De luchtbevochtiger van Duux

Door: Fleur van Haaster
Fleur van Haaster
TESTMOEDER Fleur van Haaster

Even voorstellen...

Mijn naam is Fleur en ik ben moeder van 2 jonge kinderen, een dochter van 3 en een zoon van alweer bijna 1 jaar. Samen met mijn man wonen we in een knus huisje vlakbij zee. Toen ik de oproep voor een testmoeder van de Duux luchtbevochtiger zag, dacht ik gelijk; Ja dat wil ik wel! Ik had hem toevallig al een paar keer bekeken, omdat mijn zoon regelmatig verkouden is en dit mogelijk verlichting zou kunnen geven bij het slapen. Door het gebrek aan ervaring en de kosten die het met zich meebrengt, heb ik hem toen niet gekocht. Dit was dus de ideale mogelijkheid om het apparaat te testen. 

Toen de Duux werd gebracht door de buurman die hem netjes van de bezorger had aangenomen, werd mijn dochter gelijk nieuwsgierig. Dus direct een beetje water erin en aangezet, waardoor ze helemaal enthousiast werd en de Duux luchtbevochtiger omdoopte tot de "rookmachine". Het apparaat werkte dus direct. Je hoeft alleen maar een beetje water in het reservoir te doen, de stekker in het stopcontact en daar is stoom!

Wat ik zelf een beetje mistte is een wat uitgebreidere handleiding met wat meer achtergrondinformatie. De bijgevoegde handleiding gaf alleen heel beknopt aan hoe de knoppen werken en waar het water in gaat, maar er werd niets vermeld over hoe je een luchtbevochtiger het beste kan gebruiken (welke duur, wanneer wel / niet etc.). Een functie waarbij je ook de luchtvochtigheid in de kamer kan meten, zou ik persoonlijk heel waardevol vinden. 

7.8

voordelen

 • Design
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Aromatherapie functie
 • Groot reservoir

nadelen

 • Meetapparatuur
 • Gebruiksaanwijzing

Effect van het nachtlampje

In het donker met het lampje aan is het een hele moderne verschijning. Mijn kinderen zijn gewend om in een donkere kamer zonder nachtlampje te slapen. Wanneer ik de nachtlamp nu aanzette werden ze daardoor een beetje afgeleid. Zelf vond ik het wel prettig, omdat je toch wat ziet in de kamer, zonder gelijk de normale verlichting aan te doen. 

Het is een prettig is een prettig licht en zeker niet te fel. Wanneer je kinderen het wel prettig vinden om met een klein lampje aan te slapen, kan het lampje van de Duux hier zeker voor gebruikt worden. 

Gebruiksvriendelijkheid van de bediening

De Duux is voorzien van één grote bedieningsknop. Hiermee kan je het apparaat heel gemakkelijk bedienen en alle opties vind je hierop (aan/uit, bediening nachtlampje, timer en interval).Er zitten geen "overbodige" knoppen op, die je toch nooit gebruikt of waarvan je de functie niet weet. Heel erg gemakkelijk dus! 

Ook het toevoegen van water en eventueel olie voor de aromatherapiefunctie is een fluitje van een cent. Er is één groot reservoir voor het water wat gemakkelijk te vullen is en de olie gaat gewoon bij het water. 

Design, past het goed in de baby/kinderkamer en is het compact genoeg?

De luchtbevochtiger is zoals je op de foto's kan zien een hele mooie bol. Door de neutrale kleur en het strakke design misstaat hij eigenlijk in geen enkele kamer. Doordat het geen enorm of zwaar apparaat is, plaats je hem gemakkelijk op een vrij hoekje van de commode, het plankje erboven of op de kast. 's Nachts met het lampje aan is het een echte eyecatcher! Een leuke optie zou misschien zijn om hem een leuk kleurtje te geven, zodat hij helemaal in steil is met de aankleding van de kinderkamer. 

De werking van de ultrasone techniek (koude i.p.v. warme stoom)

Ik gebruikte nog nooit eerder een luchtbevochtiger. Het vergelijk tussen een luchtbevochtiger met warme en een apparaat met koude stoom is daardoor moeilijk te maken. Door middel van de koude stoom en de ultrasone techniek is het apparaat direct klaar voor gebruik. Je zet hem aan en hij begint direct te stomen. Ik kan me voorstellen dat wanneer er sprake is van warme stoom, het apparaat op moet warmen en het lijkt me bovendien niet veilig met kleine kinderen in de buurt. Wanneer de kinderen op een onbewaakt moment zouden spelen met de luchtbevochtiger van Duux is er verder niets aan de hand. Ze zouden hooguit een beetje nat kunnen worden.

Wat ik ook een voordeel vind, is dat het verder niet vochtig aanvoelt rondom het apparaat waar een deel van de koude stoom neerslaat. Hierdoor krijg je geen kringen op je houten commode of ander meubel waarop het apparaat geplaatst is. 

Wat ik een prettige bijkomstige functie van het apparatuur zou vinden, is dat je een signaal krijgt wanneer de luchtvochtigheid in de kamer voldoende is, zodat je niet onnodig blijft aanstaan, waardoor het misschien weer te vochtig wordt op de kamer. 

De aromatherapie functie

In de doos bij de luchtbevochtiger zat gelukkig ook een flesje met eucalyptusolie om de aromatherapie functie te kunnen testen. Wanneer je het apparaat koopt, moet je deze er los bij kopen. Mede omdat mijn zoon nogal eens kampt met een verstopte neus, was ik erg blij met de eucalyptusolie. Ook tijdens het testen was mijn zoon verkouden en konden we dus goed testen of het de klachten van een verstopte neus zou verlichten. 

Op het doosje staat dat je maar enkele druppels in het waterreservoir van de luchtbevochtiger hoeft te doen. Mijn ervaring is dat er wel wat meer druppels voor nodig zijn om het effect echt te merken. Wanneer de luchtbevochtiger een tijdje aanstaat, ruik je het duidelijk in de kamer en worden de klachten van een verstopte neus ook minder. Mijn zoon werd er rustiger van en sliep duidelijk beter wanneer het apparaat aanstond. 

Ik vind dit wel een hele fijne extra functie van het apparaat. Je hebt immers niet het hele jaar door een luchtbevochtiger nodig. Door deze extra functie kan je hem dus op elk gewenst moment gebruiken om bepaalde ongemakken te verlichten of een relaxte sfeer te creëren. Naast de eucalyptus heb je citronella wat onder andere een insecten werende werking heeft en de lavendel met een ontspannende werking. Nog een bijkomend voordeel van de aromatherapie is dat ze antibacterieel zijn en virussen doden. En zeg nou zelf, wie wil dat nou niet! Je wilt immers het allerbeste voor je kindje en bacteriën en virussen kan je missen als kiespijn.  

Het lage energieverbruik en de geluidloze operatie

Ik vind het lastig om wat te zeggen over het energieverbruik van de Duux. Je bevestigt hem aan een heel dun kabeltje met een normale stekker. Een kleine hint dat het apparaat geen energieslurper is. Wat mij ook opviel is dat de stekker niet warm wordt tijdens het gebruik. 

Helemaal geluidloos is het apparaat zeker niet. De kinderen moesten in het begin ook wel een beetje wennen, waardoor ik hem in het begin pas aanzette als de kinderen sliepen. Je hoort een soort druppelend geluid en ook het blazende geluid van de stomer is te horen. Je raakt er uiteindelijk wel aan gewend, waardoor je ook in slaap valt met het apparaat aan. 

Foto’s

Videos

Scores

 • Gebruiksvriendelijkheid
  9.0
 • De werking van de ultrasone techniek
  7.5
 • Geluidloosheid
  6.5
 • De aromatherapie functie
  9.0
 • Het lage energieverbruik
  7.0

Totale score

7.8
Fleur van Haaster

Fleur van Haaster

Mijn naam is Fleur en ik ben moeder van 2 jonge kinderen, een prachtige dochter van 3 een heerlijke zoon van alweer bijna 1 jaar. Samen met mijn man wonen we in een knus huisje vlakbij zee. Naast het draaiende houden van het gezin en huishouden werk ik nog 3 dagen in de week.

Top 3 Blogs

Ze mag zichzelf prachtig vinden want dat is ze!

Er werd me verteld dat mijn kleintje ext... >

Ik slik stiekem de pil

Ik heb zo met hem te doen, mijn lieve ma... >

De Peuterspeelzaal wordt een kinderdagverblijf

Ik kreeg vandaag een brief mee van de pe... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: jouw zelf ontworpen telefoonhoesjes!

Is jouw telefoonhoesje toe aan een make-over? Pak dan nu je kans en ontwerp er zelf eentje. Want hoe tof is he... >

WIN: €150,- SHOPTEGOED VAN MEES online

MEES online Krijg jij ook geen genoeg van leuke kinderkledingmerken? Dan hebben wij een super leuk merk om to... >