Snap
  • Vakantie dagje weg
  • kinderen
  • vakantie
  • uitje
  • vakantietips
  • weg
  • dagje
  • museum
  • met

5 x Leukste musea voor kinderen in Gelderland

Op zoek naar een leuk museum in Gelderland? Bijvoorbeeld voor een dagje uit of omdat je een weekendje weg gaat met de kinderen? Dit zijn mijn vijf favoriete musea in Gelderland voor kinderen.

Afrikamuseum - Berg en Dal

Het Afrikamuseum in Berg en Dal is hartstikke leuk om te bezoeken met het hele gezin. Buiten lijkt het op een openluchtmuseum vol met Afrikaanse dorpjes. Ook een leuke speeltuin ontbreekt niet. Met regelmaat zijn er workshops. Het museum heeft daarnaast een groot binnendeel met een vast tentoonstelling met Afrikaanse maskers, kunst en muziekinstrumenten.

Museum Slot Loevestein – Poederoijen

Slot Loevestein is één van de mooiste kasteeltjes van Nederland, maar ook een heel kindvriendelijk en interactief museum. Kinderen krijgen een sleutel mee en daarmee kunnen ze allerlei opdrachten en filmpjes starten. Daarnaast is er ook een fijn restaurant en kan je in de omgeving erg mooi wandelen.

Nederlands Openluchtmuseum – Arnhem

Het Nederlands Openluchtmuseum is één van de bekendste musea in Gelderland. Waarschijnlijk ben je er zelf als kind wel eens geweest en zelfs opa’s en oma’s kwamen hier al. Sommige dingen van vroeger zijn er nog steeds, het doolhof en de poffertjeskraam bijvoorbeeld. Het is ook hartstikke leuk om te zien hoe opa’s en oma’s uitleg geven over de spelletjes die ze vroeger speelden. Ook dit museum is meegegaan met de tijd en is nu een fijne combinatie van nostalgie en gewoon lekker spelen. Er is in Arnhem met kinderen nog veel meer te doen zoals die dierentuin die direct naast het museum ligt.

Geofort – Herwijnen

Geofort Herwijnen won in 2016 de Childrens Museum Award, een prestigieuze prijs die gegeven wordt door 200 andere science musea. Dit hebben ze ook verdiend en als je kinderen graag zelf dingen ontdekken dan mag je deze plek niet missen. Het is een wetenschapsmuseum in een oud fort. Bouw een toren en zie wat er gebeurt bij een aardbeving. Er is ook een heel tof buitengedeelte met bijvoorbeeld een geurendoolhof, waar je neus de weg wijst. Dit museum heeft ook een fijn restaurant en een grote klim- en klauterspeeltuin.

Bakkerijmuseum – Hattem

Het Bakkerijmuseum in Hattem is een leuk klein museum waar je ook peuters en kleuters blij mee maakt. Ga wel in het weekend of tijdens de schoolvakantie want alleen dan is de bakker aan het werk. Die helpt je kids om zelf een koekje te bakken. Daarnaast kunnen ze een muizenspeurtocht doen door het museum waarbij ze in elke ruimte muizen moeten zoeken. Mijn dochter klapte elke keer enthousiast voor zichzelf wanneer het gelukt was.

Zoek je nog meer leuke musea in Gelderland voor het hele gezin? Ook het Watermuseum in Arnhem en het museum Valkhof in Nijmegen zijn aan te raden met kinderen. Ook enkele meer traditionele musea, zoals museum More, een kunstmuseum in een kasteeltje in Ruurlo, het Kröller Müller museum en het Airbornemuseum hebben activiteiten voor kinderen. 

6 jaar geleden

Wat leuk, ga ik zeker even naar kijken!

6 jaar geleden

Heerlijke tips! Belangrijk dat kinderen naar musea blijven gaan ook voor de educatie en algemene kennis.