het verkrijgen van informatie over energie verbruiken en het besparen daarvan. Zelf ben ik al 1,5 jr. de trotse gebruiker van de Toon en heb ik daar inmiddels een rookmelder en Hue lampen op aangesloten. Knap staaltje werk Eneco! Wintertip 3: Geef warmte alle ruimte. Dit is een hele nuttige tip. Vaak willen we geen inkijken en sluiten we alles potdicht af, maar vergeten we dat de gordijnen behoorlijk wat warmte tegen houden. Mijn tip: graatje lager die thermostaat (met toon goed in te stellen) en met een heerlijk fleecedekentje op de bank en sokjes aan. Heerlijk tegen elkaar aan zitten en een lekker kopje thee of chocomelk erbij.

 223. MAMAONDEMAND MAMAONDEMAND

  225

  Wintertip 2 en 3 die ga ik eens proberen. Ik betaal nu 200 euro in de maand en vorig jaar moest ik nog eens 600 euro bijbetalen voor gas, dat krijg je bij een oud huis blijkbaar. Dit jaar hoop ik in ieder geval niet bij te moeten betalen, Ik zal beginnen met een constante temperatuur want meestal als het warm is draai ik hem helemaal uit angst voor die vette rekening.

 224. thalien thalien

  226

  Wij zijn pas overgestapt op Toon, goed om zo inzicht in je verbruik te krijgen :) De tip vind ik nummer 2, de thermostaat een graadje lager bespaart idd veel stookkosten. Een andere wintertip is gezellig de kaarsjes aan, dan kunnen de lampen uit ;)

 225. Wasila Wasila

  227

  Ik vind tip 4 toch de beste tip.omdat het simpel is en het geeft een groot verschil.en mijn tip is kruip allemaal gezellig dicht bij elkaar met een dekentjes over jullie heen zo krijgen jullie het lekker warm.

 226. taglia taglia

  228

  Met alle stijgende kosten is dit wel een handig artikel. Hier is tip 3 wel een hele logische, maar toch eentje waar ik meestal niet bij stil sta. De zetel staat net voor de verwarming. Straks de woonkamer toch maar eens gaan "switchen ". Mijn eigen tip is iets heel klein. Als je thuiskomt van het werk/uitstap,... en je huis is nog koud, drink dan eerst een warme drank. Je gaat automatisch minder verwarmen, omdat je het zelf al iets warmer hebt door je drank

 227. JOjen JOjen

  229

  Ik vind de tip om de verwarming een graadje lager te zetten toch goed. Veel mensen doen dit al maar wellicht kan de thermostaat dus nog lager... Mijn bespaartip 1: ga regelmatig naar buiten. Als je dan binnen komt voelt het altijd aangenaam en warm. Kost je niets en is nog gezond ook! Bespaartip 2: welk energielabels heeft jouw woning. Meestal kun je besparen door isolatievoorzieningen (spouwisolatie, dubbel glas etc) aan te brengen of om zonnepanelen te overwegen.

 228. AnneTess AnneTess

  230

  Wintertip 4: Zet je thermostaat een graadje lager. Je bent snel gewend aan een graadje lager en het scheelt enorm in het verbruik. Mijn wintertip is dat als je de oven gebruikt hebt om te koken of bakken, je de ovendeur openzet bij het afkoelen. De warmte uit de oven stroomt dan de kamer/keuken in.

  • AnneTess AnneTess

   231

   Ik bedoelde dus: wintertip 2

 229. Amardi Amardi

  232

  Wintertip 2: zet je thermostaat een graad lager. Ik ben namelijk erg slecht met de thermostaat bedienen. Soms laat ik die gewoon hoog staan en kom ik daar pas de volgende ochtend achter. Mijn tip is om niet te veel van die kleine raampjes open te laten staan. Zoals boven de tuindeur ofzo. Daar ontsnapt veel warmte. Even luchten overdag en savonds lekker dicht. Wel frisse lucht maar niet stoken voor buiten.

 230. Marinde85 Marinde85

  233

  Wij hebben sinds een aantal maanden Toon in gebruik. Super snel geïnstalleerd overigens door een vakman en vervolgens heel makkelijk in gebruik. Ik ga dan ook voor tip 2. Ik merk dat wij nu al aanzienlijk besparen doordat ik nu zie waar het meeste stroom door wordt verbruikt. Zo is de waterkoker al reeds de deur uit. Dat is een energie zuipend apparaat zeg. Ongelofelijk :) Ik ben er erg blij mee in ieder geval en uiteindelijk mijn gehele gezin want zo houden we meer geld over voor leukere dingen. Uitsapjes of vakanties bijvoorbeeld.

 231. Marinde85 Marinde85

  234

  Mijn tip: haal stekkers uit het stopcontact wanneer je deze niet gebruikt ( met uitzondering van de koelkast en vriezer o.a. dan natuurlijk) De stekkers in het contact verbruiken ook stroom wanneer deze niet in gebruik zijn. Ook van al je lampen en de oplader van je telefoon. Kleine moeite, grote besparing.

 232. sasmama13 sasmama13

  235

  Wintertip 5 vind ik geweldig! hihi! Wij liggen altijd heerlijk op de bank en 'klik' lichtjes aan. Nooit meer hoeven op te staan of ruzie wie het licht aan moet doen! Super fijn :-)

 233. Fleur1987 Fleur1987

  236

  4! Alle deuren netjes dicht houden. Zelfs de kids weten dat ze het moeten doen ;-)

 234. RoyaVerto RoyaVerto

  237

  ook4. Bij ons moeten ook alle deuren dicht. Anders wordt het in ons huis de noordpool ;p

Top 3 Blogs

Ze mag zichzelf prachtig vinden want dat is ze!

Er werd me verteld dat mijn kleintje ext... >

Ik slik stiekem de pil

Ik heb zo met hem te doen, mijn lieve ma... >

De Peuterspeelzaal wordt een kinderdagverblijf

Ik kreeg vandaag een brief mee van de pe... >