Testmoeder: de Babboe bakfiets!

Door: Melanie Duijkers
Melanie Duijkers
TESTMOEDER Melanie Duijkers

Even voorstellen...

Mijn naam is Melanie, 31 jaar en woonachtig in Maastricht. Samen met mijn man, Danny en mijn dochters Elise (2013) en Feline (2015) woon ik tijdelijk bij mijn moeder in afwachting van onze nieuwe woning in Eijsden. Ik werk parttime als HR-Officer (24 uur) in Sittard. Onze grote passie is varen, maar met de komst van onze kinderen is dit even op een laag pitje gezet. Ik vind het heerlijk om erop uit te gaan met de kinderen: speeltuin, watersportvereniging, kinderboerderij of gewoon een rondje wandelen. Helaas heb ik halverwege de zwangerschap van onze jongste niet meer kunnen fietsen op mijn fiets. Halverwege de zwangerschap was dit praktisch niet haalbaar en nu vind ik het zwaar om met twee kindjes te fietsen op een 'gewone' mamafiets zonder trapondersteuning in ons mooie Limburgse heuvelland. Ik was al een aantal weken aan het nadenken over het vervoer van de kinderen op de fiets. Elise vindt het enorm fijn op de fiets, maar samen met Feline zou me dit te zwaar worden. Zal ik de fiets inruilen voor een elektrische fiets? Of toch gaan kijken naar een degelijke elektrische bakfiets? Per toeval zag ik in mijn mailbox de mail van Mamaplaats met de oproep voor een testmama. Zal ik het proberen? Dat zou toch wel heel mooi zijn... Op 14 april kreeg ik geheel onverwachts het telefoontje: je bent geselecteerd als testmama!

9.2

voordelen

 • Erg stabiel
 • Goede remmen
 • Trapondersteuning erg fijn
 • Mooi design

nadelen

 • Bediening van de versnelling is nog wat onduidelijk
 • Riempjes in de bakfiets

Wat is je eerste indruk van de Babboe Curve Mountain?

Afgelopen donderdag, 26 mei, was het zover: de fiets zou worden afgeleverd! Twee weken voor de levering heb ik een mail gekregen van het transportbedrijf. In de nacht voorafgaand aan de levering heb ik een mail ontvangen met daarin het aflevertijdstip. De chauffeur was mooi op tijd! Onder het toeziend oog van Elise heb ik de fiets uitgepakt en samen met de chauffeur heb ik de fiets 'rijklaar' gemaakt. Echt een geweldige fiets om te zien! Mooi afgewerkt, degelijke materialen! De kleur van de bak is ook echt gaaf, het lijkt op een afstandje wel een aluminium bak. In het bijzijn van de chauffeur heb ik een kort testritje gemaakt op de fiets en de fiets nagekeken op gebreken. Vervolgens hebben we het afleverdocument doorgenomen en heb ik getekend voor ontvangst. Zo, de chauffeur was weg, nu kon ik de fiets even op m'n gemak bekijken en een paar rondjes fietsen. Dit is dus mijn eerste bakfietservaring. In tegenstelling tot de randstad zie je hier (in Maastricht) wat minder bakfietsen.

Nou, fietsen op een bakfiets is toch wel even wennen! Ik maakte enorme bochten tijdens mijn eerste rit, bang dat de bak zou omkiepen... Elise zag met leden ogen aan dat mama door de straat aan het fietsen was en kon niet wachten om in de bak te klimmen. Het plezier dat ze had tijdens haar eerste ritje, fantastisch! Een glimlach van oor tot oor, alle voorbijgangers werden hartelijk begroet met een zwaaihandje en een hoop gegiechel. Gelukkig ging het maken van bochten al snel makkelijker.

Eerste indruk: ronduit geslaagd!

Foto’s

Wat vond je van het eerste ritje met de bakfiets?

Ons eerste ritje met de bakfiets was een kort ritje. Papa op de fiets van mama, Elise, Feline en mama met de bakfiets. Samen zijn we naar de watersportvereniging gefietst. Feline in de babyschaal (ze is 7,5 maand) en Elise lekker op het bankje met de gordel aan. Beide dames vonden het heerlijk! Het zonnetje scheen lekker en er was genoeg te zien onderweg. Ik voelde me tijdens het eerste ritje nog wat onzeker. Toch wennen een bakfiets. Ons tweede ritje voelde al een stuk veiliger en zijn we wat verder geweest. We zijn door een aantal buurdorpen gefietst op weg naar de bouwplaats van onze nieuwe woning. Lekker door de weilanden, langs de fruitboomgaarden, de koeien, paarden en schapen. Het is voor beide dames echt een uitje om met de fiets erop uit te gaan, dat zie je op de gezichtjes, ze genieten met volle teugen! En bij een uitje met mooi weer hoort natuurlijk een ijsje! Dan is deze bakfiets toch ook heel praktisch: knoeien is niet erg, een doekje erover en de bankjes zijn weer schoon! Wat ik wel meteen heb besteld na dit fietstochtje is een zonnedak, in mijn ogen onmisbaar op een zonnige dag.

Wat vind je van de elektrische trapondersteuning? Vind je het gemakkelijk in gebruik? Hoe vind je het gebruik van de traploze versnellingen?

De trapondersteuning is echt ideaal. Er zijn 3 standen: laag, middel en hoog. Een lage ondersteuning is ideaal op een vlakke weg, zonder tegenwind. Wil je wat harder fietsen of staat er wat meer wind dan biedt de middelste stand voldoende ondersteuning. We hebben in onze omgeving de nodige heuvels, daar is hoogste stand super fijn. Vooral in combinatie met de traploze versnelling is dit echt een uitkomst. Wat mij voornamelijk verbaast is hoe gemakkelijk je vanuit stilstand een helling op kunt fietsen. De bediening van de trapondersteuning is gemakkelijk in het gebruik en het display geeft ruim voldoende informatie.

Foto’s

Hoe vind jij het om je kindjes in de bak voor je te vervoeren? Vind je het makkelijk om ze in de bakfiets te zetten? Zitten je kindjes comfortabel in de bak? Hoe ervaren ze de bakfiets?

Ik vind het heerlijk om ze in de bakfiets te vervoeren. Ik heb zelf de mogelijkheid om wat te bewegen (met wat ondersteuning ;), en de kinderen genieten van het lekker buiten zijn. Tuurlijk wandel ik ook met de kinderwagen, maar qua afstand beperkt je dit weer wat. De kinderen in de bakfiets zetten gaat best eenvoudig. De oudste klimt zelf in de bak (erg handige opstapjes!), het riempje vastmaken vind ik wel wat ongemakkelijk, gezien je deze in zijn geheel over het hoofdje moet trekken. Hier zal ik nog handigheid in moeten krijgen. De riempjes in het babyschaaltje zijn te vergelijken met de gordels van een maxicosi, heel gemakkelijk. Zolang ze niet in slaap vallen zitten ze prima in de bak! Tijdens ons laatste ritje zijn beide dames in slaap gevallen, dat zag er wat minder comfortabel uit. We zullen dan ook bij volgende uitjes met de bakfiets wat beter rekening houden met hun slaapjes en eventueel een hoofdkussentje meenemen. Ze vinden het alle twee geweldig! Als we ergens naartoe moeten roept de oudste al meteen: FIETS! Ze beschrijft alles wat ze ziet tijdens het fietsen en heeft een grote glimlach op haar gezicht. De jongste ligt te genieten van alles wat ze ziet en is lekker aan het brabbelen.

Foto’s

Wat vind jij de voordelen van deze bakfiets en het gebruik ervan?

De bakfiets is makkelijk in het gebruik. Door de goede trapondersteuning laat je ook voor de middellange afstanden de auto sneller staan. Het wegfietsen op een heuvel gaat met groot gemak, echt ideaal! Hij voelt heel stabiel aan. 

Ondanks dat het een grote fiets is, kun je er goed mee manoeuvreren. Het fietst heerlijk en totaal niet zwaar. En wat mij betreft het grootste voordeel: elk tochtje is een uitje voor de kinderen! Ze genieten enorm van de buitenlucht en alles wat ze zien op onze fietstochtjes. Wanneer we weer een stukje gaan fietsen bloeien de glimlachen meteen op de gezichtjes. 

Wat vind je eventuele nadelen van deze bakfiets en het gebruik ervan?

De gordels zijn wat onhandig om over het hoofd te trekken, ze zijn nogal kort. Daarnaast glijden deze tijdens het fietsen ook van de schoudertjes af. Hierdoor is het toch wat onprettig voor mijn dochtertje. 

Ten opzichte van een gewone fiets merk ik wel echt verschil met vering. De bakfiets schokt best hard op oneffen wegen. Voor mij en de oudste niet zo erg, echter zijn de schokken af en toe wel wat ongemakkelijk voor de jongste. Kinderkopjes probeer ik te vermijden met de fiets.

Foto’s

Videos

Scores

 • Gebruiksgemak
  9.0
 • Stabiliteit
  10.0
 • Veiligheid
  9.0
 • Vervoeren van de kindjes
  8.0
 • Elektrische trapondersteuning
  10.0
 • Traploze versnellingen
  9.0

Totale score

9.2
Melanie Duijkers

Melanie Duijkers

Mijn naam is Melanie Duijkers, 31 jaar en mama van Elise (2013) en Feline (2015). Samen met mijn man Danny wonen we tijdelijk bij mijn moeder in afwachting op ons nieuwe huis!

Top 3 Blogs

Ze mag zichzelf prachtig vinden want dat is ze!

Er werd me verteld dat mijn kleintje ext... >

Ik slik stiekem de pil

Ik heb zo met hem te doen, mijn lieve ma... >

De Peuterspeelzaal wordt een kinderdagverblijf

Ik kreeg vandaag een brief mee van de pe... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: jouw zelf ontworpen telefoonhoesjes!

Is jouw telefoonhoesje toe aan een make-over? Pak dan nu je kans en ontwerp er zelf eentje. Want hoe tof is he... >

WIN: €150,- SHOPTEGOED VAN MEES online

MEES online Krijg jij ook geen genoeg van leuke kinderkledingmerken? Dan hebben wij een super leuk merk om to... >