Mijn copingmechanisme

Door: DoodleMama 22 reacties

Mijn copingmechanisme

Hoe moet je omgaan met een zwangerschap die je zo ziek maakt, dat je het liefst er gelijk mee stopt? Gewoon om weer te kunnen ademen.

Ik vind het super knap van al die HG'ers die zich nog zwanger kunnen voelen, die vinden dat ze het ergens voor doen, een einddoel in zicht hebben. Die overtuigt zijn dat ze er iets moois voor terug krijgen.

Mijn copingmechanisme is voor beide zwangerschappen dat ik me niet zwanger voel, dat kan ik dus echt niet. Ik zou de baby volledig de schuld geven en haten. Nu haat ik het gedrocht dat in mij groeit. Straks wordt dat omgetoverd. Zolang ik mezelf dat wijs kan maken... hoop ik dat ik de baby mijn zwangerschap nooit kwalijk neem. De baby is onschuldig, het gedrocht niet, die doet mij pijn, die mishandeld mij van binnenuit. De misselijkheid, de pijn, het trappen en slaan. Een onschuldig babytje zou dat toch niet doen? 

De uitspraak "je krijgt er iets moois voor terug" is voor mij ook echt een no-go uitspraak. De kleine is er nog niet, er kan van alles nog gebeuren. Als ik had geadopteerd of als ik een draagmoeder had gehad dan was ik toch ook niet ziek geweest? Dan had ik de pijn, verdriet, moeite, frustraties e.d. met mijn partner kunnen delen. Die staat dan letterlijk in hetzelfde schuitje. Begrijp me niet verkeerd, ik heb een geweldige partner, die er voor me is, die me steunt zover hij kan. En daar ligt het probleem, zover hij kan. Hij kan de pijn, verdriet, moeite en frustraties niet overnemen, hij kan er alleen maar voor me zijn. De rest moet ik zelf doen. Begrijp me ook niet verkeerd dat ik denk dat dat makkelijker is, dat denk ik niet, ik denk alleen dat ik het dan kan delen. Dat ik minder het gevoel zou hebben er in me eentje er voor te moeten staan.

Ik vraag me af hoeveel mensen eigenlijk wel een leuke mooie zwangerschap hebben, bestaan die mensen wel? Wat zal het zijn 2 procent? Ik kom in mijn tweede zwangerschap erachter hoe leuk de sommige van de rest van de kwaaltjes wel niet zijn, die waren in mijn eerste zwangerschap onder bedolven door de HG, nu ik die beter onder controle heb mag ik daar van genieten....genieten? Bedankt moeder natuur! Mijn partner herkent de klachten van de eerste zwangerschap die wij toen mooi onder de HG schaarde, blijkbaar toch nog extra kwaaltjes gehad. Hoe moet je het ook uit elkaar houden? Als mijn verloskundige vraagt of ik harde buiken heb, of dat ik mogelijk weeën heb... Nou lieve schat dat weet ik niet, alles doet zeer en het voelt erger als toen ik beviel van de eerste, toen moesten ze mij vertellen dat ik weeën had. Dus ik weet niet hoe het aanvoelt. Maar of ik dan toch wil bellen als ik het wel heb.... tuurlijk, zal het verschil vast merken...?? Ik zit dus met steken in mijn onderrug, harde buik en enorme pijn op diverse plekken. Ik ga niet bellen, mijn vliezen zijn nog heel, zover ik weet en ik heb niet het idee dat ik nu beval. Al voelt het wel alsof er een hand door de baarmoederhals wordt gefrot. (indalingspijn?) maar goed. Dan zou je bellen, krijg je dat antwoord, en dan? dan gaat t over? Nee lijkt me niet, kunnen ze er iets aan doen? lijkt me ook niet. Waarom dan bellen? En toch bij elke afspraak weer: "Je mag bellen, als je het niet weet, of er veranderd iets moet je het laten weten!" Ik heb zelfs een lijstje van symptomen voor hoge bloeddruk gekregen, ik voldoe aan bijna alles. "Ja maar als het erger wordt." Erger? Alsjeblieft niet zeg. Ik heb nog geen hoge bloeddruk, helaas, want dan zou ik ingeleid worden met 37 weken. Ik ben niet zo gesteld op zwanger zijn en zeer blij als het over is. Ik weet het, hoge bloeddruk is echt niet goed voor je, gevaarlijk zelfs in ernstige gevallen, maar ik hoop het net zo erg te krijgen als bij de eerste. Mild wat genoeg reden geeft om een einde aan de zwangerschap te maken.

Hoe had moeder natuur dit trouwens bedacht? Kwaaltjes als onvruchtbaar, moeite met zwanger worden, hyperemesis gravidarum, zwangerschapscholestase, bekkeninstabiliteit, harde buiken waarbij je bedrust krijgt voor de rest van je zwangerschap, zwangerschapssuikerziekte, bloedarmoede, hypertensie en ga zo maar verder. De lijst lijkt wel oneindig. Is dit zodat we niet zomaar zwanger worden? Dat we er goed over nadenken? Is dit om je voor te bereiden op wat er komt? lijkt me allemaal niet behulpzaam. In mijn geval voel ik me voornamelijk saggerijnig, boos, onbekwaam, de eeuwige onmacht. Moet je dat straks op je nieuw geboren kleintje uiten? lijkt me niet zo praktisch. Als vrouw zijnde zou ik/jij toch normaal zwanger moeten kunnen zijn? Had moeder natuur dit niet wat beter kunnen doen? Waar dient dit voor? Ik kan me er alleen maar op frustreren, kwaad worden. Misschien dat ik het na de bevalling los kan laten. Maar nu is de onzinnige oneerlijkheid me te veel. Mensen die absoluut geweldige ouders zouden zijn kunnen geen kinderen krijgen en mensen die hun kinderen mishandelen krijgen ze wel? Kan dat niet andersom moeder natuur? Wat hebben die kinderen jou misdaan? 

Ik gun iedereen een super zwangerschap, dat iedereen in die roze wolk mag zitten, dat we allemaal bij die vermoedelijke 2 procent horen voor een geweldige zwangerschap i.p.v. die vervelende overgebleven 98 procent. Beste moeder natuur: Ik mag jou niet! Vandaag in ieder geval zeker niet.

DoodleMama

DoodleMama

Ik ben mama van 1 dochter (1 jaar) en 1 zoontje (0 jaar). Ik zit nu nog in mijn verlof, maar werk 4 dagen en mijn partner 5 dagen. Onze kinderen zijn beide erg vrolijk en lachebekjes, al gaat niet alles volgens de geschreven regeltjes. Daar hebben wij dan ook niet echt een boodschap aan. Liever vrolijk en gezonde kinderen.

Plaats een reactie

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief
22 Reacties

Reacties

 1. Loesvanderleer Loesvanderleer

  1

  Ik HAATTE mijn zwangerschappen ook echt. Ik wil ook echt nooit meer zwanger worden. Voor mij (ons) is twee kids meer dan genoeg, haha! Ik vraag me ook wel is af of er echt vrouwen zijn die genieten van zwanger zijn.. Misschien zijn die vrouwen niet zulke schrijvers.. I don't know :O

  • DoodleMama DoodleMama Auteur

   2

   Bij ons ook 2 kids, als deze zwangerschap mislukt geef ik het ook op. Helaas, maar het is gewoon te zwaar voor mij. Had het aan de verloskundige gevraagd, hoeveel het nou leuk vinden om zwanger te zijn. Ze zei dat het inderdaad niet veel zijn die het echt leuk vinden. Het is gewoon de roze wolk media. Ik zou het wel mooi vinden om echte verhalen van echte mama's die een mooie zwangerschap hadden te lezen. Ken wel een verhaal/artikel dat iemand een 3de kind wou, puur voor de zwangerschap.... Die kickte op de aandacht zei ze in dat artikel.

   • Mammie24/7 Mammie24/7

    3

    Nou aangezien je het je afvraagt, ik heb echt genoten van beide zwangerschappen. Natuurlijk had ik me kwaaltjes maar wouw wat vond en vind ik zwanger zijn magisch mooi en fijn! Tot op de laatste 3 weken toen werd het me teveel hahaha maar nu zou ik zo weer zwanger willen zijn!! Helaas is een kindje erbij voor mij te zwaar. 2 prachtige kids is zat en een 3de komt er niet maar dat ligt niet aan het zwanger zijn! Die mooie ronde grote buik, het getrappel owh wat mis ik dat!!! Ik wou dat iedereen er zo van kon genieten en het zo fijn zou hebben. Ik heb je verhaal gelezen en vond het echt mega heftig! Blij voor je dat het nu allemaal achter de rug is! Al zal je het altijd met je mee dragen die vreselijke tijd...

    • DoodleMama DoodleMama Auteur

     4

     Ik vind het mooi te horen dat er goeie zwangerschappen zijn. Geeft hoop. Geniet van je kindjes! En dankjewel voor reageren. Hoop dat er juist meer positieve verhalen komen.

 2. Blue Blue

  5

  Wat klinkt dat als een beroerde zwangerschap voor jou! Ik heb zelf een moeizame zwangerschap gehad, door een overgevoelige baarmoeder. Maar wat heb ik er van genoten! Ik zat niet op een roze wolk, ik Zweefde op de roze wolk! Aan het einde, toen ik bijna niet meer vooruitkwam, was ik er wel klaar mee. Maar zodra ons kleintje er was, miste ik mijn buik en dat speciale gevoel.. Ik hoop, als het ons gegeven word, nog een paar zwangerschappen mee te maken.. Sterkte met de laatste loodjes!

  • DoodleMama DoodleMama Auteur

   6

   Wat mooi dat je kon zweven op een roze wolk. Zou graag je verhaal lezen erover. Misschien is door alle naarheid, dat ik die kleine mooie dingen mis. Dat die overspoeld worden. Ik gun je nog veel zwevende zwangerschappen

 3. Nina Nina

  7

  Het voelt 'oneerlijk' om over mijn fijne zwangerschap te schrijven als jij het zo zwaar hebt.. Ik hoop voor je dat het snel achter de rug is, en je lichaam herstelt... Heel veel sterkte! Wij hadden de malle molen nodig om uiteindelijk zwanger te kunnen worden en het was bij voorbaat duidelijk dat dat eenmalig zou zijn (voornamelijk vanwege de leeftijd van mijn man). Ik heb er echt van genoten... Natuurlijk was het zwaat zo nu en dan (niets vergeleken bij wat jij omschrijft) maar wat vond ik het bijzonder en mooi.. Het moeilijkst was voor mij de angst dat het mis zou kunnen gaan, dat kon ik lastig los laten. De bevalling was heftig en kwam er niet helemaal ongeschonden uit. Maar ook daar kijk ik met een goed gevoel op terug. Zou ik het weet overdoen als het kon? Ja zeker Dus nou ja, het kan idd, genieten van de zwangerschap. Inmiddels is onze kleine meid al weer bijna acht maanden oud... Nogmaals heel veel sterkte en hopelijk geniet je straks wel, van je twee kindjes Xxx

  • DoodleMama DoodleMama Auteur

   8

   Zoals ik al bij blue aangeef, ik zou het niet erg vinden om echte verhalen te lezen van een mooie zwangerschap. Ik denk dat het de kleine dingen zal laten zien die nu overspoeld worden. En dat de herinnering of juist vermelding zal helpen om ook de mooie dingen te zien. Dat vind ik nu zo moeilijk. Dus oneerlijk ja. Maar dat is niet jou schuld. Dus vertel vooral je verhaal. Tevens lijkt mij de malle molen doormoeten heel zwaar. Vriendin van mij heeft dat, die is echt niet happy. De angst dat t mis gaat heb ik niet, omdat ik t kindje zo goed voel. Lijkt me heel naar omdat de hele tijd te denken. Wel fijn dat je er positief aan terug denkt. Ik hoop dat ik die van mij vergeet. Of iig de naarheid ervan.

 4. memes memes

  9

  Mijn eerste zwangerschap had ik de bekende kwaaltjes, het was te doen. Maar toen al wist ik dat zwanger zijn niks voor mij is. Bij de tweede zwangerschap heb ik tot 24 weken overgegeven, zo heftig dat ik amper voor de oudste kon zorgen. Toen 4 weken alleen de bekende kwaaltjes, maar vanaf week 28 begon het overgeven weer volop. Vanaf 16 weken bijna constant harde buiken gehad. Nou die tweede zwangerschap heb ik echt vervloekt. Ik voelde me zo schuldig naar de oudste dat ik zwanger was en tegelijkertijd ook naar de baby, omdat ik het echt haatte om zwanger te zijn. Maar door constant tegen mezelf te zeggen "deze dag komt niet meer terug", was het een beetje te doen. Ik ben erg bang geweest of ik wel van de baby kon houden. Eerlijk gezegd duurde het een week voordat ik wist dat de band tussen mij en de baby week goed zou komen. 8 maanden later, kan ik niet meer zonder hem.

  • DoodleMama DoodleMama Auteur

   10

   Dat is echt een van mijn angsten... dat ik het kindje het kwalijk neem. Dat ik de ene haat omdat ik zoveel woede heb nu. En van de andere hou. Ze zouden beide evenveel geliefd moeten worden. Op een positieve manier. Niet met haat en verdriet. Hoop dat ik net als jou toch een goeie band ga krijgen met de tweede. Dankje voor de hoop.

   • EvdL1988 EvdL1988

    11

    ooo, ik heb ook zo gelopen met de vraag van, hoe kan je nou evenveel van een 2de kind houden als je al doet van je 1ste? Maar dat ging echt vanzelf, zodra mijn weeen begonnen. Ik heb bij de 1ste zwangerschap ook een extreme vorm van HG gehad( letterkijk 50x per dag overgeven) tot de laatste dag van mijn zwangerschap heb ik ( gespreid over de dag) overgegeven. Ik heb van de momenten genoten, dat ik later erover kon lachen. Zoals bv: naar school gaan en in je pauze even eten om na minuten met je dikke buik naar de wc te rennen om alles weer eruit te laten. Mooie en grappige herinneringen van een zware en vervelende zwangerschap. En 6 jaar later van de 2de, begon op dezelfde manier, maar nu had ik thuismedicatie wat ik heb ingenomen tot 30 weken. Dat ging daarna uitstekend, heerlijk alles gegeten wat ik maar kon vinden ahahha. Bij 20 weken kreeg ik helaas wel bekkeninstabiliteit, waarvan de veroskundige beweerde dat het mijn banden waren, tot week 39. Zucht....op eigen kracht, ben ik er nu, 2 jaar en 9 maanden later, zo goed als vanaf.

 5. j j

  12

  De manier waarop je het schrijft zie ik als echt ondankbaarheid voor het krijgen van een kindje.. Je kies zelf bewust voor een tweede met het risico weer in zo'n zwangerschap terecht te komen.. Wat fijn voor je dat je er vanaf bent en ik hoop zo dat je je kinderen niks kwalijk neemt. Ik denk op de hatende manier jij het beschrijft juist maar 2% met jou matchen en niet 98%.. Ik heb ontzettend genoten van me zwangerschap en tuurlijk met wat kwaaltjes hier en daar maar als je er lang op moet wachten dan neem je alles voor lief! Mja ieder zijn ding toch?

  • J J

   13

   Excuus 'bijna van af bent'

   • Fenna89 Fenna89

    14

    Ik kan ook niet begrijpen dat je zo over de zwangerschap/je kindje kunt denken en schrijven. Ik zit in een zelfde schuitje. Al vanaf week 28 uitgeschakeld. Veel pijn, heb zelf fybromialgoe. Heeeeel moe! En zwangerschapsdiabetes, constant een hartslag rond de 120 en ga nog maar even door. Toch hou ik zo ontzettend veel van dat meisje in mijn buik!! Ik haat haar en mijn zwangerschap er echt niet om. Ik ben ook 37 weken nu, en ja natuurlijk heb ik er ook veel zin in dat ze zal komen en alles achter de rug is. Dan kan ik ook weer wat meer met de oudste dochter doen, maar ik geniet met ook ontzettend van dat leven in mijn​ buik en heb het er allemaal voor over!!

  • DoodleMama DoodleMama Auteur

   15

   Ondankbaar dat ik een kind kan krijgen bent ik niet. Wel dat het op deze manier moet. Fijn dat je hebt mogen genieten, ik lees dat je er dus lang op heb moeten wachten. Dus dan is genieten toch wel het minste wat je ervoor terug mag krijgen. Ik had je alleen ook gegunt dat je niet zo lang had hoeven te wachten

 6. Zeeuwsmeisje Zeeuwsmeisje

  16

  Ik ben er ook helemaal klaar mee na 2 zwangerschappen met alles erop en eraan (HG, 9 maanden gespuugd, zwangerschapcholestase en bekkeninstabiliteit). Er viel weinig te genieten en dan toch nu het 'klaar' is het toch ergens jammer dat ik nooit meer een baby'tje van mezelf ga krijgen. En idd de schopjes en gedraai als het nog lief en zacht is nooit meer voelen. Ik ben wel 2x ingeleid bij 37 weken door de cholestase maar dat is ook niet alles hoor... beide hadden opstartproblemen met nog extra ziekenhuisopname aan toe. Maar god wat was ik blij dat ik mezelf weer een beetje terug kreeg. Dus nog een zwangerschap ga ik niet trekken en dan maar genieten als ik ooit nog tante mag worden :)

  • DoodleMama DoodleMama Auteur

   17

   Ja ik ga ook blij zijn om mijn lijf zo terug te krijgen. Ik kan helaas niet genieten van de schopjes. Ik heb nu zelfs een paar blauwe plekken ervan. Gisteravond naar het ziekenhuis omdat de pijn ondraaglijk werd. Slaappil en pjnstillers is alles wat ze kunnen doen. Laatste loodjes... bijna weer mezelf. Tante zijn is trouwens geweldig. Ik ben dol op mijn neefjes en nichtjes!

 7. vedika vedika

  18

  wat naar voor je dat je zwangerschap zo vermoeiend is! maar het einde is in zicht! nog even volhouden! en ja er zijn gelukkig meer vrouwen die genieten v hun zwangerschap. mijn 1e was een droom zwangerschap. helaas eindigde die in een nachtmerrie..( zoon overlede) mijn 2e was medisch. gelukkig een gezonde dochter over gehouden. maar naast alle ellende toch kunnen genieten vd zwangerschap. mijn laatste was een droom zwangerschap. op een roze wolk heb ik 40 weken genoten. op de bevalling na geen cent pijn gehad en een prachtige dochter gekregen. het kan dus echt en dat gun ik elke vrouw van harte! ^^

  • DoodleMama DoodleMama Auteur

   19

   Wat ontzettend naar dat zo'n mooie zwangerschap zo verschrikkelijk eindigd. Lijkt me echt verschrikkelijk. Wat knap dat je het nogmaals aandurfde na zo'n ervaring. Mijn bevalling deed gelukkig geen pijn, eerder een beetje vervelend gevoel. Maar daar kijk ik zeer positief op terug. Hopelijk straks weer zo makelijk. Ik gun iedereen ook een mooie en geweldige zwangerschap. Ik hoop ook dat ze er over willen schrijven. Zodat t niet alleen series, films en media is die de roze wolk beschrijven.

 8. Heleen87 Heleen87

  20

  Als ik terugdenk aan m'n zwangerschap dan zie ik het heel roze, alsof het geweldig was. Ookal heb ik 9 maanden lang gespuugd en misselijk geweest. Had ik heel veel harde buiken en een complicatiebevalling eindigend in een keizersnee. Nu 2 jaar later zou ik zo voor een 2e gaan.

 9. jannie jannie

  21

  Ik heb 8 kinderen en van elke zwangerschap het ik genoten ondanks alle kwaaltjes (bekkeninstabiliteit en HELLP) Het is zo'n mooi wonder wat er je groeit.

 10. wendyt wendyt

  22

  Ik heb ook 9 maanden gespuugd en de laatste maand niet geslapen (en een ruim jaar daarna ook niet maar oke) maar evengoed enorm genoten van het wonder van de zwangerschap! de kwaaltjes, niets kunnen eten zonder naar de wc te rennen etc, ach, het is maar 9 maanden op een mensenleven. Ik liet dat voor wat het was en focuste me op hoe bijzonder en prachtig het allemaal was.

Top 3 Blogs

WAT NIEMAND ZEGT OVER BEVALLEN (deel 1)

De vrouwen die natuurlijk bevallen zijn,... >

Tranentrekker: prachtige vlog van Simon Keizer

Dit filmpje van Simon Keizer voor zijn d... >

Advies: ook leuk om te lezen

Eerste zwangerschapssymptomen

Eerste zwangerschapssymptomen Temperatuurverhoging Extra plassen Buikpijn Emotioneel zijn Last van je o... >

Stuitligging

Normaal gesproken ligt een ongeboren kindje met het hoofdje naar beneden, maar bij een stuitligging is dit net... >

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Bloedverlies tijdens de zwangerschap-komt het vaak voor? Licht bloedverlies tijdens de zwangerschap komt best... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: XL Fotoboek!

WAUW, leg jouw mooiste momenten voor altijd vast Klik, klik, klik.. je herkent het vast wel, de hele dag ben ... >