Tips om leuke peuter- en kleuterboeken te vinden

Tips om leuke peuter- en kleuterboeken te vinden

Voorlezen is goed voor elk kind, dat weet inmiddels iedere ouder wel. Het is essentieel voor de taalontwikkeling. Daarnaast leren ze goed te concentreren en te luisteren, onmisbaar dus! Maar welke boekjes zijn nou echt geschikt en leuk om voor te lezen? Zijn er tips om de leukste boekjes te kunnen vinden? In dit artikel gaan wij je daar antwoord op geven.

Waar te beginnen

Als ouder word je overspoeld met informatie over kinderboeken. Iedere ouder heeft zijn eigen voorkeur en iedere ouder zal ook het ene boek leuker vinden om voor te lezen als de ander. Kinderen hebben natuurlijk ook een hele andere smaak, de een vindt juist de boeken van Nijntje helemaal geweldig, terwijl het andere kind liever iets voorgelezen krijgt uit een piraten- of prinsessenboek.

Je zult dus altijd je eigen voorkeur hebben, maar het is goed om op bepaalde dingen te letten met het uitzoeken van een boek, want zo kom je toch dichterbij het geschiktste boek voor jouw kind. Je kunt boeken kopen bij de boekhandel, maar de bibliotheek is altijd een handige keuze. Kinderen mogen daar gratis een lidmaatschap hebben, dus kun je er zo veel boeken lenen als je wilt en er is keuze genoeg.

De kinderhoeken zijn ook altijd duidelijk ingericht met waar je het beste boeken over bepaalde onderwerpen kunt vinden en er loopt altijd wel een medewerker rond die je mee kan helpen zoeken naar dat ene leuke boek. Als je denkt een geschikt boek gevonden te hebben, moet je niet vergeten dat je het ook goed voor moet kunnen lezen. Lees eens een paar stukjes hardop voor en dan merk je al gauw genoeg of je het boek goed voor kunt lezen.

Vooral boeken met bekende figuren, zoals Mickey Mouse, Sesamstraat enzovoort, slaan bijna altijd goed aan, omdat daar al snel herkenning in te vinden is. Maar wees niet bang eens een ander boekje uit te proberen met een niet bekend karakter. Het belangrijkste om een goed boek te kunnen vinden, is wat je als ouder ervan vindt. Heb je er zelf een goed gevoel bij, dan heb je al snel een goed kinderboek te pakken.

Peuterboeken

Peuters hebben een hele andere behoefte qua voorgelezen worden dan kleuters. Peuters vinden het bijvoorbeeld fantastisch om boekjes te lezen waar veel actieve elementen in zitten, zoals vakjes die open kunnen, stofjes om te voelen, beesten die geluiden kunnen maken et cetera. Hoe meer, hoe beter. Dit stimuleert hun waarnemingsvermogen en motiveert ze om het vaker te willen lezen. Vaker lezen is overigens ook goed om te doen, want hierdoor leert jouw peuter het verhaal steeds beter te begrijpen.

Verhalen die op rijm worden verteld, worden ook vaak door peuters omarmd. Zoals de verhalen van Nijntje. Het mooie van de verhalen van Nijntje is, dat er veel verschillende onderwerpen ermee te vinden zijn, zoals de seizoenen, geboorte, overlijden, en andere educatieve onderwerpen die spelenderwijs verteld worden.

Kleuterboeken

Kleuters hebben vaak meer behoefte aan een verhaallijn in een boek. Zij worden liever voorgelezen met boeken die een duidelijk verhaal met zich meenemen of juist met boekjes die eenvoudig zelf te lezen zijn. Kleuters willen ook meer zelf kunnen en zullen dan graag proberen de letters te leren lezen. Voor kleuters zijn boekjes bijvoorbeeld ook goed waar je vragen over kunt stellen. Om zo hun begrip meer te vergroten en ze kunnen nadenken over het verhaal.

Maar je moet niet stoppen met voorlezen zodra je kind het zelf kan, want een kleuter kan nog heel lang genieten van het voorgelezen worden.

Heb jij ook nog leuke tips voor peuterboek- en/of kleuterboeken? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Geschreven door mama Anne

Mamaplaats

Mamaplaats

Bij ons kun je terecht om een mooie blog te schrijven, in contact te komen met andere moeders, deel te nemen aan hele gave testpanels en winacties en last but not least... de laatste nieuwtjes omtrent zwanger (worden), celebs, food en opvoeding.

Plaats een reactie

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief
2 Reacties

Reacties

  1. Jeannette Prins Jeannette Prins

    1

    Een heel leuk boekje voor kleuters is 'Rara, welk dier is dat?'. Ze kunnen heel goed raadsels mee oplossen, nadenken en motiveren om welk dier het gaat. Soms hebben ze het fout maar dat geeft niet. Ze leren ervan en de tekeningen zijn geweldig leuk. Echt een aanrader. Het boek heb ik op Bol.com gekocht maar waarschijnlijk ligt het ook in de boekhandel.

  2. Brigitte van den Berg Brigitte van den Berg

    2

    Onlangs heel leuk voorleesboekje gekregen"Juf Knotje gaat naar school" van Tineke Jacobs. Het gaat over een onhandige juf die voor het eerst naar school gaat en waarbij van alles mis gaat. Te koop via Boekscout.nl maar ook Bol.com heeft dit boekje volgens mij. Het is voor kleuters van groep 1 en 2. Echte aanrader, de kinderen vonden het een super leuk verhaal.

Top 3 Blogs

WAT NIEMAND ZEGT OVER BEVALLEN (deel 1)

De vrouwen die natuurlijk bevallen zijn,... >

Tranentrekker: prachtige vlog van Simon Keizer

Dit filmpje van Simon Keizer voor zijn d... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: XL Fotoboek!

WAUW, leg jouw mooiste momenten voor altijd vast Klik, klik, klik.. je herkent het vast wel, de hele dag ben ... >