Must voor elke Mamaplaatser: EHBO voor kinderen

Door: Maaike:-)
Maaike:-)
TESTMOEDER Maaike:-)

Even voorstellen...

Tijdens een wandeling een paar maanden geleden landde een trauma helikopter bijna voor mijn neus. Niet veel later begreep ik dat er een kindje van een paar maanden oud gereanimeerd werd. Op dat moment keek ik in de kinderwagen en realiseerde me dat ik geen idee had wat ik moest doen als mijn zoontje iets zou overkomen. Ik heb me daarom opgegeven voor de cursus EHBO voor kinderen bij www.iedereenehbo.nl. Dit is een combinatie van online theorie en daarna een praktijkavond.

8.4

voordelen

 • Gebruikersgemak is top!
 • Fijne praktijkavond
 • Preventie maatregelen
 • Online naslagwerk
 • Heldere uitleg online

nadelen

 • Zelf goed bijhouden
 • Toetsen updaten
 • Slechts 1x praktijk

Gebruikersgemak van de online leeromgeving

Je begint online met het volgen van de theoriecursus. Inloggen en aanmelden is heel eenvoudig en binnen een paar minuten geregeld. Jouw persoonlijke leeromgeving wordt 'de campus' genoemd en die zit helder en overzichtelijk in elkaar. Een kind kan de was doen :-) En mocht je er toch niet uitkomen, dan is er tijdens werkdagen een medewerker van de klantenservice bereikbaar via een handig chatschermpje. Bellen kan natuurlijk ook.
Zodra je bent aangemeld is jouw cursus geactiveerd (in mijn geval dus de cursus voor kinderen) en kun je aan de slag. De cursus is 30 dagen onbeperkt beschikbaar en je kunt er dus helemaal op je eigen tempo doorheen gaan. De voortgang van de theorie wordt in percentages weergegeven. Eens in de zoveel tijd krijg je een mailtje waarin je voortgang staat vermeld. Daar is overigens wel een kleine verbetering mogelijk, want het zou erg handig zijn als in dat mailtje niet alleen wordt vermeld hoever je bent in de cursus, maar ook hoeveel dagen de online cursus nog beschikbaar is. Weet je gelijk of je een beetje op moet schieten ;-)

Gebruikte lesmethode

De theoriecursus is opgebouwd uit 11 hoofdstukken die elk een bepaald onderwerp omvatten. Zodra je op play drukt, start er een filmpje en wordt het hoofdstuk ingeleid door een vrouw die uitlegt wat je kunt verwachten. De daadwerkelijke theorie en uitleg wordt gegeven door een man. Beide stemmen zijn prettig om naar te luisteren en je kunt de teksten meelezen. Dat laatste vond ik erg fijn, want dan onthoud ik het gelijk een stuk beter. Ik heb de cursus geprobeerd op een laptop, ipad en telefoon. Dat laatste is niet handig want dat is wel erg klein. Op een ipad en een laptop werkt het perfect.
De filmpjes die uitleg geven over hoe je een bepaalde handeling moet uitvoeren, ogen een beetje ouderwets, maar wat je doen moet is duidelijk en daar gaat het om. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een korte toets en als je daarvoor een voldoende hebt gehaald, kun je door naar een volgende hoofdstuk. In de theoriecursus zitten een paar schoonheidsfoutjes, en met name de toetsen mogen wel weer een keertje kritisch bekeken worden door de auteurs (waarom noem je het in de toets ineens 'petichien' als je die term daarvoor nooit genoemd hebt?), maar aan het einde van alle hoofdstukken heb je en gedegen basis.

Inhoud van de te behandelen onderwerpen

De onderwerpen die worden behandeld zijn uitgebreid en uiteenlopend. Zo heb je een hoofdstuk 'De keuken' en 'De tuin' en vanuit daar worden gangbare en minder gangbare ongelukken en verwondingen besproken.Van brandwonden tot stikken en van een splinter tot reanimatie. Je leert veel over dagelijkse, kleine ongelukjes en kinderziektes waardoor echt iedere ouder iets aan deze cursus heeft. Natuurlijk worden ook ernstigere dingen zoals derdegraads brandwonden en bewusteloosheid behandeld, maar die zullen door de meeste mensen (gelukkig!!) niet in de praktijk gebruikt worden. Wat ik echt een enorm pluspunt vind, is de aandacht die gegeven wordt aan preventie. Aan het einde van de hoofdstukken, net voor de afsluitende toets, worden tips gegeven om ongelukken te voorkomen. Heel fijn :-)

Niveau van de theorie

Het niveau van de theorie cursus is prima te doen. Het wordt op een eenvoudige manier uitgelegd en de belangrijkste onderdelen worden enkele keren herhaald. Mocht je het toch liever nog een keertje doornemen, dan kan dat. Zoals ik eerder al schreef heb je 30 dagen de tijd om alles te doorlopen en dus kun je de onderdelen die je moeilijker vindt gewoon nog een keer bekijken en doorlezen. Wanneer je eenmaal geslaagd bent voor de cursus blijft er een online naslagwerk 2 jaar beschikbaar. Als je alle hoofdstukken hebt afgesloten en de daarbijbehorende hoofdstuktoetsen hebt gehaald, krijg je tot slot 1 theorietoets waar alle onderwerpen aan bod komen. En met je theoriecertificaat op zak, ben je klaar voor de praktijkbijeenkomst :-)

Uitleg door instructeur

Mijn praktijkbijeenkomst was in 's-Hertogenbosch en werd gegeven door Rien. In een ruim lokaal liggen diverse poppen waarop reanimatie en verstikking geoefend kan worden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het wel eventjes slikken vond om daar een babypop te moeten reanimeren die ongeveer even groot is als mijn zoontje thuis. Maar goed, niet over nadenken en gewoon gaan... De instructeur legt uit dat hij niet elke handeling gaat voordoen, maar dat hij juist ons een casus geeft en laat oefenen. Op die manier maken wij als cursisten natuurlijk fouten, maar doordat iedereen oplet en meedenkt, pikken we de foutjes er zo uit en blijft veel beter hangen wat we moeten doen. En natuurlijk doet Rien wel voor als we het niet meer weten ;-)

Begeleiding door instructeur

Gedurende de avond oefenen we reanimeren op een kind, reanimeren op een baby, stikken van een baby, gebruik van de AED, stelpen van een ernstige bloeding en de stabiele zijligging. De instructeur geeft zo veel mogelijk ruimte aan ons om te oefenen en vragen te stellen. Dat vond ik erg fijn! Geen enkel moment heb ik het gevoel gehad dat ik moest opschieten, dat ik te weinig tijd had om te oefenen of dat ik te veel vragen stelde. Nu heb ik natuurlijk alleen de ervaring met die ene instructeur, maar als hij representatief is voor de andere instructeurs, is de begeleiding echt super! De praktijkavond is goed verzorgd. Er is koffie en thee beschikbaar, de gekozen ruimte is netjes en er is voldoende oefenmateriaal beschikbaar. Er zijn meerdere poppen zodat je veel tijd hebt om te oefenen en dus niet hoeft te wachten. Om het stelpen van een bloeding onder de knie te krijgen, ontvangt elke cursist een pakje met verbandmaterialen. Deze mag je aan het einde van de avond meenemen. Kun je thuis nog een keertje oefenen :-) 

Niveau van de training

Het niveau van de training over het algemeen vind ik goed. Het is niet te ingewikkeld, maar er ligt wel een grote verantwoordelijkheid bij jezelf. Als jij de theorie maar 1 keertje doorneemt en dan fluitend de toetsen haalt en dan ook tijdens de praktijkavond zo minimaal oefent en vragen stelt, dan denk ik dat je een te mager pakket van kennis en vaardigheden meeneemt. Je volgt deze cursus omdat je graag adequaat wilt kunnen reageren als er iets zou gebeuren met je eigen kindje of met die van iemand anders. Houd jezelf daarom niet voor de gek en neem deze cursus serieus. Stamp die theoretische kennis echt goed in je hoofd en oefen zoveel als je kunt tijdens de praktijkavond. Neem daarna ook met enige regelmaat het online naslagwerk door zodat je kennis niet wegzakt. Het zou toch erg jammer zijn als je op het moment supreme niet meer weet wat je moet doen. 

Al met al kan ik niet anders dan deze cursus van harte aanbevelen. Alle papa's, mama's, oppas, grootouders en verzorgers zouden dit moeten weten. Ik ben in elk geval ontzettend blij dat ik dit nu kan en heb me maar gelijk opgegeven voor volwassenen EHBO :-)

Foto’s

Scores

 • Inhoud van de cursus
  8.5
 • Niveau van de EHBO cursus
  8.0
 • Gebruikersgemak
  9.0
 • Vertrouwen in EHBO kennis nadat cursus is afgerond
  8.0

Totale score

8.4
Maaike:-)

Maaike:-)

Sinds eind augustus ben ik de trotste mama van een prachtige zoon. Met mijn man en onze hond wonen we onder de rook van Eindhoven. Samen ontdekken we wat het is om nu een gezinnetje te zijn. We genieten volop van de frisse buitenlucht, van leuke dingen doen en natuurlijk van elkaar!

Top 3 Blogs

WAT NIEMAND ZEGT OVER BEVALLEN (deel 1)

De vrouwen die natuurlijk bevallen zijn,... >

Tranentrekker: prachtige vlog van Simon Keizer

Dit filmpje van Simon Keizer voor zijn d... >

Laatste Winacties Alle Winacties

Winnen! 3 x €50 shoptegoed bij Limango

De zomervakantie zit er weer op en de scholen gaan weer beginnen. Wij hebben een super leuk cadeau om het scho... >

3x WIN: XL Fotoboek!

WAUW, leg jouw mooiste momenten voor altijd vast Klik, klik, klik.. je herkent het vast wel, de hele dag ben ... >