Op met Club Med naar Tunesie

Door: Jonnolot
Jonnolot
TESTMOEDER Jonnolot

Even voorstellen...

Wij zijn uitgekozen als testfamilie voor Club Med en mogen in de Meivakantie naar Tunesië. Ik kan het bijna niet geloven. Jonno gelooft er niets van. Hij snapt niet waarom reisorganisaties gratis vakanties zouden weggeven. De dagen daarna weet ik al waarom… Club Med is nog nooit zo intensief besproken in mijn familie en vriendenkring. Zodra de tickets binnen zijn, weten we het zeker. Wij gaan op vakantie naar Tunesië. Heerlijk na deze eeuwige winter, we verlangen naar zon, warmte en een weekje gezellig met elkaar, ontspanning dus. De vakantie is al snel dus snel beginnen met de voorbereidingen. Florine met haar Dora koffer

8.0

voordelen

 • Kindvriendelijk resort
 • Heel goed eten
 • Vriendelijke en behulpzame GO's
 • Schone kamers
 • Babyclub/animatie voor kinderen

nadelen

 • Lastig communiceren omdat alles in het Frans is
 • Vaak zijn alle bedjes bezet bij het zwembad

Introductie

Voorbereiden

PASPOORTEN: Alle paspoorten zijn nog geldig, maar oh jee, twee kids hebben een identiteitskaart. Mogen zij nu wel of niet hiermee reizen naar Tunesië? Het internet is niet echt duidelijk maar gelukkig Club Med wel. Ondanks dat Tunesië niet in Europa ligt, mag je er wel naar toe reizen met een identiteitskaart (mits in bezit van retourvlucht en hotelvoucher). Veiligheid We zijn nog nooit eerder in Tunesië geweest. Hoe zit het eigenlijk met de veiligheid daar en hoe rustig of onrustig is het er nu na de Afrikaanse lente? Ik reken erop dat het goed zit, maar check toch even de site van Buitenlandse zaken. Hmm, hier staat toch een aantal waarschuwingen, met name over de grote steden en de grensgebieden. Een telefoontje met Club Med stelt me gerust.

VACCINATIES: Wel of niet vaccineren, ik vond het een moeilijke keuze. Geadviseerd voor Tunesië worden Hepatitis A en DTP, maar moet dat ook echt als je op een keurig resort zit? Kans dat we de ‘rimboe’ in gaan is met kleine kinderen niet heel groot. Helaas mag Club Med hier geen advies in geven. En waar is toch het vaccinatiepaspoort van Jonno en mijzelf? We zijn al vaker gevaccineerd maar wanneer ook al weer en zijn deze nog geldig? Uiteindelijk, na een telefonisch consult met de specialiste op de huisartsenpraktijk 1 dag voor vertrek toch maar gekozen voor vaccinaties. Wij DTP, de kids een junior variant van Hepatitis A. Achteraf beschouwend weet ik nog steeds niet of het echt nodig was, maar het was wel lekker rustig. Kinderen raken toch meer aan dan je lief is, wassen hun handen minder goed en stoppen van alles in hun mond.

REISVERZEKERING: Onze lopende reisverzekering was gekoppeld aan een creditcard en gaf alleen dekking als je met die kaart de reis had betaald. Niet handig, dus ik moet op zoek naar een nieuwe. Bij de reisverzekeringen blijkt dat Tunesië, samen met andere Noord Afrikaanse landen, binnen de Europadekking valt.

PINNEN: Op het laatste moment nog een goede tip van mijn vader.Rennen naar het vliegtuig We verwachten niet veel cash geld nodig te hebben maar alle pinpassen staan tegenwoordig standaard op alleen pinnen in Europa. Toch maar even omgezet want voor de banken ligt Tunesië toch echt niet in Europa.

KOFFERS: Jonno kwam vrijdagavond met een verrassing voor de dames: ieder een eigen koffertje. Anne-Sophie en Rosalie een roze trekkoffer en voor Florine een Dora koffertje. De stemming zit er gelijk goed in. Nu nog pakken: zomerkleding, iets warms voor ’s avonds (heb gelezen dat dat nog wel nodig is), zwemspullen, zwembandjes, luiers, knuffels en vermaak voor de kinderen. En oh ja, misschien toch ook maar een boek voor onszelf. Uiteindelijk, toch weer later dan verwacht, zijn we er klaar voor, nog even slapen en dan op pad.

De test

Vakantiedag 1: het is zover, we gaan vandaag op vakantie. Het ochtendritueel verloopt redelijk en om half 8 zitten we in de auto. We vliegen vanaf Brussel en hebben een parkeerplaats geregeld net buiten het vliegveld. Onze dames zijn erg enthousiast (vooral de twee oudste), dus hebben we goed uitgelegd dat we eerst een stuk moeten rijden (helemaal naar België), dan de auto parkeren, daarna met een busje gaan om daarna pas in het vliegtuig te stappen. Deze aanpak werkt en ze blijven een groot deel van de reis vrolijk. Het rijden naar Brussel valt dus mee, ondanks het begin van de meivakantie doen we er maar iets langer dan 2 uur over. Vanaf de parkeerplaats worden we door een busje naar de vertrekhal gebracht. Het inchecken verloopt soepel en het vliegtuig vertrekt keurig op tijd.

VLIEGREIS: De vlucht naar Djerba is maar 3 uur.Beer wil ook uit het raamkijken Helaas voor ons voelde het als veel langer. Florine, onze jongste dochter van 2 jaar, was zo moe dat ze niet meer wist hoe ze moest slapen en alleen maar kon huilen. Behoorlijk ongemakkelijk dus. Bij aankomst op Djerba zijn de kinderen vooral heel gespannen of hun nieuwe koffertjes echt weer terug komen uit de ‘buik’ van het vliegtuig. Ze hadden ze met moeite afgegeven in Brussel. Gelukkig was alle bagage meegekomen. Bij Arrivals staat er een groot aantal mannen met bordjes. Een beetje achteraf vinden we onze man van Club Med. Hij checkt onze namen en verwijst ons naar Bus 42. Een grote bus staat klaar. Bij de bus aangekomen, geven we nog een keer onze naam en krijgen we twee labels en een envelop met kamersleutels. Het wordt ons niet duidelijk wat we met de labels moeten doen. Hopelijk blijkt dit ter plekke.

AANKOMKST: De busrit duurt ongeveer een half uur tot 45 minuten. Onderweg valt vooral het droge en dorre landschap op. Florine is nog steeds oververmoeid en in de bus dramatisch. Wij generen ons en weten eigenlijk zelf ook niet meer wat te doen. Bij aankomst in het clubdorp zien we de GO’s al klaar staan en volgt een warm welkom. We worden mee naar binnen geleid en krijgen een welkomstdrankje. De club manager heet ons welkom en na een korte uitleg worden we naar onze kamers begeleid door een GO. De koffers zullen later worden gebracht. We hebben een kamer deluxe in het Calypso Hotel. Hotelkamer-1Ons wordt verteld dat dit gedeelte een aantal jaar geleden is gerenoveerd. Het zijn twee kamers met een tussenliggende deur. Een kamer voor ons en een voor de kinderen. Het zijn heerlijk ruime kamers met een echt twee-persoonsbed, een bank, een kaptafel, een aparte wc en een badkamer met douche. De kinderkamer is identiek. Hier staat bovendien ook een babybedje klaar en een verschoonkussen, potje, babybadje en flessenwarmer. Wij hebben dat niet allemaal nodig, maar het is wel heel prettig dat je nergens om hoeft te vragen. Ook meer dan genoeg kastruimte en twee safes per kamer. Tenslotte nog een balkon met twee ligbedden en uitzicht op zee en zwembad. Tijdens de korte ontvangst was ons verteld dat er nog de mogelijkheid was om te lunchen in het restaurant La Douce. Er is een uur tijdsverschil, dus het is pas 3 uur in Tunesië. Wat we missen in de kamer is informatie over het park of in ieder geval een plattegrond van het park. Misschien krijgen we meer informatie bij de bijeenkomst vanavond om 19.00? Het wordt dus een zoektocht naar het restaurant. Een vriendelijk GO ziet ons zoeken en brengt ons naar de juiste plek. Fijn want ook de kinderen hebben wel behoefte aan een hapje. Na de verlate lunch terug naar de kamer (dit lukt goed dankzij de uitleg van onze hulpvaardige GO op de heenreis). Het is al laat, maar Anne-Sophie wil graag nog even zwemmen. Dus iedereen in badkleding en op naar het zwembad. Het water blijkt nog erg koud te zijn. Maar hoe zit dat eigenlijk met de badhanddoeken? Ik ga op onderzoek uit. Het blijkt dat de handdoeken verstrekker al dicht is, dus probeer ik het bij de receptie. Hier wordt voorgesteld om handdoeken van de kamer te pakken en die worden dan binnen een half uur vervangen door schone handdoeken. Een prima oplossing.

FRANS, FRANS EN NOG EENS FRANS: Na het korte zwemmen, snel aankleden want we moeten naar de informatie meeting. Ik ren vooruit met twee kinderen, maar ben toch iets te laat. Nog net zie ik een groep mensen een ruimte binnen lopen dus ik volg deze groep. Er volgt een lang verhaal, geheel in het Frans. Hotelkamer-2 met RosalieIk begrijp stukjes, maar verwacht dat er ook nog wel een Engelse uitleg zal volgen. Niet dus. Naast de mevrouw die uitleg geeft, staat een nog een beetje onervaren meisje. Uiteindelijk blijkt dat zij een Vlaamse is die die dag is begonnen als GO. Ze zat ook bij ons in het vliegtuig en had ons al opgemerkt (Dank je, Florine). Zij doet haar best om ons een beetje bij te praten maar geeft toe dat zij ook nog niet alles weet, en vraagt de andere GO om bepaalde dingen nog even in het Engels te verduidelijken. Dit blijkt geen probleem want deze GO is Duitse. Toch wel heel internationaal dus. Helaas is ons verzoek om een Engelse informatiefolder een lastige. Deze is niet standaard voorhanden. Morgenochtend kunnen we bij de andere receptie vragen of ze er een voor ons willen printen. Vooraf hadden we ons niet voldoende gerealiseerd hoe Frans alles is. Opeens valt het kwartje, ja natuurlijk Club Med is een Franse organisatie, ja natuurlijk in Tunesië spreken ze Frans. Ons Frans is helaas niet zo heel goed meer. Dus we stotteren en hakkelen en zijn blij als we even Engels kunnen praten. Na de informatie bijeenkomst eten we nog snel wat. De kinderen vallen tijden het eten bijna in slaap en wij ook zodra we weer terug in de hotelkamer zijn. Al met al was het toch een vermoeiende reis, die ook langer heeft geduurd dan verwacht. Van deur tot deur hebben we er bijna 8,5 uur over gedaan.

Na een heerlijke nacht, zijn we klaar voor onze eerste vakantiedag. We besluiten weer in restaurant La Douce te gaan eten omdat we toch naar de receptie aan die kant van het park moeten. Dit in verband met de behoefte aan meer informatie over hoe alles werkt op dit Club Med park.

ZOEKTOCHT NAAR INFORMATIE: Het ontbijt is uitgebreid en natuurlijk in buffetstijl. Er is vers (stok)brood, croissantjes, yoghurt, muesli, fruit, eieren, kaas, worst en nog veel meer. Wat prettig is bij restaurant La Douce is dat er altijd een fles water op tafel staat. Dit missen wij bij restaurant Calypso. Drie meisjes in de tuin van Calypso Zondag is eigenlijk in Club Med een beetje de rustdag. Op deze dag zijn de kinderclubs niet open en wordt er niet of nauwelijks wat georganiseerd. Maar deze zondag lijkt juist een beetje gespannen te zijn. Het gesprek van de dag gaat over de paar honderd gasten uit Parijs die vandaag allemaal aankomen. Iedereen is gespannen hiervoor. Gisteren bleek ook dat hiermee vandaag ook officieel het zomerseizoen begint met alle daarbij horende gevolgen. Vanaf vandaag verhuist de focus van ons Hotel Calypso naar het La Douce gedeelte, die wordt nu het centrum van de aandacht. Na het ontbijt gaan we direct naar de receptie op zoek naar de Engelstalige informatie. Gelukkig is onze Duitse GO hier aanwezig want de andere dame heeft geen idee. Helaas blijkt de informatie summier te zijn, slechts de openingstijden van de zwembaden, restaurants, bars en dergelijke maar geen inhoudelijke informatie. Eigenlijk de informatie die je standaard op de hotelkamer zou hebben verwacht.

CLUBS: Omdat we nog steeds behoefte hebben aan een beter begrip van de het Park besluiten we (nog steeds zonder plattegrond) om maar rond te gaan lopen. Dit tot verdriet van de kinderen die gewoon willen gaan zwemmen. Eerst maar naar de kinderclubs. Op zondag zijn de kinderclubs gesloten maar vanwege de verwachte drukte is er toch iemand aanwezig om de inschrijvingen te doen. Het is de bedoeling dat je de kinderen eerst inschrijft (ze willen informatie zoals naam, allergieën, noodnummers, etc.) voordat je ze de eerste keer brengt. We worden hartelijk ontvangen en men kan in goed Engels een en ander uitleggen over de werkwijze en de activiteiten. Hier blijkt zelfs een Nederlandse jongen te werken (ook zaterdag met ons gearriveerd). Dit is wel een prettig idee, want we vinden het verder wel allemaal heel erg Frans voor onze kinderen. Het Vlaamse meisje werkt op de babyclub. In dit park hebben ze verschillende kindergroepen, voor ons relevant zijn de 2-3 jarige groep, de 4-5 jarige groep en een 6-7 jarige groep. Helaas dus alle meisjes apart. Ivo blijkt te werken bij de 6-7 jarigen. De clubs hebben redelijk vaste programma’s. ’s Ochtends vaak sportief en ’s middags ontspannen, dansen, zwemmen of creatief. Je mag de kids de hele dag door brengen en ophalen, maar ze kunnen er terecht van ’s morgens vroeg tot na het eten. Elke dag om 16.30 is er een Family event waar iedereen bij welkom is. Binnen bij de kinderclubs is een kinderzwembad en een speeltuin. Dit is de enige speeltuin die ik heb kunnen ontdekken. Gebruik maken van de kinderclub is vanaf 4 jaar inbegrepen bij je vakantie. Voor kinderen van 0 tot 4 jaar (Baby en Petitclub) moet een supplement worden betaald. Dit stond keurig vermeld in de vouchers maar nergens waren prijzen hiervan te vinden. Zelfs op de website heb ik ze niet kunnen vinden. Uiteindelijk Club Med gebeld en uitgevonden dat het ongeveer 25 euro is voor een halve dag en ongeveer 50 euro voor een hele dag. Het bedrag voor de hele week was geloof ik ongeveer 270 euro. Ik vond dat best veel geld en besloot, ondanks de waarschuwing dat het misschien vol kon zijn, de situatie aan te zien. Maar inderdaad de Baby en Petitclub zijn deze week vol. Vriendelijk leggen ze ons uit dat we het nog per dag kunnen proberen door in de ochtend te bellen of er misschien plek is. Florine slapend bij La Douce zwembadTerug in de hotelkamer gaat Florine slapen. Jonno blijft bij haar (hij moet toch nog werken) en ik ga met de andere dames naar het zwembad. Maar oh wat is dat water koud, daar ga ik echt niet in. Zelfs Rosalie vindt het te koud. Anne-Sophie is wel enthousiast maar vindt het niet leuk dat wij niet willen. Begrijpelijk. Als we later even op een stoel zitten komt de badmeester de dames even vermaken. Hij is heel lief en grappig, maar begrijpen doen ze elkaar niet.

HANDDOEKEN AVONTUUR: Voordat ik met de dames kon gaan zwemmen, beleefden we nog een heel handdoeken avontuur. Ondertussen hadden we begrepen dat je een speciale Club Med kaart kan krijgen bij de receptie en dat je hiermee alles op het park kan betalen, zoals souvenirs, excursies, lessen etc. Met deze Club Med kaart kun je ook speciale handdoekenkaarten krijgen, in plaats van steeds borg te moeten betalen. Dus Jonno ging naar de receptie beneden bij Calypso (ondanks dat de andere nu de hoofdreceptie is geworden is deze wel 24/24 open). Hij heeft de Club Med kaart genomen en gevraagd naar de handdoeken kaart. Van de receptie kreeg hij twee handdoeken kaarten mee. Daarna op zoek naar handdoeken. De handdoeken afgifte in Calypso was dicht, dus weer terug naar de receptie. Hier blijkt dat de handdoeken afgifte ook vanaf vandaag is verhuisd naar La Douce. Normaal gesproken hebben ze ze ook bij de receptie maar nu even niet. Je moet dus handdoeken halen bij La Douce. Toen Jonno iets mompelde over kleine kinderen, ongedurig en ver lopen, zeiden ze dat er misschien ook handdoeken waren bij de Spa. Dit gebouw zit halverwege tussen de twee hoofdgebouwen. Dus ik ging met twee meisjes (warm maar vooral ongeduldig om nu eindelijk te gaan zwemmen) naar de Spa. Maar ook daar waren geen handdoeken. Dus toch maar weer naar de receptie van La Douce gelopen en helemaal blij herkende ik het hokje waar ik moest zijn. Ik twijfelde nog hoeveel handdoeken ik zou nemen, maar ik kreeg er precies 1. Jonno had mij een kaart gegeven en de andere zelf gehouden. Het bleek 1 handdoek per kaart te zijn. Had iemand dat even kunnen vertellen! Ik begreep dat ik meer kaarten bij de receptie kon halen. Ondertussen behoorlijk geïrriteerd deed ik mijn verhaal. De GO achter de balie kon gelukkig een beetje Engels, begreep mijn probleem en regelde gelijk meerdere kaarten. Fijn. Toen werd ik nog even bang dat dit dan betekende dat we de handdoeken ook weer op dezelfde plek moesten inleveren, maar de kaarten zijn niet persoonlijk, dus bij inleveren krijg je gewoon weer nieuwe kaarten. Op zich een prima systeem als je maar weet hoe het werkt. Terwijl Florine sliep had Jonno internet nodig om te kunnen werken. Bij navraag blijkt dat de bar van Calypso de enige plek is met internet/wifi. Dit is weliswaar gratis internet maar de connectie is niet heel goed.

DROMMEDARIS: Na Florine’s slaapje gelijk maar iets toeristisch gedaan. Tijdens het langs het strand lopen wordt je aangesproken door lokale mannen die excursies willen verkopen. Maar er loopt ook een dromedaris rond. Dat vinden de dames wel heel leuk. Anne-Sophie en Rosalie mogen samen en papa loopt mee om foto’s te maken. De wandeling is eigenlijk maar een kort stukje over het strand (20 minuten?) maar de kinderen vinden het prachtig.Drommedaris rit-2 ‘s Avonds hebben we weer gegeten in La Douce. Het was gala-avond, maar daar kwam ik pas de volgende dag achter. Het viel me wel op dat alle GO’s er erg netjes uitzagen en enkele andere gasten ook. In mijn zoektochten naar informatie en handdoeken heb ik bij de recepties wel de weersvoorspellingen gezien. Helaas vallen die een beetje tegen: regen en dalende temperaturen. Hopelijk gaat het mee vallen. Van tevoren had ik gelezen over de wind en die is inderdaad behoorlijk. Dit maakt het vooral ’s avonds nog best fris. We begrijpen dat dit de overgangsperiode is van winter naar voorjaar en dat deze doorgaans een week of twee duurt. Daarna is het gewoon warm.

Vakantiedag 3

Vandaag ontbijten we in het Calypso restaurant. Dit vinden wij leuker. Het is kleinschaliger, maar qua eten uitgebreid genoeg en je kunt ook lekker buiten zitten. Vanaf vandaag is het Calypso restaurant ook voor de lunch (maar dan pas vanaf 14.00) en voor het diner open (ook later dan la Douce, vanaf 20.00). Voor het diner moet je reserveren en is er een fixed menu. We willen graag ook een keer in het Calypso restaurant dineren maar twijfelen nog of dat kan met onze dames.

PAARDRIJSHOW: Na het ontbijt is het tijd voor een betere kop koffie bij de bar. Dit wordt onze dagelijkse routine. Even de mail checken en de kids vermaken zich wel door buiten op het terras rond te rennen. Vandaag eindelijk de dagprogramma’s gevonden en bekeken. Gelukkig hangt het voor de hele week vooruit, maar des te meer vraag ik me af waarom ik dit programma niet gewoon op de hotelkamer op papier, of via de tv beschikbaar heb. Ik zie best wel leuke dingen, maar heb moeite om het allemaal te onthouden. Bovendien wordt niet altijd duidelijk vermeld waar een activiteit plaatsvindt. In ieder geval zie ik dat er vandaag een paardrijshow is. En later ’s middags de family events van de kinderclub. Dat lijken me de belangrijke dingen voor vandaag.Anne-Sophie op paard na show Maar waar is de show? Er staat op het strand en ik neem aan bij La Douce, dus we lopen die kant op. Bij La Douce is vandaag ook een lokale markt rondom het zwembad (het thema van de dag is Tunesie). Gelukig zien we andere mensen staan op het strand, maar uiteindelijk blijkt de show juist bij ons hotel te zijn. We nemen plaats op een strandstoel en laten ons verrassen. Er worden wat knappe staaltjes paardrijkunst vertoond, de kinderen (en hun ouders) zijn onder de indruk. Na afloop van de show mocht er ook nog op de paarden worden gezeten en soms ook gereden.

WEER DIE HANDDOEKEN..: Terug naar de kamer, Florine moet slapen, papa werken en wij gaan zwemmen. Ik heb alleen geen zin in het koude water (tenslotte is het vandaag ook minder warm) dus ik probeer Anne-Sophie en Rosalie te verleiden om naar het strand te gaan. Na de paardenshow waren we al met de voetjes in het water geweest en dit was een groot succes. Ik koop ze om met een emmertje en schepjes en het werkt. Maar eerst nog handdoeken… Bij onze receptie zouden ook handdoeken zijn, dus ik sta klaar met drie handdoekkaartjes. Maar we hebben pech, ze zijn net op. Er is al gebeld dus over ongeveer 5/10 minuten zullen ze komen. Helaas werd dat bijna een half uur. Ondertussen was de zon weg en was de wind behoorlijk sterk geworden. We hebben het nog even geprobeerd op het strand, maar daarna gingen we toch maar naar het binnenbad. In de Spa is een binnenbad en we hadden van Ivo gehoord dat ook de kinderclubs hier gingen zwemmen omdat het water nog zo koud was.

ZWEMBAD: Het spa bad was iets aangenamer qua temperatuur. Ook hier is weer een badmeester die de boel in de gaten houdt. Bovendien zijn hier ook extra bandjes, zwemgordels en slurfen. Leuk om mee te spelen voor de kinderen. Overigens waren we ook niet de enige gasten die het binnenbad in waren gevlucht. Voor onze kinderen is de verdeling van de zwembaden wel een nadeel. Er zijn in dit Club dorp twee zwembaden. Die van La Douce is het grootst. Beide hebben een ‘ondiep’ gedeelte (1m ongeveer) maar geen peuter/kleutergedeelte. Bij de kinderclubs is wel een peuter/kleuterbad (compleet met glijbaantjes en ander speeltuig), maar dus weer geen diep bad. Voor ons als gezin is dit lastig. Anne-Sophie zit op zwemles. Zij wil graag oefenen en springen. Rosalie hangt graag in bandjes, maar kan nog niet zwemmen en Florine houdt juist niet van ‘diepe’ baden. Rosalie en Florine zouden het dus heel leuk vinden bij het kinderclub bad, maar Anne-Sophie juist niet.Peuterbad bij Kinderclub -2 Jammer dus dat deze zo ver uit elkaar liggen.

FAMILY EVENT: Hierna naar het family event. Ik wist niet meer wat het was, maar alleen dat het begon om 16.30 en ik nam aan op de kinderclub. Dus rennen naar de kinderclub. Hier was het helemaal stil. Toen maar weer richting La Douce en bij het strand bleken toen de attracties te zijn. Alles in het teken van Tunesië, dus kleurplaten met kamelen, de dromedaris om ritjes op te maken, een paard, je kon je naam in het arabisch laten schrijven en je hand in gips laten afdrukken. Leuke activiteiten maar met de zeewind was het erg fris. Bovendien was de voertaal Frans en werden Anne-Sophie en Rosalie hier heel verlegen van. Helaas had onze aanwezigheid dus niet het voor mij beoogde effect van super enthousiaste kids die dan ook graag naar de club willen. Voor het avondeten even warme kleding aan, want vandaag is het echt fris. En daarna weer naar restaurant La Douce. Tijdens het eten kwam onze Vlaamse GO gezellig bij ons aan tafel zitten. Dit gebeurt veel, het is een opdracht aan het personeel en levert soms leuke gesprekken op. Wij zijn echter erg druk met onze kinderen. We eten hier relatief laat dus de kinderen zijn al een beetje moe. Het doel is om zo snel mogelijk wat te halen van het buffet voor de kinderen en ze daarbij te helpen. Daarna halen we nog snel iets voor onszelf en gaan dan weer terug richting het hotel.

Vakantiedag 4

Vandaag is het Koninginnedag in Nederland. Bij het inpakken van onze spullen had ik voor de zekerheid toch ook maar wat oranje kleding ingepakt. Aan het ontbijt blijken we gelukkig niet de enigen. Toch grappig dat Nederlanders ook op vakantie een dergelijk feestje willen vieren. Ook Club Med heeft aan de Nederlanders gedacht want de dresscode voor vandaag is Orange and White. Tijdens het ontbijt ontmoeten we oude bekenden uit onze studietijd, wat toevallig. Dit blijken ervaren Club Med gangers te zijn, dus kunnen we mooi een beetje vergelijken hoe Djerba La Douce zich verhoudt ten opzichte van andere parken. Zij zijn die ochtend gearriveerd met een Transavia vlucht rechtstreeks vanaf Schiphol maar wel met ongunstige reistijden.

KONINGINNEDAG BIJ CLUB MED: Naast de Oranje dresscode heeft Club Med echt aan de Nederlanders gedacht.Dansen op podium La Douce zwembad Dat is toch wel heel erg leuk. Op het programma staan twee Nederlandse activiteiten. Eerst kunnen we om 10.00 uur naar een live verslag uit Nederland kijken en vanavond wordt er een speciale borrel voor de Nederlanders georganiseerd. De live uitzending gaat echter volledig de mist in. Wederom is de informatievoorziening hierover bijzonder onduidelijk. Op het programma stond niet waar dit zou gaan plaatsvinden, maar maandagavond hadden we dit gecheckt: in een ruimte van hotel Calypso. Prima, dat is lekker dichtbij. Echter om 10 uur bleek dat het verschoven was naar 11 uur en in de Nachtclub van La Douce. Dus gaan we met enthousiaste kinderen tegen 11 uur op weg naar La Douce. Hier was niets te vinden behalve nog een aantal zoekende Nederlanders. We horen van anderen dat het weer verschoven is, nu naar 14.00. Na de lunch proberen we het nog eens. Weer is er niets te vinden en bij de receptie van La Douce weten ze in eerste instantie ook van niets. Uiteindelijk wordt het om 3 uur in de Theaterzaal van La Douce. Hier hebben we heel even gekeken naar de gasten die de Nieuwe Kerk verlieten. Jammer. Het idee was zo attent maar door het constante verschuif is het helemaal misgelopen.

ORANJE FEESTJE: Omdat we toch aan het wachten zijn op de tv beelden uit Holland besluiten we deze dag eens aan de La Douce kant te blijven en hier te gaan zwemmen. Het zwembad is hier meer levendig, er is constant muziek en wordt entertainment aangeboden, zoals zwemwedstrijden, touwtrekken en waterpolo.Nederlandse borrel Om 19.00 is er een speciale borrel georganiseerd voor alle aanwezige Nederlanders. De uitnodiging hiervoor had bij onze kamersleutels moeten zitten. Toen echter bleek dat dit bij ons was misgegaan, werd dit keurig rechtgezet door alsnog een uitnodiging op onze kamers neer te leggen. De borrel is heel leuk opgezet in een voor ons afgeschermde ruimte in de bar van La Douce. Er zijn verschillende Oranje drankjes en allemaal lekkere hapjes (waar mogelijk ook in het oranje). De Clubmanager is er natuurlijk en onze Nederlandse en Vlaamse GO’s. Na de borrel gaan we met een grote groep gezamenlijk eten in restaurant La Douce.

Vakantiedag 5

Vandaag is het alweer de vijfde dag van onze korte vakantie. En hoe het komt weet ik niet, maar we beginnen nu pas een beetje te ontspannen. Misschien komt het door het mooiere weer of doordat we eindelijk onze draai hebben gevonden in het Club Med systeem. Wel gelijk ook reden voor stress, want de vakantie duurt effectief nog maar 3 dagen (zaterdagochtend vroeg zitten we alweer in het vliegtuig). Zwembad Calypso Na het ontbijt in restaurant Calypso gaan we gelijk op zoek naar ligstoelen bij het zwembad. Maar helaas, we zijn al te laat. Alle goede stoelen zijn al bezet of gereserveerd met handdoeken. We vinden nog twee stoelen aan de buitenkant van het zwembad gebied. Niet zo’n handige plek met kleine kinderen die aan de rand van het zwembad willen lopen en spelen. Gelukkig let de badmeester ook heel goed op.

NIET NAAR DE KINDERCLUB: Vrijwel elke dag hebben we Anne-Sophie en Rosalie gevraagd of ze naar de Kinderclub willen. Het antwoord is duidelijk: Nee. Ook de leuke activiteiten halen ze niet over de streep. Zwemmen met papa en mama is blijkbaar al de mooiste vakantie die je kunt hebben. Jammer voor ons, het idee van even een paar uurtjes samen had ons zeker aangesproken. Ook in gesprekken met andere Nederlanders valt het me op dat niemand zijn kinderen naar de club stuurt. Iedereen noemt de taal als barrière. Bovendien hebben veel Nederlanders blijkbaar ook het gevoel dat de kinderen al vaak genoeg naar de opvang gaan en dat vakantie ook is om samen te zijn. Je ziet dat de Nederlandse kinderen naar elkaar toe trekken en samen leuke dingen doen. Ook Anne-Sophie heeft een vriendinnetje gevonden. Na de lunch besluiten we dat we nu ook graag een keer bij Calypso willen dineren. We hebben begrepen dat we hier voor moeten reserveren. Samen met het menu van die avond liggen de reserveringslijsten bij de receptie van Calypso en tijdens ontbijt en lunch in het restaurant. Na onze late lunch willen we gaan reserveren, maar we zijn te laat. Opeens blijkt dat het na 14.30 niet meer mogelijk is om te reserveren voor die avond. Toch irritant, weer iets wat ze ons zijn ‘vergeten’ te vertellen. We reserveren maar gelijk voor morgen.

BEWEGING: Om toch nog een beetje in beweging te blijven, besluit ik aan het eind van de middag mee te doen aan een les Pilates. Met uitzicht op zee geniet ik van een momentje voor mezelf. Het is een introductieles, maar omdat alles in het Frans is, ben ik blij dat ik de bewegingen al ken. De lerares is deskundig en loopt ook langs met extra instructies. Openlucht sporten-2

GEZELLIGHEID: Die avond eten we dus weer in La Douce. Ook in het eten van buffetten met drie kleine kinderen word je steeds handiger. Dit is natuurlijk ook een van de grote voordelen van Club Med. Je hebt vrijwel nooit het gevoel dat de kinderen een probleem zijn. Ze lopen niet in de weg en de GO’s doen altijd hun best om de kinderen te vermaken of te helpen. Na het eten ontdekken we dat er gezelligheid is bij het zwembad. Er is muziek en mensen drinken nog een drankje. Tot nu toe gingen we direct naar het eten naar huis, maar vanavond is er nog energie. Sterker nog, de dames vliegen het podium op om samen met andere kinderen lekker te gaan dansen. Er heerst een leuke sfeer. De afstanden in Djerba La Douce zijn voor kleine kinderen best groot. Wij hadden bewust geen buggy meegenomen, want die gebruiken we thuis ook bijna nooit meer (Florine loopt goed en graag). Maar achteraf was het toch wel handig geweest, ook voor de grotere kinderen. Vooral ’s avonds na het eten was de afstand lastig en menig avond liepen Jonno en ik met een kind op onze arm. Ik hoorde dat je normaal gesproken ook buggy’s kan lenen van de Babyclub maar die waren deze week allemaal al uitgeleend.

Vakantiedag 6

Ook vandaag zijn we weer te laat bij het zwembad. Alle goede stoelen zijn bezet of gereserveerd. Wij zijn ’s ochtends zeker niet de vroegste, maar het lijkt alsof mensen hun wekker zetten om een handdoek op een rijtje stoelen te kunnen leggen. Er zijn alleen nog stoelen beschikbaar ver weg zonder enig zicht op het zwembad. Voor ons geen goede optie.

LEKKER ZWEMMEN: Na een tijdje besluit ik om met Rosalie en Florine naar het peuterbadje in de Kinderclub te gaan. Dit is een enorm succes voor deze meiden. Eindelijk gaat Florine ook Loungen bij Bar Calypsohet water in en vermaken de dames zich met elkaar. Helaas is er voor volwassenen geen echte mogelijkheid om te zitten (er zijn wat muurtjes en verder kinderstoelen), maar ik kan nu wel even lezen in mijn boek. Het is rustig bij dit zwembad, de kinderen van de club zijn aan het sporten en verder zijn er maar een paar andere kinderen (en ouders). Rosalie speelt ook nog in de zandbak/speeltuin naast het zwembad. Anne-Sophie en Jonno komen ons halen bij de kinderclub en samen gaan we lunchen. Hierna is de zon weer vertrokken. We lopen wat door de tuinen en de dames plukken wat bloemetjes (onkruid) voor mama.

T-SHIRTS: Gisterenavond was de dresscode ’45 and Jeans’. Het duurde even voordat ik deze begreep, hoewel het wel de meest gevolgde dresscode was. 45 is een kledinglijn van Club Med. Alweer bijna 20 jaar geleden bestond Club Med 45 jaar en ter ere hiervan hadden ze een kledinglijn ontworpen. Deze was zo’n succes dat ze hem in stand hebben gehouden. Je ziet dus veel gasten lopen met 45 kleding, met name T-shirts. Op de achterkant staat vaak de naam van het park waar je het shirt hebt gekocht. Besmet met het virus konden we het vandaag niet laten om voor de kinderen ook een shirtje te kopen.

DINER IN CALYPSO: Terras restaurant Calypso. Vlakbij de bar van Calypso worden elk dag aan het eind van de middag een soort van gefrituurde donuts uitgedeeld bij een kraampje. Ze worden ter plekke gefrituurd en daarna door suiker heen gehaald. Een heerlijke geur dus voor de hongerige kinderbuik en eerlijk is eerlijk, ze zijn ook lekker. Het diner in Calypso is iets formeler. Bij aankomst word je naar de voor jou gereserveerde tafel gebracht en wordt er gevraagd wat je wilt drinken. Daarna kun je naar de buffetten gaan om eten te halen. Het is dus toch ook een buffetrestaurant alleen met dat verschil dat het een beperkter (misschien iets culinairder) menu is. In deze periode wordt het diner in Calypso alleen binnen geserveerd. Onze kinderen gedragen zich goed, totdat Florine echt te moe wordt. We besluiten dus maar zonder toetje snel naar onze kamer te gaan en genieten heel bewust van het feit dat we nu maar zo’n kort stukje hoeven te lopen. Zaterdagochtend staan we gepland om al om 7 uur te gaan vliegen. Benieuwd naar de vertrektijd uit het hotel, kijken we nog even naar de vertreklijsten. Maar hé, onze vlucht staat er helemaal niet tussen. Er staat wel een latere vlucht (17.20) maar die heeft ook een ander vluchtnummer. Toch staan onze namen bij deze vlucht. Vreemd. We vragen het even na bij de receptie en daar geeft men aan dat het klopt, maar dat ze er niet meer van weten. Voor meer informatie moeten we morgenochtend maar even naar de receptie van La Douce. We vinden het wel heel vreemd dat een dergelijke melding niet direct aan ons wordt verteld (middels een briefje op de hotelkamer) maar dat we dit zelf moeten achterhalen via de vertrekschema’s.

Vakantie bijna weer voorbij

Een slechte nacht, Florine werd om 4 uur wakker en daarna hebben we allebei niet meer goed geslapen. Onafhankelijk van elkaar lagen we een beetje te piekeren van de verplaatsing van onze vlucht. De vroege vlucht had een hoop nadelen (met name middenin de nacht vertrekken uit het hotel) maar dan waren we wel op een normale tijd thuis. Met de verlate vlucht konden we lekker nog wat langer van de vakantie genieten, maar zouden we op zijn vroegst om middernacht thuis zijn. Niet ideaal voor de kinderen. Bovendien is het morgen (zaterdag) mijn 40ste verjaardag en het idee om dan thuis te zijn sprak me wel aan. Jonno bleek later nog veel meer stress te hebben. Hij had een verrassingsfeestje voor mij geregeld op zaterdagmiddag. Door de verandering van vlucht moest dit allemaal op afstand gecanceld worden.

GEWIJZIGDE TERUGVLUCHT: Na het ontbijt gaat Jonno snel naar de receptie van La Douce. Blijkbaar doet TunisAir dit regelmatig (aldus Club Med). Ze hebben de ochtendvlucht gecanceld. We hebben dus geen keuze, tenzij we voor 750 euro extra via Tunis naar Luik willen vliegen. Dat is dus niet de oplossing. Jonno is er erg druk mee en ik denk dat hij zich zorgen maakt om de kinderen. Van andere Nederlanders krijgen we de tip om in ieder geval te vragen om een late checkout. De kamers moeten om 12 uur verlaten worden en we vertrekken pas om 14.45 met de bus. Helaas krijgen we geen late checkout. Onze kamers zijn direct weer nodig. Tuin van Calypso-2 Terwijl Jonno druk is met het uitzoeken van de terugvlucht hang ik eerst met de meisjes wat rond bij het Calypso zwembad en de bar. Later gaan we weer naar het peuterbad. Voor Anne-Sophie is hier niet veel aan, ook al vermaakt ze zich nu prima en vindt ze het wel gezellig dat haar zusjes nu ook eens in het water zijn. Na de lunch wil Jonno met Anne-Sophie gaan kanovaren en kunnen Rosalie en Florine lekker spelen op het strand. Het klinkt als een plan, helaas zijn de weergoden ons niet gunstig gezind. Voor het eerst moeten we zelfs even vluchten voor de regen. Later gaan ze wel samen tafeltennissen.

ETEN BIJ LA DOUCE: Gezien de slechte nacht van Florine, lijkt het ons verstandiger om vandaag wat vroeger te eten, dus weer naar La Douce. In de babyclub is overigens ook een Kinderrestaurant. Hier kunnen alleen de kinderen (weliswaar onder begeleiding van ouders) al vroeger eten. Dit is voor ons echter nooit een optie geweest, te vroeg en ik vind het minder gezellig om niet als gezin te eten.

GEZELLIGE LAATSE AVOND: Bij restaurant La Douce- Na het eten zoeken we nog even de gezelligheid op bij het zwembad van La Douce. In de theaterzaal is een dansvoorstelling bezig, uitgevoerd door de kinderen van de kinderclub. Anne-Sophie kijkt er met veel plezier naar. Ondertussen bekijk ik in de fotohoek de foto’s die van ons zijn gemaakt. Elke dag (en bij alle activiteiten) lopen er fotografen rond op het park. Zij maken foto’s die je later tegen betaling kan bestellen. Ondanks de hoge kosten, kies ik toch een paar foto’s uit. Ondertussen staat Rosalie alweer buiten te dansen. Vanavond is er live muziek en zij geniet ervan. Bij terugkomst in Calypso checkt Jonno nog even of we echt geen late checkout kunnen krijgen, maar er valt niets te regelen. Dit ondanks dat Florine eigenlijk nog even zou moeten slapen. Ze bieden aan dat zij even in de Babyclub mag slapen.

Deze dag word ik gewekt door prachtig gezang en stralende kindergezichtjes. Het is mijn 40ste verjaardag. Van Anne-Sophie krijg ik een mooie tekening en verder heel veel kusjes en knuffels. Een heerlijk begin van onze laatste vakantiedag. De koffers hebben we gisterenavond al ingepakt dus vandaag gaan we nog even lekker genieten.

Laaste dag

LAATSTE DAG: Terwijl ik nog een keer door het park loop om de laatste foto’s en filmpjes te maken, zit Jonno met de kinderen bij het zwembad van Calypso. Daarna nog even naar de hotelkamer. We stoppen de reiskleding nog even in de handbagage en leveren onze handbagage af bij de receptie. Strand-3 We gaan nog even naar het strand en besluiten pas te gaan lunchen net voor vertrek. Op het strand is het vrij druk, het is vandaag een heerlijke zonnige dag. Al vrij snel valt Florine in slaap op een strandbedje, ik lees nog wat in mijn boek en Anne-Sophie, Rosalie en papa spelen in het zand. Het is toch wel heel jammer om weer naar huis te gaan. Na een snelle lunch, kleden we ons om in de toiletten. Nu op een drafje naar de andere receptie want daar vertrekt de bus. De GO’s en de clubmanager staan klaar om ons uit te zwaaien. Onze koffers die bij onze hotelkamer zijn opgehaald, staan klaar naast de bus. Ze worden pas ingeladen als jij er bent, zodat je zeker bent dat alles mee is. Dat is goed doordacht en prettig.

TERUGREIS: Djerba airport is rustig. Het is een simpel vliegveld en alles verloopt soepel. We drinken nog wat en daarna is het tijd om aan boord te gaan. Ook in Brussel verloopt alles goed. We moeten heel even op ons parkeerbusje wachten, maar die brengt ons dan wel keurig bij onze auto. Koffers erin en naar huis. De kinderen zijn ondertussen wel moe en slapen het grootste deel van de autoreis. Uiteindelijk zijn we inderdaad rond middernacht thuis. Gauw naar bed want morgen komen mijn ouders op verjaardagsbezoek I(en nog veel meer mensen blijkt later). Zo kunnen we gelijk de volgende dag al onze vakantiebelevenissen delen met onze vrienden. Iedereen is natuurlijk erg benieuwd hoe we het hadden gehad.

Eindoordeel

Allereerst hebben we een heerlijke tijd gehad. We hebben genoten van de zon, elkaars gezelschap en het vakantievieren. Helaas was onze jongste dochter op sommige momenten een klein monstertje zodat zij wel wat stress heeft veroorzaakt. Maar ja, ze is 2 en ze heeft een mening. • De Club Med beleving is goed geweest. Het is een heerlijk verzorgde vakantie, met veel en behoorlijk eten, kindvriendelijk, prettig publiek en veel faciliteiten. Helaas hebben wij eigenlijk maar weinig gebruik gemaakt van die faciliteiten. Dit lag gedeeltelijk aan ons maar ook aan het feit dat onze kinderen niet naar de clubs wilden. Hierdoor was er weinig mogelijkheid. • Stiekem vragen wij ons af of we misschien een beetje pech hebben gehad met deze specifieke Club Med. Zoals eerder beschreven was het wel heel erg Frans, qua taal natuurlijk maar ook qua organisatie. Met name het gebrek aan duidelijke informatie heeft mij af en toe gefrustreerd. Dit werd weliswaar goed gemaakt door de vriendelijke GO’s die altijd beschikbaar zijn, maar toch.

De taalbarrière was vooral een issue voor onze kinderen. Ik vraag me af of er Club Med parken zijn waar het publiek meer internationaal is. Van mij hoeft het zeker niet allemaal Nederlands te zijn, maar het is prettiger als alle kinderen met handen en voeten moeten praten. In tegenstelling tot veel fransen zal ik nooit geneigd zijn om mijn kinderen hele dagen naar de Kinderclub te sturen maar ik kan me goed voorstellen dat ze het er een paar uur heel leuk kunnen hebben en dat het dan voor ons ook heel prettig kan zijn. • Misschien waren mijn verwachtingen te hoog, maar Club Med Djerba la Douce zou ik niet snel aanraden aan Nederlanders. Dit park voldeed niet helemaal aan mijn verwachtingen en ik heb het gevoel dat er betere parken zijn (ook een beetje gebaseerd op gehoorde ervaringen van andere Nederlanders). Het concept van Club Med echter spreekt mij nog steeds aan. Ik ben benieuwd hoe het op andere parken is en blijf het gevoel houden dat dit de ideale vakantie zou kunnen zijn. Hopelijk kunnen we dat nog eens realiseren, want het zijn wel dure vakanties. En voor die tijd moeten we misschien Franse les voor de kinderen overwegen ;-)

Scores

 • Kindvriendelijkheid
  8.0
 • Veiligheid
  8.0
 • Uiterlijk
  8.0
 • Prijs-kwaliteitverhouding
  8.0
 • Uitstraling
  8.0

Totale score

8.0

Top 3 Blogs

WAT NIEMAND ZEGT OVER BEVALLEN (deel 1)

De vrouwen die natuurlijk bevallen zijn,... >

Tranentrekker: prachtige vlog van Simon Keizer

Dit filmpje van Simon Keizer voor zijn d... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: XL Fotoboek!

WAUW, leg jouw mooiste momenten voor altijd vast Klik, klik, klik.. je herkent het vast wel, de hele dag ben ... >