Getest: Mini LiGA Letterbeertjes

Door: mamaplaats
mamaplaats
TESTMOEDER mamaplaats

Even voorstellen...

Ik ben Yvette, moeder van een dochter van net 3 jaar. Net als bij de meeste moeders is mijn kind mijn favoriete gespreksonderwerp, maar ik probeer me in te houden. Naast moeder ben ik namelijk ook nog eens een echtgenote, collega, vriendin, dochter en (schoon)zus...

Mijn dochter is een echt koekjesmonster, dus wat is er nou leuker dan samen met haar deze LiGa Mini Letterbeertjes te mogen testen. Bovendien is ze momenteel ontzettend druk met letters herkennen en de namen van familie te schrijven/herkennen. Een betere snack-combinatie voor haar dochter kan deze moeder zich niet wensen!

7.6

voordelen

 • Leerzaam: letters
 • Leerzaam: tellen
 • Keuze in twee smaken
 • Leuk snack-moment
 • Lekker

nadelen

 • Willekeurige letters
 • Voedingswaarde
 • Portiegrootte
 • Soms onduidelijke letters

Hoe reageert je kindje op de LiGA Mini Letterbeertjes?

Ik heb mijn dochter van te voren al verteld dat ik LiGA Letterbeertjes mag testen en dat zij deze mag gaan proeven (en testen). Nou is mijn dochter dus dol op koekjes, dus dit nieuws wordt dan ook met luid gejuich ontvangen. Het is ook feest wanneer de postbode de LiGA Mini Letterbeertjes daadwerkelijk bij ons thuis af komt leveren. Samen maken we de doos open en dochterlief trekt er al gelijk een pak met de vanillesmaak Letterbeertjes uit. “Ik wil deze proeven, mam! Mag ik hem nu openmaken…”

Zo gezegd, zo gedaan. Het pak met de vanillesmaak koekjes wordt gelijk opengemaakt en er blijken zes aparte zakjes met koekjes in één doos te zitten. Mijn dochter merkt vervolgens op dat op het zakje met koekjes ook al letters staan. Haar nieuwsgierigheid naar de koekjes is alleen zo groot, dat deze letters verder geen aandacht van haar krijgen. Het zakje moet gelijk worden opengemaakt en eenmaal open schudt ze zonder pardon zo alle koekjes op tafel. Haar eerste reactie is: “Oh, het zijn heel veel koekjes!” En dat klopt, er zitten namelijk wel negen mini koekjes in één zakje. Hoewel ik verwacht dat ze gelijk een koekje in haar mond stopt, legt mevrouw eerst rustig op haar gemak alle berenkoekjes met de letters naar boven op tafel. “Kijk mam, de beren hebben letters op hun buik”. Sommige letters worden gelijk door mijn dochter herkend, bij anderen heeft ze nog even wat hulp nodig.

Welke woordjes heb je met je kindje gelegd?

Het maken van woordjes vonden wij nog niet zo gemakkelijk. Zo hadden wij bij het eerste zakje dat we openmaakten de volgende letters: A, A, A, O, O, O, W, W, K. Veel verder dan woorden als WOK, WAK en WOW kwamen wij dan ook niet… Helaas waren dit ook gelijk drie woorden die voor mijn dochter niet zoveel betekenis hadden. Nu hadden wij natuurlijk de 'taak' om ook de chocoladesmaak uit te proberen, dus werd er de volgende dag gelijk een nieuw zakje opengemaakt. Maar ook ditmaal hadden we een beetje pech met de letters, aangezien er alleen maar medeklinkers in dit zakje zaten. En dat is erg lastig woorden maken… :-)

Gelukkig hebben we ook zakjes gehad waarmee we wel wat woorden konden maken hoor. Dit zijn dan vooral korte woorden, zoals teen, kast, ma, gast, rots, tas, gas etc. Echter hoe meer koekjes je hebt, hoe leuker het wordt om woorden te maken. Nu hadden wij natuurlijk een goed excuus om als ‘testers’ meerdere zakjes tegelijk open te maken, maar dit lijkt me in de praktijk echter niet wenselijk. Tenzij je als ouder zelf mee eet of meerdere kinderen hebt, dan zouden de letterkoekjes (voordat ze heerlijk opgepeuzeld worden) bijvoorbeeld eerst op één hoop gelegd kunnen worden om er samen woorden mee te maken. Wel wil ik nog even opmerken dat vanwege het volkorentarwemeel de letters op de vanillesmaak berenkoekjes niet altijd even duidelijk leesbaar zijn.

Welke van de twee smaken is jullie favoriet en wat vinden jullie daar zo lekker aan?

Ondanks dat je in de koekjes met chocoladesmaak daadwerkelijk kleine stukjes melkchocolade ziet (en wij houden van chocolade!), heeft de vanillesmaak toch onze voorkeur. Hij is wat minder overheersend dan de chocolade. Bovendien vinden wij dat de chocoladesmaak een nasmaak heeft, waar wij niet al te fan van zijn. Al moet ik wel zeggen dat dit een soort van went naarmate je er meer van op hebt. LiGA geeft overigens aan dat er in de koekjes met vanillesmaak kleine stukjes witte chocolade zouden zitten, maar deze hebben wij niet terug kunnen vinden met het blote oog en om eerlijk te zijn hebben we deze ook niet geproefd.

Foto’s

In welke situaties vind je LiGA Mini Letterbeertjes geschikt om aan je kindje te geven?

De LiGA Mini Letterbeertjes zijn voor mij een leuk en lekker koekje om zo nu en dan mijn dochter eens mee te verwennen. Ondanks dat mijn dochter ze absoluut erg lekker vindt, vind ik als ouder dat één zakje nogal wat Kcal met zich mee brengt (112 tot 113, afhankelijk van de smaak). Nu ben ik geen moeder die hier streng op let, maar mijn dochter eet graag twee tussendoortjes op een dag (ochtend en middag) en die hoeven wat mij betreft niet dagelijks vol met suikers te zitten.

Ik snap heel goed dat suikers een koekje lekker maken en daarom is het ook een koekje, maar wat betreft de LiGA Mini Letterbeertjes had ik het fijn(er) gevonden als er iets minder koekjes in één zakje hadden gezeten. Een kleinere portiegrootte zou niet alleen wat gezonder zijn, maar wellicht in de belevingswereld van mijn dochter ook wat realistischer zijn. Aan de andere kant snap ik natuurlijk ook wel weer dat het leuker is om negen letters te hebben om woorden mee te maken dan bijvoorbeeld ‘maar’ zes. En nou hoef je als ouder ook niet gelijk een heel zakje te geven, maar in het geval van mijn dochter werkt dat helaas niet… Het is háár zakje met koekjes en die moeten uiteraard allemaal opgegeten worden.

Waarin vind je LiGA Mini Letterbeertjes beter dan andere kinderkoekjes?

Ze zijn vooral anders (leuker) vanwege hun educatieve kant. Het is voor kinderen namelijk een leuke manier om met letters en woorden bezig te zijn. Bovendien merk ik aan mijn dochter dat haar snack-momentje ook gelijk een gezellig mama-dochter momentje is geworden. Zo wordt hier thuis allereerst het zakje in één keer omgekiept, zodat dochterlief al glunderend haar negen koekjes kan bewonderen. “Kijk eens wat een boel koekjes mama”. Daarna worden ze weer terug in het zakje gedaan om ze vervolgens één voor één er weer uit te halen. Dan worden ze netjes op tafel gelegd, zodat alle letters goed te zien zijn. De letters die ze herkent worden meteen hardop benoemd en als ze het even niet weet dan wordt gelijk de hulp van mama ingeschakeld. Mijn dochter is net drie jaar en het zelfstandig leggen van woorden is voor haar alleen echt nog wel te moeilijk. Ondanks dat is het nu al wel leuk om de woorden samen te maken en haar hier spelenderwijs kennis mee te laten maken. Ander bijkomend voordeel, in het geval van mijn dochter, is dat door het speelelement de koekjes niet zomaar hap – slik – weg zijn.

Wat ik tot slot nog even wil meegeven is dat de koekjes in een los zakje zitten, waardoor ze misschien wel wat moeilijker meenemen zijn in de zin van dat ik meerdere malen voor gebroken koekjes heb gezorgd nadat ik ze uit mijn tas heb gehaald. Oeps...

Foto’s

Scores

 • Geschikt voor kinderen van 3-6 jaar
  8.0
 • Uiterlijk van de beertjes
  7.5
 • Reactie van het kindje
  8.5
 • Smaak
  7.0
 • Aanbevelen aan andere ouders
  7.0
 • Spelenderwijs letters ontdekken en woordjes leggen
  7.5

Totale score

7.6

Top 3 Blogs

WAT NIEMAND ZEGT OVER BEVALLEN (deel 1)

De vrouwen die natuurlijk bevallen zijn,... >

Tranentrekker: prachtige vlog van Simon Keizer

Dit filmpje van Simon Keizer voor zijn d... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: XL Fotoboek!

WAUW, leg jouw mooiste momenten voor altijd vast Klik, klik, klik.. je herkent het vast wel, de hele dag ben ... >