Test: EHBO cursus bij kinderen

Door: ilse82
ilse82
TESTMOEDER ilse82

Even voorstellen...

Hi ik ben Ilse en ik ben 33 jaar oud. Ik ben moeder van twee kinderen. Een zoontje genaamd Jorick van ruim 1 jaar, en een dochter genaamd Mirthe van 3 jaar oud. Bij ons thuis is werkelijk niets veilig en deze cursus sprak mij dan ook gelijk aan. De trap, de salontafel, de eettafel, de vensterbanken, het is allemaal erg interessant. Zelfs zo interessant dat ze overal op moeten gaan staan of aan gaan hangen. Een flinke valpartij is voor ons dan ook niet onbekend.

8.5

voordelen

 • Gebruikersgemak online theoriecursus
 • Herhalen van onderwerpen
 • Georganiseerde praktijkavond
 • Chatroom online theoriecursus
 • Online naslagwerk

nadelen

 • Eigen verantwoordelijkheid
 • Beetje ouderwets

Gebruikersgemak van de online leeromgeving

Ik vond de online theoriecursus heel goed in elkaar gezet. Het is voor iedereen makkelijk om er mee aan de slag te gaan. Wanneer jij je hebt aangemeld creëer jij je eigen 'campus'. Alles is heel erg overzichtelijk wat ik erg fijn vond. Mocht het je toch niet lukken dan kan je altijd contact opnemen met de klantenservice. Dit kan je doen via een chatschermpje die je te zien krijgt als jij je hebt aangemeld. Je kan ook bellen, maar zo een chatscherm werkt 10x zo snel. De cursus is 30 dagen beschikbaar dus je moet qua tijd goed plannen wanneer jij je gaat aanmelden. Vanaf dat moment gaan de 30 dagen namelijk gelijk in. Het is dus wel handig dat je je tijd goed indeelt. Eens in de zoveel tijd krijg je ook een e-mail waarin je vorderingen in vermeld staan. Super fijn want dat motiveert je ook. Ook is het handig omdat die online cursus er soms bij in wilt schieten qua tijd. Dankzij het ontvangen van zo een mailtje weet je dat je weer aan de slag moet.

Gebruikte lesmethode

Ze maken gebruik van video's om uit te leggen hoe een bepaalde handeling uitgevoerd moet worden. Ik vond dat persoonlijk erg fijn omdat ik er dan gelijk een beeld bij heb. Door het daadwerkelijk te zien is het voor mij gelijk een stuk realistischer. De uitleg wordt gegeven door een man en een vrouw en het wordt ook nog ondertiteld. De cursus bestaat in totaal uit 11 hoofdstukken. Je moet er wel echt even tijd voor vrij nemen en je er goed op concentreren. De video's mogen daarentegen wel wat moderner van mij. Wat overigens niet betekend dat de filmpjes niet duidelijk zijn, want dat is wel zo! De cursus heeft eigenlijk een kleine opknapbeurt nodig om het even op te frissen. Qua inhoud is er niets mis met de cursus want alles wordt duidelijk en stap voor stap uitgelegd. Ik vind vooral de combinatie een online theoriecursus met de video's erg fijn. Wanneer je leest hoe je een bepaalde handeling moet uitvoeren heb ik toch twijfels of ik dit zelf goed kan uitvoeren. Door het te zien heb ik gelijk meer zelfvertrouwen op dat gebied. Ook kan je er helemaal in je eigen tempo doorheen gaan, so no pressure!

Inhoud van de te behandelen onderwerpen

De onderwerpen zijn erg kindgericht. Onderwerpen waar wij als volwassenen geen gevaar in zouden zien, is dit voor kinderen een heel ander verhaal. Ook zijn de onderwerpen erg uiteenlopend. Van een klein ongelukje naar ernstige ongelukken. Denk aan een schaafwond tot aan reanimatie. Dat vond ik erg fijn omdat alle onderwerpen erg realistisch zijn. Het kan in een oogwenk gebeuren. Vooral een pluspunt dat er dus aandacht wordt besteed aan de kleine ongelukjes omdat bijna iedereen hier wel mee te maken krijgt. Derdegraads brandwonden en reanimatie zijn gelukkig onderwerpen die minder vaak voorkomen. Maar juist om die reden weten heel veel mensen niet wat ze in zo een situatie moeten doen. Gelukkig ik nu wel :) Buiten dat je leert hoe je ongelukken kan verhelpen, leer je ook hoe je ze moet voorkomen. Er worden veel tips en adviezen gegeven waar ik nog niet aan had gedacht.

Niveau van de theorie

Het niveau is hartstikke goed te doen. Doordat alles erg duidelijk wordt uitgelegd is het goed te volgen. Je kan er in je eigen tempo doorheen gaan, maar je kan een onderwerp ook herhalen als je dat wilt. Ik heb een paar keer gehad dat ik een onderwerp niet goed onder de knie kreeg, dus heb ik het net zolang herhaald tot het logisch werd voor mij. Als er aan het eind nog onderdelen zijn die je lastig vind kan je die altijd nog terug lezen. Ook blijft jouw online naslag werk 2 jaar beschikbaar nadat je bent geslaagd voor de cursus. In je eindtoets komen alle onderwerpen nog eens terug. Hierna pas je dit ook nog eens toe in de praktijk, dus het staat zeker in mijn geheugen gegrift!

Uitleg door instructeur

Ik heb mijn praktijkcursus in Hardenberg gedaan. Lekker bij mij om de hoek, perfect! Er waren niet zo heel veel mensen samen met mij aanwezig dus we hadden lekker de tijd om alles rustig door te nemen. Er lagen verschillende poppen klaar waarop wij beademing op konden uitoefenen. Best aangrijpend om een babypop te zien want het wordt best realistisch zo. Als emotionele vrouw met 2 kleine kinderen is dat toch even slikken. De vrouw die ons begeleide tijdens de cursus was heel erg behulpzaam en geduldig. Ze nam echt de tijd om het ons goed uit te leggen, maar liet ons wel eerst alles zelf doen. Ze liet ons nadenken hoe wij zelf dachten dat het moest, en deed het daarna pas zelf voor. Door daarna te zien hoe zij het deed kreeg ze ons allemaal aan het denken. 'Logisch, dat ik daar niet over na heb gedacht'. Super fijn en we hadden een leuk clubje!

Begeleiding door instructeur

Tijdens de cursus is er een verschil tussen een baby en een kind. Je leert op beide te reanimeren. Ook leer je hoe je de AED (Automatische Externe Defibrilator) moet gebruiken, hoe bloedingen moet stelpen, brandwonden moet verzorgen en de stabiele zijligging. Bij al die onderwerpen komt toch meer kijken dan ik van te voren had gedacht. Doordat we met zo een klein clubje waren was er ruim de tijd om vragen te stellen en om alles goed door te nemen. Wellicht gaat dit ook zo met een grotere groep. 

In ieder geval vond ik dat onze instructrice erg geduldig was en ons echt de ruimte gaf. Dat maakte dat ik deze praktijkcursus ook echt een aanrader vind. Ook is deze praktijkcursus goed verzorgd. Het duurde een paar uur maar er was koffie en thee aanwezig en wat lekkere koekjes. Al het oefenmateriaal was keurig in orde en erg netjes. Ook de ruimte was niet zo benauwend en gewoon lekker ruim. Ik vond de praktijkcursus echt heel leuk en leerzaam!

Niveau van de training

Het niveau van de training was net zoals de online theoriecursus erg goed te doen. Ik heb de online theoriecursus dan ook erg serieus genomen dus ik zag veel terug komen tijdens de praktijk cursus. Als je de online cursus niet zo serieus neemt, kan ik me voorstellen dat de praktijkcursus wat lastig te volgen is. Eigen verantwoordelijkheid dus. Ook geef je je natuurlijk zelf op voor deze cursus dus het zou zonde zijn als je er vervolgens niets mee doet. Je kan er namelijk echt heel veel van opsteken! Ik vond het fijn dat ik dit gedaan heb omdat ik mij nu wat zekerder voel als mijn kinderen weer eens boven op een tafel springen. Een ongeluk is nooit fijn, maar ik geloof nu wel dat ik gelijk kan helpen. Die zekerheid is erg fijn. Vaak zie je toch dat ouders in paniek raken als er iets gebeurd, en ik denk dat dat het laatste is wat je moet doen. Die paniek draag je namelijk over. Door snel en adequaat te kunnen reageren bereik je veel meer!

Foto’s

Scores

 • Inhoud van de cursus
  8.0
 • Niveau van de EHBO cursus
  8.0
 • Gebruikersgemak
  9.0
 • Vertrouwen in EHBO kennis nadat cursus is afgerond
  9.0

Totale score

8.5
ilse82

ilse82

Ik ben Ilse, de mama van Mirthe (3jr) en Jorick (bijna 1). Ik ben fysiotherapeut en werk 3 dagen in de week. In mijn vrije tijd doe ik graag aan schaatsen en wielrennen. Voordat wij kinderen kregen heb ik op het hoogste nivo marathons geschaatst en regelmatig wielerwedstrijden gereden. Het sporten hoop ik door te geven aan de kinderen. Regelmatig gaan Mirthe en Jorick mee naar de ijsbaan en het voetbalveld. Mirthe heeft zelfs de touretappe op Alp d'huez al meegemaakt! Iedere woensdag ga ik naar ouder en kind zwemmen met Mirthe en Jorick Ik ben een echt buitenmens. Ga graag met de kinderen buiten op pad. Lekker wandelen en fietsen in de natuur. Samen naar het bos, de speeltuin of de kinderboerderij!

Top 3 Blogs

WAT NIEMAND ZEGT OVER BEVALLEN (deel 1)

De vrouwen die natuurlijk bevallen zijn,... >

Tranentrekker: prachtige vlog van Simon Keizer

Dit filmpje van Simon Keizer voor zijn d... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: XL Fotoboek!

WAUW, leg jouw mooiste momenten voor altijd vast Klik, klik, klik.. je herkent het vast wel, de hele dag ben ... >