Wat is een vlokkentest?

Wat is een vlokkentest?

Een vlokkentest is een prenatale test om afwijkingen als het Down Syndroom te kunnen vaststellen. Dit gebeurt door weefsel uit de placenta te analyseren.

Een vlokkentest is een prenatale test om afwijkingen als het Down Syndroom te kunnen vaststellen. Dit gebeurt door het weefsel uit de placenta te analyseren.  

Bij wie kan een vlokkentest worden uitgevoerd?

Een vlokkentest wordt in Nederland alleen uitgevoerd en vergoed wanneer je in de 18e week van de zwangerschap 36 jaar of ouder bent. Ook bij erfelijke belasting kun je een vlokkentest laten doen. vlokkentest

Wat is het voordeel van de vlokkentest boven de vruchtwaterpunctie?

De vlokkentest kan eerder worden uitgevoerd, tussen week 10 en 14 van je zwangerschap. Daarnaast krijg je de uitslag ook eerder, namelijk al binnen 2 weken. Mocht de uitslag ongunstig zijn dan kan de zwangerschap eventueel nog relatief eenvoudig worden afgebroken door middel van een vacuüm-curettage.  De vruchtwaterpunctie kan pas worden gedaan na 15 weken zwangerschap en ook laat de uitslag langer op zich wachten.  

Heb je met een vlokkentest een grotere kans op miskraam dan met een vruchtwaterpunctie?

De kans op een miskraam is iets groter, maar praktisch minimaal te noemen.  

Hoe wordt de vlokkentest uitgevoerd?

Vooraf wordt begonnen met een echo, om zeker te zijn van de termijn van zwangerschap. Ook wordt er gekeken naar de ligging van de placenta. Vervolgens wordt er met een naald geprikt in je buik tot aan je placenta. Er wordt dan materiaal van de placenta afgenomen. Deze cellen geven voldoende genetische informatie. Het materiaal kan ook vaginaal worden afgenomen.  

Doet een vlokkentest pijn?

Een dergelijke test is niet geheel pijnloos, maar de pijn is echt wel goed te doen. Gelukkig duurt de test maar 10 minuten tot een kwartiertje. Na afloop kan de omgeving van je buik wat gevoelig zijn.  

Krijg je bloedverlies na een vlokkentest?

Bij een vaginale behandeling kan bloedverlies soms voorkomen. Een behandeling via de buikwand heeft normaal gesproken geen bloedverlies tot gevolg.   Heb jij een vlokkentest laten doen en wat zijn jouw ervaringen? Reageer ook!
Mamaplaats

Mamaplaats

Bij ons kun je terecht om een mooie blog te schrijven, in contact te komen met andere moeders, deel te nemen aan hele gave testpanels en winacties en last but not least... de laatste nieuwtjes omtrent zwanger (worden), celebs, food en opvoeding.

Plaats een reactie

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Top 3 Blogs

WAT NIEMAND ZEGT OVER BEVALLEN (deel 1)

De vrouwen die natuurlijk bevallen zijn,... >

Tranentrekker: prachtige vlog van Simon Keizer

Dit filmpje van Simon Keizer voor zijn d... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: XL Fotoboek!

WAUW, leg jouw mooiste momenten voor altijd vast Klik, klik, klik.. je herkent het vast wel, de hele dag ben ... >