Alles over speelgoed!

Door: Mamaplaats

Alles over speelgoed!

Je hebt speelgoed in allerlei vormen, kleuren, materialen en maten. Bij het kopen van speelgoed zijn er een aantal criteria die een rol spelen.

De belangrijkste is nog wel dat je kind het speelgoed waardeert, want wat jij uitkiest hoeft je zoon/dochter niet perse te kiezen. Zo kan een jongen heel goed met poppen willen spelen en een meisje met een trein. Spelen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van het kind, omdat het daardoor uitgedaagd wordt zichzelf te ontwikkelen.Met name in het eerste jaar worden er veel hersenverbindingen aangelegd door het opdoen van indrukken, de rest verdwijnt. Dr. Frans Plooij gaat er zelfs vanuit dat spelen net zo belangrijk is als voeden en slapen. Kwalitatief goed speelgoed is dus erg belangrijk! Voor een baby koop je ander speelgoed dan voor een peuter.

Shops waar je gegarandeerd leuk speelgoed kunt kopen zijn:

10 Tips bij het kopen van speelgoed.

  • 1. Als je je baby of kind ergens mee laat spelen zijn 2 of 3 speeltjes voldoende. In de box kan je twee of drie speeltjes neer leggen of als het ouder is 2 of 3 mandjes met speelgoed die het kind bij voorkeur eerst zelf moet opruimen voordat het ergens anders aan begint.
  • 2. Voor baby’s die meer dan gemiddeld gevoelig zijn voor prikkels kan je het beste iets kiezen dat niet al teveel licht en geluid maakt. Dus geen elektronisch speelgoed of teveel.
  • 3. Jonge kinderen hebben nog geen controle over hun bewegingen; houten of stoffen speelgoed dat niet snel kapot gaat als er mee geslagen of gesleept wordt zijn ideaal.
  • 4. Tot drie jaar is het belangrijk om speelgoed te kiezen dat geen kleine elementen bevat, dit kan gevaar opleveren voor het kind of kapot gaan.
  • 5. Bij al het speelgoed geldt dat kwaliteit over het algemeen beter is dan kwantiteit. Je kan beter kiezen voor een iets duurdere versie met verschillende functionaliteiten zodat de baby/dreumes / peuter hier zichzelf langer mee kan vermaken. Dit scheelt je niet alleen in de portemonnee maar ook in de benodigde opbergruimte.
  • 6. Het hoeft niet duur te zijn; voorwerpen die je al in huis hebt zijn vaak al meer dan voldoende. Zo heb je aan een emmer en lepel een goede trommel en kan een grote kartonnen doos dienen als bedje voor de pop of schuilhut. Dit is goed om de fantasie van kinderen te stimuleren.
  • 7. Mocht geld een rol spelen kan je altijd proberen speelgoed van een ander overnemen, hiervoor kan je naar een tweedehandswinkel, marktplaats kijken of op de kaartjes bij een supermarkt.
  • 8. Kinderen kunnen een keuze gemaakt worden als deze niet te breed is; laat ze daarom niet kiezen uit een volledige speelgoedwinkel maar uit een voorselectie. Je kan ze ook een bepaald budget geven waardoor ze leren dat ze niet altijd alles kunnen hebben.
  • 9. Probeer te beschikken over een divers aanbod van speelgoed dat verschillende ‘talenten’ stimuleert; zoals de grove en fijne motoriek, sociaal, cognitief, constructief en creatief speelgoed.
  • 10. Voor meer tips over geschikt speelgoed kan je kijken in de online oudergids van Fisherprice of het “Speelgoedboek – Eerste hulp bij het kiezen van speelgoed” van Marianne Valck.

Het allerleukste speelgoed blijven natuurlijk altijd papa en mama zelf!

Dit artikel is geschreven door mama Linda