Wij testen het Guppy Maxi zitje

Door: MamaSaskia
MamaSaskia
TESTMOEDER MamaSaskia

Even voorstellen...

Hoi, wij zijn Saskia en Pim en wij hebben de geweldige opdracht gekregen om het Guppy fietszitje te testen. Lees mijn review over mijn bevindingen. Veel plezier, ook namens Pim :).

9.0

voordelen

 • Makkelijk te monteren
 • Kind in get stoeltje zetten gaat heel goed
 • Riempjes gaan makkelijk los en vast
 • Riempjes niet los te krijgen door kinderen
 • Duidelijke reflectoren
 • Voetjes kunnen niet tussen de spaken

nadelen

 • Te veel vering bij drempels
 • Geen ruimte voor fietstas

De test

Voor het eerst in weken, was het weer een beetje aangenaam buiten en werd de fiest de tuin in gereden om het stoeltje te monteren. Pim (2½) was al reuze-nieuwsgierig... Hij kreeg nu immers een stoel voor “grote mannen” en zou niet meer voorop in het “baby-stoeltje” hoeven.

Het stoeltje is binnen!

De doos werd opengemaakt en alles voor de montage van het stoeltje was aanwezig, inclusief instructie-boekje en de benodigde sleutels. De klaargelegde schroevendraaiers en sleutels konden dus weer terug de gereedschapskist in. Het stoeltje zelf is uit één stuk, dus vergt verder geen montage. Verder was ik erg blij met de kleur van het stoeltje: zwarte basis, met een grijs stoffen zitje 3en lime-groene handvaten en voetsteuntjes. Simpelweg gezegd zijn er 3 stappen nodig om het achterzitje op de fiets te monteren: 1) Het monteren van de beugel aan het zitje 2) Het monteren van het bevestigingsblok aan de fiets 3) Het vastklikken van het zitje in het bevestigingsblok

De opties

De beugel kan in drie standen aan het stoeltje bevestigd worden – afhankelijk van hoe ver naar voren (of naar achteren) het achterzitje moet komen (afstand tussen stoeltje en zadel). De beugel wordt met een ijzeren plaatje aan de onderkant vastgeklikt en vervolgens met een schroef vast gezet. De schroef valt weg onder het stoffen zitje van de stoel, dus is niet hinderlijk aanwezig.

Het bevestigingsblok wordt met vier schroeven om de stang van de fiets geschroefd en past zelfs om de vrij dikke stang van mijn fiets. Op het blok zit een rode knop en door middel van het indrukken van die knop kan het stoeltje vrij eenvoudig in en uit het blok gehaald worden. Er zijn dus geen extra schroeven of handelingen nodig. Ook de voetsteuntjes kunnen eenvoudig, zonder 1schroeven, vast- en losgeklikt worden en op de juiste hoogte gezet worden.

Klaar met monteren

Al met al heeft de hele montage (uitgevoerd door mijn man, maar achteraf gezien had ik dat ook prima zelf kunnen doen) nog geen 20 minuutjes geduurd – dit was inclusief het uitpakken, doornemen van de handleiding en het sleutelen met de hulp van zoonlief J De eerste indruk is dan ook: een mooi achterzitje dat zeer eenvoudig en snel te monteren is.Het eerste kleine testrondje door de tuin werd meteen gemaakt en ook Pim was enthousiast. Ben benieuwd hoe het stoeltje verder gaat bevallen...

De eerste keer in gebruik

Zo zie je maar, het Guppy achterzitje bevalt Pim in elk geval prima – hij zit als een koning op zijn troon, maar kan er ook prinsheerlijk in slapen... Daar gaan we dan... Het Guppy fietszitje was gemonteerd en na wat (heel korte) testritjes door de tuin, was het dan toch tijd voor het eerste “echte” fietstochtje met Pim achterop!

Omdat de lente nog niet ècht in aantocht leek te zijn, moesten we ons – ondanks het lekkere zonnetje dat zich voor het eerst in weken weer liet zien – toch nog ff goed inpakken voor vertrek. Dus winterjas aan, sjaal om en naar buiten. Met de dikke jas aan moesten wel de riempjes nog wat bijgesteld worden, anders ging het echt niet dicht. De driepuntsgordel is eenvoudig in lengte te verstellen, wat een geluk is, want hannesen aan riempjes met een ietwat ongeduldige (of is het enthousiaste) peuter al in het achterzitje is geen pretje. Maar dit ging dus reuze simpel (absoluut niet stroef – maar zeker wel vast genoeg zodat ze niet vanzelf loslaten), gespjes gewoon omhoog of omlaag schuiven en op maat maken terwijl Pim lekker alvast in zijn troon zit.

Pim voelt zich koning

En ja ik noem het een troon, want meneer zit als een ware koning achterop, netjes rechtop, onderarmpjes op de armsteunen en met zijn handjes houdt hij zich goed vast aan de gekleurde “royale” armsteunen. Ook de riempjes van de voetsteunen zijn makkelijk vast én los te maken en passen ook prima over de stoere laarzen (die wat grover zijn dan zomerse gympen en bij sommige zitjes dan toch niet echt goed in de riempjes gaan).

Het tochtje naar opa & oma ging prima, Pim vond het prima achterop en keek rustig rond. Wel had hij af en toe commentaar op papa, wanneer deze ietsje verder vooruit fietste, om te schuiven voor inhalend verkeer. “Papa, woo beste?” of “Woo is papa noe?” (Limburgs voor “Papa waar ben je?” en “Waar is papa nu?”) was dan ook met regelmaat vanachter mijn rug te horen.

Tja, Pim was nu eenmaal het zitje voorop gewend, van waar ie alles en iedereen goed in de gaten kon houden, dus achter mama zitten belemmert het zicht enigszins, maar ja.. Daar kan mama verder niks aan doen, dus is het aan papa om zich qua tempo wat aan te passen en netjes naast mama & Pim te blijven fietsen. Dat zal voor Pim ook wel weer wennen gok ik zo.

In slaap gevallen

Na het bezoekje aan oma weer terug op de fiets en naar huis. Pim was, vrolijk als altijd, lekker liedjes aan het zingen. Totdat het opeens stil was en ik een zachte bonk in mijn rug voelde... Slaapt ie nu?” vroeg ik enigszins verbaasd aan manlief. Per slot van rekening was onze peuter zo’n 50 meter terug nog vrolijk aan het zingen. Ja dus...

Omdat ik hem nu – achterop, achter mijn rug – niet goed in de gaten kon houden, was het toch een klein beetje eng om zo verder te fietsen, aangezien hij nu als een kleine zoutzak achterop zat. Gelukkig zat ie goed vast en was het nog maar een klein stukje naar huis. Thuis hebben we Pim al slapend uit het zitje gehaald en in bed gelegd, waar ie nog een uurtje prinsheerlijk heeft geslapen. Zo zie je maar, het Guppy achterzitje bevalt Pim in elk geval prima – hij zit als een koning op zijn troon, maar kan er ook prinsheerlijk in slapen...

Fietsen in het zonnetje

Eindelijk lijkt de winter dan toch echt plaats te maken voor de lente.. En hoera – het lijkt erop dat we vandaag toch ècht zonder (winter)jas naar buiten kunnen! Een uitgekiende kans om er weer lekker met de fiets op uit te trekken. Papa is voetballen, dus gaan mama en Pim eerst met z’n tweetjes op de fiets richting opa en oma en als papa strakjes dan ook komt, gaan we dan lekker een stukje toeren.

Omdat de zon nog niet helemaal door de wolken heen komt, trekken we toch allebei nog een vestje aan. Maar omdat de zon toch schijnt volgens Pim, moet de zonnebril wel weer op! En daar gaan we dan weer – mama op de fiets, onze stoere vent achterop èn zijn favoriete Pino-knuffel veilig in het netje aan de achterkant van het zitje – IDEAAL!

Pino moet tegenwoordig namelijk OVERAL mee naartoe en aangezien de favoriete knuffel verliezen een ultiem drama is voor een peuter, moet ik er niet aan denken dat hij het ergens halverwege een fietstochtje uit zijn handjes laat vallen zonder dat ik het merk (want ja ook ik heb geen ogen in mijn rug – al zou dat voor mama’s soms best wel handig zijn, haha). Dus veilig in het netje kan Pino niks gebeuren en kan ie toch mee. Ook een klein tasje zou erin kunnen of ’n reserve broekje (of luier) of zoiets.

Met de handjes lekker in zijn zakken kijkt Pim weer rustig rond. Zo af en toe check ik of hij niet (weer) in slaap is gevallen, maar nee, hij zit lekker achterop en vertelt zo af en toe wat hij ziet: de trein die voorbij raast, de paardjes en schaapjes die nu eindelijk weer buiten in de weien lopen, voorbijgangers – kortom genoeg te zien.

Als we op een rustig stukje vlakke weg zonder verkeer komen, maak ik – al fietsend (mijn man doet me wat!) een paar zelfportretjes van ons tweetjes en van Pim achterop. Ze zijn nog leuk geworden ook! Bij opa en oma boterhammetjes gegeten en lekker buiten in het zonnetje (ja daar is ie dan) gespeeld. Tegen de tijd dat papa er ook is, is het warm genoeg om ècht zonder jas buiten te zijn en dus gaan we een lekker lente-ritje maken. Het dorp uit en lekker langs het kanaal fietsen, mooi uitzicht op het water plus de zon, wat willen we nog meer..

Drempels

Nou ja, er is één klein dingetje wat wellicht beter gekund had: de drempelbestendigheid van het zitje. Op zich is er helemaal niks mis met het stoeltje, in tegendeel zelfs, maar aangezien dit zitje (zoals de meeste modellen tegenwoordig) niet op de bagagedrager gemonteerd is, maar om het frame onder het zadel, zweeft het stoeltje min of meer een aantal centimeters boven de bagagedrager.

Heerlijk voor Pim wat vering betreft, echter bij hogere drempels of onverwachte kuiltjes waar met redelijke snelheid over/doorheen gefietst wordt, veert het stoeltje net wat verder door en raakt het de bagagedrager: BOEM! Met als gevolg wat lakschade op mijn fiets en Pim die het afwisselend leuk vindt of moe is en dan af en toe zegt “noe gein BOEM meer hè mama” (nu geen BOEM meer hè mama). Kijken of we daar nog wat slims op kunnen verzinnen...

Heel erg lang is ons lente-ritje echter niet meer geworden.. De zon en het buitenspelen hadden blijkbaar toch wat meer energie van onze uk gevraagd dan gedacht en ja hoor... Wederom achterop in slaap gevallen – dus korste weg terug naar huis, want hoe comfortabel het zitje ook is, slapen doe je toch ’t best in een bedje :)

Foto’s

Videos

Eindoordeel

Een ding is zeker: de Guppy is absoluut in de smaak gevallen en blijft op mama’s fiets zitten! Door Mamaplaats is ons gevraagd om deze week dan ook met het eindoordeel te komen. Na een laatste officieel “testrondje” door het dorp (naar de bakker en terug) is het dan toch zo ver, we gaan beoordelen.

Het gemak

Gemak Het monteren van het fietszitje ging uiterst gemakkelijk en was binnen ’n kwartiertje tot 20 minuutjes geklaard. Pim in en uit het stoeltje krijgen gaat ook heel erg gemakkelijk en de schoenriempjes gaan met één hand makkelijk vast en los. Veilig Het veiligheidsriempje klikt makkelijk vast, maar is door Pim zelf niet los te krijgen omdat dit een handeling is waar je twee handen voor nodig hebt (of één hand waar je tegelijkertijd 2 handelingen mee doet – onmogelijk dus voor ’n peuter). Reflectoren op de achterkant zorgen ervoor dat je ook ’s avonds gezien wordt. En het stoeltje zelf is beschermend: geen mogelijkheid tot voetjes tussen spaken of andere rare fratsen. Comfort Pim bevalt het zitje ook prima, hij zit er prima in en aangezien hij al twee keer in slaap is gevallen, moet het stoeltje wel comfortabel zijn! Extraatje Het knuffel-netje dat is weggewerkt in de achterkant van het zitje is echt een uitkomst en een heerlijk extraatje – zo kun je kleine dingen (tot ongeveer 1 kg) zoals in Pim’s geval zijn favoriete knuffel, veilig meenemen zonder bang te zijn dat je aan het eind van je rit geen knuffel meer aan boord hebt.

Verbeteringen

och zijn er twee hele kleine dingetjes die we nog moeten oplossen: * BOEM – het te ver doorveren van het stoeltje bij hoge drempels of kuilen in de weg, waarbij het stoeltje op de bagagedrager komt en er dus een “boem” is (en lakbeschadiging van mama’s fiets). De oplossing hebben we nog niet gevonden, maar wellicht komt dat nog. Fietstas – met het zitje achterop is er geen ruimte meer voor mijn fietstas. Dit is natuurlijk niet echt een probleem, maar we moeten nu wel op zoek naar een goed alternatief (wat waarschijnlijk iets gaan worden zoals een mandje of krat aan het stuur) . Maar ach, dit zijn 2 hele kleine dingen, waarvan er eentje heel makkelijk op te lossen is en de 2e wellicht iets voor de fabrikant is, maar waar wij vast ook nog wel wat op vinden (drempels vermijden haha). Al met al waren het vier weken waarin we lekker op de fiets zijn weggeweest! Het Guppy Maxi achterzitje is een prima achterzitje, en – volgens internet – ook nog eens heel erg redelijk geprijsd. Dus ook prijs-kwaliteit: zeer goed!! En aangezien ze in meerdere kleurvariaties verkrijgbaar zijn, ook nog eens voor ieder wat wils! Als eindoordeel geef ik een 9! Polisport en Mamaplaats heel erg bedankt dat wij de GUPPY-MAXI hebben mogen testen! Wij zijn er ècht super-blij mee!! Groetjes, Mama Saskia & Pim

Scores

 • Kindvriendelijkheid
  9.0
 • Veiligheid
  9.0
 • Uiterlijk
  9.0
 • Prijs-kwaliteitverhouding
  8.0
 • Uitstraling
  10.0

Totale score

9.0

Top 3 Blogs

WAT NIEMAND ZEGT OVER BEVALLEN (deel 1)

De vrouwen die natuurlijk bevallen zijn,... >

Tranentrekker: prachtige vlog van Simon Keizer

Dit filmpje van Simon Keizer voor zijn d... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: XL Fotoboek!

WAUW, leg jouw mooiste momenten voor altijd vast Klik, klik, klik.. je herkent het vast wel, de hele dag ben ... >