Getest: Letter Locomotief van Vtech

Door: danielleke
danielleke
TESTMOEDER danielleke

Even voorstellen...

Ik werd gebeld dat ik was uitgekozen om een product te testen voor Mamaplaats, de Letter Locomotief, hoe leuk is dat?! Ik had de oproep gezien en dacht, dat is echt iets voor ons zoontje Merlijn, die heeft onlangs de treinen ontdekt en vind ze helemaal geweldig. Hij zou de perfecte proefpersoon hiervoor zijn.

9.8

voordelen

 • Helemaal te gek voor kids die dol zijn op treinen
 • Veel variatie in speelmogelijkheden
 • Genoeg uitdaging
 • Voor meerdere leeftijden geschikt

nadelen

 • Speelplezier aan één kant

Wat is de eerste indruk van jouw kindje?

We kregen de Letter Locomotief heel snel binnen. Ik heb gewacht met uitpakken tot mijn zoontje thuis was. Toen hij de doos zag, riep hij al meteen: 'WOW! Toet!' (Toet is een trein bij mijn zoon.) En, open! De doos moest meteen open. Mijn zoontje is twee jaar en 5 maanden. Er staat een duidelijke afbeelding op, een omschrijving van wat er allemaal bij hoort en op wat voor manieren er mee gespeeld kan worden.

We pakken de doos verder uit. De trein is nog niet in elkaar gezet. Dit is echter heel simpel, mijn man lukt het zonder de handleiding zelfs. (Tja, een man zou ook eens eerst een handleiding lezen) ;) Mijn zoontje helpt ijverig mee, des te eerder kan hij met zijn trein gaan spelen. Hij kan niet wachten.

Hij heeft de letterblokjes al ontdekt en laat deze aan zijn kleine zusje zien. Zij is nog wat klein voor de letterlocomotief, maar ze kan bijna zelfstandig zitten. Vanaf dan zou ze er al een beetje mee kunnen spelen als ze naast de locomotief kan zitten. Dus ook echt leuk voor de kleintjes. Daarnaast is de locomotief te gebruiken als een walker voor de kleintjes die net leren lopen. 

Wat vind je van de gebruiksvriendelijkheid?

De Letter Locomotief is goed voor de grove en de fijne motoriek. Er zit een walkietalkie bij die op twee plaatsen geplaatst kan worden: op het stuur of aan de zijkant. Ook zitten er cijfertoetsen op van 0 tm 9. Uit iedere knop komen geluidjes of muziekjes. 

Daarnaast zijn er 13 blokjes met de letters van het alfabet. Ook bevat de Letter Locomotief meer dan 260 liedjes, melodietjes, geluiden en zinnetjes. De kindjes leren dingen over cijfers, letterklanken, kleuren, dieren en muziek. Genoeg speelplezier dus, en educatief verantwoord.

Foto’s

Worden alle functies gebruikt?

De letterblokjes zijn te stapelen, en blijven dan aan elkaar zitten. Er staan plaatjes op en een letter. Als je deze in een vakje stopt dan wordt de letter uitgesproken. Zo kunnen de kindjes de letters leren. Mijn zoontje let er nog niet heel erg op die is wel al begonnen met praten, maar voor de kindjes die misschien net ietsje ouder zijn, is dat zeker leuk. Ze leren bijvoorbeeld de letter L uit te spreken. Je hoort dan echt de klank. Goed voor de kindjes die al best goed kunnen praten maar bepaalde letters niet kunnen uitspreken. Zo zegt mijn zoontje bijvoorbeeld 'hajjo' in plaats van hallo.

Als de trein dan helemaal in elkaar zit, kruipt mijn zoontje er meteen op, hij heeft meteen door hoe hij ermee moet rijden. Hij glundert helemaal. Hij rijdt met de trein door de kamer. Dat gaat goed, al denk ik dat iets stevigere wieltjes of van ander materiaal misschien net wat soepeler zou rijden op de lange termijn.

Alle knopjes worden ook uitgeprobeerd. En binnen no-time heeft hij door dat je de blokjes bovenin een gat kunt gooien en dan worden ze naar de aanhanger gelanceerd waar ze netjes in terechtkomen. Een leuke manier om ze hun blokjes op te laten ruimen als ze klaar zijn met spelen. 

Welke functionaliteit gebruikt jouw kindje het meest en waarom?

Mijn zoontje rijdt er vooral op. Hij vind het leuk om met de blokjes te spelen. Hij is het meest bezig met de blokjes in het vakje te plaatsen, zodat ze uitgesproken worden. Ook vind hij het erg interessant om ze bovenin te gooien zodat ze gelanceerd worden.

Blijft jouw kind getriggerd om met de Letter Locomotief te spelen?

Toen wij de Letter Locomotief in huis kregen, wilde hij er ´s ochtends gelijk mee spelen en was daar dan ook wel even zoet mee. Tot nu toe heeft hij er zelfs dagelijks mee gespeeld, dus de trein blijft tot nog toe nog erg interessant voor hem.

Foto’s

Zou je de Letter Locomotief aanraden aan andere ouders/kinderen?

Mijn conclusie is dat het een erg goede investering is waar de kindjes nog jaren mee kunnen spelen. Het is namelijk voor meerdere leeftijden geschikt. Het is echt te gek voor jongens die dol zijn op treinen. De kinderen hebben genoeg uitdaging en speelplezier voor jaren want het is voor meerdere leeftijden geschikt. Minpunten heb ik eigenlijk niet echt kunnen ontdekken. Het enige wat misschien jammer is, is dat alles aan één kant zit en de andere kant redelijk kaal is. Als daar ook nog leuke knoppen of iets dergelijks op gezeten hadden dan was het nog leuker. Maar zo is de Letter Locomotief ook al erg leuk! Mijn zoontje vindt hem super. De dagen nadat we de Letter Locomotief binnen kregen, ging hij er ´s ochtends gelijk mee spelen. De toet noemt hij hem. En het leuke is, nog even en zijn kleine zusje kan er ook mee gaan spelen. Ik vind de Letter Locomotief echt om aan te raden!

Scores

 • Uitstraling
  9.0
 • Gebruiksvriendelijkheid
  10.0
 • Functies
  10.0
 • Aan te raden
  10.0

Totale score

9.8
danielleke

danielleke

Hoi ik ben Danielle, 39 jaar en moeder van Merlijn en zwanger van een meisje die we eind juli verwachten. Woonachtig in Tilburg en parttime werkzaam als fotografe.

Top 3 Blogs

WAT NIEMAND ZEGT OVER BEVALLEN (deel 1)

De vrouwen die natuurlijk bevallen zijn,... >

Tranentrekker: prachtige vlog van Simon Keizer

Dit filmpje van Simon Keizer voor zijn d... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: XL Fotoboek!

WAUW, leg jouw mooiste momenten voor altijd vast Klik, klik, klik.. je herkent het vast wel, de hele dag ben ... >