Trouwen belangrijk voor je kind of niet.

Trouwen belangrijk voor je kind of niet.

Als je vroeger een kindje verwachte, ging je zeker trouwen. De maatschappelijke druk was hoog en als je niet ging trouwen, ging je aanzien naar beneden.

Als je vroeger een kindje verwachte, ging je zeker trouwen. De maatschappelijke druk was hoog en als je niet ging trouwen, ging je aanzien naar beneden. Samenwonen was in die tijd niet gebruikelijk. In onze tijd is samenwonen heel normaal en is trouwen niet meer standaard bij het pakket van samenzijn inbegrepen.

En stond je eerst helemaal achter de keuze van samenwonen, kan daar verandering in komen als je een kindje verwacht. Je gaat dan weer nadenken en afvragen of je niet toch nog moet gaan trouwen, dit ook vooral voor het kind. Wat zijn eigenlijk de voordelen als je gaat trouwen en is dat echt belangrijk voor je kind?

Trouwen

Als je gaat trouwen voordat je een kindje verwacht of krijgt, dan worden een aantal zaken die wellicht belangrijk voor je zijn automatisch geregeld. De echtgenoot wordt de vader van het kindje, ook als hij niet de biologische vader is.

De familierechtelijke betrekkingen zijn van toepassing als je gaat trouwen, voordat het kindje er is. Hieronder valt dat de vader verplicht is om het kind te onderhouden en kan hij beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging van het kindje. Ook mag hij dan het vermogen van zijn kind beheren en rechtshandelingen verrichten in de naam van zijn kind.

Bijvoorbeeld een handtekening zetten. Bovendien is het erfrecht bij trouwen automatisch geregeld. De vrouw en het kind zijn de erfgenamen van de man zonder daar een testament voor op te stellen. Dus als je getrouwd bent, heb je gezamenlijk ouderlijk gezag.

Geregistreerd partnerschap

Als je niet getrouwd bent, maar een geregistreerd partnerschap hebt, dan kan de man het kindje erkennen bij de gemeente. De vrouw hoeft dit niet te doen, zij is automatisch de moeder en heeft het ouderlijk gezag. Het aanvragen van de erkenning is gratis, alleen de kosten voor het nodige papierwerk moet je betalen. De vader heeft na de erkenning ook automatisch het ouderlijk gezag en de familierechtelijke betrekkingen zijn dan van toepassing.

Niet getrouwd en geen geregistreerd partnerschap

Als je niet getrouwd bent en ook geen geregistreerd partnerschap hebt kan de man het kindje erkennen, maar dan heb je als man niet meteen het ouderlijk gezag. Dit moet je dan apart aanvragen bij de familiekamer van de rechtbank. Dit moeten jullie samen doen.

Hierna heeft de man ook het ouderlijk gezag en zijn de rechten en plichten ook voor hem van toepassing.

Als jullie besluiten, nadat de man het kindje heeft erkent, toch te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, krijgt de man ook het ouderlijke gezag en hoef je de aanvraag niet meer te doen bij de familiekamer van de rechtbank.

Is trouwen belangrijk voor je kind?

Dus is trouwen nu belangrijk voor je kindje? De rechten en plichten van beide ouders die het trouwen met zich mee brengt zijn belangrijk voor je kind. Dit geeft je kind zekerheid voor zijn of haar toekomst. De beide ouders zijn evenveel verantwoordelijk.

Toch is trouwen niet noodzakelijk om dit te regelen. Dus heb je helemaal geen zin in trouwen, dan kun je als man eerst je kind erkennen en daarna het ouderlijk gezag aanvragen om zekerheid voor je kindje creëren. Het is belangrijkste voor je kindje dat zijn ouders allebei verantwoordelijkheid nemen voor zijn opvoeding en verzorging, zodat hij zeker kan zijn dat er goed voor hem wordt gezorgd.

Deze pagina is geschreven door mama Marion stel

Mamaplaats

Mamaplaats

Bij ons kun je terecht om een mooie blog te schrijven, in contact te komen met andere moeders, deel te nemen aan hele gave testpanels en winacties en last but not least... de laatste nieuwtjes omtrent zwanger (worden), celebs, food en opvoeding.

Plaats een reactie

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief
2 Reacties

Reacties

 1. yvetje yvetje

  1

  Ik denk dat trouwen op het moment niet noodzakelijk is. Het enige is dat je alle regels wel goed na moet leven, anders als je uit elkaar zou gaan, kan dat wel problemen opleveren. Wij hebben een samenlevingscontract en mijn vriend heeft de kinderen erkent. We moeten alleen nog naar de notaris, al heel lang eigenlijk en dat is wel iets wat er steeds bij in schiet. Ook hebben we een voogd geregeld, wat er ook in moet komen te staan. Dat is dus wel een heel belangrijk punt waar we nog achteraan moeten.

  • Arbey Arbey

   2

   Ik ben het met jou eens. Trouwens is echt niet noodzakelijk voor je kinderen. Je kan inderdaad op andere manieren regelen dat alles goed komt. Alleen met trouwen is het net even wat makkelijker misschien.

Top 3 Blogs

WAT NIEMAND ZEGT OVER BEVALLEN (deel 1)

De vrouwen die natuurlijk bevallen zijn,... >

Tranentrekker: prachtige vlog van Simon Keizer

Dit filmpje van Simon Keizer voor zijn d... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: XL Fotoboek!

WAUW, leg jouw mooiste momenten voor altijd vast Klik, klik, klik.. je herkent het vast wel, de hele dag ben ... >