K*tperiode: endometriose

Door: vrouwenstel 11 reacties

K*tperiode: endometriose

Ik was 13 jaar toen ik voor het eerst hevige menstruatiepijnen kreeg. Niet een heel leuk onderwerp maar wel een onderdeel van mijn leven.

Elke maand – tijdens mijn menstruatie - doorsta ik een helse week en ben ik niet te genieten. Ik heb continu ontzettend veel buik-, hoofd- en rugpijn. De pijn is soms zo erg dat het doorstraalt naar mijn benen. Het is wel eens voorgekomen dat ik flauw ben gevallen, ik zweet aanvallen krijg en amper kan lopen. Het allerliefst blijf ik op die momenten de hele dag in bed liggen, maar inmiddels kan ik ermee omgaan. Zolang ik genoeg pijnstillers op zak heb, kan ik inmiddels goed functioneren. Van buitenaf zie je niet wat voor een pijn ik doorsta. Vaak vond ik mezelf ook een aansteller, elke vrouw menstrueert het hoort er het nou eenmaal bij.

Vaak voelde ik me onbegrepen, het is immers maar een ongesteldheid. Voor mij niet, voor mij is het letterlijk en figuurlijk een k*tperiode. Ik loop al jaren bij de gynaecoloog, vooral voor controle van mijn (endometriose)cystes. Mijn gynaecoloog gaf herhaaldelijk aan endometriose te vermoeden, maar het niet zeker te weten. Volgens haar was het beste medicijn zwanger worden, een kijkoperatie was niet nodig. Endometriose is immers chronisch. Zoals jullie inmiddels weten willen Jes en ik graag een kindje samen. Inmiddels hebben wij hiervoor al meerdere stappen ondernomen. We hebben ongeveer 6 inseminaties gehad welke helaas mislukt zijn, misschien wel door de endometriose.

Vandaag 11 augustus was het dan zover, we zaten voor de zoveelste keer bij de gynaecoloog. Dit keer over de bevindingen van mijn laatste operatie: een acute blindedarmontsteking. Achteraf een geluk bij een ongeluk hierdoor hebben ze namelijk definitief vast kunnen stellen dat ik endometriose heb. Dat betekent dat we tijdens deze afspraak de vervolgbehandeling zouden bespreken. Bij de operatie was deze gynaecoloog in kwestie aanwezig. Ze wisten namelijk niet zeker of ik een blindedarmontsteking had of dat mijn eierstokken ontstoken waren. Zij constateerde een verdikte eileider tijdens de operatie, iets wat ook een gevolg geweest kon zijn van de blindedarmontsteking. Een verdikte eileider kan duiden op een vernauwde eileider. Dit kan weer negatief effect hebben op mijn vruchtbaarheid. Ze willen het zekere voor het onzekere nemen en een (kijk)operatie uitvoeren. Tijdens deze operatie gaan ze mijn (endometriose)cyste zoveel mogelijk wegschaven en mijn eileiders – indien verstopt – doorspuiten. Als mijn ene eileider nog steeds verdikt is dan gaan ze deze verwijderen.

Ik ben doodsbang voor alles wat met ziekenhuizen te maken heeft, naalden, bloed en operaties maken mij bloednerveus. Ik heb nooit eerder een operatie ondergaan en nu moet ik voor de tweede keer onder het mes in minder dan twee maanden tijd. Het is een erg spannende periode, helemaal omdat wij bijna worden opgeroepen door het Medisch Centrum Kinderwens. Als alles goed verlopen is ben ik eindelijk klaar voor het insemineren en hopen wij dat er een klein wondertje in mijn buik zal groeien. Het is een hele moeilijke en vooral zware periode maar ik heb het er allemaal voor over. We blijven positief en hopen dat we snel een gezinnetje zullen vormen!

vrouwenstel

vrouwenstel

Wij zijn Francoise (26) en Jessica (26). Na een turbulente vriendschap van 6 jaar, hebben we (eindelijk) een relatie gekregen. Inmiddels zijn we 4 jaar samen, gaan we volgend jaar trouwen en zijn we inmiddels 2 jaar bezig met onze kinderwens. Wij vertellen jullie graag het pad dat wij bewandelen en nemen jullie mee op onze reis naar een gezin.

Plaats een reactie

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief
11 Reacties

Reacties

 1. Tessssssy Tessssssy

  1

  Oh wat heftig! Ik heb hele heftige menstruaties gehad, kon niet lopen van de pijn, maar dit klinkt nog erger. Na mijn 1e zwangerschap is nog het erger geworden en naar mijn 2e zwangerschap heb ik helemaal nergens last meer van. Wat bij mij hielp waren de pijnstillers alive feminax (is gewenst gewone pijnstiller, maar werkt op je hormoonbalans daarom werken ze alleen bij menstruatie) en wat heel goed hielp was tapen. Die sporttape kunnen ze ook plakken voor menstruatie pijnen, je rug zit vol met tape maar zo'n verlichting. Ik hoop dat je het allemaal niet meer nodig hebt maar dat je snel zwanger mag zijn en dat je er daarna veel minder last van hebt.

  • Francoise Francoise

   2

   Hoi Tessy, bedankt voor je reactie! Aleve Feminax is inderdaad bekend en dan ook mijn beste vriend maandelijks! Dat van het sporttape is nieuw voor me maar ik hou het in gedachte! Lief van je! Liefs

 2. Sammy Sammy

  3

  Kut inderdaad dat kan ik ook wel zeggen. Ik weet waar je doorheen moet ! Ik ben dus 22 jaar heb al 2 zware endometriose operaties gehad en gelukkig moeder van een klein wondertjr van nu 6 maanden. Pijnstilling meer regel dan uitzondering.. helaas ik slik tramadol misschien is dat iets voor je of slik je dit al ? Ik zou je adviseren bij een gespecialiseerd ziekenhuis een 2nd opinion te nemen. Misschien nu erg kortdag maar voor de toekomst? Dit gaat namelijk niet meer weg helaas. Laat je niet bang maken door alle verhalen qua onvruchtbaarheid etc. Geloof erin geloof dat je lichaam dit kunt. Alleen dan kun je hoop houden. Tips voor de toekomst of eventueel als het mag lukken met de zwangerschap erna. Zorg ervoor dat je niet meer ongesteld wordt. Dit dmv heel veel hormonen. (Ik had een spiraal en injecteerde ook hormonen) Bij endometriose is het zo dat elke keer als je menstrueert er meer haarden bij kunnen komen. Dus het liefst niet menstrueren. Misschien weet je dit allang maar wel eens gehoord over het endometriose dieet ? Hoe ben ik uiteindelijk zwanger geraakt. Vertrouwen in mijn lichaam. (Elke keer in mijn hoofd ik kan dit dit gaat lukken ) Nooit de hoop opgeven Een grote operatie (op de omstandigheden zo optimaal mogelijk te maken voor een eventuele zwangerschap ) Het endometriose dieet volgen (vreselijk zwaar maar wel maar voor even) Ik wil je heel veel succes wensen en als je vragen hebt stel ze gerust buiten dat ik ook een endometriose patient ben werk ik in een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in endometriose met een speciale endometriose poli. Ik ben daarnaast operatieassistent dus als je vragen hebt stel ze vooral. Verder wil ik je heel veel succes en sterkte wensen. Je kan dit !

  • Francoise Francoise

   4

   Hoi Sammy, bedankt voor je reactie! Ook al zo heftig, fijn om te horen dat je een kindje hebt. Zulke verhalen geven me weer hoop, niet dat ik het heb opgegeven maar het duurt al zo lang en het is nog een lange weg die wij moeten bewandelen. Vind het allemaal erg spannend en best eng. Tramadol heb ik inderdaad van gehoord dat is een sterke pijnstilling toch? Voor alsnog gaat het met Aleve Feminax ook wel redelijk gelukkig! Het Endo dieet ben ik recent toevallig tegen gekomen op de Endometriose Stichting page! Ik ga dit dan ook zeker proberen, nooit geschoten is altijd mis! Second opinion en iemand die gespecialiseerd is ga ik ook overwegen, wil dat dit goed word aangepakt.. aangezien ik er al misschien jaren mee loop. Ik ben van nature een stress kip dus moet een manier vinden om te ontspannen. Heb soms wel momenten dat ik denk is het misschien toch onmogelijk? Maar we willen dit zo graag dat ik er in moet blijven geloven! Liefs

 3. Lisanne Lisanne

  5

  Ik herken mij echt heel erg in jouw verhaal sinds mijn 11e dan al ongesteld. Altijd vreselijk ziek in deze week. Ook ziekenhuis in en uit geweest om een diagnose te stellen. In 2007 ben ik ook geopereerd voor blindedarmontsteking en toen bleek ik ook endometriose te hebben. Ze hebben de verklevingen weg gehaald. Spiraal zat er toen al in en ben ik blijven dragen tot ik aan mijn kinderwens ben begonnen (was namelijk het beste om niet meer ongesteld te zijn). Boven alle verwachtingen in heb ik nu 2 gezonde jongens en raakte ik steeds in 1 keer zwanger. Dit had niemand verwacht. Ik hoop dat jullie na de operatie ook snel zwanger mogen worden. Succes!

  • Francoise Francoise

   6

   Hoi Lisanne, bedankt voor je reactie! Heftig he? Jij had dus ook een blindedarmontsteking? Echt zo vreemd.. bij mij dachten ze dat het inderdaad daarom ging maar mijn blindedarm was gaan ontsteken door de endometriose.. heel fijn om te horen dat je kindjes hebt, en ook nog eens in een keer! niks is onmogelijk, maar soms zit ik er wel over in en word ik erg onzeker. Maar juist nu moeten we positief blijven en alles over hebben voor een kleine, verhalen zoals de jouwe doen me goed! Liefs

 4. Stephanie Stephanie

  7

  Ik herken mij ook in jou verhaal, alleen bij mij begon het na de geboorte van ons tweede kind. Toen onze jongste nog geen twee was besloten wij om te proberen voor een derde kindje. Na ruim een jaar proberen kwamen we bij de gynaecoloog terecht en hij ontdekte een endometrioom op m'n linker eierstok. Helaas was die van dusdanige grootte, dat ze ook mijn eierstok moesten verwijderen. Inmiddels zijn we negen maanden na de operatie en de pijn is alleen maar erger geworden. Vanmorgen ben ik (helaas) weer ongesteld geworden dus ik kan nu niet lopen van de pijn en ik moet een emmer in de buurt houden omdat ik zo misselijk ben. Ik hoop voor jullie dat je snel zwanger bent en jullie snel een mooi gezinnetje kunnen vormen. En dat je dan dus ook tijdelijk van deze hel verlost bent

  • Francoise Francoise

   8

   Hoi Stephanie, bedankt voor je reactie! O, dus je had voor de geboorte van je eerste geen diagnose van endometriose? Heel heftig he! Hoe groot was jou cyste als ik vragen mag? Ze gaan de mijne dus ook verwijderen alleen die is 4 cm..lief van je en jij ook heel veel sterkte! Liefs

 5. Ilona Ilona

  9

  Hi , Hier ook heel herkenbaar. Gynaecoloog wilde mij steeds aan de Mirena spiraal hebben maar dat ging niet samen met mijn kinderwens. Uiteindelijk op de alternatieve toer Chinese geneeswijze mijn bij praktijk Verhulst in Nijmegen die gespecialiseerd is in endometriose mijn klachten sterk kunnen verminderen en met 1 eierstok op natuurlijke wijze 2x zwanger geworden waarvan 1 zelfs een tweeling. Als je er meer over wilt weten kantje mij altijd contacten.

  • Francoise Francoise

   10

   Hoi Ilona, bedankt voor je reactie! Mijn gynaecoloog raade mij orgametril aan, maar dat gaat inderdaad ook niet samen met onze kinderwens op dit moment. Ik heb juist deze periode een eisprong nodig dus heel herkenbaar! Ik moet na mijn operatie even een weg weten te vinden wat het beste is voor mij, ik las al over de endo dieet, maar het liefst wil ik ook een alternatieve geneeskundige manier. Fijn, goed ok te weten! Op welke manier kan ik je contacten? Liefs

   • Ilona de bil Ilona de bil

    11

    Stuur me maar een mailtje naar ilonadebil@hetnet.nl

Top 3 Blogs

WAT NIEMAND ZEGT OVER BEVALLEN (deel 1)

De vrouwen die natuurlijk bevallen zijn,... >

Tranentrekker: prachtige vlog van Simon Keizer

Dit filmpje van Simon Keizer voor zijn d... >

Advies: ook leuk om te lezen

Wat wil je nog doen voordat je een kind krijgt?

Voordat je een kind krijgt zijn er nog veel dingen die je kunt gaan doen. Als je een baby krijgt verandert imm... >

Wat voor extra kosten heb je bij een baby?

De komst van een baby brengt kosten met zich mee. Volgens het NIBUD, het Nederlandse instituut voor budgetvoor... >

Wanneer ben je klaar voor een baby?

Wanneer ben je klaar voor een baby? Het krijgen van een kind gooit je hele leven om. Het is dan ook een grote ... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: XL Fotoboek!

WAUW, leg jouw mooiste momenten voor altijd vast Klik, klik, klik.. je herkent het vast wel, de hele dag ben ... >