Testpanel: Pixum fotoboek

Door: Qudith
Qudith
TESTMOEDER Qudith

Even voorstellen...

Mijn naam is Judith Beeldens, 29 jaar oud en sinds oktober moeder van een lief jongetje. Hij is inmiddels bijna 6 maanden oud en natuurlijk barst mijn telefoon van de foto's. Maar daar blijft het helaas ook bij... Want vandaag de dag maak je wel veel meer foto's dan dat er vroeger gedaan werd, maar ze blijven ook een beetje hangen in het digitale. Daarom heb ik mij opgegeven voor het testpanel: ik wil graag een mooi foto-album maken van de eerste maanden van zijn leven. Ik was erg benieuwd of dat handig zou gaan, met een app. Dat scheelt namelijk weer werk (foto's niet hoeven over te zetten naar de computer), maar het schermpje is natuurlijk een stuk kleiner... 

8.5

voordelen

 • Direct foto's uploaden
 • Handig, snel proces

nadelen

 • Geen stickers/plaatjes
 • Geen melding: 'opgeslagen'

Hoe eenvoudig was het om de software/app te installeren?

Heel eenvoudig! Je gaat naar de app-store, zoekt op "pixum" en drukt op "download". Klaar is kees! Je kunt direct beginnen, al zou ik het zelf handiger vinden als je je eerst moet registreren en dat dit opgeslagen wordt. Je gebruikt de app toch alleen zelf. Dan hoef je niet meer achteraf te registreren, als je gaat bestellen (al is dit ook een kleine moeite, aangezien je een inlog aanmaakt, die je de volgende keer weer kunt gebruiken). 

Foto’s

Hoe vind je het gebruikersgemak van de software/app?

Ik heb ervoor gekozen om de app te downloaden op mijn telefoon (iPhone 6s), want dan hoefde ik mijn foto's niet over te zetten naar een tablet of pc.

Ik moest wel even wennen aan de lay-out, want je dient je telefoon te draaien. Maar alles ziet er netjes en overzichtelijk uit. Ik koos er voor om zelf het boek samen te stellen, dus zelf de volgorde en lay-out van het boek en de foto’s te bepalen. Dit neemt wel wat tijd in beslag. Ik ben heel enthousiast begonnen door foto’s uit mijn “filmrol” aan te klikken, maar in de app ziet dit er heel klein uit en je moet van links naar rechts scrollen. Ook zie je dan niet altijd welke foto’s scherp zijn en als je twee foto’s hebt die op elkaar lijken… Tja, welke wilde je dan ook alweer gebruiken? Ik zou dus aanraden om de foto’s eerst uit te zoeken, in een apart album te plaatsen en van hieruit je album te gaan maken, dan heb je meteen de gewenste foto’s bij de hand. Dan werkt het juist heel handig, want je scrollt dan makkelijk heen en weer tussen je foto’s en je ziet direct welke foto’s je al gebruikt hebt (door een blauw vinkje in het hoekje). Ik heb wel een paar keer gehad dat er een foto op de verkeerde plaats kwam te staan. Als je twee pagina’s naast elkaar hebt en je selecteert een foto, dan zet hij deze op een willekeurige plaats, dus niet in de (eventueel) geselecteerde ruimte. Je kunt de foto’s dus beter naar hun plek slepen. Duurde wel even voor ik daar achter was helaas, waardoor ik wel een aantal keer foto’s terug moest verwijderen. Wat overigens wel handig is, is dat de foto dan gewoon in het album blijft staan, alleen wordt het vinkje dan weer weg gehaald, dus kun je ‘m makkelijk op een andere plaats gebruiken. Verder vond ik het een beetje onduidelijk of je album automatisch opgeslagen wordt. Ik was dus bang dat, als ik de app afsloot om later verder te gaan, mijn werk tot dan toe verloren zou gaan. Dat is dus niet zo, hij slaat automatisch je album op in het archief. Van hieruit kun je ‘m terug openen, bewerken en naar je winkelmandje verplaatsen. Afrekenen en bestellen gaat heel makkelijk en snel. Je krijgt een bevestiging per mail. 

Wat vind je van de mogelijkheden om een fotoboek samen te stellen (design, achtergronden etc.)?

De mogelijkheden zijn prima, het is overzichtelijk, je kunt de lay-out selecteren op aantal foto’s per pagina, je sleept de gewenste lay-out dan makkelijk naar de pagina. Dit was wel even zoeken, want als je er op drukt, gaat de lay-out ook meteen naar de geselecteerde pagina, wat niet altijd de bedoeling is.  Verder mis ik wat leuke “stickers” (hartjes, ooievaar, ballonnen, dat soort dingen), standaard plaatjes die je kunt toevoegen om je pagina’s iets op te leuken. 

Mis je nog wat in de software/app, zo ja wat zou je willen toevoegen?

Misschien een melding dat je werk automatisch opgeslagen wordt. Het is nu elke keer spannend, als je de app afsluit, of hij de wijzigingen heeft opgeslagen. En dus leuke stickertjes. 

Hoe vind je het eindresultaat van het fotoboek?

Heel mooi geworden! Echt een leuke herinnering. De kwaliteit is mooi en het boek is precies geworden zoals ik verwacht had. Het proces is soepel verlopen en de app is heel handig, omdat de meeste foto’s toch met je telefoon genomen worden. Ja, Pixum is echt een aanrader en ik ga ‘m zeker vaker gebruiken! 

Foto’s

Scores

 • Gebruiksvriendelijkheid software/app
  8.0
 • Mogelijkheden software/app
  9.0
 • Kwaliteit fotoboek
  8.5
 • Overall waardering
  8.5

Totale score

8.5

Top 3 Blogs

WAT NIEMAND ZEGT OVER BEVALLEN (deel 1)

De vrouwen die natuurlijk bevallen zijn,... >

Tranentrekker: prachtige vlog van Simon Keizer

Dit filmpje van Simon Keizer voor zijn d... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: XL Fotoboek!

WAUW, leg jouw mooiste momenten voor altijd vast Klik, klik, klik.. je herkent het vast wel, de hele dag ben ... >