Hoeveel ballen houd jij als moeder in de lucht?

Door: AnnekeStuij 4 reacties

Hoeveel ballen houd jij als moeder in de lucht?

Als moeder met een baan houd je verschillende ballen in de lucht. Ken jij jouw ballen? Welke rollen speel jij op een dag?

Als moeder met een baan houd je verschillende ballen in de lucht. Ken jij jouw ballen? Welke rollen speel jij op een dag? Heb jij het idee dat je tijd te kort komt voor al jouw rollen?

Tijd is je kostbaarste bezit, voor jezelf, voor je gezin en voor je werk. In mijn praktijk noemen moeders vaak het onderwerp tijd.

Een tijd geleden was ik op het Mamafestival in Deventer, waar ik me, samen met veel andere moeders heb laten inspireren door verschillende spreeksters.

In feite was ik een vreemde eend in de bijt, omdat ik inmiddels al oma ben van twee prachtige kleinkinderen (mijn kleinzoon noemde mij vorige week “Omama”, ik ervaar dat als een eretitel), maar ik ben ook ervaringsexpert. Ik voel mij verwant met de moeders, ik heb zelf het moederschap van drie kinderen altijd gecombineerd met mijn praktijk. En al meer dan 25 jaar komen er moeders met kinderen in die praktijk.

Mirre de Noo, chirurg in Deventer, vertelde ons een prachtig verhaal, over hoe zij haar moederschap en haar werk combineert, een combinatie van veel rollen: “De combinatie van moederschap en een baan is jongleren”
Stel nou dat elke bal een rol is en je neemt er elke keer een bal bij, dan komt er uiteindelijk een moment dat je jouw ballen laat vallen. Maar jouw rollen zijn verschillend en jouw ballen zijn dus ook verschillend.

Een houten bal valt met een plof op de grond en komt niet meer omhoog.

Een stuiterbal komt wel weer terug. Dat kan bijvoorbeeld een goede vriendschap zijn, die een tijdje op een laag pitje komt te staan en die je later met gemak en plezier weer oppikt.

Maar een mooie handbewerkte glazen bal valt stuk. Zo’n bal kan staan voor kwetsbare zaken, zoals je gezondheid of je gezin of misschien wat anders wat heel belangrijk is voor jou. Deze ballen mogen niet kapot gaan en daarom is het belangrijk dat je voor jezelf bewuste keuzes maakt.

Hoe maak jij voor jezelf die bewuste keuze?

 • Wat zijn jouw glazen ballen?

Als je weet wat voor jou de echte prioriteit in jouw leven is, dan weet je welke ballen jouw glazen ballen zijn. Ga dan eens bewust na, hoe jij die ballen heel houdt. Op welke manier besteed jij er tijd aan? Doe je dat door planning of door vaste gewoonten: rituelen of tradities? Ben jij tevreden over hoe je het nu geregeld hebt?

 • Doe die check een paar keer per jaar, een soort APK voor jezelf

Zo’n balans is nooit statisch omdat jouw rollen kunnen veranderen in de loop van de tijd. Je kinderen groeien en worden zelfstandiger, ze vragen een andere zorg. De rollen in jouw werk kunnen veranderen.
Heb je hulp nodig bij sommige rollen? Kun je wat uitbesteden? Heb je rollen op je genomen, die je liever kwijt bent en die je zonder problemen kunt schrappen?
Om te merken of jij goed bezig bent, kun je jouw programma bekijken aan de hand van wat voor jou belangrijk is en dringend is.

 • Zorg goed voor jezelf en voor je gezondheid

Plan ook tijd voor jezelf en voor je gezondheid in je agenda.
Hier gaat de vergelijking met de jongleur weer op. Als je jongleert, heb je je volle aandacht nodig. Hoe fitter en gelukkiger jij je voelt, hoe gemakkelijker jij jouw ballen in de lucht kunt houden.
In het vliegtuig wordt niet voor niets gezegd dat je in geval van nood eerst je eigen zuurstofmasker op moet zetten en pas daarna die van je kind. Als jij je goed voelt, kun je beter zorgen voor jouw kind en ben je ook effectiever in je werk en in je andere activiteiten.

En tot slot: dank je wel Mirre de Noo, dat ik jouw mooie beeldspraak in mijn blog mocht gebruiken.

Nu ben ik heel benieuwd, naar wat jij hiervan vindt. Wat herken jij het meest aan wat je in dit artikel hebt gelezen over de ballen die jij in de lucht houdt en over jouw belangrijke glazen ballen? Wil je dat voor me delen in het reactieveld hieronder? Dat zou ik heel enorm waarderen! Het is ook een inspiratiebron voor de andere lezers.

Hartelijke groet,

Anneke Stuij

AnnekeStuij

AnnekeStuij

Ik ben Anneke Stuij, natuurgeneeskundig therapeut. In mijn Praktijk Anneke Stuij werk ik met Reconnective Healing en reflexzonemassage. Ik vind het super om met mijn handen mee te werken aan meer ontspanning en innerlijke rust en blijdschap bij mijn klanten. Dat zijn meestal kinderen en moeders. In mijn opleiding tot fysiotherapeut heb ik geleerd hoe fantastisch je lichaam in elkaar zit. Het “weet” wat het moet doen om weer in balans te komen. Denk maar aan het herstel van een eenvoudige snijwond. Dit zelfgenezende vermogen van je lichaam is mijn uitgangspunt. Ik heb zelf kinderen en kleinkinderen. Uit ervaring weet ik hoe belangrijk het is dat je leven lekker loopt, thuis, op je werk en, voor je kinderen: op school. Ik weet ook dat een gezin runnen topsport is. Je wordt uitgedaagd in tijden van verdriet, zorgen, ziekte en pijn. Ik had zelf het geluk dat een collega mij en onze kinderen destijds kon helpen op deze momenten. In mijn praktijk ben ik er op die manier graag voor jou. Je vindt mij op www.praktijkannekestuij.nl en www.meergezondheidinjegezin.nl

Plaats een reactie

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief
4 Reacties

Reacties

 1. Geluksmama Geluksmama

  1

  ballen hoog houden daar was ik wel bekend mee maar glazen bal is nieuw voor mij

  • AnnekeStuij AnnekeStuij Auteur

   2

   Hallo geluksmama, voor mij eerlijk gezegd ook. Ik vond het een mooi verhaal. Echt de moeite waard om te delen. Het klopt wel dat sommige ballen belangrijker zijn dan andere. Het is goed om daar af en toe bij stil te staan. hartelijke groet, Anneke Stuij

 2. Watermeisje Watermeisje

  3

  Een mooi artikel. Maar wel jammer dat je als werkende mama de ballen in de lucht houdt. Ik ben een single mama van 4 jongens met alle 4 een rugzakje. Doe vrijwilligers werk.. En heb daarnaast de rest ook. Ook wij niet ( betaald) werkende mama's hebben meerdere ballen in de lucht te houden.

  • AnnekeStuij AnnekeStuij Auteur

   4

   Beste watermeisje, Veel van mijn klanten zijn werkende moeders, dus het gebeurt vaker dat ik hierover schrijf. Ook deze blog n.a.v. de lezing op het Mamafestival. Ik ben er absoluut van overtuigd dat u ook veel ballen in de lucht houdt. Het opvoeden van kinderen is een 24/7 taak. Ik heb onlangs ook een blog geschreven over moeders met een kind met een extra zorgvraag. Die blog vindt u ook op Mamaplaats. Mijn respect is er ook voor u als single mama met vrijwilligerswerk. Zonder vrijwilligerswerk zou onze maatschappij er heel anders uitzien. U bent de spil van uw gezin. Ook voor u is het net zo belangrijk om goed voor u zelf te zorg. Hartelijke groet, Anneke Stuij

Top 3 Blogs

Ze mag zichzelf prachtig vinden want dat is ze!

Er werd me verteld dat mijn kleintje ext... >

Ik slik stiekem de pil

Ik heb zo met hem te doen, mijn lieve ma... >

De Peuterspeelzaal wordt een kinderdagverblijf

Ik kreeg vandaag een brief mee van de pe... >

Advies: ook leuk om te lezen

Mindfull Mama

Alsof je alles maar op de automatische piloot doet? Dan is het de hoogste tijd om aan de bel te trekken en een... >

Geduldig opvoeden

Geduldig opvoeden valt voor de meeste ouders echt niet mee. Wanneer je kinderen hebt, wordt je geduld immers i... >

Consequent zijn

Consequent zijn is één van de belangrijkste dingen in de opvoeding van kinderen. Helaas is het voor veel oud... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: jouw zelf ontworpen telefoonhoesjes!

Is jouw telefoonhoesje toe aan een make-over? Pak dan nu je kans en ontwerp er zelf eentje. Want hoe tof is he... >

WIN: €150,- SHOPTEGOED VAN MEES online

MEES online Krijg jij ook geen genoeg van leuke kinderkledingmerken? Dan hebben wij een super leuk merk om to... >