Als mama full-time of part-time werken?

Als mama full-time of part-time werken?

Hieronder kun je de voor- en nadelen van het full-time en part-time werken lezen.

Gelukkig hebben wij in Nederland de keus om full-time of part-time te werken. Maar wat doe je als je kinderen krijgt? Ga je dan full-time door? Of verlaag je het naar een part-time baantje? Hieronder kun je de voor- en nadelen van het full-time en part-time werken lezen.

Full-time werken waarom?

Wanneer je full-time werkt heb je natuurlijk een hoger inkomen. Wie meer werkt verdient meer makkelijk zat. Zo zullen ook je eindejaarsuitkering hoger zijn en je vakantiegeld zal meer bedragen. Ook zijn de doorgroei mogelijkheden binnen de functie die je uitoefent groter.

Je krijgt meer mee op je merk en kan daardoor vaak ook beter in springen op bepaalde situaties. Dit gebeurt natuurlijk alleen wanneer er binnen het bedrijf doorgroeimogelijkheden zijn. Vaak heb je ook meer verantwoordelijkheden als full-time werknemer.

Full-time werken waarom niet?

Waar voordelen zijn, zijn ook nadelen. Wanneer je full-time werkt zul je minder tijd hebben voor je gezin. En natuurlijk voor de huishouding en alles wat bij een gezin komt kijken. Dit moet goed opgelost worden door vader/moeder. Ook zou je eventueel moeten overwegen wat je overdag met je kinderen doet.

Blijft je echtgenoot thuis? Passen opa en oma op? Of gaan de kinderen naar een gastouder/kinderopvang. Zorg ervoor dat je dit goed regelt zodat er voor de kinderen een structuur is.

Part-time werken waarom?

Part-time werken als moeder is ideaal. Je zorg voor je ‘eigen’ geld binnen het gezin. En hebt ook nog tijd om je kinderen op te voeden. Ook zul je veel momenten met je kinderen kunnen doorbrengen en mijlpalen meekrijgen. Ook kun je in een aantal werkvelden, als je part-time werkt in de avond uren en weekenden werken.

Dit kan je een heleboel oppas kosten schelen doordat je partner op dat moment thuis is.

Part-time werken waarom niet?

Je krijgt minder loon. Als part-timer krijg je minder loon, minder vakantiegeld en minder 13e maand. In sommige sectoren is het zelfs zo dat je vakantiegeld maandelijks bij je loon inzit en je geen 13e maand krijgt. Ook heb je minder verantwoordelijkheden op je werk. Je bent er minder, dus je weet ook minder.

Ook ben je voor je werknemer duurder, het is namelijk goedkoper om één ful-timer aan het werk te hebben.

Zorg ervoor dat je een goede beslissing maakt, waar jij en je partner achter staan. Misschien wil je partner juist wel part-time werken zodat jij ful-time kan werken. Hij kan huishoudelijk taken overnemen en de zorg voor de kinderen dragen. Overleg ook met je werkgever, en maak ook met hem duidelijke afspraken wat je wil gaan doen en of het haalbaar is binnen het bedrijf en je functie.

Deze pagina is geschreven door mama Joyce Kaldijk

Mamaplaats

Mamaplaats

Bij ons kun je terecht om een mooie blog te schrijven, in contact te komen met andere moeders, deel te nemen aan hele gave testpanels en winacties en last but not least... de laatste nieuwtjes omtrent zwanger (worden), celebs, food en opvoeding.

Plaats een reactie

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief
4 Reacties

Reacties

 1. Bexibilion Bexibilion

  1

  Ik werk als part-time er zijn voordelen namelijk : Ik ben er haast altijd voor de kinderen Ik krijd op school van mijn oudste zoon alles mee. Regel de boodschappen en huishouden zelf. Colsultatiebureau met mijn kleine man regel ik zelf Tandarts cq dokters bezoeken regel ik allemaal Afspreken met vriendjes en vriendinnetjes. Kortom ik heb overal een vinger in de pap. Maar de nadelen : Minder Salaris, ook vakantiegeld bij ons geen 13de maand of kerstbonus aanwezig. Krijg minder info mee, te denken aan diverse werkbesprekingen nieuwe collega's of het vaarwel van een collega. Mijn focus ligt bij de kids dus ik presteer toch ietwat minder op mijn werk. Mijn groeimogelijkheden zijn op om het zo maar te zeggen op omdat ik er weinig ben hebben ze ook niet veel aan me. Zelfs als ik jarig geweest ben dan is dat door iedereen vergeten. Als ik fulltime kon werken dan deed ik het ik krijg het gewoon niet geregeld met de kids, bij een vreemde achterlaten is geen optie daar voel ik mijzelf niet goed bij. Oma komt 1 x p.w. en meer wilt ze ook niet ze heeft toch wel dat motto jij wilde ze jij zorgt voor ze. Kinderopvang wordt ook maar steeds duurder en duurder dan werk je toch haast voor noppes.

 2. carina carina

  2

  ik werk nu part time maar moet nu fulltime werken omdat mijn relatie niet meer werkt....dit is zeker niet mijn keuze en ik heb nu al een schlecht geweten tegenover mijn dochter maar ik weet zeker dat zij er ook geen baat bij heeft als wij amper geld hebben om rond te komen. Ik wil ook leuke dingen met haar kunnen doen en kleertjes kunnen kopen als dit nodig is. Dat kan nu met 2 inkomens makkelijk maar zometeen heb ik mijn eigen woning en alle bijkomende kosten moet ik alleen dragen. Persoonlijk vind ik part time veel beter in ieder geval in de eerste jaren van je kindje maar soms heb je ook gewoon geen keuze!!groetjes

 3. Arbey Arbey

  3

  Tja ieder zijn ding, vaak moeten moeders wel werken in deze tijden. Maar ik vind persoonlijk dat je echt veel mist als je als moeder fulltime werkt.

 4. jeanious jeanious

  4

  Ik en mijn vriend werken beide full-time. Ik heb totaal niet het idee dat ik iets mis omdat wij fulltime werken. Daarbij vind ik het argument vreemd waarom de moeder dan veel mist, hoe zit het dan met de vader? De opvoeding en verzorging vind ik een verdeelde taak van alle opvoeders (in mijn geval vader en moeder) die aanwezig zijn in de gezinssituatie. Wij werken beide ook fulltime, omwille de kosten van het leven en de levensstandaard die we willen houden en de mogelijkheden die we ons kind willen bieden (studie in de toekomst - want dan is er vast geen stufi meer). Ik bedoel dan niet dat ik werk zodat ik ons kind kan verwennen met materiële zaken. Hij is een content en tevreden kindje die ontzettend veel aandacht, ruimte en genegenheid kent en heeft. Ik vind dat door fulltime te werken ik hem niet tekort doe, zeker niet. Ik denk dat ik een veel minder leuke moeder zou zijn als ik niet of parttime zou werken,

Top 3 Blogs

WAT NIEMAND ZEGT OVER BEVALLEN (deel 1)

De vrouwen die natuurlijk bevallen zijn,... >

Tranentrekker: prachtige vlog van Simon Keizer

Dit filmpje van Simon Keizer voor zijn d... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: XL Fotoboek!

WAUW, leg jouw mooiste momenten voor altijd vast Klik, klik, klik.. je herkent het vast wel, de hele dag ben ... >