Getest: Letter Locomotief van Vtech

Door: Bdursun
Bdursun
TESTMOEDER Bdursun

Even voorstellen...

Hoi! Ik ben Bedriye, mama van mijn prinsesje Lara. Ze is gek op speelgoed en racet dolgraag in de woonkamer. Speciaal daarvoor heb ik mijn grote meubels weggedaan, haha. Ik en mijn dochtertje Lara hebben de Letter Locomotief mogen testen van VTech. Ben je benieuwd naar mijn review? Lees dan vooral verder!

6.2

voordelen

 • Veel variatie in geluid en helder geluid
 • Speelonderdelen makkelijk te bedienen
 • Makkelijk in elkaar te zetten

nadelen

 • Voorkant schiet omhoog tijdens achteruit lopen
 • Speelplezier aan één kant
 • Te laag en te licht voor oudere peuters

Wat is de eerste indruk van jouw kindje?

Alles begint natuurlijk met het in elkaar zetten van de Letter Locomotief. Dit gaat vrij soepel en is ook voor de niet-klussers zo gepiept. Vanwege het feit dat alle onderdelen door middel van een kliksysteem zijn ontworpen, heb je de Letter Locomotief binnen 5 minuten gereed staan. De volgende stap is meestal het plaatsen van batterijen en het zoeken naar een aan- en uitknop. De batterijen zijn echter al inbegrepen en de pret kan direct beginnen.

Lara ging in beginsel direct af op de letterblokjes en bouwde al snel een torentje. Zodra de Letter Locomotief gereed stond, deed ze zelf het geluid aan (terwijl mama nog zoekende was naar de knopjes) en begon te spelen op de pianotoetsen. De felle lichten en het heldere geluid trok direct haar aandacht. Met vol enthousiasme liep ze gehaast naar de andere kant van de Letter Locomotief, maar alle speelonderdelen zijn enkel aan één zijde ontworpen. Ze leek een beetje teleurgesteld (en dat snapte ik heel goed). Ze liep terug en begon te spelen met de pianotoetsen. Echter wilde ze de eerste keer niet op de Letter Locomotief zitten, dat vond ze een beetje eng. Mama heeft haar dan ook niet geforceerd. In plaats daarvan genoot ze volop van de letterblokjes-glijbaan, de pianotoetsen en het muziekboekje. De volgende dag zette Lara het geluid aan en ging vooralsnog spontaan op de Letter Locomotief zitten. Ze is toen één keer heen en weer gegaan in de woonkamer (ca 5m). 

Foto’s

Wat vind je van de gebruiksvriendelijkheid?

Wat betreft de speelonderdelen vinden wij de Letter Locomotief zeer gebruiksvriendelijk. Lara bedient zelf het volume en aan/uitknop en drukt goed op de toetsen. De toetsen reageren snel en zorgen voor de vrolijke verlichting.

Wat betreft de zit- en loopmogelijkheid vinden wij de Letter Locomotief niet handig voor een peuter van 2,5 jaar. Toen Lara op de Letter Locomotief zat, plaatste zij logischerwijs haar handen op het groene stuur. Tijdens het vooruitkomen was er geen probleem, maar zodra Lara achteruit probeerde te lopen, kwam de voorkant van de Letter Locomotief telkens omhoog. Dat werkte helaas afschrikkend. Wellicht dat dit bij jongere kinderen niet het geval is of zal zijn, maar Lara’s vriendinnetje die onlangs bij ons kwam spelen maakte hetzelfde mee (ook 2,5 jaar jong).

Daarnaast is het mogelijk om het oranje klepje (waarop gezeten kan worden) helemaal open te klappen. Dit is volgens mij zo ontworpen zodat kinderen makkelijk de letterblokjes kunnen opruimen. Het feit dat dit klepje helemaal opengeklapt kan worden is niet handig. Lara had dit ook al snel in de gaten en klapte het oranje klepje helemaal open waarna zij probeerde te steppen. Dit is best grappig om te zien, maar is tevens zeer gevaarlijk. Ze is dan ook paar keer bijna gevallen. 

Worden alle functies gebruikt?

Lara is gek op de letterblokjes en de pianotoetsen. Daarnaast grijpt zij wel dagelijks naar het muziekboekje. Maar het liefst gooit zij de letterblokjes door de ingebouwde glijbaan of klikt zij de letters in op de Letter Locomotief.

Het klokje op de neus van de Letter Locomotief trekt haar helemaal niet. Sterker nog, dat was haar helemaal niet opgevallen totdat mama dat liet zien. Er is één onderdeel wat Lara nog steeds erg mysterieus vind, en dat is het losse telefoontje. Ook mama heeft geen idee waar dat voor dient. Je kunt het telefoontje in de Letter Locomotief doen, maar dat was het dan ook. 

Welke functionaliteit gebruikt jouw kindje het meest en waarom?

Lara speelt het liefst met de letterblokjes en de pianotoetsen. Wij denken dat dat te maken heeft met het feit dat Lara altijd al interesse heeft gehad in muziek (keyboards) en blokjes (builders). Vanwege het vertrouwde soort speelgoed neigt zij bij de Letter Locomotief ook naar deze twee onderdelen. Af en toe speelt zij ook met de cijfertoetsen en luistert zij naar de muziek die uit het muziekboekje komt.

Blijft jouw kind getriggerd om met de Letter Locomotief te spelen?

Lara blijft getriggerd om met de Letter Locomotief te spelen. De ene keer speelt zij uitgebreid met de blokjes, de andere keer is zij geïnteresseerd in de geluiden die uit de Letter Locomotief komen. Lara zet de Letter Locomotief in ieder geval standaard aan wanneer zij in de woonkamer is. Eens per 15 minuten loopt zij er naartoe en verricht zij minstens 2 handelingen aan de Letter Locomotief. Zij zit er echter niet op. 

Zou je de Letter Locomotief aanraden aan andere ouders/kinderen?

Ik zou de Letter Locomotief aanraden aan ouders waarvan de kinderen max. 2 jaar oud zijn. Dit heeft te maken met een aantal zaken. Ten eerste zijn wat oudere kinderen -gemiddeld- iets nieuwsgieriger. Zo een grote Letter Locomotief waarvan alleen één zijde speelonderdelen bevat, werkt teleurstellend voor de nieuwsgierige peuters. Ten tweede hebben de wat oudere peuters meer kracht tijdens het lopen. Deze Letter Locomotief is wat betreft hoogte en gewicht ons inziens niet geschikt voor een peuter van 2,5 jaar. De voorkant van de Letter Locomotief komt al gauw omhoog als Lara achteruit wilt lopen of vaart zet in het lopen. De loopmogelijkheid lijkt mij een essentiël onderdeel van dit product, als ouder koop je het waarschijnlijk ook daarvoor. Het is dan ook jammer als dat onderdeel niet geschikt is voor je kind.

Scores

 • Uitstraling
  7.0
 • Gebruiksvriendelijkheid
  6.0
 • Functies
  6.0
 • Aan te raden
  6.0

Totale score

6.2

Top 3 Blogs

WAT NIEMAND ZEGT OVER BEVALLEN (deel 1)

De vrouwen die natuurlijk bevallen zijn,... >

Tranentrekker: prachtige vlog van Simon Keizer

Dit filmpje van Simon Keizer voor zijn d... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: XL Fotoboek!

WAUW, leg jouw mooiste momenten voor altijd vast Klik, klik, klik.. je herkent het vast wel, de hele dag ben ... >