Die van mij is beter dan die van jou

Door: Sistersong 8 reacties

Die van mij is beter dan die van jou

"Of ik mij geen zorgen maakte over zijn achterstand, want HAAR zoon tekende al kopvoeters toen hij drie was."

Ik deelde gisteren op mijn Facebook de eerste kopvoeter van mijn zoon(4 jaar) waar ik heel trots op ben. 

Een kopvoeter of koppoter is zo'n beetje de eerste vorm van een mens die een kleuter tekent. Het bestaat uit een hoofd en daar aan vast de beentjes.

Later komen de armpjes en overige lichaamsdelen.

Ik hou van tekenen en moet mijn best doen om mijn passie niet op mijn zoontje te projecteren. Mijn hoop is dat hij net zo blij wordt van tekenen als ik (en net zo goed, ik heb mijn trots).

Helaas heeft hij tot nu toe weinig interesse, behalve dan in het inkleuren (lees bekrassen) van mijn eigen werk op onbewaakte momenten.

Ik moest dan ook een traantje wegpinken toen ik zijn kunstwerk op het krijtbord aantrof. He-le-maal trots!

Helaas denken sommigen daar anders over.

Ik kreeg namelijk via zo'n "persoonlijk" Facebook berichtje de volgende opmerking:

Of ik mij geen zorgen maakte over zijn achterstand, want haar zoon tekende al kopvoeters toen hij drie was.

Niet de gemeenschap of wetenschappelijke normen zijn de maatstaf. Nee HAAR zoon.

Nu ken ik haar niet zo goed en ze zal het wel onbenullig goed bedoeld hebben, maar ik raakte er toch lichtelijk geïrriteerd van.

Ik heb zo gereageerd:

Ja ik maak mij zorgen! Maar wat doe je er aan?!!
Niemand wil helpen en het ligt echt niet aan ons.
Hij kan ook al niet fietsen of zwemmen. We hebben het echt geprobeerd hoor. Maar bij het zwembad zeggen ze dat hij nog te jong is. Dat hij er nog niet aan toe is en dan angst voor water ontwikkeld. Nou misschien moet dat dan maar, 'T is niet dat hij verzuipt of zo toch? Slappe hap. En dat fietsen is ook een ramp. Steeds maar vallen en ik ben dat gejank ook zo zat.
Je zou denken dat hij een beetje talent van z'n moeder heeft. Niks! Nada noppes! Zingen kan ie ook al niet. Dus ik zeg maar dat ie zijn mond moet houden.
Ik schaam mij kapot.
Die van jou sliep zeker door toen ie 6 weken was? Nou dat rotjoch van mij nog steeds niet!!!1! Chronische oorontsteking en zo. En wij hem maar laten janken. Want ja dat moest. Is het met drie weken wel over. Nou niet dus!
Op school zeggen ze dat hij het heel goed doet. Kan goed kletsen en is vlot met rekenen. Ja, zie ik ook wel. Beetje optellen en aftrekken. Maar ja, wat is daar nou spannend aan. Dat leert elk kind uiteindelijk op school toch? Dat kan ik niet op Facebook zetten.
En wij maar kado's kopen. Elke week krijgt ie weer wat. Je zou toch denken dat je dan wat terug kan verwachten.
Ik weet ook niet waar ik zo'n ondankbaar kind aan heb verdiend...

En toen werd het stil, geen reactie.

Waarschijnlijk heeft ze het niet zo kwaad bedoeld en is ze gewoon trots op haar eigen kind, maar wat werd ik daar pissig (en achteraf gezien onredelijk) van. De gekwetste moeder in mij wilde wraak en hoopte dat ze zich nog lang ongemakkelijk voelt.

Mommy-shaming: gewoon niet doen.

Ik ga vanmiddag mijn excuses maken en dan zijn we vast weer even goede Facebook-vrienden.

Sistersong

Sistersong

Van wilde bras naar moeke... Het koste me nog geen maand. Ging ik tien jaar geleden nog op de bonnefooi naar België omdat ik vermoede dat er een feestje was. Zit ik nu krampachtig op mijn lila met roze moederfiets, bang om met de kleine te vallen. Mijn zoontje is mijn trots, mijn grootste liefde en alles waard. Ook al heeft zijn komst als een aardbeving de fundamenten van mijn relatie, mijn werk en mijn eigen ik laten beven. Ik ben gelukkig, een grote klungel en nog steeds onwennig, maar wel gelukkig.

Plaats een reactie

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief
8 Reacties

Reacties

 1. jillxjill jillxjill

  1

  Hahahaha je reactie is goud waard. Waarschijnlijk bedoelde ze het inderdaad niet naar, maar opscheppen wilde ze in ieder geval wel...... ;)

 2. mamavaneenmeisje mamavaneenmeisje

  2

  oo wat een reactie zeg! Ja je maakt je enorme zorgen.. Zooo verschrikkelijk veel zorgen dat je het super trots op fb zet. super goed van je zoontje! De eerste keer dat mijn dochter een auto tekende gloeide ik van trots! Kan me je gevoel helemaal voorstellen toen je het zag!!

  • Trotse mama van 2 Trotse mama van 2

   3

   Wat naar he als je trots bent op iets dat iemand er weer een wedstrijtje van moet maken!! Goed dat je voor je kind ookomt.. Oke beetje heftige reactie maar begrijp het wel... Knap van je zoontje.. Ik denk dat we op het zelfde nivo zitten alleen ben ik inmiddels 35;)

 3. Mamma van 3 moppies Mamma van 3 moppies

  4

  Ik zet alle mijlpalen van mijn zoon vol trots op Facebook! Hij heeft een grote ontwikkelingsachterstand (zo een waarvan mij wel eens is gezegt goh wat heb je de jongste twee vlot op elkaar! Die wildvreemde mevrouw dacht dat mijn destijds 1 jarige dochter binnen een jaar na mijn 4 jarige zoon was geboren, en mijn 4 jarige zoon eigenlijk 2 was.) Daarop krijg ik nogsteeds opmerking als 'ooooh die van mij kan dat allang!' 'nu pas?' 'Goh kon die dat dan nu nog niet?'. Maar ik blijf het vol trots op Facebook zetten, want ik ben ook super trots. Super trots op wat hij allemaal al wel kan, super trots op het feit dat hij er zo drie dubbel hard voor heeft gewerkt, super trots omdat hij zo hard z'n best doet en super trots omdat het hem lekker allemachtig niks uitmaakt wat de rest van de kinderen al wel kunnen!

 4. P'N P'N

  5

  Hihi ik vindt je reactie GOUDWAARD! geweldig! Ieder kindje is anders en ontwikkeld zich op zijn/haar eigen tempo. Ik heb zelf helaas ook met mensen te maken die er een compotitie wedstrijd van maken. Ik word er soms helemaal naar van

 5. AnnetteV AnnetteV

  6

  Whahaha, top reactie!

 6. Irene Irene

  7

  Nou inderdaad je zoon heeft duidelijk een achterstand! Whoehahaha!!! Net of ieder kind hetzelfde doet op dezelfde leeftijd. Is ook net wat je belangrijk vindt. Misschien heeft de andere moeder wel heel veel geoefend met haar zoon (nee zo hoort het niet het MOET zo...)... Die van ons 4jr (dec.) tekend nog geen poppetjes. Die komt apentrots met een vol gekraste kleurplaat thuis, en ik ook trots. Heb altijd gezegd je hoeft van mij niet binnen de lijntjes te kleuren, je moet al zoveel... Oh ja en denk ook niet dan "de onze" achterstand heeft omdat hij nog geen poppetjes tekend. Hij herkende met 2,5 10 automerken (niet geleerd, toch even mijn trots laten horen haha) Ieder kind zijn talent!!! En jouw zoon al rekenen, topper!

 7. Hylkje Hylkje

  8

  Zo kreeg ik te horen van een moeder wiens kind zelf ook niet een ster leerling is of ik er niet al serieus over heb nagedacht of ze niet naar speciaal onderwijs moet. Want ja ze is toch niet echt normaal. Uh, ja ze heeft een motorische beperking en heeft een wat langzamere verwerkingssnelheid. So what! Ze doet ontzettend haar best en als haar juf zegt dat ze meekomt met de groep dan is daar geen sprake van. En dan nog laat zij zich zorgen maken om haar eigen kind ipv mijn kind.

Top 3 Blogs

WAT NIEMAND ZEGT OVER BEVALLEN (deel 1)

De vrouwen die natuurlijk bevallen zijn,... >

Tranentrekker: prachtige vlog van Simon Keizer

Dit filmpje van Simon Keizer voor zijn d... >

Advies: ook leuk om te lezen

Veters leren strikken

Veters strikken, voor de meeste kinderen een lastig klusje. Hoe pak je het leren veters strikken aan? Wij verz... >

Zakgeld: oefenen voor later

Ongeveer 82% van de kinderen die 8 en 9 jaar zijn krijgen zakgeld. Bij de middelbare scholieren is dit ongevee... >

Zakgeld voor je kind!

Zakgeld betekent oefenen voor later. Kinderen leren omgaan met geld is net zo belangrijk als je kinderen wegwi... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: XL Fotoboek!

WAUW, leg jouw mooiste momenten voor altijd vast Klik, klik, klik.. je herkent het vast wel, de hele dag ben ... >